Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Να ανατρέψουμε την αντιπεριβαλλοντική κυβερνητική πολιτική

Με τους εργαζόμενους στη χωματερή των Ανω Λιοσίων συναντήθηκε χτες ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής κλιμακίου της παράταξης

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος στο τέλος του Οκτώβρη τα σκουπίδια να παραμείνουν στους δρόμους της Αθήνας, του Πειραιά και των άλλων δήμων της Αττικής. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χτες οι εργαζόμενοι στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, αφού ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) μπορεί να δεχτεί απορρίμματα μόνο για τους επόμενους δυο μήνες, ενώ ακόμα δεν έχουν αρχίσει τα έργα υποδομής νέου τμήματος για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Λεκανοπεδίου!

Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα έφεραν στην επιφάνεια χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια περιοδείας του υποψήφιου υπερνομάρχη Αθήνας- Πειραιά Θανάση Παφίλη στις εγκαταστάσεις της χωματερής, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο σύμβουλος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), Μπ. Ζιώγας. Ο Νομός Αττικής, λοιπόν, δυο βδομάδες μετά τις εκλογές, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να «πνιγεί» από τα σκουπίδια, εξαιτίας απαράδεκτων καθυστερήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, κύρια στη χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ, όσο και στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων και στην εκπόνηση της β΄ φάσης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι στη χωματερή των Ανω Λιοσίων καταλήγουν σε καθημερινή βάση 5.000 τόνοι απορριμμάτων.

Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι όμως το γεγονός, ότι στον ίδιο χώρο, ενώ εδώ και ένα χρόνο είναι έτοιμες σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων (εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης-κομποστοποίησης), η έναρξη της λειτουργίας τους έχει εμπλακεί στα γρανάζια της αντιπεριβαλλοντικής κυβερνητικής πολιτικής με την καθυστέρηση της χρηματοδότησης.

Βέβαια, τέτοιες ενέργειες κρύβουν πάντα από πίσω συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Οπως κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι στον Θ. Παφίλη, οι προθέσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ είναι να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των δυο πιο σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων και νοσοκομειακών αποβλήτων. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, εγκαταστάσεις αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, δεν αποκλείεται να δοθούν σε ιδιώτες... Θα δοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο μια επιχείρηση, η οποία έχει επιτύχει να μειώσει κατά πέντε φορές το κόστος της υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ!

Ο Θ. Παφίλης, μιλώντας προς τους εργαζόμενους, τόνισε ότι «η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" καταγγέλλει τις απαράδεκτες προθέσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ, να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις», παράλληλα όμως υπογράμμισε: «Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" δεν περιορίζεται σε ανώδυνες για το σύστημα περιγραφές των προβλημάτων, όπως κάνουν οι εκπρόσωποι των άλλων συνδυασμών, αλλά, αναδεικνύοντας τις αιτίες, συμπορεύεται με το λαϊκό κίνημα στο δρόμο της σύγκρουσης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής και διεκδικεί τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Αυτοδιοίκηση στην επίλυση των προβλημάτων».

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ακόμη τις τραγικές ελλείψεις, που υπάρχουν όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε εθνικό επίπεδο σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, εξαιτίας της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως:

- Πλήρης ανυπαρξία εγκαταστάσεων και μέσων διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων

- Διαιώνιση των καταστροφικών για το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία χιλιάδων ανεξέλεγκτων χωματερών

- Ανεπάρκεια των διατιθέμενων οικονομικών πόρων, εθνικών και κοινοτικών, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κι όλα αυτά, σχολίασε με δήλωσή του ο Θ. Παφίλης, «τη στιγμή που, ειδικότερα τις μέρες αυτές, περισσεύουν οι υποκριτικές διαβεβαιώσεις, οι ψεύτικες υποσχέσεις, ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής του πλανήτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ