Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμες οι ΗΠΑ για κινήσεις εξευμενισμού προς την Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται έτοιμες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να προβούν σε κινήσεις εξευμενισμού της Τουρκίας, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο να πετύχουν τη συναίνεσή της να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Οπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», Αμερικανοί και Βρετανοί φέρονται να υποδεικνύουν προς τη γραμματεία του ΟΗΕ να είναι προσεκτική σχετικά με τις προτάσεις, που ετοιμάζει για το Κυπριακό, υποδεικνύοντας πως δε θα πρέπει να διαμορφωθούν άδειες, που να προκαλούσαν αντιδράσεις στην Τουρκία.

Προσπάθεια των Αμερικανών είναι η διασφάλιση βασικών απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και ικανοποίηση του αιτήματός της για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τα θέματα αυτά συζητεί στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ουγούρ Ζιγιάλ, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν και με τον υφυπουργό Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς.

Στο μεταξύ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Σώτος Ζακχαίος κατήγγειλε, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τις νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που σημειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Στην επιστολή του, ο κ. Ζακχαίος εκφράζει την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα τερματίσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και θα λάβει σοβαρά υπόψη την έκκληση της διεθνούς κοινότητας, συνεισφέροντας στις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Θα υποβάλουν νέες προτάσεις
τα Ηνωμένα Εθνη

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υποβολή προτάσεων από τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, επισημαίνοντας ότι η μη υποβολή θα διαιωνίσει το αδιέξοδο και θα ενισχύσει την ντε φάκτο διχοτόμηση. Μιλώντας στο συνέδριο των αποδήμων ο κ. Παπαπέτρου, πρόσθεσε ότι εκείνο που μένει ασαφές είναι ο χρόνος υποβολής των προτάσεων και εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση ότι αυτό δε θα γίνει πριν από τις εκλογές στην Τουρκία στις 3 Νοέμβρη. Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές με αφορμή την ομιλία του στρατηγού Κιβρίκογλου, ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να υποτιμά ή να αγνοεί τις απειλές αυτές.

Στη χτεσινή μεσημβρινή ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαπέτρου ρωτήθηκε για τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ παρουσιάζονται έτοιμες να προβούν σε κινήσεις εξευμενισμού της Αγκυρας. Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι αυτά είναι περισσότερο αναλύσεις παρά συγκεκριμένη πληροφόρηση.

Οι επόμενες κινήσεις του Ντενκτάς

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρικα αποκαλύπτει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς και τα Γεράκια της Αγκυρας, όπως τα αποκαλεί, ετοιμάζονται εντός των ημερών να θέσουν σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε πρώτο στάδιο ο Ραούφ Ντενκτάς θα επιμείνει κατά τη συνάντηση της 6ης Σεπτέμβρη στο Παρίσι, όπως ο Κόφι Ανάν να μην καταθέσει οποιοδήποτε προσχέδιο λύσης. Αν, όμως, με πιέσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ κατατεθεί σχέδιο θα παραπέμψει το θέμα στην τουρκοκυπριακή Βουλή, η οποία ωστόσο, θα το απορρίψει με τις ψήφους των Κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικού Κόμματος. Το γεγονός αυτό, γράφει η Αφρικα, θα δώσει την ευχέρεια στον κατοχικό ηγέτη να πει στη διεθνή κοινότητα ότι ο λαός του απορρίπτει κάθε λύση που δεν προνοεί την κυριαρχία.

Η εφημερίδα, αναφερόμενη στο δεύτερο στάδιο επαναφέρει το θέμα που αποκάλυψε ο Αλί Μπιράντ για διάλυση του λεγόμενου υπουργείου Εξωτερικών και μεταβίβαση των καθηκόντων του στο αντίστοιχο της Τουρκίας. Το τρίτο στάδιο του σχεδίου θα εφαρμοστεί ανάλογα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς είχε διαβουλεύσεις στην Αγκυρα, ενόψει της συνάντησης του Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον ίδιο στο Παρίσι, στις 6 Σεπτέμβρη. Επιστρέφοντας στα Κατεχόμενα, ο Ντενκτάς είπε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να πληροφορηθεί από την ανώτατη ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων τις απόψεις της, για τα εσωτερικά της Τουρκίας και το Κυπριακό. Η Τουρκία, είπε, είναι αποφασισμένη να τις εφαρμόσει. Και στην κορυφή των αρχών αυτών πρόσθεσε, βρίσκεται η ισότιμη κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Είναι απαράδεκτο, κατέληξε ο κ. Ντενκτάς, να επανέλθουν οι Ελληνοκύπριοι στις πόλεις και τα χωριά τους.

Στα Κατεχόμενα ιδρύεται παράλληλα νέο Κόμμα με την ονομασία Ευρώπη, επίτιμος πρόεδρος του οποίου θα είναι ο αρχισυντάκτης της Αφρικα Σενέρ Λεβέντ, που βρίσκεται στη φυλακή.

Κινδυνολογούν
οι Τούρκοι στρατιωτικοί

Ο τουρκικός στρατός, που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου προειδοποίησε χτες την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον κίνδυνο μιας μεγάλης κρίσης στην περίπτωση που αγνοηθούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στις προσπάθειες που γίνονται για επίλυση της διένεξης. «Είναι αδύνατον να επιλυθεί το πρόβλημα της Κύπρου με μια προσέγγιση που δε θα λάβει υπόψη της την παρούσα κατάσταση στη νήσο και θα ενισχύσει τη θέληση των Ελληνοκυπρίων να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη τη νήσο», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουσεΐν Κιβρίκογλου, στη διάρκεια τελετής στην Αγκυρα με αφορμή την αποχώρησή του από τη στρατιωτική υπηρεσία.

«Σε αντίθετη περίπτωση, μια περίοδος συνεχούς κρίσης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών στα ανατολικά της Μεσογείου, περιλαμβανόμενης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα καταστεί αναπόφευκτη», πρόσθεσε ο στρατηγός Κιβρίκογλου, ο οποίος αποχωρεί επισήμως την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των πρώτων υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τουρκία, που είναι και αυτή υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει απειλήσει ότι θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη - όπου σταθμεύουν περισσότεροι από 35 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες - εάν η Κύπρος γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ