Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ορισμένα περί τρομοκρατίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη μερίδα του λέοντος παίρνει, τις μέρες αυτές, από τη δημοσιότητα, το θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας. Γεγονός, βέβαια, το οποίο είναι - εν πολλοίς - αναπόφευκτο, αν και οι διαστάσεις που παίρνει το θέμα σε αρκετά ΜΜΕ και, ιδιαίτερα, το... ευφάνταστο και σεναριολογικό περιεχόμενό τους ξεφεύγουν από κάθε λογικό όριο. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι την εξυπηρέτηση διαφόρων σκοπιμοτήτων υπάρχει απόσταση. Αναφερόμαστε, σε πολλά και διάφορα που λέγονται και γράφονται τελευταία, με αφορμή την υπόθεση της έκρηξης στον Πειραιά και τα όσα επακολούθησαν. Ορισμένα, βέβαια, είναι ανοησίες. Οπως, για παράδειγμα, μια φιλολογία περί των... κοινωνικών ερεισμάτων της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Αλλα, έχουν περισσότερο... πεζές επιδιώξεις και επιχειρούν - αφορμής δοθείσης... - τον εξωραϊσμό του αντιλαϊκού χαρακτήρα και προσανατολισμού των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών. Κι άλλα προτιμούν την αναπαραγωγή της πεπατημένης, επιχειρώντας και πάλι, με τον ένα ή άλλο τρόπο, το συκοφαντικό συσχετισμό της Αριστεράς με τα όποια κατασκευάσματα των μυστικών υπηρεσιών και τη δράση τους.

Την παροιμία «φυλάει ο θεός τον κλέφτη, φυλάει όμως και το νοικοκύρη» την ξέρουν;

Εχει άδικο;

«Σήμερα ο Μανώλης Γλέζος, υπέραλλος, επιδιώκει να μας συνεγείρει ώστε η Υπερνομαρχία των Αθηνών, να επαναλάβει την της Ελλάδος παίδευσιν... Δεν είναι πρέπον, πρώτα τα δύο επίσημα κόμματα του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, να του πούνε, πως συμπαρατάσσονται, δίπλα του, πρωταγωνιστές ενθουσιώδεις για να ξαναέχουμε πάλι, εδώ στο τέως Κλεινόν Αστυ, ένα έστω αμυδρόν απήχημα των Αθηνών; Τι πιο σωστό, από μια κοινή συναποδοχή τους, αυτής της μαρτυρίας, που προτείνει ο Μανώλης Γλέζος...» Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, γράφει ο Κώστας Ζουράρις στις «Εν-Στάσεις» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας».

Από εμάς, ουδέν σχόλιον. Αλλωστε, μήπως έχει άδικο ο άνθρωπος; Ποιοι οι λόγοι να μην πάρουν σοβαρά την πρόταση Ζουράρι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ;

Περίεργη εμμονή

Μόνον απορίες και ερωτήματα δημιουργούν τα όσα επίμονα διοχετεύουν σε ΜΜΕ -και, βέβαια, βλέπουν το φως της δημοσιότητας- στελέχη των διωκτικών αρχών, τα οποία θέλουν, σώνει και καλά, να συνδέσουν την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σ. Ξηρού, με την επίμονη και συστηματική, όπως λένε, αντιτρομοκρατική δράση των διωκτικών δυνάμεων, τον τελευταίο καιρό. Αφήνοντας, κατά μέρος, αστεία επιχειρήματα του τύπου, ότι η δράση αυτή προκάλεσε νευρικότητα και βεβιασμένες κινήσεις στις τάξεις των όποιων τρομοκρατών, αναρωτιόμαστε, για τις σκοπιμότητες των επίμονων αυτών διαρροών. Αποσκοπούν, απλά και μόνο, στην εκμετάλλευση της σύμπτωσης και στην αποκόμιση κάποιων θετικών για την αστυνομία εντυπώσεων; Θέλουν, μήπως, να δικαιώσουν -εκ των υστέρων- τα αλλεπάλληλα, πριν την έκρηξη του Σαββάτου, δημοσιεύματα, τα οποία ισχυρίζονταν, ότι επίκειντο συλλήψεις; Μα, αν δεν κάνουμε λάθος, εάν η βόμβα δεν έσκαγε στα χέρια του Ξηρού, τίποτε δε θα είχε στα χέρια της, σήμερα, η αστυνομία. `Η, γνωρίζουν κι άλλα πράγματα οι προαναφερόμενοι και ποια είναι αυτά;

Το δείπνο...

«Μπορεί να μη χωνεύουν ο ένας τον άλλον, αλλά ό,τι τρώνε μαζί, το χωνεύουν...». Ετσι σχολιάζει ο Στάθης, στο χτεσινό «Ναυτίλο» του το πρόσφατο δείπνο του Σημίτη και συνεχίζει: «Και μ' ένα δείπνο έλυσε τα μάγια της εσωστρέφειας ο αρχηγός... Τι απλό που ήταν! Και χρειάστηκε ένα χρόνο, ένα Συνέδριο, έναν Ανασχηματισμό και πολλή ακυβερνησία, για να καταλάβει ότι μ' ένα δείπνο θα έλυνε τα μάγια της εσωστρέφειας; Και μετά το δείπνο έμεινε πάλι μόνος...

... Αλλά, για να 'ρθουμε στα συγκαλά μας: οι άνθρωποι έχουν κάνει το αυτονόητο, ζητούμενο! Πενήντα χιλιάδες φορές έχουν ως τώρα συνεδριάσει, δειπνήσει, παίξει. Το μαγικό κοκαλάκι της νυχτερίδας είχε στο μενού του αυτό το δείπνο, για να μη σφάζονται από αύριο κιόλας; -τι έλυσαν στο δείπνο απ' τα προβλήματα που μας τρώνε (και τους κάνουν να τρώγονται)- ποιο πρόβλημα; Πέστε μου ένα! Θεέ μου! τι αφόρητη κωμωδία αυτή η όπερα μπούφα! πόσο υποτιμά τη νοημοσύνη μας! πόσον πολύν καιρόν τώρα!..».

Τα ... ανεξαρτησιακά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑ, ΚΑΛΑ, «Μέρα της Ανεξαρτησίας» είναι αυτό που θα γιορτάσουν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή «Μέρα της Στρατοκρατίας»; Χώροι, όπου ζουν - υποτίθεται - άνθρωποι θα είναι οι αμερικανικές πόλεις ή στρατόπεδα συγκέντρωσης;

Οποια εκδήλωση γίνεται, λέει, θα παρακολουθείται. Πολιτοφύλακες και στρατιώτες θα εποπτεύουν τα κεντρικά μέρη, η αστυνομία μπορεί να συλλαμβάνει τον οποιονδήποτε επειδή της φάνηκε περίεργος και καταδιωκτικά θα πετάνε πάνω απ' όλα τα αστικά κέντρα.

Αυτοί τελικά, ούτε την Αλ Κάιντα ...χρειάζονται, ούτε κανέναν. Τα έχουν καταφέρει να τρομοκρατηθούν μόνοι τους. Αν δε σκοτωθεί κοσμάκης και κοσμάκης, από «υπερβάλλοντα ζήλο» των αρχών, πάλι τυχεροί θα είναι.

ΚΑΛΩΣ τα δεχτήκανε στο ΠΑΣΟΚ τα 47 στελέχη του ΣΥΝ και της ΕΑΡ, που έκαναν αίτηση ένταξης στο κίνημα. Υποθέτουμε ότι δεν ...πέταξε από τη χαρά του πια ο Λαλιώτης, που έλαβε τη σχετική επιστολή. Από την άλλη, βέβαια, 47 ψήφοι είναι αυτοί και στην κατάσταση που βρίσκονται στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι κι άσχημα.

Να υποθέσουμε ότι σύντομα θα ακούσουμε τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να κάνει δηλώσεις περί «συσπείρωσης της κεντροαριστεράς» υπό το φόβο της Δεξιάς; Το πιθανότερο, γιατί είναι γνωστή η τακτική τους.

Μια φορά, έρθει δεν έρθει η Δεξιά, νομοθετικό πλαίσιο δεξιό υπάρχει! Φρόντισε το ΠΑΣΟΚ γι' αυτό και το έχει αναγνωρίσει δημόσια και η ΝΔ. Φυσικά, τέτοιες μικρολεπτομέρειες δεν απασχολούν τους κάθε λογής «κεντροαριστερούς», όπως όλοι γνωρίζουμε.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΝΤΩΣ, να το παραδεχτούμε ότι στο επίπεδο των πρωτοκλασάτων στελεχών το ΠΑΣΟΚ σκίζει από ενότητα. Τα κατάφεραν, τελικά, στο δείπνο του Σημίτη να βγάλουν κοινό ανακοινωθέν, ενόψει των εκλογών, όλοι μαζί κι ύστερα στις δηλώσεις τους ο καθένας έριχνε και μια μπηχτή...

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου η «Αθήνα Αύριο»

Η «Αθήνα Αύριο» για την κα Μπακογιάννη και τη ΝΔ πρέπει να είναι προφανώς μια «πόλη - βιτρίνα» για το επιχειρηματικό - τραπεζικό και χρηματιστικό κεφάλαιο. Η υποψήφια δήμαρχος και πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ, παρότι αποφεύγει επιμελώς να πάρει θέση για τα σοβαρότατα προβλήματα των εργαζομένων και κατοίκων της πόλης, δε διστάζει να τονίσει σε κάθε ευκαιρία ότι προτεραιότητά της είναι να γίνει η Αθήνα «σύγχρονο επιχειρηματικό και τουριστικό κέντρο». Γι' αυτό προαναγγέλλει υπόγειο γκαράζ για πούλμαν στο ...Ζάππειο, ώστε να επισκέπτονται ανεμπόδιστα οι χιλιάδες τουρίστες το ...νέο Μουσείο της Ακρόπολης!! Μάλλον, η υποψήφια δήμαρχος της ΝΔ δεν έχει ακούσει τίποτα για τις αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων και κατοίκων για το έκτρωμα, που επιχειρούν να χτίσουν πάνω στα αρχαία της Ακρόπολης, ούτε πολυενδιαφέρεται για την περιβαλλοντική καταστροφή στο Ζάππειο, αν χτιστεί το υπόγειο γκαράζ της για πούλμαν.

Οσον αφορά στην εξεύρεση κονδυλίων για την «Αθήνα Αύριο», η κα Μπακογιάννη δε διστάζει να τονίσει ότι «θα αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Δήμου - βλέπε τέλη και ανταποδοτικότητα - καθώς και την ιδιωτική πρωτοβουλία - βλέπε ιδιωτικοποιήσεις και αυτοχρηματοδότηση»! Δεν είναι τυχαίο ότι προαναγγέλλει την επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης και το «βάψιμο» των πολυκατοικιών με έξοδα ...των ιδιοκτητών!

Το «όραμά τους» για την «Αθήνα Αύριο» ολοκληρώνεται, αν προσθέσουμε την εμμονή της κας Μπακογιάννη και της ΝΔ στα αμερικανόπνευστα τρομο-μέτρα, με ενισχυμένους δημοτικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, με κάμερες και μυστικές υπηρεσίες, που, στο όνομα της «ασφάλειας του 2004» και της «ελεύθερης κυκλοφορίας», θα διώκουν ανελέητα τις λαϊκές - εργατικές κινητοποιήσεις, καθώς και τους μετανάστες και πρόσφυγες!

Εξάλλου, αυτήν την Αθήνα επιχειρούν να διαμορφώσουν από κοινού εδώ και δώδεκα χρόνια η Δημοτική Αρχή που στηρίζεται από τη ΝΔ και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Καθόσον, μάλιστα, η «επιχείρηση» ΚΕΠ ναυάγησε πρόωρα και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της σημερινής Δημοτικής Αρχής απορροφήθηκε από την παράταξη της κας Μπακογιάννη, είναι πλέον αδύνατον να ρίξουν αλλού τις ευθύνες για την κατάσταση στο Δήμο. Βέβαια, η «Αθήνα Αύριο» και η κα Μπακογιάννη προσπαθούν με επιμέλεια να μην παίρνουν θέση για όλα αυτά που βιώνουμε στην πόλη μας και διαλαλούν, προς άγραν ψήφων, την «οικολογική τους ευαισθησία» και «την αγωνία τους» να μάθουν - ακόμα και με τηλεφωνικά ερωτηματολόγια, για τα προβλήματα των Αθηναίων. Η αντιλαϊκή πολιτική τους, όμως, είναι γνωστή στους εργαζόμενους και τους κατοίκους, που ξέρουν ότι μόνο με Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ για την ΑΘΗΝΑ θα διεκδικήσουμε την πόλη μας, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα!


Μανώλης ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ
Δημοτικός σύμβουλος Αθήνας

Το σύγχρονο ψευτοδίλημμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλήθεια, πήραν μυρωδιά οι συνταξιούχοι και, ιδιαίτερα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι - δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία - ότι έχουν... πλουτίσει; Βέβαια... Σύμφωνα, μ' ένα προπαγανδιστικό κείμενο του ΠΑΣΟΚ, η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ έχει φτάσει τα 21,2 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη! Εχουν υπερκεραστεί ακόμη και τα αιτήματα των συνδικάτων, τα οποία - μη παίρνοντας κι αυτά μυρωδιά τις εξελίξεις - έχουν παραμείνει στα παλιά αιτήματα και διεκδικούν τη διαμόρφωση της κατώτερης σύνταξης στα 20 ημερομίσθια...

Βέβαια, όλ' αυτά συμβαίνουν αποκλειστικά και μόνο στο προπαγανδιστικό κείμενο του κυβερνώντος κόμματος. Οπως και πολλές ακόμη ανακρίβειες, επιλεκτικές αναφορές και διαστρεβλώσεις, τις οποίες συμπεριλαμβάνει. Ολ' αυτά, όμως, όπως και η γενικότερη, εξόφθαλμη σύγκρουση του κειμένου με την πραγματικότητα, δεν εμπόδισε στο παραμικρό, τους μετέχοντες στην προχτεσινή συνεδρίαση των τομέων συνδικαλισμού και κοινωνικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, να διακηρύξουν τη συμφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική, να πανηγυρίσουν για την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου και να δηλώσουν συμμετοχή στη μάχη ενάντια στη συντήρηση, η οποία ανατρέπει σε όλη την Ευρώπη το κοινωνικό κράτος που δημιούργησαν οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις...

Αν δεν το καταλάβατε, το σύγχρονο ψευτοδίλημμα παίρνει την εξής έκφραση: Λίγα ψίχουλα με ΠΑΣΟΚ ή ακόμη λιγότερα με ΝΔ; Για τις φραντζόλες, βέβαια, κανείς τους δε μιλάει. Αυτές τις δίνουν και με τα δύο χέρια στους κεφαλαιοκράτες, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ...

Τραγικά «λάθη»

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η δεύτερη, ούτε η τρίτη φορά, τα τελευταία χρόνια. Εχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, σε διάφορα σημεία του πλανήτη και, δυστυχώς, φοβόμαστε, πως δε θα είναι και η τελευταία. Μιλάμε, για τον πρόσφατο, «κατά λάθος», βομβαρδισμό γαμήλιου γλεντιού στο νότιο Αφγανιστάν, από αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα. Από το βομβαρδισμό σκοτώθηκαν περισσότεροι από 120 άνθρωποι - σύμφωνα με άλλες πηγές, οι νεκροί φθάνουν τους 300 - ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες, ενώ ανεξακρίβωτος είναι ο αριθμός των τραυματιών. Το «λάθος» παραδέχτηκε και το Πεντάγωνο και, αφού εξέφρασε τη λύπη του, θεώρησε το θέμα λήξαν...

Αραγε, πιστεύει κανείς ότι τόσο το τελευταίο «λάθος», όσο και τα προηγούμενα - όπως και τα μελλοντικά - είναι ανεξάρτητα από την εντεινόμενη πολεμική εκστρατεία του ιμπεριαλισμού, σε όλο και περισσότερα σημεία του πλανήτη; Αραγε, δεν έχουν σχέση με την ολοφάνερη και συνειδητά καλλιεργούμενη υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής των όποιων «εχθρών», από την πολιτική των κυρίαρχων δυνάμεων, πρώτα και κύρια, αυτής των ΗΠΑ; Και ποιες είναι οι διαστάσεις, που μπορεί να πάρει το όποιο επόμενο «λάθος», μέσα σε περισσότερο σύνθετες συγκυρίες και περίπλοκες αντιθέσεις;

Μέσα πίεσης...

«Το κυβερνών κόμμα ποτέ όπως φαίνεται δεν ξεχνά τον παλιό του εαυτό, προκειμένου να διαιωνίζει και να θυμίζει τη δύναμη της εξουσίας, για να ξεπερνά τα δύσκολα. Σε αυτή τη φάση - εκτός από τις εκδηλώσεις τόνωσης της χαμένης αυτοπεποίθησης - επανέφερε και τα περίφημα "κείμενα υποστήριξης" της δεκαετίας του '70 και του '80 και μάλιστα στον (εξαρτημένο) δημόσιο τομέα. Οι πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα, ότι αυτές τις ημέρες διανέμεται σε στελέχη υπουργείων και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, που δεν είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, κείμενο υπογραφών στήριξης της κυβέρνησης και της οικονομικής - κυρίως - πολιτικής. Είναι ένα συνηθισμένο μέσο πίεσης, ιδίως όταν ασκείται από την εξουσία...». Από τον «δήκτη» της χτεσινής «Καθημερινής».

Θα γίνει σίριαλ;

Χτες το απόγευμα, οι εφημερίδες ειδοποιήθηκαν - ανεπισήμως μεν, αρμοδίως δε - να περιμένουν νέες, σοβαρές ανακοινώσεις, σχετικά με την υπόθεση Σ. Ξηρού και τις συνεχιζόμενες έρευνες. Την ίδια περίπου ώρα ξεκίνησε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Κυψέλη και τα όσα διοχετεύονταν από τις διωκτικές αρχές έκαναν λόγο για την ανακάλυψη της «κεντρικής γιάφκας» της «17Ν», στην οποία βρέθηκαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, τα όπλα της οργάνωσης, ακόμη και οι αντιαρματικές ρουκέτες, κλπ., κλπ. Κι ενώ όλ' αυτά γίνονταν σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, απ' όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά κανάλια, στις 8.15 το βράδυ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας βγήκε και ανακοίνωσε, πως οι έρευνες συνεχίζονται...

Φαίνεται, πως ορισμένοι θέλουν να μετατρέψουν την όλη υπόθεση σε «αντιτρομοκρατικό» τηλεοπτικό σίριαλ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι... νεκροθάφτες

Το γεγονός ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει πριονιστεί σχεδόν ολοσχερώς αυτό που κάποτε χαρακτήριζαν ως «κοινωνικό κράτος», ουδόλως αποτελεί για τους ΠΑΣΟΚους εμπόδιο να συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα μιλώντας για ακριβώς το αντίθετο. Το γεγονός ότι εδώ και δυο δεκαετίες οι εργαζόμενοι στενάζουν κάτω από τα ποικιλώνυμα προγράμματα σκληρής λιτότητας και πάλι δεν τους εμποδίζει να μιλούν περί «κοινωνικού προσώπου» της πολιτικής τους και περί μέτρων ενίσχυσης των λαϊκών στρωμάτων. Ομως, όπως λέει και ο λαός μας, «ο θεός αγαπά τον κλέφτη, αλλά αγαπά και το νοικοκύρη». Η απόδειξη βρίσκεται σε δυο ειδησούλες των τελευταίων ημερών.

Η μία αφορά την περιβόητη «κοινωνική πολιτική». Πώς, δηλαδή, το κράτος διαχειρίζεται τα δημόσια κονδύλια που αφορούν δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα. Πώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα τρισεκατομμύρια που εισπράττει κυρίως από τους εργαζόμενους, μέσω του γνωστού αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος. Ε, λοιπόν, η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία περικόπτονται ακόμα περισσότερο οι δαπάνες που προορίζονται για τη χρηματοδότηση ταμείων της Κοινωνικής Ασφάλισης, τις επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία, τα κονδύλια προς την Παιδεία, τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ενίσχυσης ειδικών ομάδων του πληθυσμού κ.ο.κ. Και μόνο το γεγονός πως έτσι οδηγούνται σε παραπέρα υποβάθμιση τα συστήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας, αποτελεί απάντηση για τις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Η δεύτερη είναι η πολυεξαγγελθείσα πολιτική ενίσχυσης των «οικονομικά ασθενέστερων». Είναι το πρόγραμμα που επί τρία χρόνια ανακοινώνεται και ξαναανακοινώνεται και που υποτίθεται πως θα προσέφερε μια ανακούφιση σε όσους, λόγω ακριβώς της ασκούμενης πολιτικής, κινδυνεύουν να βρεθούν στο κοινωνικό περιθώριο. Ε, λοιπόν, η κυβέρνηση βγήκε μετά από τόσο καιρό και ανακοίνωσε κάποια δήθεν μέτρα για όσους εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται ήδη στο περιθώριο. Ετσι, οι περιβόητες ενισχύσεις είναι 8.500 δραχμές το μήνα για κάθε παιδί που αποδεδειγμένα πηγαίνει στο Δημοτικό ή το Γυμνάσιο, με την προϋπόθεση ότι η οικογένεια έχει εισόδημα λιγότερο από 72.000 δραχμές το μήνα! Και μόνο το γεγονός ότι η πολιτική τους δημιουργεί οικογένειες που αναγκάζονται να ζουν με τέτοια εισοδήματα, είναι αρκετό ώστε να βγουν συμπεράσματα για το χαρακτήρα της.

Η λαϊκή οργή και η αγανάχτηση είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Είναι όμως εντελώς αδικαιολόγητο οποιοδήποτε αίσθημα έκπληξης και απορίας. Αυτή είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι σημερινή. Οπως ήταν - και θα ξαναείναι αν βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας - και της ΝΔ. Και οι δύο, με απόλυτη συνέπεια και πλήρη υποταγή στο μεγάλο κεφάλαιο, διαγκωνίζονται ποιος θα εφαρμόσει αποτελεσματικότερα την πλέον ακραία και αντιδραστική πολιτική, που, στο όνομα της εξασφάλισης ακόμα μεγαλύτερων κερδών για την πλουτοκρατία, οδηγεί την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στη συνεχή εξαθλίωση.

Ετσι, μόνο θυμηδία προκαλεί η προχτεσινή - επιθεωρησιακού τύπου - διατύπωση του Λαλιώτη ότι «η ΝΔ είναι ο νεκροθάφτης του κοινωνικού κράτους». Γιατί, εν πάση περιπτώσει, να συναγωνίζονται δυο «νεκροθάφτες» για τα κατορθώματά τους πάει πολύ. Τουλάχιστον γι' αυτούς που περιμένουν στη σειρά να αποτελέσουν τα επόμενα θύματα της πολιτικής τους...

Ερωτήματα

Με στοιχεία

χίλια επάνω

πήγε βόμβες

για να βάλει

τρομοκράτη

τόσο «χάνο»

ποια φορά

είδατε άλλη;

Τα ερωτήματα

είναι πλήθη,

τρομοκράτης

«κουτορνίθι»

λίγο δύσκολα

μας πείθει...

* * *

Επομένως

τι συμβαίνει;

ερωτώ

με απορία,

σκοτεινή

και μπερδεμένη

κάπως είναι

η ιστορία,

ψάρι έπιασαν

μεγάλο

ή θα βγει

τίποτε άλλο

και θα δείτε

τότε σάλο!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ