Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα ανοιχτά αυτιά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει τα μικρότερα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών ουσιών, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, το βάρος της αντιναρκωτικής πολιτικής πέφτει στην υποκατάσταση και τη συντήρηση και όχι στην πρωτογενή πρόληψη.

Μάλιστα την πλευρά αυτή την έχουν επισημάνει τόσο το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, το 18 ΑΝΩ, οι σύλλογοι των γονέων όσων μετέχουν στις θεραπευτικές κοινότητες και πολλοί μαζικοί φορείς. Ομως οι επισημάνσεις αυτές φαίνεται ότι προσκρούουν εις «ώτα μη ακουόντων».

Ομως τα ίδια ώτα αποδεικνύονται ορθάνοιχτα στις προτάσεις για την ελεγχόμενη χορήγηση των ναρκωτικών. «Για να είμαι δίκαιη, να πω ότι το υπουργείο συζητά αυτό το θέμα. Πρέπει να πω ότι σ' αυτό το θέμα έχουμε βρει πιο ανοιχτά αυτιά» δήλωνε η Μ. Δαμανάκη στο «Φλας» στις 24.5.2001, μετά την «τρικομματική» πρόταση των πέντε βουλευτών για την ελεγχόμενη χορήγηση των ναρκωτικών.

Για τα αυτιά της κ. Σπυράκη μιλούσε, άραγε, η κ. Δαμανάκη; Μήπως η τροπολογία αυτή αποτελεί την πύλη για την εφαρμογή της πρότασης των πέντε;

Στον ίδιο λαβύρινθο

Να, λοιπόν, ποια είναι η κατάληξη των αποφάσεων του υπουργικού Συμβουλίου της 28.6.2001 που είχε ως θέμα τα ναρκωτικά: Η τροπολογία που δημοσιοποίησε προχτές η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη και προβλέπει τη χορήγηση ανταγωνιστικών ουσιών προς τα οπιούχα από ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατρούς. Δηλαδή, πρόκειται για εκχώρηση της αποτοξίνωσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα με απρόβλεπτες και επικίνδυνες επιπτώσεις.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή πάρθηκε όταν στην επικαιρότητα ήταν η ιστορία με το κότερο της Μυκόνου και τις κλινικές του Λυμπέρη -για την οποία κλινική το υπουργείο Υγείας δεν ήξερε τι γινόταν, όπως ομολογούσε η Χρ. Σπυράκη στις 6.6.2001. Ομως, στις επιλογές της κυβέρνησης βαραίνει η λογική της συντήρησης του προβλήματος και η αντιμετώπιση του τοξικομανούς ως ενός ανίατου ασθενούς -σαν το διαβητικό - που πρέπει να του εξασφαλίσει εσαεί τη φαρμακευτική δόση του.

Ομως, το ζητούμενο στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών είναι πρωτίστως η πρόληψη και στην περίπτωση της εγκατάστασης της τοξικομανίας ως τρόπου ζωής, η θεραπεία και η απελευθέρωση απ' το λαβύρινθο των ψευδαισθήσεων -τον οποίο δυστυχώς συντηρεί και η υπό κατάθεση τροπολογία της υφυπουργού.

Το τρικ του επιδόματος

Το γεγονός, πως η κυβέρνηση παρουσιάζει τη μελλοντική απόδοση του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους -μετά τις καταδικαστικές και υποχρεωτικές γι' αυτή αποφάσεις των δικαστηρίων- ως μέρος του πολυδιαφημιζόμενου «κοινωνικού πακέτου, είναι κατανοητό. Εδώ, γι' άλλα κι άλλα θέματα έχει κάνει το άσπρο μαύρο, σ' αυτό θα διστάσει... Το γεγονός, όμως, πως διάφορες εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αναπαράγουν και προβάλλουν το κυβερνητικό τρικ αποτελεί τουλάχιστον υποτίμηση της νοημοσύνης των αναγνωστών, ακροατών και τηλεθεατών τους. Στο κάτω κάτω της γραφής, ξέχασαν τους πρωτοσέλιδους τίτλους και θέματα που δημοσίευαν, με αφορμή τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις ή τα επικριτικά για την κυβέρνηση σχόλιά τους, όταν η τελευταία αναζητούσε τρόπους για να μην εφαρμόσει τις υποχρεωτικές γι' αυτή αποφάσεις;

Περί συνειδήσεων

Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής μιλούσε χτες στον «Φλας» και μεταξύ των άλλων ρωτήθηκε αν ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους θα αποτελέσει ένα απ' τα ιδεολογικά ζητήματα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

«Οχι δεν πρέπει να αποτελέσει, γιατί είναι ένα ζήτημα ξεκαθαρισμένο στη συνείδηση του ελληνικού λαού» απάντησε ο Χρ. Βερελής.

Βέβαια, αλίμονο αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - τα δυο συνεταιράκια του δικομματισμού - απεμπολήσουν ένα τόσο δοκιμασμένο όπλο για τη χειραγώγηση της συνείδησης του ελληνικού λαού. Κάθε φορά, ανάλογα με το αν είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, θα μάχονται για του «Χριστού την πίστη την αγία» ή για τη διαφύλαξη των... ατομικών δικαιωμάτων και θα το παίζουν μία σου και μία του, πάντα στις πλάτες του λαού.

Κάτι... ξέχασε

Μπράβο, μπράβο... Οπως διαβάζουμε σε σχετικό Δελτίο Τύπου, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αννα Καραμάνου, όχι μόνον υπερψήφισε την έκθεση του Βρετανού ευρωβουλευτή, σχετικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», αλλά παίρνοντας και το λόγο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά - ανάμεσα σε άλλα - «στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας με την ψήφιση του νέου αντι-τρομοκρατικού νόμου, ώστε να αναβαθμιστεί και να συστηματοποιηθεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, χωρίς να παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι αρχές του κράτους δικαίου».

Μόνο, που... ξέχασε να συμπληρώσει, ότι ο διαβόητος τρομονόμος ψηφίστηκε από μια εικοσάδα παρόντων βουλευτών, με αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να διαφωνούν ή να... κάνουν τους άρρωστους, ενώ καταδικάστηκε από πολλές δημοκρατικές προσωπικότητες, όλου του πολιτικού φάσματος και πάμπολλες συνδικαλιστικές και άλλες κοινωνικές οργανώσεις.

Οι... παραλληλισμοί

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΝΤΩΣ, κ. Πασχαλίδη, «η G8 δε μένει στη Θεσσαλονίκη». Πολύ θα το θέλατε να έμενε, βέβαια, αλλά τι να γίνει. Προφανώς, αρκεστήκατε να κάνετε τη Θεσσαλονίκη επιχειρηματικό και στρατιωτικό ορμητήριο μόνο για τα Βαλκάνια. Ο,τι μπορεί ο καθένας...

Πάντως μην τα πολυθυμίζετε στον κόσμο τα γεγονότα στη Γένοβα. Στο σπίτι του κρεμασμένου, βλέπετε, δε μιλάνε για σκοινί... Ασε, που ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΥΠ στην όλη ιστορία δεν έχει ξεκαθαριστεί!

Δεν περιμένουμε, βέβαια, να μάθουμε τι έγινε, ξέρετε να τα κουκουλώνετε. Επειδή όμως ...καταλάβαμε όλοι τι συνέβη, κάντε παραλληλισμούς με κανένα άλλο θέμα. Για το δικό σας καλό, το λέμε.

Για την ώρα ...μείνετε υπό την προστασία των ΜΑΤ, αν και μη νομίζετε ότι θα σας σώσουν πολιτικά. Αλλωστε, όσοι το επιχείρησαν έχουν αποτύχει.

ΤΙ ...ΑΥΘΟΡΜΗΤΙΣΜΟΣ όμως είναι αυτός από διάφορες οργανώσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ! Ζητούν την ύπαρξη μόνιμης στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια για την προστασία διαφόρων δικαιωμάτων!

Να και τα δημοσιεύματα μετά διαφόρων «έγκριτων» εφημερίδων διεθνούς κύρους που αντιμετωπίζουν «αντικειμενικά» την υπόθεση, να και οι δηλώσεις υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έτοιμο το παραμύθι!

Βεβαίως, καμιά έκπληξη δε δημιουργεί αυτό σε κανέναν, αφού εκεί το πηγαίνανε από την αρχή. Αλλα, βρε παιδί μου, είναι ανάγκη να παίζεται όλο αυτό το θέατρο κάθε φορά; Γιατί δεν το λένε εξαρχής να τελειώνουμε; Μήπως ντρέπονται..;

Εννοείται, φυσικά, ότι η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, μέσα στον όλο χαμό, ό,τι αποφασίζει και ό,τι επιλέγει το κάνει ...χωρίς καμιά πίεση και καμιά απειλή. Τι τυχεροί που είμαστε, αφού ζούμε σε έναν κόσμο διεθνούς δικαίου.

«Θωρακίζουν» την εγκληματική πολιτική τους

Η κυβέρνηση Σημίτη ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει δώσει πάμπολλα δείγματα πώς εννοεί την αστική δημοκρατία. Δε δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμα και το αραχνιασμένο μεταξικό νομικό οπλοστάσιο για να διώξει και τρομοκρατήσει εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν. Μετέτρεψε τη χώρα σε ένα απέραντο αγροτοδικείο και έστησε μαθητοδικεία για να περάσει «διά πυρός και σιδήρου» την αντιαγροτική και αντιεκπαιδευτική πολιτική της. Χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να εμποδίσει λαϊκές - εργατικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της. Ενώ αναβίωσε και το διαβόητο Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας που παρακολουθεί συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές παρατάξεις, στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Στην κινητοποίηση της Γένοβας συμμετείχε στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ άμεσα, παρέχοντας πληροφορίες και αστυνομικούς μηχανισμούς για το χτύπημα κατά της κινητοποίησης.

Αλλά η αντιδημοκρατική πρακτική της κυβέρνησης εντείνεται παραπέρα: Τελευταία έφερε και ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ το γνωστό «τρομονόμο» «made in USA». Προχτές, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισε το νόμο για απαγόρευση της αφισοκόλλησης, με στόχο τη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής των εργαζομένων, κάθε φωνής αντίστασης, ενώ προαναγγέλει νόμο για την απαγόρευση και τον περιορισμό των εργατικών - λαϊκών διαδηλώσεων. Ετσι, με στόχο τη «θεσμική» θωράκιση της εντεινόμενης αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής της και με πρόσχημα την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, επιχειρεί, με τον «τρομονόμο» της, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική -πολιτική δραστηριότητα, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Με τον προωθούμενο νόμο για απαγόρευση της αφισοκόλλησης κλπ., αλλά και με τη διακηρυγμένη πρόθεσή της να φέρει νόμο για απαγόρευση των διαδηλώσεων, επιχειρεί να εμποδίσει κάθε φωνή αντίστασης στη λαίλαπα της πολιτικής της, να φιμώσει τους εργαζόμενους, το λαό, καταλύοντας και το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι» μαζί με τα άλλα δικαιώματα που προστατεύονται ρητά κι απ' αυτό το Σύνταγμα που ισχύει.

Το αντιδημοκρατικό αυτό πισωγύρισμα, ασφαλώς, κινείται και υπακούει στη λογική του ιμπεριαλιστικού συστήματος, που, ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, επιχειρεί να θωρακίσει «θεσμικά» το ίδιο το σύστημα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων και ολόκληρων λαών ενάντια στις αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, που κατακρεουργεί τα δικαιώματά τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι ιμπεριαλιστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ - ακολουθώντας τις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσουν ένα ολόκληρο πλέγμα αντιδημοκρατικών νόμων και τρομοκρατικών μηχανισμών χαφιεδισμού και καταστολής, παραβίασης στοιχειωδών προσωπικών δικαιωμάτων κλπ. (Σένγκεν, Ευρωπόλ, ΕΣΕΛΟΝ, ενιαία αστυνομική δύναμη, στενότερη συνεργασία μυστικών υπηρεσιών, κοινές τράπεζες δεδομένων για πολίτες της Ενωσης που αντιπαρατίθενται κ.ά.).

Μπροστά σ' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας, αλλά και στις άλλες χώρες, αναδείχνεται ως καθήκον προτεραιότητας, πλάι στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ετσι, οι λαϊκοί - εργατικοί αγώνες δεν μπορεί παρά να είναι κοινοί για εργατικά - λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα. Για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές και τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και αντιδημοκρατικοί νόμοι και αυταρχικά μέτρα ποινικοποίησης και καταστολής των αγώνων, τρομοκράτησης και φιμώματος της λαϊκής φωνής. Από την άποψη αυτή, η πρόσκληση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» για ένταση του αγώνα ενάντια στα αντιδημοκρατικά και κατασταλτικά μέτρα και το αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο που οικοδομείται από την κυβέρνηση και την ΕΕ μας αφορά όλους: Εργαζόμενους, διανοούμενους, συνδικαλιστές, όλους! Μόνο η άμεση και εντεινόμενη κινητοποίηση του λαού μπορεί να ανατρέψει τα αντιδραστικά σχέδια, να εμποδίσει την υλοποίησή τους και να διεκδικήσει, αντίθετα, μέτρα και δικαιώματα δημοκρατικά, μαζί με άλλα μέτρα φιλολαϊκά. Να πούμε αγωνιστικά «Οχι» στα αντιδημοκρατικά μέτρα και τον αυταρχισμό!


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Το παλιό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θυμάστε το «Συμβόλαιο με το λαό»; Ασφαλώς και θα το θυμάστε. Τι έχει γίνει πράξη από τα όσα έλεγε το «Συμβόλαιο» αυτό, είκοσι και πλέον χρόνια μετά την εξαγγελία του, από τον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου; Είκοσι χρόνια, από τα οποία το ΠΑΣΟΚ, είναι κυβέρνηση της χώρας περίπου τα δεκαεφτά; Περιττό, να δώσουμε εμείς την απάντηση. Ο κάθε καλόπιστος πολίτης αυτής της χώρας γνωρίζει πολύ καλά, ότι το «Συμβόλαιο με το λαό» ήταν πέρα για πέρα πλαστό και νόθο. Ηταν απλά και μόνο το «εισιτήριο» αναρρίχησης του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία και, ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη πολιτική απάτη στη νεότερη ιστορία της χώρας. Εάν οποιοσδήποτε έχει διαφορετική γνώμη, ας αναζητήσει ένα κείμενο του «Συμβολαίου» κι ας κάνει μια σύγκριση των υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ, το 1980, με τη σημερινή πραγματικότητα.

Γιατί, τα θυμηθήκαμε όλ' αυτά; Μα, επειδή χτες ο Κ. Σημίτης, νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας, εξάγγειλε ένα καινούριο ...συμβόλαιο, «Σύμφωνο για μια Ισχυρή Κοινωνία» το ονόμασε. Και, βέβαια, κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό γενικότερα, να το ενστερνιστούν, να το συνυπογράψουν και, πάνω απ' όλα, να διατηρήσουν για πολλά χρόνια ακόμη το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας, για να γίνουν πράξη τα όσα φιλολαϊκά το «Σύμφωνο» υπόσχεται. Χρειάζεται, άραγε, να προβλέψουμε ποια θα είναι η τύχη και του νέου... συμβολαίου;

... και το νέο... συμβόλαιο

Σχετικά, πάντως, με το «Σύμφωνο για μια Ισχυρή Κοινωνία», το οποίο - πάντα σύμφωνα με όσα είπε ο Κ. Σημίτης - υπόσχεται στους εργαζόμενους νέες κατακτήσεις, ευρύτερη ευημερία, ουσιαστική κοινωνική ασφάλεια και αλληλεγγύη, κλπ., κλπ., θέλουμε να σημειώσουμε δυο κατ' αρχήν παρατηρήσεις.

Δε νομίζει ο Κ. Σημίτης ότι βρίσκεται στα όρια του πολιτικού θράσους, όταν εξαγγέλλει τη συνέχιση και παραπέρα ένταση της ίδιας μέχρι σήμερα πολιτικής - όπως έκανε χτες - της οποίας όλοι γνωρίζουν τις αντιλαϊκές συνέπειες και, ταυτόχρονα, να υπόσχεται, διά... συμβολαίου και πάλι, λαγούς και πετραχήλια;

Και δεύτερον, αφού «η κυβέρνηση έχει εκπονήσει για το σκοπό αυτό ένα συνολικό σχέδιο δράσης και πολιτικών για την Ελλάδα του 2004, αλλά και τα χρόνια μετά το 2004 σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής» - όπως είπε - τι το θέλουν το συνέδριο που ετοιμάζουν, την αλλαγή του γραμματέα και όλα όσα διάφορα περί ανανέωσης, νέας πορείας, κλπ., κλπ., σκορπάνε απλόχερα εδώ κι εκεί;

ΥΓ. Τη γνωρίζουμε την απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, ας μην κουράζονται. Το μόνο ερώτημα είναι πόσους θα κοροϊδέψουν τούτη τη φορά...

Ομολογίες...

«Η επιχείρηση αφοπλισμού είναι πραγματική φάρσα... Τα αληθινά όπλα του UCK δεν πρόκειται ούτε να καταστραφούν ούτε να σιγήσουν...». Ποιος τα λέει αυτά; Ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, Αλβανός στην εθνικότητα και Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ενωσης του Κοσσυφοπεδίου, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Παντανία». Λέει κι άλλα ο Ρουγκόβα. Οπως, ότι «ο μόνος λόγος που οι διοικητές του UCK δέχτηκαν να αφοπλιστούν είναι για να φανούν έτσι λιγότερο κακοί. Η αλήθεια όμως είναι ότι η επιχείρηση αφοπλισμού αποτελεί ένα διεθνές σενάριο προπαγάνδας». Αποκάλυψε, επίσης, ότι οι αυτονομιστές του UCK διαθέτουν πολλά κανάλια εφοδιασμού σε όπλα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ανέφερε τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία.

Τελικά, φαίνεται, πως ο Γ. Παπανδρέου, ο Ακης Τσοχατζόπουλος και οι λοιποί συνάδελφοί τους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι οι μόνοι στα Βαλκάνια που δε θεωρούν την επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή» ως φύλλο συκής της ακόμη μεγαλύτερης ΝΑΤΟικής επέμβασης στην ΠΓΔΜ και τα Βαλκάνια...

Ξετσιπωσιά 350%!

Την καλύτερη «προσφορά»... στον ανελέητο «πλειστηριασμό» κυβερνητικής κοροϊδίας έκανε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, ανακοινώνοντας ότι οι κατώτερες συντάξεις του ΟΓΑ αυξήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια κατά 350%! Δηλαδή, κατά τον υπουργό Γεωργίας η βασική σύνταξη πείνας του ΟΓΑ, που από 33.000 δραχμές το μήνα πήγε μέσα σε τρία χρόνια στις 48.0000 δραχμές το μήνα, σημείωσε αύξηση κατά 350%; Αν έλεγε, τουλάχιστον, ο υπουργός Γεωργίας ότι δόθηκε αύξηση 350 δραχμές το μήνα μέσα στα τρία τελευταία χρόνια, μάλλον θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αλλά όπως φαίνεται, τον υπουργό Γεωργίας δεν τον ενδιαφέρει η πραγματικότητα και το τι βιώνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Τον ενδιαφέρει να ανεβάζει τα ...επικοινωνιακά του άλματα ...στην ξετσιπωσιά!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νομοθετικό έκτρωμα

Οταν η κυβέρνηση προχωρούσε στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, ουσιαστικά ξεκινούσε η αντίστροφη μέτρηση για τον οριστικό θάνατο απ' αυτό που έχει απομείνει και λέγεται ακόμα περιβάλλον. Το Σύνταγμα του αστικού κράτους αυτής της χώρας έπρεπε να προσαρμοστεί στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις σύγχρονες ανάγκες ενός καπιταλιστικού κράτους που οι ίδιες του οι αντιθέσεις επιτάσσουν την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης στις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Λίγους μήνες αργότερα η κυβέρνηση έρχεται πλέον να προσαρμόσει τη νομοθεσία της στο νέο Συνταγματικό Χάρτη. Δε θα ήταν υπερβολή, αν έλεγε κανείς ότι με το νομοσχέδιο που παρουσίασε προχτές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης (έχοντας δίπλα του τον επί χρόνια πρόεδρο της... οικολογικής οργάνωσης «Γκρίνπις» και νυν υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ηλ. Ευθυμιόπουλο), καταρρέουν ακόμα και τα τελευταία προσχήματα σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Και ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πριν από μερικές μέρες παρουσιάστηκε το νέο Ολυμπιακό νομοσχέδιο, που επιτρέπει τη λειτουργία λατομείων σε δάση και δασικές εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, τον περασμένο Ιούνη δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Χωροταξικό Σχεδιασμό, με το οποίο γίνεται η τελική προσπάθεια, μέσω της τακτοποίησης του «χώρου», να μετατραπεί η χώρα σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και παράλληλα ένα κέντρο υπηρεσιών που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Ο νόμος - πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος, ο 1650, που ψηφίστηκε το 1986, καταργείται. Κι αν θεωρήσει κανείς ότι αυτός ο νόμος ήταν το φύλλο συκής της κυβέρνησης, τώρα βγαίνουν όλα στη φόρα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι για να κατασκευαστεί μια Μονάδα Τοξικών Αποβλήτων, μέχρι πρότινος, έπρεπε να τηρηθούν κάποια νομικά προσχήματα (προέγκριση χωροθέτησης, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων), τώρα όλα μετατρέπονται σε ξέφραγο αμπέλι. Οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς είναι αυτονόητα απάνθρωποι, αφού ο ελεύθερος ανταγωνισμός επιβάλλει να μην υπάρχουν νομικά ταμπού στην αρένα του κέρδους.

Οι εκκρεμότητες που επιχειρεί να ρυθμίσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο είναι πολλές. Μερικές από αυτές είναι η επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ, η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής στον Κουρουπητό, οι νέες επενδύσεις στον τομέα της Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και πολλά άλλα. Θέματα που μέχρι τώρα είτε σκόνταφταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την ισχύουσα - εκ των πραγμάτων πιο αυστηρή - νομοθεσία, είτε στις κινητοποιήσεις κατοίκων, φορέων και συλλόγων.

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν πρέπει να «περάσει». Και αυτό εξαρτάται από τις αντιδράσεις όσων θίγονται από αυτό το νομοθετικό έκτρωμα. Μοναδική ελπίδα απέναντι σε όσους ονειρεύονται να πωλούν σε λίγα χρόνια στα σούπερ μάρκετ ακόμα και την ποσότητα του αέρα που είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η λαϊκή αντίσταση. Το ζητούμενο είναι να διεκδικήσουμε αυτή την ελπίδα με τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Γιατί αυτό είναι που τελικά μετράει. Και όχι το χρώμα του φιόγκου που θα βάλουν οι κεφαλαιούχοι στο σταυρό που θα κουβαλάει η εργατική τάξη...

Νοίκι - φρίκη

Ο τοίχος

ενοικιάζεται

για αφισοκολλήσεις

κι απαγορεύεται

ρητώς

πάσα ετέρα

χρήσις,

ως τη «δημοκρατία» τους

εκεί

να την κολλήσεις

κι έπειτα

τρεις και τέσσερις

επάνω της

να φτύσεις!

*

Ο τοίχος

ενοικιάζεται,

δένετ' επί εισπράξει,

γιατί ανήκει

και αυτός πλέον

στη «νέα τάξη»,

που την Ελλάδα

ολόκληρη

την έχει επιτάξει

και μ' όποιο

τρόπο

προσπαθεί

το στόμα

να μας φράξει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ