Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βασανιστική... πρόοδος

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ - Επιθυμούν την ειρήνη, αλλά διευκολύνουν τον πόλεμο!», «Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - Και με την ειρήνη και με τον πόλεμο και, εν τέλει, με τον Μπους...». Τα παραπάνω είναι δύο τίτλοι της χτεσινής «Αυγής» από αντίστοιχα ρεπορτάζ της προχθεσινής προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με τον επαπειλούμενο πόλεμο στο Ιράκ. Και τους σημειώνουμε, γιατί αποτελούν μια κάποια πρόοδο στις εκτιμήσεις της. Αλλωστε, ελάχιστος καιρός έχει περάσει από τη μέρα, που η ηγεσία του ΣΥΝ διαδήλωνε αλλά μπρατσέτα με τον γραμματέα της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος και άκουγε τα... αντιπολεμικά κηρύγματα του Χρ. Πολυζωγόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της ΓΣΕΕ.

Βέβαια, ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν ήταν εξίσου σαφής, στα όσα είπε προχτές στη Βουλή. Βασικά, κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη και την κυβέρνηση, ότι «πατά σε δυο βάρκες», ότι έχει μια τακτική «... ας τη βγάλουμε καθαρή, χωρίς να πολυεκτεθούμε, ας κοιτάξουμε να τα έχουμε καλά με όλους και βλέπουμε». Και, βέβαια, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο γεγονός, πως η κυβέρνηση συμμετέχει ήδη στην προετοιμασία του πολέμου, παρέχοντας όλες τις απαιτούμενες από τις ΗΠΑ διευκολύνσεις. Δικαιολογημένα η «Αυγή» έβαλε τίτλο στο σχετικό ρεπορτάζ «Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - Δε νοείται ουδετερότητα μπροστά στον πόλεμο».

Χωρίς λόγια...

Ακούστηκαν σε εκπομπές του ραδιοσταθμού «Φλας» με αφορμή την παραίτηση του πολιτικού συμβούλου της αμερικάνικης πρεσβείας Μπ. Κίσλινγκ:

Ο Μ. Ανδρουλάκης, όπως ο ίδιος είπε, τον συναντούσε συχνά από χρόνια. Τον εκτιμούσε σαν καλό αρχαιολόγο και φιλέλληνα και τον έφερε σαν παράδειγμα «της άλλης Αμερικής...». Βέβαια, επειδή πάντα διατηρούσε επιφυλάξεις και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τον συναντούσε πάντα σε δημόσιο χώρο...

Η Μ. Δαμανάκη σε άλλη εκπομπή είπε επίσης, πως τον γνώριζε πολύ καλά. Ηξερε πως η δουλιά του δεν αφορούσε μόνο τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά το σύνολο του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Εκανε την εκτίμηση, πως η ατμόσφαιρα στην πρεσβεία άλλαξε με την άφιξη του Τ. Μίλερ και σημείωσε, ότι αδίκως έχει κατηγορηθεί η ίδια, μετά την 11η του Σεπτέμβρη, πως επιδιώκει να δημιουργήσει μια «αμερικάνικη αριστερά»...

Τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα

«Οχι μόνο προωθούμε τη "μόνιμη" εργασία, αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε, ώστε να είναι υψηλό το μέγεθός της». Αυτό δήλωσε, χωρίς κανένα δισταγμό, χτες, εκπρόσωπος των εταιριών ...προσωρινής απασχόλησης - κοινώς «ενοικίασης» εργαζομένων - οι οποίες κερδίζουν από τη διεξαγωγή και επέκταση του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου.

Επιχειρώντας ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας MANPOWER να κερδίσει τις εντυπώσεις για λογαριασμό του κλάδου του, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ποσοστό 20 - 30% των προσωρινά απασχολουμένων μονιμοποιούνται στις θέσεις, στις οποίες τοποθετούνται.

Ακολούθως όμως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η εταιρία του αναγκάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν σύμβαση εργασίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται να δεχτούν την πρόσληψή τους από την επιχείρηση στην οποία τοποθετήθηκαν, εάν δεν περάσουν τρεις μήνες από το τέλος της εργασίας τους σ' αυτήν ως «ενοικιαζόμενοι»!!! Ετσι, όχι μόνον καταρρέει ο αστείος ισχυρισμός ότι στηρίζουν την ...πλήρη απασχόληση, όταν το κέρδος τους προκύπτει από την προσωρινή, αλλά αποκαλύπτεται και ο συστηματικός τρόπος, με τον οποίο εκβιαστικά διατηρούν τους εργαζόμενους σε καθεστώς «ενοικίασης».

Αυτά είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που στήριξαν και τη συγκεκριμένη αντεργατική επιλογή της...

Υποκρισία

...Συγχαρητήρια στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, λέει ότι έδωσε η διοίκηση του ομίλου, για τα υπερκέρδη της οικονομικής χρήσης του περασμένου έτους. Η ίδια όμως -αυτή που σήμερα αποδίδει συγχαρητήρια στους εργαζόμενους- το περασμένο καλοκαίρι, τους έσερνε στα δικαστήρια για να χαρακτηριστεί η απεργία που πραγματοποιούσαν κατά του ξεπουλήματος παράνομη και καταχρηστική. Η ίδια αυτή διοίκηση, τότε, εμμέσως πλην σαφώς άφηνε να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι υπονόμευαν την επιχείρηση και ότι εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ανταγωνιστών της. Η ίδια αυτή διοίκηση, τώρα επιχειρεί πραξικοπηματικά να αλλάξει το καθεστώς του προσωπικού ασφαλείας, ώστε η όποια κινητοποίηση να μην έχει αντίκτυπο στα κέρδη του ομίλου, απειλώντας μάλιστα να προσφύγει και στα δικαστήρια. Ανάλογη των κερδών και η υποκρισία των διοικούντων τον όμιλο.

Το μαχαίρι στο λαιμό

Σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων και με το πιστόλι στον κρόταφο καλούνται Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν για την «επίλυση» του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του τρίτου, αναθεωρημένου, «σχεδίου Ανάν». Ενα σχέδιο που στη φιλοσοφία του παραμένει ίδιο με το προηγούμενο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», ενώ κρίνεται δυσμενέστερο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς η περιοχή της Καρπασίας αφαιρείται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, δε λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της Λευκωσίας για τους εποίκους και την επιστροφή των προσφύγων και δε διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του νέου κράτους που ευαγγελίζεται να δημιουργήσει. Η άσκηση πολύμορφων πιέσεων για το οριστικό «κλείσιμο» του Κυπριακού, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στους σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων για την ευρύτερη περιοχή, ήταν εξαρχής, κοινό μυστικό για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Χτες, ωστόσο, διατυπώθηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό όσο και κυνικό τρόπο από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Το τελεσίγραφό του ήταν σαφέστατο, μη επιδεχόμενο παρερμηνειών. Αναχωρώντας από τη Λευκωσία, δήλωσε ότι στην περίπτωση που η μία ή η άλλη πλευρά πει «όχι», δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό θα είναι το τέλος του δρόμου!

Ετσι, λοιπόν οι δύο πλευρές καλούνται ως τις 10 Μάρτη να έχουν μελετήσει ένα πολύπλοκο νομικό εξαιρετικά ογκώδες κείμενο και τότε να μεταβούν στη Χάγη και να δώσουν την οριστική τους απάντηση για το αν δέχονται ή όχι να διεξαχθούν ξεχωριστά δημοψηφίσματα στις 30 Μάρτη για την έγκριση ή όχι του «σχεδίου Ανάν». Διαφορετικά ο ΟΗΕ «βγάζει την ουρά του απέξω» και παγιώνεται η διχοτόμηση του νησιού. Βεβαίως, πιέσεις δεν ασκούνται μόνο από το γραμματέα του ΟΗΕ. Πώς αλλιώς να εκληφθεί, παρά ως άσκηση πίεσης στο Ρ. Ντενκτάς, η παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό και του Αμερικανού πρεσβευτή στην Κύπρο, σε διαδήλωση στα Κατεχόμενα που στρεφόταν εναντίον της στάσης του κατοχικού ηγέτη;

Αλλωστε παρόμοια στόχευση φαίνεται να είχε και η προ ημερών δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ρ. Πρόντι, πως καλό θα ήταν η συμφωνία ένταξης στην ΕΕ να υπογραφεί από μια «επανενωμένη Κύπρο». Ολα αυτά βέβαια στο προσκήνιο, γιατί άγνωστο παραμένει, αν και μάλλον αυτονόητο με βάση και τα παραπάνω, το τι συμβαίνει στα παρασκήνια αυτής της υπόθεσης. Για την εξέλιξη της κατάστασης δεν είναι φυσικά άμοιρη ευθυνών η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και όσες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, έσπευσαν εξαρχής, χωρίς να διατηρήσουν καμία επιφύλαξη, να χειροκροτήσουν τις πρωτοβουλίες και τις «εμπνεύσεις» του Κ. Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για ιστορικές ευκαιρίες και αποδεχόμενες τη λογική του «μικρότερου κακού». Είναι όμως ακριβώς αυτή η εξέλιξη που επιβεβαιώνει όσους απέρριψαν το σχέδιο ως διχοτομικό και που επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση παλιότερων ψηφισμάτων του ΟΗΕ, να γίνει υπόθεση της λαϊκής πάλης.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Τα χρέη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αποτρέψουμε δυσάρεστες εξελίξεις, ήταν η δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, για τις εξελίξεις στο Ιράκ. Να θεωρήσουμε, δηλαδή, ότι ...προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν;

Βεβαίως, αυτοί κάτι τέτοιο υποστηρίζουν και, μάλιστα, παρουσιάζουν την έκτακτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε με πρωτοβουλία Σημίτη, σαν ...ανάχωμα στον πόλεμο. Το ότι η υπογραφή τους υφίσταται κάτω από ένα κείμενο - τελεσίγραφο προς το Ιράκ και, μαζί με διάφορα άλλα, ανοίγει την πόρτα στον πόλεμο, προφανώς το προσπερνούν.

Εκτός πια κι αν το χρέος του ΠΑΣΟΚ στο φιλειρηνικό κίνημα εξοφλήθηκε με την παρουσία του Λαλιώτη στα συλλαλητήρια, οπότε μπορούμε να γελάσουμε με την ησυχία μας...

ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ, ήταν ...ειλικρινής ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οντως, Γαλλία και Γερμανία δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, όπως δηλώνουν ότι δείχνουν για το Ιράκ. Κι όχι μόνον αυτό. Επαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας και, επομένως, φέρουν τις πρώτες ευθύνες για όσα επακολούθησαν!

Μόνο που αν τη συνεχίσει κανείς αυτήν την ανάλυση κανένα λόγο δε βρίσκει να εμπλέκεται η Ελλάδα στον πόλεμο των συμφερόντων του πετρελαίου και της οικονομικής κυριαρχίας, που σήμερα έχει σαν στόχο το Ιράκ, όπως ζητά η Νέα Δημοκρατία.

ΜΑΛΛΟΝ κουραστικές έχουν καταντήσει αυτές οι ...κοντρίτσες γενικώς και αορίστως μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Για υπερβάσεις έλεγε ο Καραμανλής, δέσμια των επικοινωνιολόγων, απαντούσε ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

Θεωρούν, μήπως, ότι ο μέσος Ελληνας πολίτης έχει ανάγκη όλη αυτήν την ιστορία ή, μήπως, νομίζουν ότι θαυμάζει τη ρητορική τους δεινότητα; Το ότι τσακώνονται στο όνομά του, τους βεβαιώνουμε ότι δε λέει απολύτως τίποτε...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλωστε, όταν πρέπει, ξέρουν να συμφωνούν και οι υποθέσεις του πολέμου, αλλά και της «εγχώριας τρομοκρατίας», είναι στην επιφάνεια αυτήν την περίοδο, οπότε πολύ εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε το προηγούμενο.

Η παραίτηση του συμβούλου...

Γρηγοριάδης Κώστας

Μεγάλη δημοσιότητα βρήκε η πρόσφατη παραίτηση του Τζον Μπρέιντι Κίσλιγκ, πρώτου τη τάξει συμβούλου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Και δικαιολογημένα, αφού η παραίτησή του οφείλεται στη διαφωνία του με την ακολουθούμενη πολιτική του Λευκού Οίκου. «Η επίμονη εκ μέρους μας επιδίωξη του πολέμου εναντίον του Ιράκ μας οδηγεί σε διακύβευση της διεθνούς νομιμότητας, η οποία υπήρξε το πλέον ισχυρό επιθετικό και αμυντικό όπλο των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Γούντροου Γουίλσον» σημειώνει στην επιστολή της παραίτησής του ο διπλωμάτης καριέρας, η οποία δημοσιεύτηκε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Και σε άλλο σημείο τονίζει: «Τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να επιβάλουμε στους διεθνείς εταίρους την άποψή μας ότι τα στενά, ιδιοτελή αμερικανικά συμφέροντα είναι υπεράνω των παραδοσιακών αξιών, που εκείνοι θεωρούν πολύτιμες... Ακόμη κι εκεί όπου οι στόχοι μας δεν αμφισβητούνται, διακυβεύεται η συνέπειά μας. Το μοντέλο του Αφγανιστάν ελάχιστα καθησυχάζει τους συμμάχους μας, που διερωτώνται επί ποίας βάσεως σχεδιάζουμε την ανασυγκρότηση της Μέσης Ανατολής, κατ' εικόνα ποίου και προς χάριν ποίων συμφερόντων».

... και η σημασία της

Από τα παραπάνω, βέβαια, ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι απόψεις του Τζ. Κίσλιγκ απέχουν αρκετά απ' αυτές της λαοθάλασσας που διαδήλωσε στις 15 Φλεβάρη έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Τούτο, όμως, αφ' ενός δε μειώνει τη σημασία της ενέργειάς του και αφ' ετέρου είναι επόμενο, για ένα διπλωμάτη με 20 χρόνια καριέρα και «τόσο εμποτισμένο από την κουλτούρα του υπουργείου Εξωτερικών», όπως γράφουν και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Αλλωστε, ο Τζ. Κίσλιγκ δεν είναι ενάντια στην πολιτική της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, αλλά στη συγκεκριμένη τακτική του Τζ. Μπους. Η επιστολή παραίτησης, όμως, αποκαλύπτει τις αντιθέσεις μέσα στους κυρίαρχους κύκλους των ΗΠΑ, που έρχονται με ένταση στο προσκήνιο, κάτω και από την πίεση της παγκόσμιας κατακραυγής κατά του πολέμου.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα της επιστολής - παραίτησης: «Η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου μας άφησε ισχυρότερους από πριν, συναθροίζοντας γύρω μας έναν τεράστιο διεθνή συνασπισμό που για πρώτη φορά θα συνεργαζόταν με συστηματικό τρόπο εναντίον της απειλής της τρομοκρατίας. Αντί όμως να αξιοποιήσει αυτές τις επιτυχίες και να οικοδομήσει επάνω σε αυτές, αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να μετατρέψει την τρομοκρατία σε εσωτερικό πολιτικό εργαλείο, στρατολογώντας μια διαλυμένη και σε μεγάλο βαθμό ηττημένη Αλ Κάιντα, ως γραφειοκρατικό σύμμαχό της. Προκαλούμε δυσανάλογα μεγάλη τρομοκρατία και σύγχυση στο μυαλό του κόσμου συνδέοντας αυθαίρετα τα άσχετα μεταξύ τους προβλήματα της τρομοκρατίας και του Ιράκ... Η 11η Σεπτεμβρίου δεν έβλαψε τόσο τον ιστό της αμερικανικής κοινωνίας όσο φαινόμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε οι ίδιοι...».

Ο «λαμπρός νέος κόσμος»...

Μόνον των Αμερικανών ομοίων τους υπολείπονται πλέον οι πλουσιότεροι Ρώσοι, σύμφωνα με τον ετήσιο σχετικό κατάλογον που δημοσιεύει το γνωστό αμερικανικό περιοδικό του κεφαλαίου, «Φορμπς», για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Το περιοδικό δημοσιεύει κάθε χρόνο τα ονόματα όσων ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε «εισοδήματα» την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα, λοιπόν, με χτεσινό δημοσίευμα της ρωσικής, φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ισβέστια», στο φετινό κατάλογο εμφανίζονται 17 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι κεφαλαιοκράτες (σε σύνολο 500 ονομάτων), αριθμός που τους φέρνει στη δεύτερη θέση μετά τους Αμερικανούς.

Ενα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι, την προηγούμενη χρονιά, στον κατάλογο του «Φορμπς» υπήρχαν «μόλις» 7 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι. Δηλαδή, εμφανίστηκαν 10 νέα πάμπλουτα «τζάκια» σε ένα μόλις χρόνο! Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος, εμφανίζεται στην 26η θέση Ρώσος «επιχειρηματίας», ο Μιχαήλ Χοντορκόβσκι, με 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος, το 1999 παρουσίαζε «εισόδημα» 2,4 δισ. δολάρια και το 2002 «μόλις» 3,7 δισ. δολάρια. Η «Ισβέστια» εκτιμά ότι αυτοί οι «νέοι επιχειρηματίες» απλώς ...«έπαιξαν και κέρδισαν». Με την ίδια λογική, τα ...«υπόλοιπα» 150 εκατομμύρια Ρώσων «έπαιξαν και έχασαν». Με τη διαφορά, όμως, ότι ούτε καν τη δυνατότητα να «παίξουν» δεν έχουν: Ενας μέσος Ρώσος μισθωτός με 25 χρόνια συνεχούς δουλιάς δεν ξεπερνά τα 70 ευρώ το μήνα εισόδημα, με τις τιμές στα βασικά είδη να αγγίζουν πολλές φορές τα ελληνικά επίπεδα. Ενώ αυτοί οι «λαμπροί νέοι επιχειρηματίες» λυμαίνονται τον πλούτο, που δημιούργησε με μόχθο και αίμα ο ρωσικός λαός. «Καλωσήρθατε» στον «ελεύθερο» κόσμο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κιλελέρ 2003!

Το Κιλελέρ αποτελεί στην εποχή μας ιστορική παρακαταθήκη για τη συνέχιση και ένταση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Το μήνυμα που έδωσαν 93 χρόνια πριν οι κολίγοι της Θεσσαλίας, προσφέροντας την ψυχή τους και τη ζωή τους, για να ανατρέψουν το καθεστώς των τσιφλικάδων, παραμένει πάντα επίκαιρο. Δείχνει το δρόμο της συνέχισης της αντίστασης και της πάλης μέχρι την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που θέλει τους μικρομεσαίους αγρότες, σύγχρονους ακτήμονες κολίγους και υπερεκμεταλλευόμενους «εργάτες» των συμφερόντων των επιχειρηματιών γης, των βιομηχάνων και των διεθνικών μονοπωλίων.

Στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις «τιμούν» αύριο την 93η επέτειο του Κιλελέρ. Τιμούν μια εξέγερση που έδωσε το στίγμα της στην εποχή της και στη συνέχεια. Από τότε μέχρι σήμερα με σκληρούς αγώνες, η μικρομεσαία αγροτιά είχε κατακτήσεις που άλλαξαν σημαντικά τη ζωή της. Δεν απαλλάχτηκε όμως από την εκμετάλλευση των εμποροβιομηχάνων, των πολυεθνικών, του τραπεζικού κεφαλαίου και τον αυταρχισμό του αστικού κράτους. Σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει πιο μαζικά να αντισταθούν στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την επικείμενη συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που επιταχύνουν το ξεκλήρισμά τους και συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες, στους σύγχρονους τσιφλικάδες.

Ο αγώνας πρέπει να ξεδιπλωθεί: Ενάντια στην εκμετάλλευσή τους από τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές, που με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ΕΕ αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους. Ενάντια στην τοκογλυφία του τραπεζικού κεφαλαίου, που επιδεινώνεται με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και τις μαζικές κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που ξεπουλάει στους ιδιώτες σημαντικές αγροτικές βιομηχανίες, που έγιναν με τον ιδρώτα και το μόχθο τους, και μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε ανώνυμες εταιρίες των μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων. Παράλληλα οφείλουν να αποκαλύψουν το διασπαστικό και υπονομευτικό ρόλο των ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ. Να αντισταθούν στους κοινοτικούς μηχανισμούς εκμαυλισμού των συνειδήσεών τους, στα «αγροτοδικεία» και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης και του κράτους.

Ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ, δεν μπορεί και δεν πρέπει για κανένα λόγο, να είναι αποκομμένος από τα πραγματικά προβλήματα της αγροτιάς. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποκομμένος από τα συνολικά προβλήματα του λαού. Η αναγκαιότητα του δυναμώματος του παλλαϊκού αγώνα προβάλλει επιτακτικά. Αγρότες, εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι και νεολαία, πρέπει να παλέψουν ενωμένοι για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει εξίσου βάρβαρα όλους τους. Οφείλουν από κοινού να αντιπαλέψουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε βάρος των λαών της Γης. Κι όσον αφορά τους αγρότες, η ανατροπή αυτής της πολιτικής, επιβάλλει τη συνέχιση των αγώνων μέχρι την ανατροπή της σημερινής κατάστασης, για να επιτευχθεί η λαϊκή οικονομία και ο παραγωγικός συνεταιρισμός, για να μη γίνουν οι κολίγοι των σύγχρονων τσιφλικάδων του 21ου αιώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ