Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι αυταπάτες του ΣΥΝ

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάμπολλες είναι οι σχετικές λαϊκές παροιμίες και γνωμικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όμως, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα της πολιτικής και των αυταπατών του κόμματός του, θέλει - σώνει και καλά - και το σκύλο χορτάτο και την πίτα στο ταψί. Μιλώντας, έτσι, προχθές στον «ΑΝΤ-1» και πατώντας - όπως κάνει συνήθως - σε δυο βάρκες, δήλωσε για το θέμα των ανατιμήσεων και της κερδοσκοπίας: «Η εξυγίανση της αγοράς επιτυγχάνεται, εάν και εφόσον υπάρχουν έλεγχοι γνησιότητας, έλεγχοι ποιότητας, προστασίας της δημόσιας υγείας, υγιής ανταγωνισμός και επίσης έλεγχος των τιμών... Η ελεύθερη αγορά πρέπει να λειτουργεί με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού τούς επιβάλλει η κυβέρνηση, η πολιτεία».

Με άλλα λόγια, ο Ν. Κωνσταντόπουλος θέλει και «ελεύθερη αγορά» και «ανταγωνισμό» - προς Θεού, μην πειράξουμε τα βάθρα του σύγχρονου καπιταλισμού... - αλλά κι ένα σωρό ελέγχους από το κράτος και την πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας, των τιμών, κλπ., κλπ. Μα καλά, δε γνωρίζει, ότι δυο καρπούζια σε μια μασχάλη δε χωράνε; Δεν έχει καταλάβει ακόμη, ότι «ελεύθερη αγορά» και «ανταγωνισμός» σημαίνουν απελευθέρωση της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου και τα όποια μέτρα δήθεν ελέγχου είναι απλώς και μόνον ασπιρίνες και στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και του λαού; `Η, μήπως, το έχει καταλάβει, αλλά ρίχνει κι αυτός τη δική του στάχτη;

Υποκρισία

Μετά τη διοχέτευση σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των απολογιών των φερομένων ως μελών της «17Ν», τώρα βλέπουμε να διοχετεύονται και οι κάθε λογής εκθέσεις, από τις έρευνες σπιτιών, χειρόγραφα σημειώματα των κατηγορουμένων, αντζέντες με ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα, κλπ., κλπ. Εγγραφα, τα οποία υποτίθεται πως είναι όλα απόρρητα και βρίσκονται στα χέρια των διωκτικών αρχών. Προφανώς, όλ' αυτά γίνονται για να ...δικαιωθεί και πάλι η προχθεσινή -και πολλοστή- επίσημη κυβερνητική αποδοκιμασία των ΜΜΕ, που δημοσιεύουν ή μεταδίδουν ονόματα πολιτών, ως εμπλεκομένων στην υπόθεση της τρομοκρατίας. Ποιος είπε, ότι έχει όρια η υποκρισία;

Οι πρωταγωνιστές...

Μια και συνεχίζεται η παρέλαση των διαφόρων «ειδικών» της «τρομολογίας» από τα τηλεπαράθυρα, σημειώνουμε τα συγκεντρωτικά, σχετικά στοιχεία, που έδωσε τις προάλλες στη δημοσιότητα η εταιρία μετρήσεων TNSM. Εχουμε και λέμε λοιπόν: Από τις 30 Ιούνη μέχρι τις 4 Αυγούστου, στα κεντρικά και μόνο τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, προσκλήθηκαν 242 διαφορετικά πρόσωπα, για να καταθέσουν τη γνώμη τους, σχετικά με την υπόθεση της «17Ν». Απ' όλους αυτούς, αδιαμφισβήτητοι πρωταθλητές αναδείχνονται οι παρακάτω: ο Ν. Κακαουνάκης με 52 παρουσίες, ο Γ. Τράγκας με 28, ο Γ. Καραμπελιάς με 23, οι Ντ. Κρυστάλλης και Μ. Τριανταφυλλόπουλος με 21, ο Αλ. Λυκουρέζος με 15 και ο Μ. Βορίδης με 12.

Τώρα, γιατί αυτοί και όχι κάποιοι άλλοι είναι οι ειδικοί, εμείς δεν το γνωρίζουμε. Ούτε καταλαβαίνουμε, γιατί έχει τόση περισσότερη σημασία η γνώμη του Ντ. Κρυστάλλη (πρώην πράκτορα της ΚΥΠ, που έβαζε βόμβες με εντολή των προϊσταμένων του) ή του Μ. Βορίδη (ακροδεξιού και στενού φίλου του Λεπέν), από οποιονδήποτε άλλον. Το μόνο που κατανοούμε, είναι η συχνότητα παρουσίας του Ν. Κακαουνάκη. Τέλος πάντων, πρέπει και η Αστυνομία να εκλαϊκεύει τις απόψεις της...

Περί Αριστεράς

Δε λέμε, πάμπολλα τραβάει η έννοια της Αριστεράς στη χώρα μας, καθώς ο κάθε «προοδευτικός» εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου την κόβει και τη ράβει στα μέτρα του και ο κάθε «εκσυγχρονισμένος» απολογητής του ιμπεριαλισμού, που... σέβεται τον εαυτό του, ορκίζεται στο όνομά της, αλλά υπάρχουν και... χειρότερα. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, σε ανταπόκριση από την Αγκυρα: «Η τουρκική Αριστερά παρουσιάζεται στις εκλογές χωρισμένη σε τρία κόμματα: το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ (σ.σ. ο πρωθυπουργός της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και σημερινός πρωθυπουργός της χώρας), το Κόμμα της Νέας Τουρκίας του Ισμαήλ Τζεμ (σ.σ. μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ (σ.σ. νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), όπου προσχώρησε την περασμένη βδομάδα ο πρώην υπουργός Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς».

Οσο για την πραγματική τουρκική Αριστερά, και υπάρχει, και παλεύει μέσα κι έξω από τις φυλακές και τα μπουντρούμια, και εκπροσωπείται από κόμματα. Τα τελευταία, όμως, ούτε καν αναφέρονται σε ανταποκρίσεις, σαν την προηγούμενη.

Η πολιτική, η φυσική και ο Γλέζος

Αν δεν ήταν νωπές ακόμα οι μνήμες και εικόνες από τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στις περιοχές γύρω από τον Κηφισό, ή, αν δε θυμούμαστε εικόνες παρόμοιες από το κοντινό παρελθόν, δε θα εκπλησσόμαστε - ούτε και ως... γεωτεχνικοί! - από τα όσα... περί των πλημμυρών γενικά, ανέφερε, προχτές στη «συνέντευξη» ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ Μ. Γλέζος. Η εύλογη απορία μας ξεπήδησε αυθόρμητα: μα κοτζάμ υποψήφιος, όταν το πρόβλημα καίει άμεσα και χρειάζονται υπεύθυνα συγκεκριμένες απαντήσεις, εκείνος μιλά γενικά για τις... συνέπειες των πλημμυρών; Σα να μην άκουσε έστω, πως το πρόβλημα των πλημμυρών, αν μιλάμε για την Αθήνα, για την Αττική, είναι πολύ συγκεκριμένο και μπαίνει πιεστικά; Και, επομένως, απαιτούνται, από όλους, συγκεκριμένες τοποθετήσεις, τι και πώς.

Ο Μ. Γλέζος, απέφυγε να αναφερθεί στις πολιτικές και τα κόμματα που ευθύνονται. Στις πολιτικές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που, υπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα, δε διαθέτουν τα αναγκαία κονδύλια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αθήνας, για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων και των περιουσιών τους. Γιατί επέτρεψαν το μπάζωμα και την οικοδόμηση των φυσικών ρεμάτων, την καταστροφή των περιαστικών δασών με τις πυρκαγιές και την άναρχη και παράνομη οικοδόμηση.

Θα έπρεπε, στην περίπτωση αυτή, ο Μ. Γλέζος ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, να καταγγείλει την κυβέρνηση που «πνίγει» στην κυριολεξία τους Αθηναίους και τους Πειραιώτες. Να υπογραμμίσει τις ευθύνες νομαρχιακών και τοπικών δημοτικών αρχών που πρόσκεινται και στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ και που υλοποιούν τις αντιλαϊκές επιλογές της κεντρικής εξουσίας.

Ομως ο Μ. Γλέζος ως υποψήφιος ανεξάρτητος του συνασπισμού της κεντροαριστεράς, είναι δεσμευμένος με τις πολιτικές που εκφράζουν οι δυνάμεις που τον στηρίζουν. Δεν μπορεί, έτσι, να συγκρουστεί με την κυρίαρχη πολιτική των μεγάλων συμφερόντων που υλοποιούν και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με χειροκροτητή τον ΣΥΝ. Γιατί, στην πραγματικότητα, κινείται στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και, απλώς, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, προβάλλοντας τις αγωνιστικές αριστερές περγαμηνές - αν και είναι γνωστό για όλους πως σημασία τόση δεν έχει ούτε η ιστορία, ούτε η πρόθεση, αλλά το τι εκφράζει και στηρίζει σήμερα πολιτικά ο καθένας...

Ο,τι όμως, σκόπιμα, προσπαθεί να αποφύγει - για να μπορεί να ψαρεύει σε θολά νερά - ο κάθε υποψήφιος των άλλων κομμάτων, μαζί και ο υποψήφιος του ΣΥΝ, υπάρχουν οι δυνάμεις που μπορούν και αντιπαρατίθενται: Είναι η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» με υποψήφιο υπερνομάρχη τον Θανάση Παφίλη και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» με τον Σπύρο Χαλβατζή υποψήφιο δήμαρχο, αλλά και οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στηρίζονται από το ΚΚΕ στους άλλους δήμους της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Η μόνη ψήφος που ανταποκρίνεται στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, και θα πιάσει όντως τόπο και για την οργάνωση της πάλης για τα προβλήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας του Λεκανοπεδίου, είναι στη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και οικολογικές ομάδες, καθώς και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Τα... αρρωστημένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ περιττό να αναφέρουμε ότι το «καρνέ» του Γιωτόπουλου, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του κάθε αρρωστημένου ο οποίος κατέχει ένα ρόλο στα δελτία των τηλεοπτικών καναλιών, θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετό καιρό. Πόσο δε μάλλον τους κατόχους των τηλεφώνων, οι αριθμοί των οποίων αναγράφονται σ' αυτό...

Ηδη, απ' όσα γνωρίζουμε, αρκετοί δυστυχείς κοψοχολιάστηκαν όταν άρχισαν να λαμβάνουν τηλεφωνήματα από «δαιμόνιους» ρεπόρτερς (που τους έδωσαν εντολή άλλοι... πιο «δαιμόνιοι») και δέχτηκαν σχετικές... ερωτήσεις. Οπότε κι αυτοί, καλού κακού, αποκήρυξαν στις τηλεφωνικές δηλώσεις τους την τρομοκρατία εν γένει. Δεν ξέρεις τι γίνεται!

Γιατί όπως και να 'χει το πράγμα, το σκέφτεται ο άλλος. Να βρεθείς ξαφνικά, από τους Αμπελόκηπους ή την Κοκκινιά, για διακοπές στο... Γκουαντανάμο δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορεί να σου τύχει. Κι όταν βλέπεις πολλά και διάφορα στις τηλεοράσεις, πιστεύεις εύκολα ότι κι αυτό μπορεί να σου συμβεί.

Βέβαια τέτοιες σκέψεις ...που δεν απέχουν και τόσο από την πραγματικότητα - έστω και υπό τη μορφή αστείου - είναι το χειρότερο είδος τρομοκρατίας που μπορεί να βιώσει μια κοινωνία και σήμερα το ζει ολόκληρος ο πλανήτης.

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο της επικαιρότητας βρέθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τόμας Μίλερ με φόντο τα γραφεία της Ρηγίλλης. Προφανώς, επειδή θα σταματούσε να παρεμβαίνει στην υπόθεση, όπως υποτίθεται ότι υποσχέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών.

Τώρα λέει τον απασχολεί το θέμα της δίκης που θα γίνει για την «17 Νοέμβρη» και θέλει να «εστιάσει» την προσοχή του εκεί. Για το αν θα ζητήσουν την έκδοση και ποιων οι Ηνωμένες Πολιτείες ...βλέπουμε.

Η αλήθεια είναι κ. Μίλερ ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο... απόγειο της απονομής δικαιοσύνης όπως συμβαίνει στη χώρα σας, με δικαστήρια χωρίς ακροατήριο, χωρίς συνηγόρους, χωρίς δημοσιοποίηση δικών και αποφάσεων και καταδίκες με συνοπτικές διαδικασίες. Θα κάνουμε όμως ό,τι μπορούμε...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλωστε δεν πρέπει να έχουν παράπονο οι ΗΠΑ. Η συνεργασία τους με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας ήταν κάτι παραπάνω από καλή και σήμερα είναι ακόμη καλύτερη. Λέτε να υπολείπεται σε «διάθεση συνεργασίας» το υπουργείο Δικαιοσύνης..;

Το αδιέξοδο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν έχει προλάβει καλά καλά να ξεκινήσει η μεγαλύτερη στην ιστορία διάσκεψη με αντικείμενο το μέλλον της Γης στο Γιοχάνεσμπουργκ και το αδιέξοδο της συνόδου είναι ήδη έντονα ορατό, καθώς το χάσμα, μεταξύ των απόψεων πλουσίων και φτωχών χωρών είναι τεράστιο και αξεπέραστο, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από τη Νότια Αφρική. Χάσμα, το οποίο σημείωσε στην εναρκτήρια ομιλία του και ο Τάμπο Μπέκι, Πρόεδρος της Ν. Αφρικής: «Νησίδες πλούτου σε ωκεανούς φτώχειας δεν είναι βιώσιμη προοπτική για τον πλανήτη... Η υπανάπτυξη, οι ανισότητες στο εσωτερικό χωρών και μεταξύ χωρών και η οξυνόμενη οικολογική κρίση αποτελούν τη βαριά σκιά κάτω από την οποία ζει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας».

Στην πραγματικότητα και σε τελευταία ανάλυση, τα αδιέξοδα της διεθνούς συνόδου του Γιοχάνεσμπουργκ αντανακλούν τη μεγάλη οξύτητα των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων του σημερινού κόσμου από τη μια και, από την άλλη, τις αξεπέραστες αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του σύγχρονου διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος, δηλαδή, του ιμπεριαλισμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αντιμετωπίζεται με τις όποιες «ασπιρίνες» προτείνουν και προβάλλουν οι «προοδευτικότεροι», από τους κάθε λογής απολογητές των πολυεθνικών και των συμφερόντων τους. Απλούστατα, ο καπιταλισμός έχει φάει από καιρό τα ψωμιά του. Κι όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουν το γεγονός αυτό οι λαοί, τόσο το καλύτερο, τόσο γι' αυτούς, όσο και για τον πλανήτη μας συνολικά.

Ας το καταλάβουν

Δύο περίπου μήνες τώρα και, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, τα στελέχη, οι σύμβουλοι και οι κάθε λογής παρατρεχάμενοι του υπουργείου Οικονομίας τροφοδοτούν επίμονα τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με διάφορα σενάρια φοροελαφρύνσεων των λαϊκών στρωμάτων, με αφορμή την προετοιμαζόμενη από την κυβέρνηση φορολογική μεταρρύθμιση.

Προχτές, ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη με τον Κ. Σημίτη, όπου αποφασίστηκαν οι τελικές ρυθμίσεις για τα νέα φορολογικά μέτρα, δήλωσε σε σχετική ερώτηση: «Δε νομίζω ότι μίλησε κανείς για πακέτο παροχών. Αυτή η αντίληψη των παροχών είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη, η οποία δεν αποδίδει όχι μόνο στην οικονομία, αλλά ούτε και πολιτικά. Η άποψή μου είναι ότι οι κυβερνήσεις, οι οποίες επιχειρούν προεκλογικές παροχές και ενδίδουν σε αυτό το κλίμα παροχολογίας, είναι και αυτές οι οποίες χάνουν». Και να είστε σίγουροι ότι ο Κ. Σημίτης, ανακοινώνοντας στη Διεθνή Εκθεση τα νέα μέτρα σε λίγες μέρες, θα τα παρουσιάσει ως φιλολαϊκή τομή μεγάλης δυναμικής και πνοής...

Με άλλα λόγια, όποιοι εργαζόμενοι δεν κατάλαβαν ακόμη ότι κυβέρνηση και μεγαλοεκδότες - ολιγαρχία - με τη ΝΔ να κρατάει το «ίσο» - κοροϊδεύουν ασύστολα και προκλητικά όλο τον κόσμο, ας το καταλάβουν τώρα. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, που λέει και ο λαός μας...

Οδοκαθαριστές

«Η κατάσταση θυμίζει περίπου τη σχέση κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακών δημοτικών βλαχοαρχόντων. Η εξουσία εκδίδει φιρμάνια, ο δήμαρχος υλοποιεί τα φιρμάνια. Οπως λέει και το ανέκδοτο "σκάσε και κολύμπα". Πιάσαμε τον Γιωτόπουλο με εντολή CΙΑ, συμφιλιωνόμαστε με την Αγκυρα με ντιρεκτίβα Κόλιν Πάουελ, ανεβαίνουν οι τιμές με κατραπακιές πολυεθνικών και συρρικνώνονται τα μεροκάματα επειδή έτσι γουστάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προορισμός της Ντόρας - της όποιας Ντόρας και του όποιου... Ντόρου - είναι να μαζεύουν τα σκουπίδια και να καθαρίζουν τους δρόμους. Προορισμός της Ουάσιγκτον είναι να δίνει φάπες στις Βρυξέλλες, προορισμός των Βρυξελλών είναι να στέλνει φιρμάνια στο Μαξίμου και προορισμός του Μαξίμου είναι να εκτελεί τις εντολές των Βρυξελλών... Σαν να λέμε, υπερνομάρχης ο Μπους, νομάρχης ο Πρόντι, δήμαρχος ο εκάστοτε Σημίτης. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δεν κατάλαβε γρυ δεν ξέρει πού πατάει και πού πηγαίνει. Ως εκ τούτου, τον Οκτώβριο εκλέγουμε οδοκαθαριστές. Οι δημοτικές... αναβάλλονται για τον Απρίλιο του 2004!». Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «Στήλη Αλατος».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιος παλεύει, για τι

Οτι θα ξέπεφτε τόσο γρήγορα η αρχική διακήρυξη στελεχών της ΓΣΕΕ, περί αγωνιστικής αντιμετώπισης της ακρίβειας, σε μια επιστολή - πρόσκληση για διάλογο προς τον ΣΕΒ και τους μεγαλοκηφήνες του εμπορίου, ήταν αναμενόμενο. Το καινούριο στη σχετική επιστολή της ΓΣΕΕ προς τους εταίρους της είναι ένας όρκος πίστης που περιέχεται στο σχετικό κείμενο: «Ο ελεύθερος ανταγωνισμός αποτελεί το μοναδικό όπλο κατά των κερδοσκόπων», διακηρύσσει απερίφραστα η ηγεσία της ΓΣΕΕ, κάνοντας καθαρό πως η πρόσκληση για διάλογο που απευθύνει στον ΣΕΒ δεν είναι θέμα που αφορά τη μορφή, αλλά το περιεχόμενο. Διακηρύσσει η ηγεσία της ΓΣΕΕ την ιδεολογική συμφωνία της με τις πλέον νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και στη βάση αυτή ζητάει διάλογο του στιλ «να τα βρούμε», γιατί «η πρακτική των ανατιμήσεων θα έχει με βεβαιότητα καταστρεπτικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία»!

Οτι αυτός που στενάζει από την ακρίβεια δεν είναι η «οικονομία» γενικά, αλλά ο μισθοσυντήρητος είναι ψιλά γράμματα για τη ΓΣΕΕ. Οτι αυτός που κερδίζει από τις ανατιμήσεις είναι μόνο το κεφάλαιο, είναι επίσης ψιλά γράμματα. Οτι οι ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων είναι αναπόφευκτες σε ένα σύστημα που μόνος θεός είναι το κέρδος, αυτό ούτε που το συζητάνε οι συντάκτες της πρόσκλησης προς τον ΣΕΒ. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι ό,τι μπορεί να δείξει τον ένοχο.

Η εκρηκτική αύξηση όχι μόνο των τιμών σ' ορισμένα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, αλλά συνολικά του κόστους ζωής δεν είναι θέμα που αφορά τη δράση κάποιων «κερδοσκόπων», όπως ισχυρίζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Η ίδια η κυβέρνηση έδωσε το σύνθημα με τις τρελές αυξήσεις στα τιμολόγια των οργανισμών κοινής ωφέλειας. Το πάγωμα των μισθών δεν επιβλήθηκε από «κερδοσκόπους». Είναι επιλογή του κεφαλαίου - την εξέφρασε περίφημα και απόλυτα ο κ. Γκαργκάνας - την οποία έχει προσυπογράψει η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Δεν είναι η «παραοικονομία» που αδειάζει τις τσέπες των εργατών, είναι αυτή η καπιταλιστική οικονομία, που έχει δόγμα πως ο εργάτης πρέπει να έχει στην τσέπη του μόνο τόσα όσα του χρειάζονται για να βρίσκεται το επόμενο πρωί στη δουλιά. Σε καιρούς επικράτησης της αντεπανάστασης αυτό το δόγμα οδηγεί αναγκαστικά και σε αφαίρεση όσων κατακτήθηκαν. Η ακρίβεια στην αγορά σηματοδοτεί μια εποχή όπου το κεφάλαιο τρέχει να αυξήσει τα κέρδη του αφαιρώντας από τους εργάτες όσο μπορεί περισσότερα από την τιμή στην οποία έχει πληρώσει για το εμπόρευμα - εργατική δύναμη.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έκανε από την πρώτη στιγμή καθαρό πως αντιμετώπιση της ακρίβειας χωρίς αίτημα για αύξηση των μισθών δεν μπορεί να υπάρχει. Συνεπές σ' αυτήν την εκτίμηση πήρε και τα μέτρα που απαιτούνται. Οργανώνει τα συλλαλητήρια στις 3 Σεπτέμβρη. Η οργή των εργαζομένων για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν ανάγκασε κι άλλες δυνάμεις να αποφασίσουν συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Η λήψη οργανωτικών μέτρων που να εξασφαλίζουν αυξημένη συμμετοχή είναι κριτήριο για τη συνέπεια λόγων και έργων.

Ξεσπάστε!

Κολοβοί

οι μιστοί, κλεμμένοι,

βιοπάλη μου

καημένη

κι η ακρίβεια

η μαύρη όι

και τα λίγα αυτά

σου τρώει!

* * *

Οσο φεύγουνε

οι χρόνοι

η ληστεία

όλο φουντώνει,

κάθε φέτος

από πέρσι

πιο βαθιά μπαίνει

το «φέσι».

* * *

Ολα πια

στα 'χουν αρπάξει

όσοι άλλα

σου είχαν τάξει

και πού είσαι,

κόσμε, ακόμα

θα σε κάνουν

σκόνη, χώμα!

* * *

Τι, λοιπόν

κάθεσαι έτσι

να σε τρων

στα ίσια οι λέτσοι,

ποταμός

και άγριο κύμα

γίνε κόσμε

που 'σαι θύμα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ