Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
EYBOIA
Καθεστώς ασυδοσίας σε βάρος των εργαζομένων

Στο πλευρό των εργαζομένων η υποψήφια νομάρχης Εύβοιας της ΝΑΣ Σοφία Ντούρου και ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας Β. Σταματούκος

Μήνυμα αγανάκτησης για την άγρια εκμετάλλευσή τους από την εργοδοσία και αποφασιστικότητας να αντιδράσουν, ανάμεσα σε άλλα, και με τη στήριξη αγωνιστικών ψηφοδελτίων στις επικείμενες εκλογές, εισπράττουν από τους εργαζόμενους οι Σοφία Ντούρου, υποψήφια νομάρχης Εύβοιας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης», υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας, Βαγγέλης Σταματούκος.

Το μήνυμα αυτό, με έντονα τα σημάδια αντίστασης στην πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωσή τους, εισπράττουν οι υποψήφιοι σε περιοδείες που πραγματοποιούν σε δεκάδες εργοστάσια του πολύπαθου νομού - ενός με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα - σε συσκέψεις και συγκεντρώσεις. Αντίσταση που εκφράζεται και απέναντι στις ηγεσίες του Εργατικού Κέντρου, αλλά και των Δημοτικών και της Νομαρχιακής Αρχής, οι οποίοι θυμούνται μόνο ενόψει εκλογών την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Οπως διαπιστώνουν οι υποψήφιοι, καθημερινά είναι τα φαινόμενα εκβιασμών και πιέσεων σε εργασιακούς χώρους της Εύβοιας, προκειμένου να κερδοσκοπούν τα αφεντικά. «Σύμμαχος» των εργοδοτών είναι η μεγάλη ανεργία στην περιοχή, που ξεπερνά το 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, αλλά και η συμβιβαστική στάση των φιλοκυβερνητικών - και της ΝΔ και του ΣΥΝ - πλειοψηφιών στο Εργατικό Κέντρο και στα σωματεία που ελέγχουν, ενώ αλλού δεν υπάρχουν σωματεία, είτε οι εργάτες είναι ασυνδικάλιστοι. Ετσι κατά κανόνα παραβιάζονται νόμοι και εργατικά δικαιώματα με την ανοχή, αλλά και τη... βοήθεια τέτοιων σωματείων!

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη συρρίκνωση του προσωπικού στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» από 1.200 εργαζόμενους πριν λίγα χρόνια στους 670 σήμερα. Στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, στο Αλιβέρι, η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου έχει σιωπηρά αποδεχτεί τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» - απολύσεις και την είσοδο εργολάβων. Επίσης, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ «επέβαλε» στους 650 εργαζόμενους στην «ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ» (θυγατρική της γερμανικής «Ζήμενς»), 3ήμερα και 4ήμερα εργασίας από τις αρχές του 2002 έως το Σεπτέμβρη, με το πρόσχημα πως η πολυεθνική δεν πάει καλά! Με το ίδιο πρόσχημα, μεθοδεύεται τώρα η ξυλοβιομηχανία «ΣΕΛΜΑΝ» του Ηλιάδη να εφαρμόσει 4ήμερα για το μισό προσωπικό της (450 εργαζόμενους).

Στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών η «ΑΚΟΥΑ ΠΡΟΒΙΜΙ» στο Πόρτο Μπούφαλο Αλμυροποτάμου έχει απλήρωτους - επί οκτώ μήνες! - τους 50 εργαζόμενους. Ενώ στη «Φάρμα Μανιταριών», ιδιοκτησίας Ασημομύτη, η προσπάθεια κάποιων πρωτοπόρων εργατριών και εργατών να ιδρύσουν σωματείο έγινε η αιτία τρομοκρατικής επιχείρησης, απειλών και απολύσεων, με στόχο να διαλύσει «εν τη γενέσει» το σωματείο. Εκτός των πιέσεων και των απειλών, την ένταση της εκμετάλλευσης, ο εργοδότης επιβάλλει μείωση και καθυστερεί την πληρωμή των 70 εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης κατέθεσε μήνυση στο μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Θ. Χαλάστρα, που πήγε να μιλήσει στους εργαζόμενους με πρόσκληση της προσωρινής διοίκησης του σωματείου. (Σχετική ερώτηση έχει υποβάλει στη Βουλή το ΚΚΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ