Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κιλελέρ 2003!

Το Κιλελέρ αποτελεί στην εποχή μας ιστορική παρακαταθήκη για τη συνέχιση και ένταση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Το μήνυμα που έδωσαν 93 χρόνια πριν οι κολίγοι της Θεσσαλίας, προσφέροντας την ψυχή τους και τη ζωή τους, για να ανατρέψουν το καθεστώς των τσιφλικάδων, παραμένει πάντα επίκαιρο. Δείχνει το δρόμο της συνέχισης της αντίστασης και της πάλης μέχρι την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που θέλει τους μικρομεσαίους αγρότες, σύγχρονους ακτήμονες κολίγους και υπερεκμεταλλευόμενους «εργάτες» των συμφερόντων των επιχειρηματιών γης, των βιομηχάνων και των διεθνικών μονοπωλίων.

Στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις «τιμούν» αύριο την 93η επέτειο του Κιλελέρ. Τιμούν μια εξέγερση που έδωσε το στίγμα της στην εποχή της και στη συνέχεια. Από τότε μέχρι σήμερα με σκληρούς αγώνες, η μικρομεσαία αγροτιά είχε κατακτήσεις που άλλαξαν σημαντικά τη ζωή της. Δεν απαλλάχτηκε όμως από την εκμετάλλευση των εμποροβιομηχάνων, των πολυεθνικών, του τραπεζικού κεφαλαίου και τον αυταρχισμό του αστικού κράτους. Σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει πιο μαζικά να αντισταθούν στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την επικείμενη συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που επιταχύνουν το ξεκλήρισμά τους και συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες, στους σύγχρονους τσιφλικάδες.

Ο αγώνας πρέπει να ξεδιπλωθεί: Ενάντια στην εκμετάλλευσή τους από τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές, που με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ΕΕ αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους. Ενάντια στην τοκογλυφία του τραπεζικού κεφαλαίου, που επιδεινώνεται με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και τις μαζικές κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που ξεπουλάει στους ιδιώτες σημαντικές αγροτικές βιομηχανίες, που έγιναν με τον ιδρώτα και το μόχθο τους, και μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε ανώνυμες εταιρίες των μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων. Παράλληλα οφείλουν να αποκαλύψουν το διασπαστικό και υπονομευτικό ρόλο των ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ. Να αντισταθούν στους κοινοτικούς μηχανισμούς εκμαυλισμού των συνειδήσεών τους, στα «αγροτοδικεία» και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης και του κράτους.

Ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ, δεν μπορεί και δεν πρέπει για κανένα λόγο, να είναι αποκομμένος από τα πραγματικά προβλήματα της αγροτιάς. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποκομμένος από τα συνολικά προβλήματα του λαού. Η αναγκαιότητα του δυναμώματος του παλλαϊκού αγώνα προβάλλει επιτακτικά. Αγρότες, εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι και νεολαία, πρέπει να παλέψουν ενωμένοι για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει εξίσου βάρβαρα όλους τους. Οφείλουν από κοινού να αντιπαλέψουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε βάρος των λαών της Γης. Κι όσον αφορά τους αγρότες, η ανατροπή αυτής της πολιτικής, επιβάλλει τη συνέχιση των αγώνων μέχρι την ανατροπή της σημερινής κατάστασης, για να επιτευχθεί η λαϊκή οικονομία και ο παραγωγικός συνεταιρισμός, για να μη γίνουν οι κολίγοι των σύγχρονων τσιφλικάδων του 21ου αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ