Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ειλημμένη απόφαση

Γρηγοριάδης Κώστας

Εξακόσιοι Αμερικανοί αξιωματικοί ετοιμάζουν τα μπαγκάζια τους, ήδη, για το Κατάρ, όπου θα συγκροτήσουν το στρατηγείο του νέου πολέμου σε αεροδρόμιο, λίγο έξω από την Ντόχα, την πρωτεύουσα της χώρας. Το συγκεκριμένο χώρο επιθεωρεί τις μέρες αυτές ο στρατηγός Τόμι Φρανκς. Δύο χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες ταξιδεύουν ήδη για το Κουβέιτ, όπου θα αρχίσουν ασκήσεις στα τέλη Σεπτέμβρη. Στα λιμάνια της Μεγάλης Βρετανίας έχουν ήδη συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού και όπλα, που περιμένουν τη φόρτωσή τους σε καράβια. Τα μεγάλα βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-52 βρίσκονται ήδη στο νησί - βάση του Ινδικού Ωκεανού, Ντιέγκο Γκαρσία, ενώ, ετοιμάζονται για ανάλογη ανάπτυξη και τα υπερσύγχρονα, τύπου Στελθ, βομβαρδιστικά Β-2, τα οποία κοστίζουν περίπου 2 δισ. ευρώ το ένα και θα είναι η πρώτη φορά, που αναπτύσσονται εκτός ΗΠΑ. Η στρατηγική, επίσης, των χρόνιων τώρα βομβαρδισμών στο Ιράκ έχει αλλάξει τις τελευταίες βδομάδες. Τα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν συστηματικά πλέον εγκαταστάσεις της ιρακινής αεράμυνας, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος της επίθεσης, όπως δηλώνουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Τα παραπάνω, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις ειδήσεις, που γράφονται τις μέρες αυτές σε αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες. Και τις σημειώνουμε, για να γίνει ακόμη πιο φανερή, η προειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ, να επιβάλουν τον ασφυκτικό έλεγχο και τη θέλησή τους στη Μέση Ανατολή, ακόμη και με πόλεμο.

Προς «ΟΠΙΝΙΟΝ» - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Μα τι λέτε, ρε παιδιά; Δώσατε 2,2% στον Παφίλη, για την υπερνομαρχία της Αθήνας - Πειραιά; Πολύ του δώσατε... Πάρα πολύ... Μάλλον, σας επηρέασε το γεγονός πως το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ στις βουλευτικές εκλογές του 2000, στην ίδια περιφέρεια, είχαν πάρει συνολικά 10,6% (7,7% και 2,9%). Για πάρτε τα μέτρα σας. Στο επόμενο γκάλοπ, πρέπει να διορθώσετε τα πράγματα. Ετσι κι αλλιώς, ποιος έχασε την τσίπα, για να τη βρείτε εσείς...

Οι γερμανικές εκλογές...

Ψηφίζουν αύριο τα εκατομμύρια των Γερμανών ψηφοφόρων και, όπως μεταδίδουν όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εκλογική μάχη είναι όσο ποτέ άλλοτε αμφίρροπη και σκληρή. Οι εκπρόσωποι του γερμανικού δικομματισμού (σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες, με τους αντίστοιχους συνεταίρους τους) παρουσιάζονται από τις δημοσκοπήσεις σχεδόν ισοδύναμοι, μ' ένα κάποιο προβάδισμα στον σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ, και δίνουν πλέον τα ρέστα τους. Ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές τους; Μην το ψάχνετε καλύτερα... Οσες είναι και οι ουσιαστικές διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δηλαδή, είναι ανύπαρκτες.

Ακόμη και στο θέμα του προετοιμαζόμενου πολέμου κατά του Ιράκ - το οποίο έχει αναγορευτεί σε υπ' αριθμόν 1 ζήτημα της προεκλογικής μάχης - οι θέσεις τους προεκλογικά είναι ουσιαστικά ίδιες. Συμφωνούν με τις ΗΠΑ στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης στη Μέση Ανατολή - όπως και σε όλο τον κόσμο άλλωστε - αλλά διαφωνούν με τη χρήση πολεμικών μέσων, θεωρώντας ότι δεν είναι τα καταλληλότερα. Επίσης, και οι δυο ζητούν μεγαλύτερο ρόλο της Γερμανίας (του γερμανικού κεφαλαίου, δηλαδή) στη μοιρασιά της λείας.

Τι θα κάνει μετεκλογικά όποιος εκλεγεί; Αυτό θα το δούμε από τη Δευτέρα και μετά. Πάντως, για τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, το λιγότερο ισχύει η γνωστή λαϊκή παροιμία: «Οπου ακούς πολλά κεράσια, πάρε μικρό καλάθι»...

... και οι σοσιαλδημοκρατικές προβιές

Φαίνεται, όμως, πως ο Σρέντερ και οι σοσιαλδημοκράτες εκμεταλλεύονται καλύτερα τα φιλειρηνικά αισθήματα των Γερμανών εργαζομένων. Το ομολογούν και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημειώνοντας ότι αυτός ήταν ο καθοριστικός παράγοντας, που έφερε τους σοσιαλδημοκράτες από τη δεύτερη στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων. Χαρακτηριστική ήταν η προχτεσινή δήλωση της υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σρέντερ, η οποία παραλλήλισε τον Μπους με τον Χίτλερ. Και μπορεί, βέβαια, λίγο μετά, η υπουργός να πήρε πίσω τη δήλωσή της, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων. Η κυβέρνηση Σρέντερ, η οποία υποστήριξε και πήρε μέρος στο ΝΑΤΟικό πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και στον πόλεμο ενάντια στο Αφγανιστάν, στη θητεία της οποίας άλλαξε το γερμανικό Σύνταγμα, ώστε να βγαίνουν Γερμανοί στρατιώτες έξω από τα σύνορα της χώρας, φόρεσε τώρα την προβιά του ειρηνόφιλου, με αρκετή, μάλιστα, δόση αντιαμερικανισμού...

Αυτά για όσα γράφονται και λέγονται τις τελευταίες μέρες και για όσους τρέφουν αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες για το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία. Επίσης, για να πάρουμε μια ακόμη ιδέα του πολύμορφου εγκλωβισμού και παγίδευσης των συνειδήσεων των εργαζομένων, από τα διάφορα τερτίπια των κάθε λογής εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα ανησυχητικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ πολέμου στο Ιράκ ανησυχούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση», διαβάσαμε στις χτεσινές εφημερίδες και δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Να γελάσουμε..; Να κλάψουμε..; Να πετάξουμε τις εφημερίδες στο καλάθι των αχρήστων..;

Ο,τι και να κάναμε, πάντως, δε θα άλλαζε η κατάσταση. Ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ...ανησυχούν για τον προετοιμαζόμενο πόλεμο. Ανησυχούν, δηλαδή, για το ενδεχόμενο, η πραγματοποίηση του πολέμου αυτού και οι αλυσιδωτές και ανεξέλεγκτες συνέπειές του, να τους στοιχίσει την κυβερνητική εξουσία και τις υπουργικές καρέκλες.

Ναι, γι' αυτό ανησυχούν και για τίποτε άλλο. Αν ανησυχούσαν πραγματικά για τον επικείμενο πόλεμο, θα έκαναν ήδη ό,τι περνά από το χέρι τους, για να τον αποτρέψουν. Θα είχαν, ήδη, κάνει το ελάχιστο: Θα δήλωναν δημόσια ότι ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση της χώρας είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε χρήση πολεμικής βίας στη Μέση Ανατολή και για οποιοδήποτε λόγο.

Εστω και μόνο στα λόγια. Χωρίς το παραμικρό αντίκρισμα στην πράξη. Ούτε αυτό, όμως, δεν κάνουν. Τρέχουν σαν σκυλάκια, πίσω από τον Μπους, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και «διοχετεύουν» διάφορα, περί ...ανησυχίας στα ΜΜΕ, για να κοροϊδεύουν το λαό.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, πάντως, είναι πολύ περισσότερο από ανησυχητικά. Οχι μόνον ή κυρίως, γιατί ο πολεμόχαρος ένοικος του Λευκού Οίκου είναι αποφασισμένος να επιτεθεί στο Ιράκ. Αυτό είναι, ήδη, γνωστό από καιρό.

Τα επιτελεία των ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστικών εταίρων τους - παρά τις όποιες μεταξύ τους αντιθέσεις, για τη μοιρασιά της λείας - σχεδιάζουν τη συνολική «διευθέτηση» της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, μέχρι τη Σαουδική Αραβία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο.


Γρηγοριάδης Κώστας

Σχέδια, τα οποία είναι συνώνυμα, ουσιαστικά, με το άνοιγμα των πυλών της Κόλασης. Οχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά για όλο τον κόσμο...

Φίμωση με ευδιάκριτους στόχους

Σε είκοσι δύο μέρες διεξάγονται οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά, επιμένουν στη συστηματική υποβάθμιση του θέματος. Παράλληλα επιδίδονται σε συστηματική αποσιώπηση των θέσεων και των δραστηριοτήτων των υποψηφίων που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις. Στην περίπτωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για την «υπερνομαρχία» της Αθήνας, η στάση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων υπερβαίνει κάθε όριο. Παραπέμπει σε τακτική φίμωσης του συνδυασμού και χειραγώγησης των ψηφοφόρων.

Σε συνδυασμό με την προβολή της δικομματικής «κόντρας» και του υποστηριζόμενου από το ΣΥΝ υποψηφίου, ο απαράδεκτος αποκλεισμός της ΝΑΣ από τα μέσα ενημέρωσης οδηγεί στους στόχους και τις επιδιώξεις αυτών των μεθοδεύσεων. Στόχοι που γίνονται περισσότερο ευκρινείς και από τις «δημοσκοπήσεις» που βλέπουν το φως τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Να κατευθυνθεί, δηλαδή, η ψήφος του λαού στους συνδυασμούς εκείνους που διαχειρίζονται ή ΣΥΝδιαχειρίζονται την αντιλαϊκή πολιτική στην Αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποδοκιμάζει την πολιτική της. Αυτή η αποδοκιμασία αναμένεται να εκφραστεί και στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Υπολογίζει, πιθανότατα, ότι η υποβάθμιση των εκλογών θα τη βοηθήσει να «πέσει στα μαλακά». Εξάλλου, όσο η κουβέντα γίνεται μεταξύ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, μένουν αλώβητες οι βασικές, κοινές, επιλογές και μειώνεται η φθορά.

Η Νέα Δημοκρατία υπολογίζει στην είσπραξη του μεγαλύτερου μεριδίου της δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική και ποντάρει στην κούφια αντιΠΑΣΟΚ τακτική της, συμφωνώντας πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από το ιδιότυπο ντιμπέιτ των Παπουτσή - Μπακογιάννη σε απογευματινή εφημερίδα. Θέλει ένα αποτέλεσμα που θα της δίνει τη δυνατότητα να το χαρακτηρίζει «πρόκριμα» για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Είναι λογικό, λοιπόν, να θέλει την «εξουδετέρωση» άλλων δυνάμεων που στοχεύουν στο να εκφράσουν και αυτές τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Φυσικά στις δυνάμεις αυτές δεν μπορεί να μη συγκαταλέγεται ο ΣΥΝ, ο οποίος δηλώνει πρόθυμος να καλύψει το όποιο έλλειμμα του δικομματισμού στην «κεντροαριστερή» του εκδοχή.

Οι συνδυασμοί που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ είναι μια πραγματική απειλή για τα σχέδια αυτά. Η υπερψήφισή τους είναι ασφαλώς η έκφραση της πιο κατηγορηματικής, απερίφραστης καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι ταυτόχρονα η εγγύηση ότι αυτή η καταδίκη δε θα εγκλωβιστεί στη Νέα Δημοκρατία, η οποία υποστηρίζει την ίδια ακριβώς πολιτική με το ΠΑΣΟΚ. Ακυρώνει, τέλος, τα σενάρια αναστήλωσης αυτής της πολιτικής με «αριστερά» υλικά.

Οι συνδυασμοί της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» δίνουν τη δική τους μάχη. Με τις καθημερινές περιοδείες έρχονται σε επαφή με χιλιάδες εργαζόμενους. Φυσικά, αυτό δε φτάνει και κυρίως σε μια εποχή που τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ορίζουν με δικτατορικό τρόπο την «πραγματικότητα». Μια «πραγματικότητα» απ' την οποία θέλουν να εξορίσουν τους ανεπιθύμητους.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Θες ΕΣΥ, πλήρωσε...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 5.500.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, θίγει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με την καταγγελία του ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας απαιτεί από όσους εργαζόμενους πάνε εκεί να εξεταστούν, είτε στα Εξωτερικά Ιατρεία, είτε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, να πληρώνουν «ντούκου». Το πρόβλημα αφορά σ' όλα τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς με την την υπ' αριθμ. Α3/οικ. 44443/15-4-1991 απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας της κυβέρνησης της ΝΔ, Γ. Σούρλα, οι ασφαλισμένοι των ταμείων που δεν έχουν υπογράψει σύμβαση με τα νοσοκομεία - και το ΙΚΑ συμπεριλαμβάνεται σ' αυτά - υποχρεούνται να πληρώνουν για τις εξετάσεις τους στο ΕΣΥ και προσκομίζοντας την απόδειξη πληρωμής στο ταμείο τους θα εισπράττουν το ποσό που πλήρωσαν.

Οπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, αυτή η διαδικασία δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι και ταλαιπωρούνται αφάνταστα από τη γραφειοκρατία στο νοσοκομείο και στο ταμείο, αλλά και ξοδεύουν κι από την τσέπη τους, αφού εισπράττουν μέρος μόνο του ποσού που πληρώνουν και, μάλιστα, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

... αλλιώς, ξεκουμπίσου

Το γιατί η τότε κυβέρνηση της ΝΔ πήρε και εφάρμοσε αυτήν την απόφαση, την οποία συνεχίζουν να εφαρμόζουν και οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι φανερό, καθώς οι τότε και οι νυν κυβερνώντες δεν κρύβουν πως θέλουν ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που θα λειτουργεί με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο οικονομικό κέρδος και από την εφαρμογή του οι κυβερνώντες ελπίζουν ότι θα συγκεντρώσουν «ζεστό χρήμα» στα ταμεία των νοσοκομείων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τους ασθενείς τούς αποκαλούν, πλέον, «πελάτες». Οι διοικητές των νοσοκομείων, που διόρισε η κυβέρνηση, είναι κυνικοί. «Θες να 'ρθεις σε μας, θα πληρώσεις - είτε "εν τη παλάμη", είτε μέσω του Ταμείου σου. Αλλιώς, ξεκουμπίσου και τράβα στους ιδιώτες», διαμηνύουν προς τον ασθενή - πελάτη. Αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, διαμήνυσε και ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, απαντώντας στην προαναφερόμενη καταγγελία του Εργατικού Κέντρου. «Για μας - ανταπάντησε το ΕΚΛ - η υγεία είναι δημόσιο πολύτιμο αγαθό, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε όλους τους πολίτες κι όχι εμπόρευμα που πουλιέται κι αγοράζεται...».

Οι αθλιότητες και η κυβέρνηση

Με την απερίγραπτη κατάντια των τηλεοπτικών δελτίων «ειδήσεων», αλλά και αρκετών εφημερίδων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της «17Ν», έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές. Και δε θα σταματήσουμε, βέβαια, όσο η κατάντια αυτή συνεχίζεται. Δεν καταλαβαίνουμε, όμως, τη δήθεν αγανάκτηση της κυβέρνησης και τις σχετικές προτροπές της προς τα ΜΜΕ, όπως αυτές εκφράστηκαν τελευταία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Δεν καταλαβαίνει ο κ. Πρωτόπαπας, ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει το δικαίωμα της αγανάκτησης, αφού με δική της ευθύνη, τρεις περίπου μήνες τώρα, οι εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής «ενημέρωσης» τροφοδοτούνται με σωρούς «στοιχείων» και σεναρίων, περιγραφές «υπόπτων» και ονομάτων, απορρήτων απολογιών και καταθέσεων; Δεν καταλαβαίνει, ότι έχει απολέσει το δικαίωμα των όποιων συστάσεων και προτροπών, όταν η ίδια έχει εξόφθαλμα και προκλητικά εντάξει, από την πρώτη στιγμή, την υπόθεση της «17Ν» στην «επικοινωνιακή» της τακτική και ανάλογα πορεύεται; Δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες, τέλος πάντων, ότι μοιάζουν μ' ένα κωμικοτραγικό κακέκτυπο Πόντιου Πιλάτου, όταν από τη μια στηλιτεύουν τις τηλεοπτικές αθλιότητες και από την άλλη γίνεται ολοφάνερο, ότι απλώς τις θέλουν στα δικά τους μέτρα;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μόνον ο αγώνας των λαών...

Ιμπεριαλιστική επίθεση σε εξέλιξη, για άλλη μια φορά, στην ευρύτερη περιοχή μας. Την ώρα που οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές είναι έτοιμοι να ορμήξουν με ό,τι έχουν και δεν έχουν ενάντια στο Ιράκ, την ίδια ώρα, με την καθοδήγηση και την αμέριστη βοήθειά τους, ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί να σαρώσει τον παλαιστινιακό λαό.

Με τον τρόπο τους, οι Αμερικάνοι «παραδέχονται», πλέον ανοιχτά, πως δεν τους μάρανε ο παλιός τους φίλος ο Σ. Χουσεΐν και η τάχα αντιτρομοκρατική εκστρατεία τους, αλλά ότι έχουν βάλει στο μάτι τον έλεγχο των πετρελαίων της περιοχής και δεν κάνουν πίσω με τίποτα... Μόνον έτσι εξηγείται το γεγονός πως ενώ τους έχει αφαιρεθεί και το τυπικό πρόσχημα (η άνευ όρων αποδοχή από το Ιράκ των επιθεωρητών του ΟΗΕ) αυτοί, σαν να μην άκουσαν ή δεν είδαν, επιμένουν να προετοιμάζουν τη στρατιωτική επέμβαση. Μόνος τους ανοιχτός καημός αυτήν την περίοδο είναι, με όλα τα μέσα, να στρατολογήσουν όσο γίνεται περισσότερους συνενόχους - συμμάχους στο έγκλημα. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο για να δέσουν τους ανταγωνιστές να δεχτούν τον πρωταρχικό ρόλο των ΗΠΑ στη μελλοντική μοιρασιά της λείας.

Την ίδια ώρα, με τον ίδιο τρόπο (αφού ίδιος είναι ο «δάσκαλος» και απαράλλαχτα τα κίνητρα), η ισραηλινή διοίκηση «παραδέχεται» με τον τρόπο της πως στόχο έχει να υποτάξει ή να εξαφανίσει τον παλαιστινιακό λαό. Πάει πάνω από ένα χρόνο πλέον, που όλο για «ειρηνευτικές πρωτοβουλίες» κάνουν λόγο και την ίδια ώρα γκρεμίζουν σπίτια, δολοφονούν μικρά παιδιά, συλλαμβάνουν και ταπεινώνουν όποιον βρουν μπροστά τους. Για παράδειγμα, η τωρινή τους δολοφονική επίθεση λένε πως είχε αφορμή τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας, που έγιναν προχτές από τη «Χαμάς» ή την «Τζιχάντ». Ομως, μόλις μια μέρα πριν, ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε τριάντα τέσσερα σπίτια των Παλαιστινίων και όλη την περασμένη βδομάδα έκανε τις λεγόμενες «διεισδύσεις» στα παλαιστινιακά εδάφη, δολοφονώντας, συλλαμβάνοντας και τρομοκρατώντας...`Η, αλλιώς, προκαλώντας, για να μπορεί να συνεχίσει το έγκλημα.

Σε τέτοιες εξελίξεις, που το δίκαιο γίνεται άδικο, ανάλογα με τους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς και σκοπιμότητες, το να εγκλωβίζεσαι «να βρεις το δίκιο σου» από αυτούς, που, έτσι και αλλιώς, αδικούν, οδηγεί ή σε άμεση συνενοχή, ή σε αδιέξοδο, που πάλι καταλήγει ακόμα και στην ασυνείδητη συνενοχή (αν υπάρχει τέτοια στην εποχή μας). Ας αφήσει, λοιπόν, κατά μέρος τα άλλοθι και η ελληνική κυβέρνηση, ότι, τάχα, περιμένουν αποφάσεις του ΟΗΕ για να κρίνουν το είδος της συμμετοχής τους στην ιμπεριαλιστική επίθεση. Είναι σα να λένε πως περιμένουν τη μεταμφίεση και τον καταμερισμένο ρόλο τους...

Μόνον οι λαοί με το συντονισμένο αγώνα τους μπορούν να αποκαλύπτουν, αλλά και να ανατρέπουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο εχθρός έχει οριστεί και είναι ο ιμπεριαλισμός σε όλες του τις μορφές και εκδοχές. Τα άλλα όλα είναι επικίνδυνες αυταπάτες...

Αλάργα!

Ζεματάνε

τα τελάρα

που 'χουν μέσα

ζαρζαβάτι

και δεν είναι

πια τα «φρούτα»

ασφαλώς

για τον εργάτη,

για τον κόσμο

που παλεύει

δε συμφέρουν

οι «οπώρες»,

μακριά, λοιπόν,

κοσμάκη

από ...Χρήστους

κι από Ντόρες!

***

Ζεματάνε

τα καφάσια

των μανάβηδων

κι οι κόφες

που 'χουν μέσα

...Τζαννετάκους

κι ολοπράσινες

βρε, Φώφες,

μακριά λοιπόν

κι αλάργα

απ' τα «φρούτα»

αυτά κολίγοι,

ας τα φάνε

- χάρισμά τους -

οι αφέντες

και οι λίγοι!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ