Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπαρκτές...

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπόλικη κουβέντα γίνεται τις μέρες αυτές, με αφορμή το γκάλοπ της «MRB». Μια κουβέντα, η οποία στο συντριπτικά μεγάλο μέρος της είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του δικομματισμού. Και, όμως, ακόμη και στο προαναφερόμενο γκάλοπ - τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δηλαδή - περιέχει στοιχεία και ερεθίσματα που φανερώνουν τις αντιδικομματικές τάσεις της κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι απαντήσεις στο ερώτημα: «Ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα το Ασφαλιστικό: Κυβέρνηση - ΝΔ - ΓΣΕΕ». Προσέξτε, λοιπόν, τις απαντήσεις, που έδωσαν οι ερωτώμενοι, όπως δίνονται από τα παρακάτω νούμερα:

Αρκετή και μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει μόνο το 20,9% των ερωτώμενων, ενώ ελάχιστη και καμία το 75,6%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη ΝΔ είναι 33,7% και 61,4%. Και για τη ΓΣΕΕ 49,3% και 42,6%.

Η καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την απόλυτη πλειοψηφία είναι ολοφάνερη, όσο και αποκαλυπτική. Οπως ολοφάνερες είναι και οι έντονες αμφιβολίες που τρέφει ένα μεγάλο μέρος των ερωτώμενων - περίπου ο ένας στους δύο - προς την ηγεσία της ΓΣΕΕ, παρότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τις δυο πανελλαδικές 24ωρες απεργίες.

... οι αντιδικομματικές τάσεις

Τις ίδιες ακριβώς αντιδικομματικές τάσεις φανερώνουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα που αφορά την εικόνα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντίστοιχα. Πολύ καλή και απλώς καλή εικόνα για την κυβέρνηση έχει το 20,8% των ερωτώμενων, ενώ για τη ΝΔ το 29,3%. Οχι και τόσο καλή ή καθόλου καλή εικόνα για την κυβέρνηση έχει το 65,3% και για τη ΝΔ το 53,4% και, μάλιστα, το «καθόλου καλή» είναι πλειοψηφούν ρεύμα και στα δυο κόμματα, αφού η κυβέρνηση «βαθμολογείται» έτσι από το 45,2% και η ΝΔ από το 34,4% των ερωτώμενων. Ουδέτερη γνώμη έχει ένα ποσοστό 13% για την κυβέρνηση κι ένα 15,6% για τη ΝΔ.

Τα ποσοστά είναι αποκαλυπτικά και «μιλούν» από μόνα τους. Παρ' όλ' αυτά, βέβαια, δεν έχουμε και την αυταπάτη ότι στις επόμενες εκλογές - όποτε κι αν γίνουν αυτές - θα βρουν και την αντίστοιχη έκφρασή τους στην κάλπη. Εκφράζουν, όμως, ορισμένες τάσεις και, ιδιαίτερα, φανερώνουν το πρόσφορο έδαφος που υπάρχει για την πολιτική του ΚΚΕ.

Απόλυτα δίκαια αιτήματα

Avaton

Υπάρχει κανείς σ' αυτή τη χώρα, που δε θεωρεί απολύτως απαραίτητη και αναγκαία την εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών δουλιάς και αμοιβής, σε όσους έχουν την ευθύνη της προστασίας της κοινωνίας και του περιβάλλοντος από φυσικές και άλλες καταστροφές, όπως οι πυροσβέστες; Υπάρχει κανείς που δε θεωρεί πως η δουλιά των τελευταίων είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή; Οχι, θα πείτε. Και η απάντησή σας είναι καθ' όλα λογική, βέβαια, αλλά ποιος σας είπε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τη λογική.

Πολλά και διάφορα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες. Τους χρωστάνε δεδουλευμένα παλιότερων ετών, δεν έχουν θεσμοθετημένες υπερωρίες, είναι ανεπαρκέστατη η υλικοτεχνική υποδομή και η εκπαίδευσή τους, κλπ., κλπ. Το πλέον προκλητικό και παράλογο, όμως, είναι το γεγονός πως το επάγγελμά τους δεν έχει αναγνωριστεί ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Κι ας έχουν τον κίνδυνο μόνιμο σύντροφό τους. Κι ας θρηνεί ο κλάδος των πυροσβεστών αρκετά θύματα, που έχασαν τη ζωή τους σε ώρα υπηρεσίας, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι όσοι έχουν τραυματιστεί.

Προφανώς, η προχτεσινή μαζική και μαχητική κινητοποίηση των πυροσβεστών στη Θεσσαλονίκη (φωτό) δε φτάνει για ν' αλλάξει τα «μυαλά» των κυβερνώντων. Τούτο, όμως, το γνωρίζουν και οι πυροσβέστες κι έχουν ήδη προγραμματίσει κι άλλες, με κορύφωση την πανελλαδική κινητοποίησή τους στην Αθήνα στις 28 Ιούνη.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Σουλαδάκης, στην «Αυριανή», για την αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην ΠΓΔΜ: «Η Ελλάδα θα πάει με άλλους ως δύναμη σταθεροποίησης, όχι ως δύναμη καταστολής, ούτε ως δύναμη αποσταθεροποίησης».

Ναι, ακριβώς, όπως γίνεται δέκα χρόνια τώρα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και με τις ανάλογες «σταθεροποιητικές» και «ειρηνευτικές» αποστολές στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο...

Τα συνεδριακά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΝΟΝΙΚΑ, και για να είμαστε σοβαροί, πρέπει να γίνουν... πράγματα και θαύματα σήμερα στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Μας το υποσχεθήκανε από χτες με σειρά δηλώσεων και υπονοούμενων τα «κορυφαία» στελέχη. Ευελπιστούμε..., λοιπόν, να μην είναι «ξενέρωτη» η συνεδρίαση.

Επίσης, συντασσόμαστε ασυζητητί με το αίτημα του πρωθυπουργού «να μη λείψει κανείς» από τη συνεδρίαση αυτή. Ιδίως ο Πάγκαλος, παρακαλώ, που είναι εγγύηση για μια «σωστή» συνεδρίαση. Εκτός αν αποφάσισε ότι αποκλειστική του ενασχόληση πλέον θα είναι οι πολεοδομίες.

Αυτό, πάντως, που ακόμα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι το γιατί επ' ουδενί δε θέλει να πιστέψει η κυβέρνηση ότι αυτό που έχει δυσαρεστήσει τον κόσμο είναι η πολιτική της. Συνεχώς αναζητεί άλλες αιτίες.

Μια της φταίει το Υπουργικό Συμβούλιο και θέλει ανασχηματισμό, την άλλη της φταίει η επικοινωνία της με το λαό και θέλει Λαλιώτη και την τρίτη, της φταίει η έλλειψη προπαγάνδας για το κυβερνητικό έργο.

Πάντως, να είναι βέβαιοι εκεί στο ΠΑΣΟΚ ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι μειωμένης νοημοσύνης. Οταν διαφωνεί με μια κυβέρνηση το κάνει γιατί δεν του αρέσουν οι πολιτικές επιλογές της και όχι επειδή δεν της αρέσουν οι γραβάτες των υπουργών της.

ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ που γίναμε και παγκοσμίως διάσημοι με τη μεταγραφή του σέντερ φορ Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό, που κόστισε - όπως λένε - 7 εκατομμύρια δολάρια! Ούτε λίγο-ούτε πολύ, θα πιστέψουν σε όλο τον πλανήτη, ότι δεν έχουμε τι να κάνουμε με τα λεφτά σε αυτή τη χώρα και τα τζογάρουμε στο ποδόσφαιρο!

Αντε να τους εξηγήσεις τώρα στο εξωτερικό περί «διαπλεκομένων» και υπερκερδών και άλλα τέτοια! Πάντως, ως συνήθως τέτοιες κινήσεις είναι πρόκληση. Χώρια που κυοφορούνται μεταγραφές που λέγεται ότι θα κοστίσουν πάνω από 10 δισεκατομμύρια δραχμές. Πού είναι ο Φλωρίδης, να τα εξυγιάνει όλα;

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Γένοβα!

Στη Γένοβα θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύνοδος των ηγετών του G-8, όπως ανακοίνωσαν χτες οι ιταλικές αρχές. Κανένα πρόβλημα! Οπου και να πραγματοποιούσαν τη σύναξή τους οι «μεγάλοι» της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, δεν πρόκειται να ξεφύγουν από την οργή και την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων και της νεολαίας της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε αν μαζευτούν σε στρατιωτική βάση, όπως λένε, ούτε «εν πλω» και... σε υποβρύχια. Οι σιδηρόφραχτοι στρατοί τους, η ωμή βία, οι προβοκάτσιες δε θα σταθούν ικανές να κρατήσουν σε απόσταση ασφαλείας την «καυτή ανάσα» εκείνων που βρίσκονται «απέξω» και αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι στην κυριαρχία τους.

Ο πραγματικά βάρβαρος τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλώσεις στο Γκέτεμποργκ και η σιδερένια πυγμή που επέδειξανοι ηγέτες της ΕΕ, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να «απλώσει» σε ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων τον «ιό» της μαζικής, μαχητικής και συντονισμένης δράσης ενάντια στη δικτατορία των πολυεθνικών και το υπαλληλικό προσωπικό τους. Ακόμα περισσότεροι πεισμώνουν και εκφράζουν τη θέλησή τους να στείλουν πιο ηχηρό το μήνυμα των «εκτός των τειχών». Το πολύχρωμο και μαχητικό κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση έχει αρχίσει να καταξιώνεται στην «κοινή γνώμη» και να ενισχύεται με νέες δυνάμεις, παρά τις συντονισμένες δυνάμεις που γίνονται είτε να κτυπηθεί με τη βία είτε να συκοφαντηθεί είτε να χειραγωγηθεί και ενσωματωθεί. Από αυτή την άποψη η Γένοβα μπορεί να προεξοφληθεί ότι θα αποτελέσει σταθμό όσον αφορά τη μαζικότητα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που θα παρελάσουν στους δρόμους της πόλης θα παραλύσουν και θα εξουδετερώσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τους και θα στείλουν το μήνυμα του ανειρήνευτου και μέχρι τέλους αντικαπιταλιστικού, αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Από την άλλη, το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας κάθε συνόδου έχουν αναδειχτεί ως κυρίαρχο ζήτημα για τους ισχυρούς του πλανήτη, υποδηλώνει την αγωνία και τον πανικό που τους διακατέχει. Δείχνει ότι δοκιμάζονται σκληρά οι δυνατότητες του συστήματος να καθυποτάξουν το κίνημα που το αμφισβητεί στην πράξη και αγωνίζεται για να το ανατρέψει. Το μέγεθος της ανησυχίας του επιβεβαιώνει η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, που χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις «νέα μορφή εξτρεμιστικής εγκληματικότητας»! Το ίδιο ακριβώς υποδηλώνει το γεγονός ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα, ανάλογα με αυτά που πήραν πέρυσι οι Γερμανοί κατά... των χούλιγκανς!

Η επίδειξη πυγμής και η χρήση βίας δεν πρόκειται βέβαια να σταματήσει την εξάπλωση του κινήματος ούτε να το εκτρέψουν από το στόχο του, να πλήξει δηλαδή τη «ρίζα του κακού» των δεινών, που πλήττουν σήμερα την ανθρωπότητα, δηλαδή την παγκοσμιοποιημένη κυριαρχία του καπιταλισμού. Ο αγώνας δε στρέφεται μόνο ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ προς όφελος της «νέας» ηγεμονίας της ΕΕ, όπως επιχειρούν ορισμένοι κύκλοι. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Εξάλλου, μόλις χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον διέψευσε ότι ο πόλεμος των Αστρων διχάζει τη «συμμαχία» και ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων τους.

Ολοι οι δρόμοι, λοιπόν, στις 20 Ιούλη οδηγούν στη Γένοβα. Η αγωνιστική παρουσία των εργαζομένων της χώρας μας, της νεολαίας και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα είναι μαζική και δυναμική. Το ΚΚΕ δυναμώνει τις προσπάθειές του και καλεί τους εργαζόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στις τοπικές οργανώσεις του Κόμματος. Να ανταποκριθούμε!


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Δυναμικά ανερχόμενο κίνημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί κάποιοι να μιλούν για «εγκληματίες» και «συμμορίες», για «περιθωριοποιημένα άτομα και ομάδες», βοηθούμενοι και από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία συστηματικά εξωραΐζουν τον αυταρχισμό και την ωμή βία των κατασταλτικών δυνάμεων και συγκεντρώνουν την προσοχή τους σε ορισμένα πράγματι περιθωριακά φαινόμενα, όπως το σπάσιμο μιας βιτρίνας των «Μακ Ντόναλτς» από κάποιον διαδηλωτή. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Το «φαινόμενο του Σιάτλ, του Κεμπέκ, της Νίκαιας, του Γκέτεμποργκ κλπ., κλπ.» είναι ένα δυναμικά ανερχόμενο μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας και αντίστασης. Και μπορεί να συμμετέχουν σ' αυτό διαφόρων «χρωμάτων» ομάδες και τάσεις, που κάθε μια έχει τη δική της αφετηρία και επίπεδο συνειδητοποίησης της σημερινής κατάστασης και, ιδιαίτερα, των βαθύτερων αιτιών της, αλλά, την ίδια στιγμή, όλες κινούνται στα ευρύτερα πλαίσια του αγώνα κατά της «παγκοσμιοποίησης» και των «νόμων της αγοράς», ενάντια στους ισχυρούς του πλανήτη, την πολύμορφη καταπίεση και την αδικία. Στρέφονται, σε τελευταία ανάλυση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη νέα τάξη του, είτε αυτός εμφανίζεται με το πρόσωπο του Μπους και του «πολέμου των άστρων», είτε με την ΕΕ και το «μονόδρομο» της ΟΝΕ.

Χαρακτηριστική απόδειξη όλων των παραπάνω, οι πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Σουηδοί και τα συνθήματα που περισσότερο φωνάχτηκαν ήταν δυο: «Οχι στην ΕΕ» και «Εξω η Σουηδία από την ΕΕ».

Φωνάζει ο κλέφτης...

«Κανένα κίνημα δεν ξεκίνησε τη βία, αντίθετα απάντησε στη βία. Και αυτό δε γίνεται μόνο στα απελευθερωτικά κινήματα, αλλά και στις χώρες της Ευρώπης, όταν το κίνημα αντιστέκεται και αντιδρά στα κλομπ των αστυνομικών, στις παρακολουθήσεις, στα αντιλαϊκά μέτρα, με μορφές όπως οι καταλήψεις ή το κλείσιμο των δρόμων». Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή, στη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης του «τρομονόμου», λίγο πριν αποχωρήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Και είναι μια τοποθέτηση που αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα, καθώς ξεδιπλώνεται μια ολόκληρη επιχείρηση συκοφάντησης των πρόσφατων μεγάλων διαδηλώσεων στο Γκέτεμποργκ και γενικότερα των μαζικών λαϊκών εκδηλώσεων και κινημάτων.

... να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Μπροστάρης σ' αυτήν την επιχείρηση ο Κ. Σημίτης, μαζί με τους Γερμανούς, Βρετανούς και άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Οι κυβερνήσεις στην ΕΕ είναι δημοκρατικά εκλεγμένες και γι' αυτό ήταν απαράδεκτες οι εκδηλώσεις βίας στο Γκέτεμποργκ, δήλωσε και πάλι προχτές.

Δηλαδή, τι σημαίνει «δημοκρατικά εκλεγμένες», κύριε Σημίτη; Οτι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, όπου υπάρχουν «δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις»; Οτι επιτρέπεται στις αστυνομικές και άλλες κατασταλτικές δυνάμεις, να προκαλούν ασύδοτα και να προβαίνουν - και, μάλιστα, απρόκλητες - σε οποιοδήποτε αντιδημοκρατικό μέτρο, σε βάρος των όποιων διαδηλωτών, ενώ οι τελευταίοι δεν έχουν το δικαίωμα, ούτε να απαντήσουν, ούτε καν να αμυνθούν; `Η, μήπως, το «δημοκρατικά εκλεγμένες» σημαίνει, να υπόσχονται τα μεν προεκλογικά και να εφαρμόζουν τα αντίθετα μετεκλογικά, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το λαό και την ψήφο του; Είναι ή δεν είναι ωμή καταπάτηση των πρώτιστων δημοκρατικών αρχών και κανόνων το πέταγμα της θέλησης του λαού στον κάλαθο των αχρήστων, όπως έγινε με το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, σχετικά με τη συμφωνία της Νίκαιας; Αποτελεί ή όχι το γεγονός αυτό μια ακόμη εκδήλωση ωμής βίας - έστω και διαφορετικής μορφής - των κυβερνήσεων της ΕΕ, σε βάρος των λαών; Είναι ή δεν είναι ωμή βία, να εφαρμόζεις - ουσιαστικά με το «έτσι θέλω» - σκληρές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και να καταδικάζεις στη φτώχεια και την ανέχεια εκατομμύρια εργαζομένους, ενώ μια ελάχιστη μειοψηφία θησαυρίζει ασύστολα;

Ας μην τα μπερδεύει...

Ιδιαίτερη δημοσιότητα και προβολή - ως συνήθως - βρήκε η προχτεσινή ομιλία του αρχιεπισκόπου, στην οποία κατάγγειλε το σύνολο του πολιτικού κόσμου, για δουλοπρέπεια και ηττοπάθεια έναντι των ξένων. Και όσον αφορά τους εκπροσώπους των άλλων πολιτικών δυνάμεων, δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να απαντήσουμε. Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, όμως, καλά θα έκανε ο κ. Χριστόδουλος να μην το τσουβαλιάζει με όποια άλλα κόμματα. Και αυτό, όχι μόνο, γιατί η στάση και η πρακτική του ήταν και είναι πάντα πατριωτική. Οχι μόνο, γιατί έχει δώσει πάμπολλα δείγματα γραφής, υπερασπίζοντας την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας, ακόμη και όταν κανένας άλλος δεν τολμούσε να μιλήσει καν. Αλλά και γιατί, ο πατριωτισμός του ΚΚΕ δεν έχει καμιά σχέση με την πατριδοκαπηλία ή τον εθνικισμό και το μεγαλοϊδεατισμό άλλων δυνάμεων, ανάμεσά τους και του αρχιεπισκόπου.

Ας μην μπερδεύει, λοιπόν, τα μπρόκολα με τα λάχανα ο κ. Χριστόδουλος...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υποκινούμενος «ο πόλεμος» για το νερό!

Αν και βρισκόμαστε στις αρχές της αρδευτικής περιόδου, οι επιπτώσεις της λειψυδρίας στο θεσσαλικό κάμπο, στον κάμπο της Κωπαΐδας και αλλού, είναι ορατές. Οι καλλιέργειες «διψούν» και οι αγρότες, μπροστά στην απειλή της καταστροφής από την ξηρασία, αγωνιούν και αγωνίζονται να εξασφαλίσουν λίγο νερό. Νερό, όμως, δεν υπάρχει αρκετό για να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες. Κι αυτή η έλλειψη δεν καλύπτεται ούτε με τις λιτανείες στα χωριά, ούτε με τα ταξίματα των αρμοδίων. Το πρόβλημα δε λύνεται ούτε και με την ορθολογική και δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων νερών - αυτό, βεβαίως, πρέπει να γίνεται, καθότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό κι όλοι το δικαιούνται, αρκεί για τη διάθεσή του, όπως και για τη χρήση του, να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο οι ανάγκες του παρόντος, αλλά και εκείνες του μέλλοντος - αφού έτσι κι αλλιώς θα πρόκειται για «διαχείριση υδατικού ελλείμματος».

Κι ενώ οι καλλιέργειες αρχίζουν να «καίγονται» και το άγχος κι ο εκνευρισμός καταλαμβάνουν τους αγρότες, η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζε». Το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας και η Γραμματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας εμφανίζονται σαν «παρατηρητές» των γεγονότων και «αναλυτές» των εξελίξεων και, παρά τις εκκλήσεις για άμεση παρέμβαση, δεν παίρνουν κανένα αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Και, φυσικά, ούτε τώρα που η όξυνση του προβλήματος της λειψυδρίας είναι πρωτοφανής και η απειλή ερημοποίησης της Θεσσαλίας «προ των πυλών», η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη ν' αλλάξει πολιτική, προχωρώντας, με γρήγορους κι αποδοτικούς ρυθμούς, στην κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομής - Αχελώος, Κάρλα, Σμόκοβος κ.ά. - ώστε να λυθεί το υδατικό πρόβλημα της περιοχής.

Αντί να πάρει μέτρα κατά της λειψυδρίας, η κυβέρνηση υποκινεί «εμφύλιο πόλεμο». Στόχος της να στρέψει τον έναν αγρότη εναντίον του άλλου, για να μη στραφούν όλοι μαζί εναντίον της, καταλογίζοντάς της την ευθύνη, καθώς η πολιτική της να μην προχωρεί στην κατασκευή των έργων υποδομής για την ανάπτυξη και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων ενοχοποιείται για τη λειψυδρία. Δυστυχώς, η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθεί φαίνεται να πετυχαίνει, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται τοπικιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε φορείς των νομών και να εκδηλώνονται ενδοαγροτικές διαμάχες. Στην υποκίνηση του «πολέμου» για το νερό δραστηριοποιούνται υπογείως κυβερνητικοί βουλευτές, κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τοπικοί άρχοντες και άλλοι «καλοθελητές», επιδεικνύοντας «τοπικό πατριωτισμό» που «βγάζει μάτια» πως είναι ύποπτος και επικίνδυνος.

Ο Οι αγρότες - ιδιαίτερα της Θεσσαλίας - έχουν εμπειρία για ν' αντιληφθούν ποιος και γιατί ευθύνεται για τη λειψυδρία, ώστε να μην «πέσουν στο λάκκο» των τραυματικών «εμφύλιων αντιπαραθέσεων» που «σκάβει» η κυβέρνηση. Μπορούν να σκεφτούν λογικά και να πράξουν νηφάλια, αναζητώντας την ουσιαστική λύση του προβλήματος και να στραφούν εναντίον του πραγματικού «εχθρού», της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εφαρμόζεται με τη συμφωνία της ΝΔ, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η πολιτική «στεγνώνει» από νερό τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας, για να μειώσει τις καλλιέργειες και την παραγωγή, εξαναγκάζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες να παραδώσουν τη γη τους στους μεγαλοεπιχειρηματίες - νεοτσιφλικάδες, οι οποίοι θ' αναλάβουν τον αγροτικό τομέα, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται. Αυτή η αντιαγροτική πολιτική πρέπει ν' ανατραπεί και οι κάθε λογής διαχειριστές της να παραμεριστούν, για να μπει στη θέση της μια πραγματικά φιλολαϊκή, φιλοαγροτική πολιτική...

Γκάλοπ

Τα γκάλοπ

πτώση του ΠΑΣΟΚ

μας δίνουνε

μεγάλη

και η «Ρηγίλλης»,

όπως λεν,

«κεφάλι» παίρνει

πάλι,

μ' αν είναι έτσι,

του ΠΑΣΟΚ,

δεν ωφελεί

η τούμπα,

αφού θα πέσει

ο λαός ξανά

μέσα σε λούμπα!

*

Τα γκάλοπ

λεν πως το ΠΑΣΟΚ

ευθέως

καταρρέει

και πως πηγαίνουν

πια μπροστά

οι «μπλε»

κατεργαραίοι,

μ' αν όντως θέλει

ο λαός στους όμοιους

να πέσει,

ας το σκεφτεί

πριν είν' αργά,

πριν βάλει πάλι

«φέσι»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ