Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαθήματα υποκρισίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο ένας είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «νέο Αττίλα». Ο άλλος είχε πει, ότι αν εφαρμοστεί, «τα εγκλήματα του Μπιν Λάντεν θα μοιάζουν με απλό τροχαίο». Προχθές, στη διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή και με πρόσχημα κάποιες ανούσιες αλλαγές, ψήφισαν και ο ένας και ο άλλος υπέρ, συμπαρατασσόμενοι πλήρως με ό,τι πριν από λίγες μέρες καταδίκαζαν και, μάλιστα, με τις πλέον αυστηρές εκφράσεις. Μιλάμε για τον Θ. Πάγκαλο και τον Γ. Καψή και τη στάση τους, σχετικά με το νομοσχέδιο εκποίησης των αιγιαλών και των παραλιών της χώρας.

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά, ίσως πείτε και θα 'χετε δίκιο. Είκοσι πέντε χρόνια τώρα, η εκάστοτε ηγεσία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραδίδουν καθημερινά μαθήματα υποκρισίας και διγλωσσίας. Μαθήματα, που -εκτός πολλών άλλων- στοιχίζουν πολύ ακριβά στη χώρα και το λαό.

Υ.Γ. Για να μη μείνουν «παραπονεμένοι», να σημειώσουμε ακόμη, ότι το νομοσχέδιο υπερψήφισαν, επίσης, οι κ.κ. Χ. Τσιόκας, Σ. Βαλυράκης και Κ. Σπυριούνης, παρά την αντίθεσή τους, την περασμένη βδομάδα.

Πολύ στενά...

Τι θα γίνει με τις απολύσεις των εργαζομένων σε Εθνική και Αλφα, που τώρα βαφτίστηκαν «εθελούσια έξοδος», αλλά, κατά τις αρχικές δηλώσεις της κυβέρνησης και των διοικήσεων των δυο τραπεζών, δε θα γίνονταν; Η ερώτηση απευθύνθηκε χτες στον κ. Πρωτόπαππα. Και απάντησε. Τι απάντησε; Οτι «όλα αυτά τα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, η κυβέρνηση τα παρακολουθεί πολύ στενά»...

Αντιληφθήκατε, φανταζόμεθα...

ΥΓ: Και κάτι ακόμη. Μπορεί να μας πει κάποιος πόσο θα κοστίσουν οι «εθελούσιες έξοδοι» και ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο»;

Στρατοδικεία από τον 6ο Στόλο!

«Η επιλογή της σύγκλησης στρατοδικείων εν καιρώ πολέμου είναι πολύ λογική... Χρειάζομαι αυτή την έκτακτη επιλογή... Πιστεύω ότι πράττω το σωστό». Κανείς δεν περίμενε ότι θα ακούσει κάτι διαφορετικό από τον πρόεδρο Μπους, αφού ο ίδιος υπέγραψε το σχετικό προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση των στρατοδικείων. Αυτό όμως που δεν έχει γίνει κατανοητό είναι ότι τα στρατοδικεία του Μπους, δε στήνονται για να δικάσουν τον Μπιν Λάντεν, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του για να δικαιολογήσουν τα νεοταξικής έμπνευσης μέτρα. Θα δικάζουν, όπως σαφώς αναφέρεται στο διάταγμα, όποιους ο ίδιος ο Μπους θεωρεί τρομοκράτες...

Τα πράγματα, όμως, δε σταματάνε εκεί. Τα στρατοδικεία μπορούν να συνεδριάζουν ακόμα και σε πλοία του αμερικανικού Ναυτικού(!). Είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος τι σημαίνει να στήνει ο 6ος Στόλος στρατοδικεία για τους τρομοκράτες της χώρας μας. Οσο και αν φαντάζει εφιαλτικό και απίθανο, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται αφού βρισκόμαστε «εν καιρώ πολέμου», που λέει κι ο Μπους. Το βασικό είναι ότι οι Αμερικάνοι αποκτούν με «το έτσι θέλω» το δικαίωμα να δικάζουν όποιον θέλουν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η γλώσσα των υπηκόων

Συνειδητά έκανε, λέει, την πρότασή της για την καθιέρωση των αγγλικών ως δεύτερης επίσημης γλώσσας η Α. Διαμαντοπούλου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνίδα επίτροπος ενήργησε με άνωθεν εντολές, ενώ είναι επίσης βέβαιο, ότι μιλάει «απέξω και ανακατωτά» μια και μόνη «γλώσσα»: αυτή του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του υπαλλήλου των πολυεθνικών. Από τη σκοπιά τους είναι φανερό ότι είναι αναγκαία η επιβολή σε όλες τις χώρες της γλώσσας του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, ώστε να διευκολυνθεί η ομοιομορφία και η ισοπέδωση των λαών και η διαμόρφωση ενός νέου τύπου ανθρώπου, του υπηκόου της νέας τάξης. Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο ανομολόγητος στόχος τους. Κατά τ' άλλα, κανείς δεν έχει αντίρρηση να μάθει τα αγγλικά ή όποια άλλη ξένη γλώσσα, αλλά αυτό όμως δεν μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση της μητρικής γλώσσας του κάθε λαού. Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εκεί θα οδηγήσει η πρόταση της επιτρόπου.

Τα ... προϋπολογισμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ καθόλου με τον πρωθυπουργό. Υπάρχει, όντως, πλέον αίσθηση ασφάλειας στην Ελλάδα για τα οικονομικά. Αρκεί, όμως, να είσαι εφοπλιστής, βιομήχανος ή «διαπλεκόμενος»!

Αν πάλι είσαι εργαζόμενος ή μικρομεσαίος, υπάρχει και εκεί ένα είδος «ασφάλειας». Είσαι βέβαιος ότι τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο και δεν έχεις αυταπάτες.

Ειδικά αν είσαι αγρότης, ξέρεις και πότε ακριβώς θα χειροτερέψουν τα πράγματα. Ορίσανε στις Βρυξέλλες ημερομηνία περικοπής των επιδοτήσεων. Αλλο, που εδώ η κυβέρνηση, μας το παρουσιάζει σαν νίκη, μια και πήραμε, λέει, παράταση!

ΜΕ ΤΟΝ ΟΣΒΑΛΝΤ στην Αθήνα, όπως καταλαβαίνετε, θα αρχίσει και πάλι η γνωστή ...σημειολογία. Πού κάθισε η Γιάννα Αγγελοπούλου, δεξιά ή αριστερά; Τι χρώμα φόρεμα φορούσε; Πού ήταν ο Βενιζέλος και πού ο Χυτήρης;

Κι όσο όλα αυτά γίνονται, ο λογαριασμός ανεβαίνει και να δούμε στα πόσα τρισεκατομμύρια θα φτάσει τελικά, τα οποία, βεβαίως, χρεωνόμαστε εμείς και κανένας άλλος.

ΤΕΛΙΚΑ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ το Σάββατο το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΕΠ. Το ερώτημα είναι αν θα έχει καταλήξει σε κάτι ο πρόεδρός του, για να μας ανακοινώσει και πού πάει το πράγμα.

Οχι πως αμφισβητούμε την τέχνη του στο να αφήνει τα πράγματα «φλου», αλλά, τέλος πάντων, ένας κάποιος προσανατολισμός δε θα ήταν άσχημο πράγμα. Να ξέρουν κι αυτοί οι δύστυχοι που τον χειροκροτούν προς τα πού βαδίζουν.

ΧΡΥΣΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ο Μπερλουσκόνι στους βουλευτές του. Κι ο Σημίτης, ο ...τσιφούτης, τίποτε. Καλά έκανε, λοιπόν, ο Πάγκαλος και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς (άλλο αν το ψήφισε τελικά).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Μέρα της Τηλεόρασης, η χτεσινή και είχαμε μια ελπίδα ότι θα περάσουμε ένα βράδυ ανθρώπινο, χωρίς να μας κάνουν τα νεύρα «ρετάλια» τα γνωστά τηλεοπτικά δελτία... ειδήσεων. Αυτοί, όμως, δε χαμπαρίζουν από τίποτε...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποιες αναδιαρθρώσεις;

Κάθε φορά που οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διεκδικώντας την ικανοποίηση συγκεκριμένων και δίκαιων αιτημάτων, εμφανίζονται «συμβουλάτορες» να τους λένε: «Αλλάξτε καλλιέργειες, αλλιώς ο ανταγωνισμός και η παγκοσμιοποίηση θα σας εξαφανίσουν». Κανείς, όμως, από αυτούς που, ως λύση του αγροτικού προβλήματος της χώρας μας, προτείνουν την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών δε λέει στους αγρότες ποια άλλη καλλιέργεια θα μπορούσαν να κάνουν. Ο μόνος που είπε, πριν μερικά χρόνια, κάτι συγκεκριμένο - πρότεινε τη μαζική καλλιέργεια... αγγουριών στο θεσσαλικό κάμπο - ήταν ο τότε υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, αλλά κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά και πολλοί, δικαίως, «τον πήραν στο ψιλό»...

Πέστε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας υπάκουαν στις εντολές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν έσπερναν βαμβάκι. Τι άλλο θα μπορούσαν να σπείρουν; Στάρι; Το έκαναν στην Καρδίτσα και έμειναν χωρίς εισόδημα, καθότι η τιμή του σταριού είναι εξευτελιστική, δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής. Το ίδιο θα συμβεί αν σπείρουν καλαμπόκι, καπνό, βιομηχανική ντομάτα, τεύτλα, οπωροκηπευτικά, καθώς στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων η ΕΕ επιβάλει περιορισμούς, ποσοστώσεις και πρόστιμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή και να συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα.

Βρείτε νέες καλλιέργειες, επιμένουν οι «συμβουλάτορες». Κάποιοι που άκουσαν παλιότερες συμβουλές και καλλιέργησαν... βατόμουρα, «την έβαψαν» κι ακόμα να συνέλθουν. Αλλοι, που φύτεψαν... λεύκες κι ακακίες, «έφυγαν» από το αγροτικό επάγγελμα και δεν «ορίζουν» τα χωράφια τους. «Κόψτε το λαιμό σας», απαντούν οι κυβερνώντες. Ο πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε: «Επιδοτήσεις γιοκ, μάθετε να ζείτε χωρίς αυτές». Αλλά, ποιος «έμαθε» τους Ελληνες αγρότες να ζουν με τις επιδοτήσεις; Η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Και δεν το έκαναν τυχαία. Ολοι θυμούνται ότι η ΕΟΚ επιδοτούσε το θάψιψο στις χωματερές των πορτοκαλιών, μήλων και ροδάκινων, απαγορεύοντας στη χώρα μας να τα εμπορεύεται με τις τότε σοσιαλιστικές χώρες. Οι επιδοτήσεις αποτελούσαν και αποτελούν το Δούρειο Ιππο της επιχείρησης ξεκληρίσματος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Αλλά, ενώ για τους μικρομεσαίους Ελληνες παραγωγούς κόβονται οι επιδοτήσεις της ΕΕ, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες της Βόρειας Ευρώπης, διατηρούνται και επαυξάνονται. Το ίδιο κάνουν οι ΗΠΑ για τους δικούς τους «φάρμερς».

Οσοι, λοιπόν, εμφανίζουν σαν «λύση» του αγροτικού προβλήματος της χώρας μας τις αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών, αυταπατώνται ή, εν γνώσει τους, απατούν και είναι επικίνδυνοι. Επικίνδυνη είναι, έτσι κι αλλιώς, η πολιτική, που συναποφασίζουν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και προωθεί αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα, για να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών - νεοτσιφλικάδων. Για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, που θ' αναπτύσσει, σε παραγωγική βάση, την αγροτική οικονομία, ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες διατροφικές και καταναλωτικές ανάγκες του ελληνικού λαού, βγήκαν ξανά τους δρόμους οι αγρότες...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Θα το κάνει;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η εικόνα μεταδόθηκε πρόσφατα από την τηλεόραση. Μαθητές ενός σχολείου, στη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου και μπροστά στον Κ. Σημίτη, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, έχοντας φέρει το ένα χέρι τους στο σημείο της καρδιάς, όπως κάνουν οι Αμερικανοί. Την άλλη μέρα, ο Στάθης έγραψε ένα εύστοχο σχόλιο στην «Ελευθεροτυπία». Περιμέναμε κάποια αντίδραση από τους αρμοδίους. Δεν υπήρξε, όμως, καμία. Δε γνωρίζουμε τι σκέφτονται για το θέμα, αλλά ξαναδημοσιεύουμε το σχόλιο του Στάθη, ελπίζοντας να έχει τη φορά αυτή καλύτερη τύχη:

«Μια γελοία συνήθεια εξαπλώνεται σαν πανούκλα στα σχολεία της χώρας - κυρίως τα Δημοτικά. Οι μικροί μαθητές, μάλλον λόγω πολλής τηλεοπληξίας, όταν ακούνε τον εθνικό μας ύμνο, φέρνουν το χέρι στην καρδιά, όπως κάνουν (και δικαίωμά τους να κάνουν και καλά κάνουν) οι Αμερικανοί.

Επειδή, όμως, εκτός απ' την παγκοσμιοποίηση και τον εξαμερικανισμό, υπάρχει και η Ιστορία, η στήλη νομίζει ότι θα μπορούσε ο κ. Πέτρος Ευθυμίου με μία εγκύκλιο να ενημερώσει δασκάλους και καθηγητές, ώστε να εξηγήσουν με τη σειρά τους στα παιδιά ότι, όταν ακούμε τον εθνικό ύμνο ή όταν τον τραγουδάμε, δεν πιθηκίζουμε κανέναν!

Είναι απλό, είναι εύκολο, είναι γρήγορο.

Πριν αυτή η γελοία πανούκλα, να πιάνουν την καρδιά τους όταν ακούνε τον εθνικό ύμνο οι αμαθείς, εξαπλωθεί τόσο, ώστε να πιάνουν την κοιλιά τους απ' τα γέλια (ή την αηδία) οι υπόλοιποι...».

Σκόπιμη ή όχι διαστρέβλωση;

Η κυρία Πυργιώτη και έμπειρη δημοσιογράφος είναι και τη στοιχειώδη ικανότητα να εντοπίζει τις διαφορές την έχει. Γιατί, λοιπόν, χτες, στην εκπομπή της στο ραδιοσταθμό «Φλας», επέμενε ότι «όλα» τα κόμματα συμφωνούν με την «πρόταση των 5 βουλευτών» για τα ναρκωτικά; Επρόκειτο για λάθος; `Η, μήπως, επιλέχθηκε συνειδητά η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, διότι, αν αναφερθεί ότι κάποιο κόμμα διαφωνεί (όλως τυχαίως το ΚΚΕ), τότε δε θα πρέπει να γίνει αναφορά και στις θέσεις αυτού του κόμματος;

Οι «εννιά συκοφαντίες»

«Επισήμως δεν έχουν διατυπωθεί (τα αιτήματα), τουλάχιστον στον κ. Δρυ(!) Βασικό πάντως πρόβλημα είναι το σύστημα καταβολής των επιδοτήσεων, το οποίο όμως είναι γνωστό από το Νοέμβριο του παρελθόντος έτους!»

«Από την πλευρά των βαμβακοπαραγωγών, τονίζεται ότι καθυστερούν οι πληρωμές. Το υπουργείο ανταπαντά ότι όποιος παρέδωσε το προϊόν του πληρώνεται έγκαιρα... ενώ επιρρίπτει τις ευθύνες των κινητοποιήσεων στο ΚΚΕ και στη ΝΔ... Χρονικά πάντως, οι κινητοποιήσεις συμπίπτουν με τους ελέγχους του ύψους της πραγματικής παραγωγής»..!

Τα παραπάνω είναι ορισμένες από τις «εννιά ερωτοαπαντήσεις για το αγροτικό πρόβλημα», που δημοσίευσε προχθές το «Βήμα». Αναρωτιόμαστε, αν τις έγραψε δημοσιογράφος, που σέβεται έστω και στοιχειωδώς τον εαυτό του, ή δημοσίευσαν, απλά και μόνο, κάποιο φυλλάδιο προπαγάνδας και συκοφάντησης των αγροτικών αγώνων του υπουργείου Γεωργίας. Οι αγρότες, πάντως, και, ιδιαίτερα, οι βαμβακοπαραγωγοί, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Η νόμιμη τρομοκρατία

Εκατόν ενενήντα πέντε (195) παιδιά, κάτω των 18 χρόνων, έχουν χάσει τη ζωή τους στα παλαιστινιακά εδάφη, από τότε που άρχισε η Ιντιφάντα, δηλαδή μέσα σ' ένα χρόνο και δύο περίπου μήνες. Εφτά χιλιάδες (7.000) έχουν τραυματιστεί, ενώ άλλα εκατόν εξήντα (160) είναι φυλακισμένα σε ισραηλινές φυλακές και, μάλιστα, σε άθλιες συνθήκες.

Τα στοιχεία δεν είναι δικά μας, ούτε των Παλαιστινίων, αλλά της «Γιούνισεφ» και αποτελούν μια ακόμη, χαρακτηριστική και συνάμα τραγική, απόδειξη της τρομοκρατικής -εκτός αρκετών άλλων - πολιτικής των κυρίαρχων κύκλων του Ισραήλ και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Μόνον, που η καθημερινή αυτή τρομοκρατία είναι νόμιμη, σύμφωνα με όσα ορίζει η ιμπεριαλιστική νέα τάξη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ρόλος «παγκόσμιου χωροφύλακα»

Μονότονα σχεδόν, ο νέος υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να σταλούν Ελληνες στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν, επιχειρώντας μ' αυτόν τον τρόπο να απαντήσει σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για τη φιλοπόλεμη και τυχοδιωκτική πολιτική της. Μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ, το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, ο Γ. Παπαντωνίου «νομιμοποίησε» και καθαγίασε τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσω του ευρωστρατού!

«

Ο ευρωστρατός αποκτά αξιοπιστία και ικανότητα να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στη διαχείριση κρίσεων, που μπορεί να προκύψουν σε διάφορα σημεία, είτε της περιοχής μας, αλλά και, ευρύτερα θα έλεγα, του πλανήτη»(!), δήλωσε συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του συμβουλίου. Ο ευρωστρατός, που θα είναι «μάχιμος» το 2003, έχει σαφή αποστολή: Να αναδείξει την Ευρώπη «σε έναν αξιόπιστο παίκτη στη διεθνή σκηνή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας», σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Αμυνας. Ο λόγος που καθιστά αναγκαία τη δράση του ευρωστρατού δεν είναι άλλος από τη διακαή επιθυμία της ΕΕ να ενισχύσει το ρόλο της ως «παγκόσμιου χωροφύλακα», αλλά υπάρχει και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ο «εχθρός», που ως αφορμή δικαιολογεί τη δράση του, είναι αυτός που ανακαλύφθηκε μετά την 11η Σεπτέμβρη: Η «αόρατη» τρομοκρατία! «Τρομοκρατικά δίκτυα φαίνεται(!) ότι υπάρχουν σε αρκετά εκτεταμένη βάση, δε γνωρίζουμε ούτε πόσα ακριβώς είναι, ούτε τι προθέσεις έχουν(!)... αλλά θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα μακροχρόνιο αγώνα, που θα έχει σαν αντικείμενο την εξάρθρωση των τρομοκρατικών δικτύων», είπε ευθέως ο Γ. Παπαντωνίου. Αυτή είναι πλέον η αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: «Στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που προωθούμε, περιλαμβάνουμε και το στόχο της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας», ξεκαθάρισε ο ασυγκράτητος υπουργός Αμυνας.

Εύκολα μάλλον γίνεται αντιληπτό τι σημαίνουν οι παραπάνω εξελίξεις. Πιο εύκολα, αν ληφθεί υπόψη το περιεχόμενο που δίνουν στον ορισμό της λέξης «τρομοκρατία» οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Τρομοκράτης βαφτίζεται εκείνος, που τολμά να αμφισβητεί και αγωνίζεται για την ανατροπή της «νέας τάξης πραγμάτων». «Εχθρός», με άλλα λόγια, είναι οι λαοί, είτε εντός συνόρων, είτε εκτός, που δεν ανέχονται το καθεστώς της «νέας τάξης» και θέλουν να διαφεντεύουν μόνοι τις τύχες τους. Απέναντι σ' αυτόν τον εχθρό, θωρακίζεται με όλα τα μέσα και συγκροτεί σιδερόφρακτους και παντοδύναμους στρατούς. Η διαιώνιση της κυριαρχία της «νέας τάξης», με την ωμή βία και τρομοκρατία και η καταδυνάστευση των λαών είναι ο στόχος τους.

Η ανθρωπότητα, κατά τη διάρκεια της προϊστορίας της, έχει δει να έρχονται και να παρέρχονται πολλές «ανίκητες» αυτοκρατορίες, όπως αυτή της «νέας τάξης». Τίποτα, όμως, δεν έμεινε από αυτές, ακριβώς γιατί αντιστρατεύονταν τη φύση του ανθρώπου, τη δίψα του για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία. Κανένας ευρωστρατός δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία προς το φωτεινό μέλλον των λαών, το πέρασμα στην ιστορία της ανθρωπότητας και το σοσιαλισμό.

Νέες σφαγές

Το Αφγανιστάν

το κάναν σκόνη

και οι φριχτοί

οι δολοφόνοι

στρέφουν αλλού

τώρα το βλέμμα,

να χύσουν θέλουν

κι άλλο αίμα.

* * *

Ιράκ, πρωτίστως

κι άλλα μέρη

ειν' υποψήφια

για «μαχαίρι»,

έτοιμοι είναι

οι κουρσάροι

κι αλλού να βάλουνε

ποδάρι.

* * *

Νέο θα βρούνε

τώρα θύμα

για να το βάλουν

μέσ' στο μνήμα

βρήκαν το πρόσχημα

οι λύκοι

παντού ν' απλώσουνε

τη φρίκη.

* * *

Χρόνια θα σφάζουνε

τα κτήνη,

λαοί για πέστε

τι θα γίνει;

αντισταθείτε,

δώστε πάλη,

προτού τη Γη

κάνουν σμπαράλι.


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ