Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ας κρίνουν οι Ηπειρώτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Η Ηπειρος, για πολλά χρόνια τώρα, κατέχει τον τίτλο της πλέον φτωχής και υποβαθμισμένης περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ανεργία τσακίζει κόκαλα στα Γιάννινα και τα σημάδια της παραγωγικής υποβάθμισης ρίχνουν τη βαριά σκιά τους σε όλη την περιφέρεια. Οι αγρότες λένε κάθε φέτος και χειρότερα, ενώ η εικόνα της εγκατάλειψης σφραγίζει έντονα τα ημιορεινά και ορεινά χωριά. Ολ' αυτά, όμως - και αρκετά παρόμοια ακόμη - δεν πτόησαν στο παραμικρό τον Κ. Λαλιώτη. Περιοδεύοντας τις μέρες αυτές στην Ηπειρο, σκιαγράφησε ένα ρόδινο παρόν και ακόμη περισσότερο ρόδινο μέλλον για την Ηπειρο και τους Ηπειρώτες, μοιράζοντας υποσχέσεις, έργα, ανάπτυξη και μπόλικη εικονική πραγματικότητα... «Εμείς ως ΠΑΣΟΚ και στην Ηπειρο και στην Αρτα, έχουμε ένα πρόγραμμα που από το 1994 και μετά σε συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες πολλά από τα όνειρα των Αρτινών τα κάνουμε πραγματικότητα»(!) δήλωσε, χθες από την Αρτα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του.

Ας κρίνουν, λοιπόν, οι Ηπειρώτες εργαζόμενοι των πόλεων και των χωριών. Τόσο αυτόν και την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όσο και τους κυβερνητικούς υποψήφιους, η υποστήριξη των οποίων ήταν ο κεντρικός στόχος της περιοδείας του Κ. Λαλιώτη.

Γιοκ σιδηροδρομική σύνδεση

Παρεμπιπτόντως, ερωτώμενος για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα, ο Κ. Λαλιώτης απάντησε: «Πιστεύω ότι αυτό που αποτελεί προτεραιότητα για να βγει από την απομόνωση η Ηπειρος έχει δρομολογηθεί ως έργο. Είναι η Εγνατία Οδός, είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και είναι ο δυτικός άξονας με την Ιόνια Οδό» και συμπλήρωσε: «Ας μην ξεχνούμε ότι στην Ηπειρο γίνονται σημαντικά έργα σε κάθε νομό και σε όλη την περιφέρεια. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο η ανάπτυξη της Ηπείρου είναι πολύ πιο προωθημένη, πολύ πιο αυξημένη έναντι των ρυθμών ανάπτυξης των άλλων περιφερειών».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η σιδηροδρομική σύνδεση παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και οι διάφορες, σχετικές μελέτες, που αναθέτει το υπουργείο Μεταφορών είναι μόνο και μόνο για να ρίχνουν «στάχτη στα μάτια» και να «μασούν» οι επιτήδειοι τα αντίστοιχα κονδύλια. Οσο για τους προαναφερομένους οδικούς άξονες -εάν και όταν ολοκληρωθούν- άλλους στόχους, πρώτα και κύρια, θέλουν να εξυπηρετήσουν και δεν μπορούν, βέβαια, να βγάλουν την Ηπειρο από το δραματικό κύκλο της υποβάθμισης.

Λεονταρισμοί...

Μάθαμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης «δε θα δεχτεί καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των οχημάτων που ξεπερνάει το ύψος του πληθωρισμού». Τώρα μάλιστα. Λες και τα ασφαλιστικά μεγαθήρια «κόπτονται» για το αν θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου ή όχι στις αυξήσεις που επιβάλλουν κάθε φορά. Μήπως ρώτησαν το υπουργείο την τελευταία φορά που οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα έφτασαν 30%; Ας αφήσει κατά μέρος λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους λεονταρισμούς που μοναδικό στόχο έχουν την εξαπάτηση και τον αποπροσανατολισμό των καταναλωτών. Αν θέλει, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα: Ας πάρει συγκεκριμένα μέτρα, εδώ και τώρα.

Απολύτως ικανοποιημένος...

«Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία σας με το ΣΥΝ;», ρωτήθηκε προχθές ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, για να απαντήσει ρητά, κατηγορηματικά και χωρίς δεύτερη σκέψη: «Απολύτως»! Διευκρινίζοντας πως η ικανοποίησή του προέρχεται από τη συνεργασία και σε κεντρικό επίπεδο και στο επίπεδο του Νομού Θεσπρωτίας για τη νομαρχία, όπως και του Δήμου Ηγουμενίτσας για τη δημαρχία.

Για να το λέει ο Λαλιώτης κάτι θα ξέρει...

Τα κακά, ψυχρά κι ανάποδα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΑ ΠΩΣ έγινε αυτό και συναντήθηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο Τόμας Μίλερ, και μάλιστα συζήτησαν το θέμα της Ευρωπαϊκής Αμυνας και αυτό της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης; Είχαμε μείνει με την εντύπωση πως ...ψυχράθηκαν οι σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και αμερικανικής πρεσβείας!

Φαίνεται πως δεν έγιναν τελικά έτσι τα πράγματα και, όπως σημείωσε στην προαναφερθείσα συνάντηση ο Τ. Μίλερ, «είμαστε από την ίδια πλευρά». Τι εννοούσε άραγε; Πως οι ΗΠΑ είναι με την πλευρά της κυβέρνησης Σημίτη ή μήπως το αντίθετο;

Οσο για τις περίφημες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου (αυτές που έκανε δημοσίως κι αυτές που δεν έκανε), ο Αμερικανός πρέσβης ήταν σαφής: «Το θέμα έχει κλείσει». Αν ξαναμιλήσει επ' αυτού ο Γιωργάκης ...γράψτε μας.

ΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΝ όμως την Αθήνα και ο Χρήστος Παπουτσής και η Ντόρα Μπακογιάννη... Απ' έξω κι ανακατωτά. Πραγματική έκπληξη οι γνώσεις τους. Εχουν όλοι προτάσεις για τον Εθνικό Κήπο, το Μεταξουργείο, την Πλατεία Βάθης, την Πλάκα ...για όλα.

Τόσον καιρό, άραγε, που βρίσκονταν σε υπουργικές και επιτελικές θέσεις, πώς δεν είχαμε αντιληφθεί τις ευαισθησίες, το ενδιαφέρον και, κυρίως, τις γνώσεις τους γι' αυτά τα θέματα; Φαίνεται, δε θα είχαν χρόνο.

Πέρα απ' αυτά, όμως, δεν ακούμε να λένε τίποτε για τους εργάτες και τους χαμηλούς μισθούς και μεροκάματα, την ανεργία, τους συνταξιούχους και τις συντάξεις πείνας, τα ωράρια εργασίας και τις άσχημες συνθήκες δουλιάς, την άσχημη κατάσταση στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας, κλπ., κλπ.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τους πληροφορούμε, πάντως, ότι όσο ωραίος και να γίνει ο Εθνικός Κήπος - αν γίνει... - τα μεροκάματα δεν αλλάζουν...

ΜΑΛΙΣΤΑ. Τώρα οι φοιτητές είναι όμηροι των καθηγητών που απεργούν. Οι οποίοι καθηγητές και φοιτητές πριν λίγο καιρό ήταν όμηροι των ναυτεργατών που επιστρατεύτηκαν και όλοι μαζί - ακόμα πιο πριν - ήταν όμηροι των αγροτών όταν είχαν καταλάβει τις εθνικές οδούς!

Τελικά, είμαστε ...κράτος «ομήρων», δεν υπάρχει αμφιβολία. Μόνο που μεγαλύτερη ομηρία από την κυβερνητική αντίληψη περί της αντιδικίας κοινωνικών ομάδων και του κοινωνικού αυτοματισμού δεν υπάρχει. Οσο για τα ...λύτρα, ο Χριστοδουλάκης να 'ναι καλά...

Με τη «ΝΑΣ» Αθήνα - Πειραιάς!

Οι εκλογές για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά δε θα είναι μια απλή διαδικασία ανάδειξης αιρετών για τον Β' βαθμό Αυτοδιοίκησης. Στις εκλογές του Οκτώβρη ο λαός του λεκανοπεδίου της Αττικής καλείται να ψηφίσει και να τοποθετηθεί για το σύνολο μιας πολιτικής, η οποία είναι ξεκάθαρα αντιλαϊκή και βάλλει εναντίον των λαϊκών στρωμάτων με αγριότητα. Αγριότητα που ουσιαστικά υπηρέτησαν στο πρόσφατο παρελθόν υποψήφιοι για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά, οι οποίοι στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, αλλά και το ΣΥΝ. Λειτούργησαν σαν κυβερνητικοί υπάλληλοι που ακολούθησαν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική, μετατρέποντας σε επιχείρηση τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Μπροστά στη διαμορφωμένη αυτή κατάσταση, τα λαϊκά στρώματα του μεγαλύτερου πληθυσμιακά νομού της χώρας σ' αυτές τις εκλογές καλούνται:

  • 'Η να συναινέσουν και μοιρολατρικά να υποταχθούν, δίνοντας την ψήφο τους στους συνδυασμούς που έχουν επικεφαλής πρόσωπα υποστηριζόμενα από το ΠΑΣΟΚ όπως η κ. Γεννηματά, είτε από τη ΝΔ, όπως ο κ. Τζαννετάκος, είτε από το ΣΥΝ, όπως ο κ. Γλέζος, είτε άλλοι της ακροδεξιάς και βάλε.
  • 'Η να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους, ενισχύοντας τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», που έχει ως υποψήφιο υπερνομάρχη τον Θ. Παφίλη και υποψήφιους Νομάρχες Αθήνας τον Γ. Νικολόπουλο και Πειραιά την Ε. Παντελάκη, που όλα αυτά τα χρόνια αντιστάθηκαν και πάλεψαν με συνέπεια στην Αυτοδιοίκηση και σε άλλα μετερίζια.

Οι δυνάμεις που συγκροτούν και στηρίζουν τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», όπως είναι το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, Οικολογικές Ομάδες, άλλες ξεχωριστές προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου, πρωτοστάτησαν στην πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές που προωθήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την ώρα που οι συνδυασμοί και τα κόμματα που στηρίζουν τους άλλους υποψήφιους (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ) ψήφιζαν τους αντιαυτοδιοικητικούς τους νόμους, έφερναν σε αυτό το χάλι την Αυτοδιοίκηση, και που τώρα υποκριτικά - προεκλογικά προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων. Οι υποψήφιοι της «ΝΑΣ» εναντιώθηκαν στα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά κυβερνητικά μέτρα, βρέθηκαν δίπλα στις καθημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Είχαν ουσιαστική συμμετοχή σε οικολογικές επιτροπές που αγωνίστηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου και ήρθαν σε ρήξη με επιχειρηματικά συμφέροντα που εποφθαλμιούσαν συγκεκριμένους χώρους για να αναπτύξουν τα κερδοφόρα σχέδιά τους.

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» δηλώνει ξεκάθαρα ότι διεκδικεί μια άλλη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με ουσιαστική λαϊκή συμμετοχή. Οι υποψήφιοί της θα σταθούν δίπλα στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, δε θα τους καταδικάσουν, ούτε και θα μείνουν αδιάφοροι απέναντί τους. Δηλώνουν ότι δε θα υποταχθούν στις κυβερνητικές εντολές και θα απειθαρχήσουν. Φιλοδοξούν μαζί με το μαχόμενο λαϊκό κίνημα να βάλουν μεγαλύτερα εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα. Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια Αυτοδιοίκηση που θα αποτελέσει την αφετηρία για μια ελπιδοφόρα λαϊκή ανάταση.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Στάζι και...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εντάθηκε και πάλι, τις τελευταίες μέρες, η προσπάθεια ανάμειξης πρώην σοσιαλιστικών χωρών και, κυρίως, της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με τη λεγόμενη εγχώρια τρομοκρατία. Αφορμή γι' αυτό αποτέλεσαν, η συνέντευξη στο «Κυριακάτικο Εθνος» του καθηγητή Χρ. Γιαλουρίδη (συμβούλου υπουργού Δημοσίας Τάξης επί Στ. Παπαθεμελή), σχετικά με τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ, οι κατοπινές δηλώσεις των πρώην υπουργών Παπαθεμελή και Βαλυράκη, κλπ. Και επειδή πολλά λέγονται, θέλουμε - πέρα από πολλά άλλα - να σημειώσουμε δυο κρίσιμες λεπτομέρειες. Πρώτον: Τα φερόμενα ως αρχεία της ΣΤΑΖΙ είναι όσα παρουσιάζουν οι δυτικογερμανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ως αρχεία των αντίστοιχων υπηρεσιών της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Και τούτο, γιατί στα χέρια των πρώτων περιήλθαν τα αρχεία, αμέσως μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας. Εάν και πόσο τα παρουσιαζόμενα είναι τα αυθεντικά αρχεία, είναι ένα ερώτημα, στο οποίο μόνον οι προαναφερόμενοι - μάλλον - μπορούν να απαντήσουν. Δεύτερον: Στη σχετική, τότε έκθεση του Στ. Παπαθεμελή και, μάλιστα, στην αρχή της (δημοσιεύτηκε χτες ολόκληρη στη «Χώρα») σημειώνεται:

«Από καταγραφή - μελέτη - αξιολόγηση των αναφερομένων στο θέμα Αρχείων διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

Α' Προέλευση: Το παραπάνω υλικό προέρχεται από σημειώσεις και γράμματα των Βάινριχ και Κάρλος, το οποίο υπέκλεψαν οι ουγγρικές μυστικές υπηρεσίες, το παρέδωσαν στην Στάζι, η οποία το εμπλούτισε με στοιχεία ερευνών - συμπεράσματα και εκτιμήσεις και έφθασε στη χώρα μας διαμέσου των Αρχών Δυτικής Γερμανίας, ΗΠΑ και Ελβετίας».

... τα αρχεία της

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί - ακόμη και αν δεχτεί κάποιος την αυθεντικότητα των παρουσιαζομένων αρχείων - το μόνο, για το οποίο μπορεί να... κατηγορήσει τις μυστικές υπηρεσίες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, είναι πως έκαναν καλά τη δουλιά τους και κατάφερναν να συγκεντρώνουν τόσο κρίσιμες πληροφορίες και στοιχεία. Και, βέβαια, να αναρωτηθεί πόσες ακόμη - ίσως, ακόμη περισσότερο κρίσιμες - πληροφορίες και στοιχεία υπάρχουν για τα θέματα αυτά, αλλά τις κρατούν μυστικές οι αμερικανικές και δυτικογερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Ισως, επειδή τους αφορούν άμεσα...

Υπάρχουν απαντήσεις;

«"... Για τους εγκληματικούς ρόλους είναι "το άλλο κτίριο", όπως αναφέρεται σε αναφορά υπαλλήλου προς τον αρχηγό της ΕΥΠ. Εκεί, στο "άλλο κτίριο", που είναι έξω από την Αθήνα και εκεί κυριαρχεί το άρωμα της "Αννας", μπαινόβγαινε και ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος καταθέτει τώρα ένα σωρό ανακρίβειες και ψεύδη που έχουν σκοπό να παραπληροφορήσουν και να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες. Ο Σάββας γνωρίζει ποιος ήταν ο προϊστάμενός του που έδινε τις εντολές και από πού εκπαιδεύτηκε".

Αυτά μας είπε χθες υπάλληλος της ΕΥΠ πριν κοπάσει ο σάλος από την αίτηση μιας υπαλλήλου της ΕΥΠ η οποία ζήτησε να καταθέσει για την τρομοκρατία στον εισαγγελέα κ. Διώτη. Και πρόσθεσε ο υπάλληλος: "... Το κτίριο αυτό συντηρείται από τον κρατικό κορβανά και στο όνομα της ελληνικής σημαίας. Το γνωρίζουν και οι αρχηγοί της αστυνομίας και οι αρχηγοί της ΕΥΠ και είναι αδιανόητο να μην το γνωρίζουν οι πρωθυπουργοί"».

Αυτά γράφει η προχθεσινή «Απογευματινή» και τα σημειώνουμε, για τους εξής λόγους: Πρώτον, γιατί περιέχουν κάποιες συγκεκριμένες και σοβαρές καταγγελίες, στις οποίες καλούνται να απαντήσουν οι ιθύνοντες της ΕΥΠ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Και δεύτερον, γιατί είναι ενδεικτικά του πολέμου, που κουφοβράζει, μεταξύ των αλληλοδιαπλεκομένων ξένων και ντόπιων μυστικών υπηρεσιών, πίσω από την επιχείρηση «εξάρθρωση της "17Ν"».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απλά αιτήματα, προωθημένοι στόχοι

Τα αιτήματα για αύξηση μισθών-«πάγωμα» τιμών και η παράλληλη διεκδίκηση της μείωσης των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης συγκροτούν ένα απλό τρίπτυχο. Εκφράζουν με έναν άμεσο τρόπο ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, που ζητούν επιτακτικά ικανοποίηση.

Εκφράζουν την ασφυκτική πραγματικότητα μιας οικογένειας, που βλέπει πως όσο κι αν τρέχει, όσο κι αν κυνηγά το μεροκάματο, όσο κι αν περιορίζει τα έξοδα, πάλι μέσα μπαίνει. Εκφράζουν την αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε μέσα από την - και προσωπική - εμπειρία πως ακόμα και με 1.000 ευρώ μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα μια οικογένεια δεν τα φέρνει βόλτα. Πόσο μάλλον ο άνεργος, πόσο μάλλον ο συνταξιούχος, πόσο επίσης το νέο παιδί που γεμάτο όνειρα μπαίνει στην παραγωγή με τα ψίχουλα του κατώτερου μεροκάματου, αν το παίρνει κι αυτό, καθώς η πλειοψηφία των νέων προσλαμβάνονται με όρους μερικής απασχόλησης, που αναγκαστικά σημαίνει και μερική ζωή!

Τη συνείδηση που διαμορφώνει αυτή η πραγματικότητα δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν προκλητικές δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών του τύπου «φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό». Πόσο μάλλον όταν οι ομοτράπεζοι της κυβέρνησης, μια χούφτα άρπαγες του πλούτου που καθημερινά παράγει ο εργαζόμενος λαός, γεμίζουν το ένα σεντούκι πάνω απ' τ' άλλο κι αυτό δεν κρύβεται. Την οργή που συσσωρεύει η τέτοια συνείδηση της πραγματικότητας δεν μπορούν να τη φρενάρουν στο ξέσπασμά της ούτε οι καρεκλοκένταυροι της ΓΣΕΕ και τα τρωκτικά των ευρωενωσιακών κονδυλίων, που αναζητούν μέσα από την απάτη των «κοινωνικών διαλόγων» λύση σ' ένα πρόβλημα που και οι ίδιοι είναι μέρος της μηχανής που το παράγει.

Εκφραση των αναγκών αυτής της πραγματικότητας είναι το κάλεσμα που απηύθυναν οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα για οργάνωση συλλαλητηρίων, για κάθε μορφής αγώνα που να στοχεύει στην ανατροπή της πολιτικής που γεννά και την ακρίβεια. Η άμεση, θερμή ανταπόκριση που βρήκε αυτό το κάλεσμα, το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σαν έτοιμες από καιρό, ανακοινώνουν συμμετοχή στα συλλαλητήρια της 3ης του Σεπτέμβρη και ταυτόχρονα τα ανάλογα θετικά μηνύματα που φτάνουν από τις γειτονιές για συμμετοχή, δείχνουν από τη μια το πόσο ώριμες είναι οι διαθέσεις, αλλά και χρεώνουν: Με τη διαπίστωση πως δεν αρκεί η διεκδίκηση ικανοποίησης κατ' ουσία αμυντικών αιτημάτων. Η πραγματικότητα που βιώνει ο εργαζόμενος λαός είναι τέτοια που αυτή καθαυτή, τελικά, αξιώνει την ανατροπή της. Κι αυτό σημαίνει πως είναι ώρα για προβολή και προωθημένων στόχων πάλης. Τέτοιων που να δένουν και με την ανάγκη πολιτικών αλλαγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ