Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αθεράπευτες αυταπάτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Ρε παιδιά, δεν πάει πολύ, την ίδια ώρα, που ακόμη και οι αθεράπευτοι οπαδοί της Ε.Ε., την κατακρίνουν για την -τουλάχιστον- απαράδεκτη στάση της στο Παλαιστινιακό, εσείς, να επιμένετε και να παίρνετε, μάλιστα και την ευθύνη, ότι η ένταξη της Κύπρου στο «λάκκο των λεόντων», θα αποτελέσει τη σωτηρία για το Κυπριακό; Δε βγάλατε το παραμικρό δίδαγμα από την εγκληματική στάση της Ε.Ε. στην πρώην Γιουγκοσλαβία; Είστε, μήπως, ικανοποιημένοι από τη δήθεν προώθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, κατόπιν των αντίστοιχων «υποδείξεων» της Ε.Ε.; 'Η, μήπως, έχετε την εντύπωση, ότι, για την εκδίωξη των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την υπεράσπιση της ειρήνης, φτιάχνουν οι Βρυξέλλες το λεγόμενο ευρω-στρατό;

Για την «Αυγή» μιλάμε, η οποία δύο μέρες τώρα κατακρίνει την αρνητική θέση του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε διεύρυνση της Ε.Ε. -και με αυτή της Κύπρου- και, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί, ότι η ένταξη της Μεγαλονήσου στην κοινότητα... αποτελεί τη θεραπεία διά πάσα νόσον. Προφανώς, εκτός των αθεράπευτων, υπάρχει και άλλη, ακόμη χειρότερη κατηγορία...

Υ.Γ. Προχθές, γράφατε, ότι η Αλ. Παπαρήγα μίλησε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα. Αυτό, πως το καταφέρατε..;

Οι εταίροι

Κυριακόπουλος, Πολυζωγόπουλος, Τήνιος, Ρέππας και στη μέση ίδρυμα Κόκκαλη! Δεν ξέρουμε αν σε κάποιους φαντάζει παράξενο το σύμπλεγμα όλων αυτών, εμάς δε μας ξαφνιάζει. Είναι ακριβώς η καταλληλότερη σύνθεση για πάνελ «κοινωνικού διαλόγου». Και με τι θέμα! «Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος: Προς ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο;» Πώς έλεγε η διαφήμιση; «Πριν από σας για σας». Ετσι ακριβώς. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ την ώρα ακριβώς που απαγορεύει στους εργάτες ακόμα και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα, συζητά με τους βιομηχάνους την υπογραφή του νέου «κοινωνικού συμβολαίου»! Η σχετική συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα και την οργανώνει το ίδρυμα Κόκκαλη. Αντε και σ' ανώτερα πρόεδρε. Οπως πας η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που ψιθυρίζεται ότι έχεις εξασφαλίσει, μάλλον μικρή ανταμοιβή αποτελεί για τις υπηρεσίες που προσφέρεις.

«Σούπα με καϊμάκι»

Εχει τον τίτλο «Σούπα με καϊμάκι» και ανάμεσα σε άλλα σημειώνει και τα εξής: «Ο κ. Ν. Καϊμάκης έχασε το παιγνίδι και δυσφήμισε την εμπιστοσύνη του ΣΥΝ, όταν από αδέκαστος και απόμακρος κριτής του τηλεοπτικού προϊόντος, κατέστησε ο ίδιος τον εαυτό του τηλεοπτικό προϊόν. Εγινε προς στιγμήν "περιζήτητος", λέγοντας κοινοτοπίες και χάνοντας τον μύθο και το κύρος του ως δικαστή. Ετσι αυτοπροσδιόρισε και την ημερομηνία λήξης του. Το ότι μάλιστα δηλώνει δημοσίως ότι ενδέχεται να μετέχει και στο επόμενο ΕΣΡ -διερωτόμαστε, ως επιτυχών;- καθιστά εμάς τους υπολοίπους ευλόγως καχύποπτους ως προς την αποτελεσματικότητα του προϊόντος (του)».

Και λίγο παρακάτω: «Σ' αυτή την καινούρια τηλεοπτική δημοκρατία που φαλκιδεύει τα πιο βασικά ατομικά δικαιώματα και που μεταμορφώνει τους πολίτες σε αγέλες χοίρων ποια είναι η θέση της Αριστεράς; Θα φοβηθεί την κριτική των life style δημοσιογράφων, θα υπερασπιστεί την τιμή των απίστευτων οικονομικών μεγεθών που τζιράρονται ή θα διατυπώσει εκείνον τον ασυμβίβαστο και ανατρεπτικό λόγο που αναμένει απ' αυτήν ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι ανθιστάμενοι κάθε μορφής; Θα δράσει αριστερά ή μικροαστικά, τηρώντας "ισορροπίες"; Εκτός και αν η Αριστερά που εμπιστευόμαστε δεν έχει άλλη άποψη πέραν της γνωστής σούπας, έστω με καϊμάκι».

Από το τελευταίο τεύχος του «Αντί».

Κινήσεις εξωραϊσμού

Σε συμφωνία «αναβάθμισης» των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων κατέληξαν οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών «ΜΕΓΚΑ» και «ΑΝΤ 1». Κίνηση, η οποία έρχεται να εξωραΐσει την αυξανόμενη συνεχώς αναξιοπιστία των εκπομπών αυτών και της ιδιωτικής τηλεόρασης γενικότερα. Τι περιλαμβάνει η συμφωνία; Τα εξής: Η διάρκεια των δελτίων ειδήσεων θα μειωθεί στη μία ώρα, μαζί με τα αθλητικά και τον καιρό, ενώ η ώρα έναρξή τους θα μετατεθεί για τις 8 το βράδυ, από τις 7.30 περίπου, που είναι σήμερα.

Αυτά είναι τα συγκεκριμένα. Οι πληροφορίες λένε, πως στη συμφωνία περιλαμβάνονται και κάποιες γενικόλογες δεσμεύσεις, για «πιο σοβαρό» περιεχόμενο, αλλά αυτά μάλλον δεν πρέπει να τα πάρετε και πολύ υπόψη σας. Αλλωστε, πολύ γρήγορα θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε και προσωπικά την αξία των δεσμεύσεών τους. Τα «νέα» δελτία ειδήσεων ξεκινούν από τη Δευτέρα. Η χθεσινο-βραδυνή πρόγευση, πάντως, πρέπει να σας προδιέθεσε αρκετά: Από το Παλαιστινιακό πηγαμε στην επίσκεψη της Δ. Σημίτη σ' ενα σχολείο και μετά στις ...απαραίτητες χολυγουντιανές «ειδήσεις».

Μηδέποτε παραιτηθέντες!

Η οριστική ...παραγραφή ενός σημαντικού μέρους της περσινής παραγωγής βαμβακιού από την επιδότηση ήταν θέμα χρόνου. Οι αγρότες των μπλόκων το είχαν ξεκάθαρο από το περασμένο φθινόπωρο, όταν ξεκίνησαν το νέο κύκλο των κινητοποιήσεών τους. Γνώριζαν με τέτοιες λεπτομέρειες τις αντιαγροτικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ώστε κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού και υπονόμευσης των αγώνων, που εκδηλώθηκε από τους αρμόδιους, έπεσε στο κενό. Οι επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ ήταν εξαρχής δεδομένες: Οι επιδοτήσεις της βαμβακοπαραγωγής δεν πρόκειται να επιτραπεί να ξεφύγουν από το «πλαφόν» που έχει ορίσει η Κομισιόν. Ετσι, η προχτεσινή απόφαση του κυβερνητικοκομματικού επιτελείου, ήρθε απλά να επικυρώσει γενικότερες αντιαγροτικές επιλογές για το μέλλον του βαμβακιού και των παραγωγών του στη χώρα μας.

Ηταν θέμα χρόνου οι 200.000 τουλάχιστον τόνοι βαμβακιού να θεωρηθούν ως «μηδέποτε εισκομισθέντες». Ηταν θέμα εφαρμογής μιας ακόμα απροκάλυπτης κυβερνητικής απάτης, το 15% περίπου της πραγματικής παραγωγής να χαρακτηριστεί ουσιαστικά ανύπαρκτη και κατ' επέκταση οι παραγωγοί να κινδυνεύουν να μην εισπράξουν καν την εμπορική τιμή, για ποσότητες βαμβακιού που -αν μην τι άλλο- παραδόθηκαν κανονικά στα εκκοκκιστήρια. Είναι, ταυτόχρονα, όμως ένα θέμα που δεν αφορά αποκλειστικά την περσινή παραγωγή βαμβακιού, ούτε μόνο το βαμβάκι. Συνδέεται αδιάρρηκτα με τους συνολικούς υπολογισμούς και τις κατευθύνσεις, που έχουν αποφασίσει κυβέρνηση και ΕΕ, που έχουν διαμορφώσει ήδη ένα πλαίσιο πολιτικής, η υλοποίηση της οποίας προβλέπει για όλα τα επόμενα χρόνια ακόμα μεγαλύτερα χτυπήματα και για το βαμβάκι και για τον καπνό και για το λάδι και για τα σιτηρά και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Και όλα αυτά γιατί στη λογική χάραξης της αγροτικής πολιτικής, απουσιάζουν εντελώς οι παράγοντες «ανάγκη» και «δυνατότητα» για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων και κυριαρχεί αποκλειστικά η αρχή «πλαφόν χρηματοδότησης».

Για τους αγρότες, που βιώνουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής, γίνεται όλο και πιο καθαρό, πως η γραμμή αντιπαράθεσης δεν μπορεί να κινείται στο ύψος των επιδοτήσεων που αποφασίζονται κάθε φορά. Μερικά λεπτά πάνω ή κάτω, ούτε λύνουν το πρόβλημα, ούτε αποτελούν προοπτική για τους μικρομεσαίους αγρότες. Το πραγματικό πρόβλημα, το εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί είναι ο ίδιος ο κανονισμός για τα προϊόντα, η αντιαγροτική πολιτική στο σύνολό της. Το δίκαιο αίτημα για καλύτερες τιμές στο βαμβάκι ή τα άλλα προϊόντα ακόμα κι αν μια χρονιά ικανοποιηθεί, θα αποδειχτεί μεσοπρόθεσμα για τη μικρομεσαία αγροτιά άλμα στο κενό, αν δε συνδυαστεί, αν δεν μπολιαστεί κι αν δεν προβληθεί παράλληλα και ταυτόχρονα με την απαίτηση ν' ανατραπεί στο σύνολό της η εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική. Η πολιτική που θέλει το φτωχό και μεσαίο αγρότη να ξεκληρίζεται και την παραγωγή να περνάει στους μεγαλοαγρότες- καπιταλιστές. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Οι... μηδέποτε παραιτηθέντες αγρότες με τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών και τα αγωνιστικά μπλόκα, που εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες, δείχνουν ότι κατανοούν όλο και περισσότερο το μονόδρομο που οδηγεί στη διέξοδο.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Τα Ολυμπιακά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ διάφορα διαβάσαμε και ακούσαμε για την Αθηνά και τον Φοίβο, τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα περισσότερα ήταν επικριτικά.

Τέλος πάντων, αν η ιδέα αυτή ήταν η καλύτερη, από περίπου άλλες 200, αναρωτιόμαστε πώς ήταν οι υπόλοιπες...

Μια και μιλάμε, πάντως, για την Ολυμπιάδα, σημειώνουμε ότι διάφορα χαρτάκια με ερωτήσεις άλλαζαν χέρια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Χαρτάκια με ερωτήσεις που επιθυμούσε να γίνουν η πρόεδρος της εταιρίας, Γ. Αγγελοπούλου.

Δεν ξέρουμε πού έπεσε ο κλήρος, πόσοι και ποιοι ενέδωσαν, αλλά, τούτη τη φορά, η πρόεδρος είχε μάθει τις απαντήσεις απ' έξω κι ανακατωτά. Νεράκι... Οχι όπως την προηγούμενη, που τις διάβαζε και εξέθετε τους εκλεκτούς συναδέλφους...

Θα διεξαχθούν, άραγε, σε κλίμα ειρήνης και εκεχειρίας, στην ευρύτερη περιοχή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντ. Οσβαλντ, με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Και ο «αθάνατος» έσπευσε να πει ότι η ΔΟΕ δεν είναι ΟΗΕ και δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Αλλα δηλώνανε, όμως, οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ παλιότερα. Για να μην αναφερθούμε στις πάμπολλες σχετικές δηλώσεις και πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών.

Κατά τ' άλλα, τόσο η Γ. Αγγελοπούλου, όσο και ο Ντ. Οσβαλντ επανέλαβαν πολλές φορές, και πάλι, την ανάγκη συναίνεσης και ομοψυχίας, ώστε το εθνικό όραμα να γίνει πράξη.

Δεν εξήγησαν, όμως, πώς γίνεται να συναινέσει σ' αυτό το όραμα το πάνω από το 10% των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων, οι εργαζόμενοι που θα ψάχνουν να βρουν μία έστω και πενιχρή σύνταξη, οι εργάτες του Ολυμπιακού Χωριού που παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους κάθε μέρα, οι φοιτητές που θα αναγκαστούν να μετακομίσουν για δύο χρόνια σε κάποια ξενοδοχεία της πλατείας Βάθη και του Μεταξουργείου για να ανακαινιστούν οι Εστίες, κλπ., κλπ.


Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ρόλο απεργοσπάστη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο λόγος για δύο πρωτοκλασάτα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, οι οποίοι έκαναν ό,τι πέρναγε από το χέρι τους, για να υπονομεύσουν την απεργία στις 3 Απρίλη και τη συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτή. (Αλλο πράγμα, βέβαια, είναι ότι «έσπασαν τα μούτρα τους» και οι εργαζόμενοι τους «έγραψαν...»).

Οι δύο, λοιπόν, συνδικαλιστές (πρόκειται για τον Θεόφιλο Δρόλαπα πρώην πρόεδρο του ΕΚ και νυν μέλος της διοίκησής του και Σ. Γιαννοσπύρο, μέλος της διοίκησης και γραμματέα της ΝΕ Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ), δεν μπορούν να «χωνέψουν» ότι άλλαξε ο συσχετισμός δυνάμεων στο τελευταίο (περσινό) εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚ, υπέρ των ταξικών δυνάμεων και οι ίδιοι πέρασαν μετά από χρόνια στη μειοψηφία. Ετσι, κάνουν ό,τι μπορούν για ν' αποδείξουν ότι και σαν «αντιπολίτευση» είναι με τη μεριά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Γιατί, ο μεν πρώτος, παρότι μέλος της διοίκησης του ΕΚ και, το σημαντικότερο, ενώ είχε πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία το σωματείο του, στην «ΑΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» του μεγαλοβιομηχάνου και προέδρου του ΣΕΒ Κυριακόπουλου, ο «συνδικαλιστής» ήταν απεργοσπάστης.

Ο δε δεύτερος, όντας μέλος της διοίκησης του ΕΚ και συνδικαλιστικής στο χώρο των ΕΛΤΑ, απλώς ακολούθησε τα απεργοσπαστικά και υπονομευτικά για την απεργία βήματα του ...προηγούμενου.

Πώς η κυβέρνηση φροντίζει...

Ετσι γίνονται οι δουλιές και, κάπως έτσι, κάποιοι μεγαλόσχημοι γίνονται κάθε τόσο πλουσιότεροι κατά μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Αν θέλετε, να μάθετε τον τρόπο, διαβάστε τον:

Με τροπολογία που έφερε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στο νομοσχέδιο για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων, εντάσσονται στην περιοχή, όπου θα κτιστεί το Χωριό Τύπου της Ολυμπιάδας, στο Μαρούσι, άλλα 43 στρέμματα, ιδιοκτησίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, τα οποία, μέχρι τότε, ήταν εκτός σχεδίου πόλης και προορίζονταν για την ανέγερση εργατικών κατοικιών. Ποια η δικαιολογία, για την εκ των υστέρων ένταξη; Είχε γίνει λάθος στα σχέδια..! Η εκ των υστέρων ένταξη, βέβαια, θα επιτρέψει την εκμετάλλευση του φιλέτου αυτού, άθικτου και συμπαγούς, αφού θα προσμετρηθούν ως κοινόχρηστοι χώροι οι ήδη υπάρχοντες στην περιοχή. Ενώ, αν είχε γίνει κανονικά, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, θα έπρεπε το 40% (17,2 στρέμματα) της συνολικής έκτασης να χαρακτηριστούν αμέσως κοινόχρηστοι χώροι. Και δε φτάνει αυτό, αλλά η κυβέρνηση προχωρά και στη μεταβολή του συντελεστή δόμησης. Από 0,6, που ήταν ο υποχρεωτικός συντελεστής δόμησης της περιοχής αυτής και είχε αυξηθεί σε 1,0 - για τις ανάγκες πάντα των Ολυμπιακών Αγώνων... - τώρα μετατρέπεται σε... «μέσο συντελεστή δόμησης». Με άλλα λόγια, 2,0 και βλέπουμε...

... για την «ελάφρυνση» των πολιτών

Ετσι, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια ακόμη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και, μάλιστα, ιδιαίτερης αξίας, παραδίνεται στις ασύδοτες ορέξεις της πλουτοκρατίας, σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων της Αττικής. Οι πληροφορίες, που κυκλοφορούν στην πιάτσα, μιλάνε για τον Λάτση και την κατασκευαστική του εταιρία «Lamda Development», η οποία θέλει να κατασκευάσει στην επίμαχη περιοχή ένα θεόρατο πολεοδομικό - εμπορικό κέντρο 90.000 τ.μ. Ορισμένοι υπολογίζουν, ότι τα κέρδη που προσφέρει στον ευτυχή ανάδοχο και τους απογόνους του η προαναφερόμενη τροπολογία, ανέρχονται σε 200 και πλέον δισ. δραχμές.

Περιττό, να σημειώσουμε, ότι η τροπολογία συνάντησε στη Βουλή την κατηγορηματική άρνηση των βουλευτών του ΚΚΕ, αλλά και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατάγγειλαν ότι τα δεκάδες αυτά στρέμματα δε χρειάζονται για το Χωριό Τύπου και δίνονται, ως επιπλέον «προίκα», σε όποιον αναλάβει το έργο. Τι απάντησε η Β. Παπανδρέου; Διαβάστε: Ο επιχειρηματίας δεν έρχεται να επενδύσει χωρίς κίνητρα... Οποιος το κάνει, δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του, όπως και άλλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, που γίνονται. Οπως γνωρίζετε η πολιτική μας είναι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω παραχωρήσεις, ώστε να κινητοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα και να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση των πολιτών».

Ευτυχώς, δηλαδή, που η κυβέρνηση σκέφτεται τους πολίτες και φροντίζει την... ελάφρυνσή τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά αυταπάτη, αγώνας

«

Πάμε γι' άλλες αυταπάτες ανεδαφικές...». Αν ο συνειρμός παραπέμπει στο πολύ γνωστό τραγούδι «πάμε γι' άλλες πολιτείες...», που, ουσιαστικά, ήθελε να δραπετεύσει από την πραγματικότητα, σωστά παραπέμπει. Κάπως έτσι μοιάζουν μερικοί, μετά το τελευταίο διάγγελμα του Τζ. Μπους. Μοιάζουν με τα παιδάκια εκείνα, που κλείνουν τα μάτια και πιστεύουν πως μόλις τ' ανοίξουν θα έχουν εξαφανιστεί όλα όσα τους στεναχωρούν από τη βαρύτητα της πραγματικότητας, το φαΐ που δεν τους αρέσει, ο δάσκαλος που απαιτεί εργασία, η ισορροπία που τους δυσκολεύει στο ποδήλατο... Τα μικρά παιδιά κάποτε ανοίγουν τα μάτια και ή παίρνουν τις ευθύνες του πραγματικού, ή δε μεγαλώνουν. Οι διάφοροι άλλοι πότε ακριβώς θα ανοίξουν τα μάτια;

Πότε θα αντιληφθούν, πραγματικά και όχι στα λόγια, ή όποτε τους συμφέρει συγκυριακά μόνον, πως, πίσω από χειρισμούς, τακτικές της στιγμής, πρόσωπα, κ.ά., υπάρχουν πάντα τα αντιτιθέμενα συμφέροντα, που διαμορφώνουν πραγματικότητα και προχωρούν την ιστορία της ανθρωπότητας; Τα συμφέροντα καθορίζουν, σε τελευταία ανάλυση, όλες τις πράξεις των ανθρώπων και με τη σειρά τους τα ίδια τα συμφέροντα είναι «όμηροι» του κοινωνικού συστήματος όπου αναπτύσσονται. Με πιο απλά ελληνικά, τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι άλλα από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και αυτά θα καθορίσουν και τις πράξεις τους, σε τελευταία ανάλυση. Αρα, όσοι φουσκώνουν σκόπιμα το γεγονός ότι στο τελευταίο διάγγελμα ο Τζ. Μπους κάνει κάποιους προσωρινούς χειρισμούς, που δίνουν την εντύπωση διάθεσης για κάποια «έντιμη λύση» στο Μεσανατολικό, ή είναι επαγγελματίες διαστρεβλωτές του πραγματικού, ή θα την πάθουν ξαφνικά, όπως όταν η Κοκκινοσκουφίτσα ανακάλυψε το λύκο που κρυβόταν πίσω από τα ρούχα της γιαγιάς...

Τα αμερικάνικα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα δημιούργησαν το πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, εμπόδισαν επίμονα να βρεθεί λύση και σήμερα το οξύνουν συνειδητά, σπρώχνοντας και εξοπλίζοντας την ισραηλινή κυβέρνηση για να διεκπεραιώσει το έγκλημα. Ολα τα άλλα είναι αυταπάτες. Οπως το ίδιο αυταπάτες είναι οι θεωρίες για «γεράκια και περιστέρια», για τη «θέληση, αλλά αδυναμία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για ελπίδες πρωταγωνιστικού ρόλου στις «πρωτοβουλίες» από την ελληνική κυβέρνηση και άλλα του είδους. Διαφορές υπάρχουν και είναι αλήθεια πως αυτές οι διαφορές γεννούν πολλές φορές ξεχωριστούς χειρισμούς, όπως ξεχωριστούς χειρισμούς γεννά και η διαφορετική ιστορική στιγμή, που, όμως, είναι πάντα ενιαίοι ως προς τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Οι ελπίδες των λαών δεν μπορούν να κρέμονται στους χειρισμούς των ΗΠΑ, ΕΕ και συνοδοιπόρων. Πηγαίνουν σε εντελώς αντίθετη πορεία και δεν πρόκειται να συναντηθούν ποτέ. Οι ελπίδες των λαών βρίσκονται στο μαζικό συντονισμένο αγώνα τους ενάντια σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και χειρισμούς, σε μια πορεία αλλαγής των συσχετισμών για την οριστική απαλλαγή από το άρρωστο εγκληματικό σύστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ