Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η πολιτική, η φυσική και ο Γλέζος

Αν δεν ήταν νωπές ακόμα οι μνήμες και εικόνες από τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στις περιοχές γύρω από τον Κηφισό, ή, αν δε θυμούμαστε εικόνες παρόμοιες από το κοντινό παρελθόν, δε θα εκπλησσόμαστε - ούτε και ως... γεωτεχνικοί! - από τα όσα... περί των πλημμυρών γενικά, ανέφερε, προχτές στη «συνέντευξη» ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ Μ. Γλέζος. Η εύλογη απορία μας ξεπήδησε αυθόρμητα: μα κοτζάμ υποψήφιος, όταν το πρόβλημα καίει άμεσα και χρειάζονται υπεύθυνα συγκεκριμένες απαντήσεις, εκείνος μιλά γενικά για τις... συνέπειες των πλημμυρών; Σα να μην άκουσε έστω, πως το πρόβλημα των πλημμυρών, αν μιλάμε για την Αθήνα, για την Αττική, είναι πολύ συγκεκριμένο και μπαίνει πιεστικά; Και, επομένως, απαιτούνται, από όλους, συγκεκριμένες τοποθετήσεις, τι και πώς.

Ο Μ. Γλέζος, απέφυγε να αναφερθεί στις πολιτικές και τα κόμματα που ευθύνονται. Στις πολιτικές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που, υπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα, δε διαθέτουν τα αναγκαία κονδύλια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αθήνας, για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων και των περιουσιών τους. Γιατί επέτρεψαν το μπάζωμα και την οικοδόμηση των φυσικών ρεμάτων, την καταστροφή των περιαστικών δασών με τις πυρκαγιές και την άναρχη και παράνομη οικοδόμηση.

Θα έπρεπε, στην περίπτωση αυτή, ο Μ. Γλέζος ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, να καταγγείλει την κυβέρνηση που «πνίγει» στην κυριολεξία τους Αθηναίους και τους Πειραιώτες. Να υπογραμμίσει τις ευθύνες νομαρχιακών και τοπικών δημοτικών αρχών που πρόσκεινται και στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ και που υλοποιούν τις αντιλαϊκές επιλογές της κεντρικής εξουσίας.

Ομως ο Μ. Γλέζος ως υποψήφιος ανεξάρτητος του συνασπισμού της κεντροαριστεράς, είναι δεσμευμένος με τις πολιτικές που εκφράζουν οι δυνάμεις που τον στηρίζουν. Δεν μπορεί, έτσι, να συγκρουστεί με την κυρίαρχη πολιτική των μεγάλων συμφερόντων που υλοποιούν και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με χειροκροτητή τον ΣΥΝ. Γιατί, στην πραγματικότητα, κινείται στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και, απλώς, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, προβάλλοντας τις αγωνιστικές αριστερές περγαμηνές - αν και είναι γνωστό για όλους πως σημασία τόση δεν έχει ούτε η ιστορία, ούτε η πρόθεση, αλλά το τι εκφράζει και στηρίζει σήμερα πολιτικά ο καθένας...

Ο,τι όμως, σκόπιμα, προσπαθεί να αποφύγει - για να μπορεί να ψαρεύει σε θολά νερά - ο κάθε υποψήφιος των άλλων κομμάτων, μαζί και ο υποψήφιος του ΣΥΝ, υπάρχουν οι δυνάμεις που μπορούν και αντιπαρατίθενται: Είναι η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» με υποψήφιο υπερνομάρχη τον Θανάση Παφίλη και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» με τον Σπύρο Χαλβατζή υποψήφιο δήμαρχο, αλλά και οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στηρίζονται από το ΚΚΕ στους άλλους δήμους της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Η μόνη ψήφος που ανταποκρίνεται στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, και θα πιάσει όντως τόπο και για την οργάνωση της πάλης για τα προβλήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας του Λεκανοπεδίου, είναι στη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και οικολογικές ομάδες, καθώς και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ