Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Η νεολαία στον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον «Ευρωστρατό»

Δεκατρείς κομμουνιστικές και αριστερές οργανώσεις της νεολαίας καλούν τους νέους και τις νέες της Ευρώπης σε κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Την αποχώρηση όλων των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια, την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων και το σταμάτημα όλων των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ευρώπη, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους δεκατρείς κομμουνιστικές και αριστερές - αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας της Ευρώπης, με αφορμή τις συνέπειες από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Στα πλαίσια της πρόσφατης συνεδρίασης του Συμβουλίου Περιοχής Ευρώπης και Βορείου Αμερικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), που πραγματοποιήθηκε στις 7 του Γενάρη στην Κύπρο και με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις τεράστιες συνέπειες του εγκλήματος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι νεολαίες σε σχετικές πρωτοβουλίες κοινής δράσης. Ετσι, η ΚΝΕ, η ΚΝ Αυστρίας (KJO), η Βουλγάρικη Σοσιαλιστική Ενωση Νέων (BSYU), η ΚΝ Βρετανίας (YCL), η ΚΝ Γιουγκοσλαβίας (SCOJ), η Γερμανική Σοσιαλιστική Εργατική Νεολαία (SDAJ), η Νεολαία του ΚΚ Δανίας, η Νεολαία Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας, η ΚΝ Ισπανίας (UJCE), η ΕΔΟΝ Κύπρου, η ΚΝ Νορβηγίας (NKU), η Πορτογαλική ΚΝ (JCP) και η ΚΝ Ρωσικής Ομοσπονδίας (SKM), που συνυπογράφουν την ανακοίνωση σημειώνουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και καλούν τη νεολαία να δυναμώσει την πάλη της για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και για να σταματήσει η δημιουργία του «Ευρωστρατού», καθώς τώρα γίνονται περισσότερο φανεροί οι κίνδυνοι που εγκυμονούν αυτοί οι σχηματισμοί. Ο «Ρ» παραθέτει παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης.

«Η επιδρομή του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται!

Εκτός των χιλιάδων νεκρών και τραυματισμένων από τις "ανθρωπιστικές" βόμβες, γινόμαστε τώρα μάρτυρες και των τρομακτικών συνεπειών της τεράστιας καταστροφής που προκλήθηκε από τα πυρηνικά και τα όπλα μαζικής καταστροφής που οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Η σειρά των απωλειών στρατιωτών που πέθαναν έχοντας εκτεθεί στη ραδιενέργεια αποκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής, που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές σε όλη τους την έκταση.

Αυτό το στυγνό έγκλημα αναδείχνει τη βαρβαρότητα της αποκαλούμενης Νέας Τάξης, το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, που δε διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμη και πυρηνικά όπλα για να επιβάλει την κυριαρχία του και να διαφυλάξει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρουν τεράστιες ευθύνες. Γνώριζαν την πραγματικότητα από την πρώτη στιγμή. Δέχτηκαν τη χρήση τέτοιων όπλων, και προσπάθησαν να κρύψουν την αλήθεια από τους λαούς και τη νεολαία, ακόμη και από τους στρατιώτες που οι ίδιοι στείλανε στο Κόσσοβο.

Τώρα γίνεται πιο φανερό το πραγματικό νόημα της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ, καθώς και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί ο σχηματισμός ενός Ευρωπαϊκού Στρατού.

Καλούμε τη νεολαία να εκφράσει την αλληλεγγύη της στο γιουγκοσλαβικό λαό που είναι το πρώτο θύμα αυτών των συνεπειών. Καλούμε τη νεολαία να κινητοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη και να καταγγείλει αυτό το νέο έγκλημα του ιμπεριαλισμού, απαιτώντας:

  • Την άμεση αποκατάσταση των οικολογικών καταστροφών, όπως και των απωλειών της υγείας του πληθυσμού με την επιβάρυνση των κυβερνήσεων που πήραν μέρος στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.
  • Την αποχώρηση όλων των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια.
  • Την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων, και των όπλων πυρηνικής τεχνολογίας από τις χώρες μας.
  • Το σταμάτημα όλων των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ευρώπη.

Καλούμε τη νεολαία να δυναμώσει την πάλη της για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, για το σταμάτημα της δημιουργίας του μισθοφορικού "Ευρωστρατού". Να προωθήσει μια νέα διπλωματία που θα βασίζεται σε μια πατριωτική, ανεξάρτητη, φιλειρηνική πολιτική συνεργασίας».

Οι νεολαίες που υπογράφουν την παραπάνω ανακοίνωση αναμένεται να αυξηθούν, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να επεκτείνουν τις κοινές τους πρωτοβουλίες και την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΝΕ δυνατή και στη διεθνή δράση της! (2023-01-21 00:00:00.0)
Καταδικάζουμε την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (2014-02-28 00:00:00.0)
Αγωνιστικές εκδηλώσεις κατά των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων (2002-08-04 00:00:00.0)
Δυναμώνουμε το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό μέτωπο (2001-08-04 00:00:00.0)
«... να εκφραστεί η διαμαρτυρία όλων των πολιτών γι' αυτή τη βαρβαρότητα» (2001-01-26 00:00:00.0)
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης (1999-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ