Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση υποβαθμίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας
  • Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση για την άμεση αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων λειτουργίας στα πέντε νοσοκομεία της περιοχής
  • Σύμπτωμα της «ανθυγιεινής» πολιτικής το πρόβλημα των εφημεριών, τεχνητές κι αποπροσανατολιστικές οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού και του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Αποψη του Περιφερειακού, Πανεπιστημιακού, Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας
Αποψη του Περιφερειακού, Πανεπιστημιακού, Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας
Την ανάγκη γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για την άμεση αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων λειτουργίας που αντιμετωπίζουν και τα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας, επισήμαναν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Λάρισα, εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Σημείωσαν, δε, ότι αυτά που χρειάζεται να γίνουν άμεσα, για να λειτουργήσουν σωστά το Πανεπιστημιακό και τα τέσσερα Νομαρχιακά Νοσοκομεία της περιοχής, είναι:

1. Να ανακαινιστούν τα υπάρχοντα παλιά και άθλια κτίρια και να ολοκληρωθούν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία Τρικάλων, Μαγνησίας και Λάρισας.

2. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν.

3. Να καταρτιστούν νέοι οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας, με βάση τις δυνατότητες των νοσοκομείων και στις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού.

4. Να εκσυγχρονιστεί και να συμπληρωθεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός.

5. Να αναβαθμιστούν τα εγκαταλειμμένα νοσοκομεία Χρονίων Παθήσεων, που υπάρχουν στη Λάρισα και στα Τρίκαλα.

Παραλυτικές οι ελλείψεις

Χαρακτηριστικό για το εύρος και το μέγεθος των προβλημάτων της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή, είναι το παρακάτω στοιχείο, το οποίο αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου: Στους 1.000 κατοίκους της Θεσσαλίας αντιστοιχούν 1,4 κρεβάτια κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία - η αναλογία αυτή κατατάσσει την περιοχή στην προτελευταία θέση πανελλαδικά, αμέσως μετά από την περιοχή του Αιγαίου! - ενώ τα διεθνή στάνταρς είναι 4,2 κρεβάτια ανά 1.000 κατοίκους.

Ιδιαίτερα αισθητή είναι η μεγάλη έλλειψη ειδικών κρεβατιών, (π.χ. σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Ειδικής Φροντίδας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού κ.ά.), αφού έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες Θεσσαλοί ν' αναζητούν απαντήσεις στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν, προστρέχοντας είτε σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ή σε ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες.

Το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο οποίο οι Θεσσαλοί «επένδυσαν» τις ελπίδες τους για την εξασφάλιση τριτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε να σταματήσει το «φευγιό» τους προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες του λαού της περιοχής. Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από την έναρξη της βεβιασμένης και πρόχειρης προεκλογικής λειτουργίας του, υπολειτουργεί, λόγω των παραλυτικών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και σήμερα αξιοποιεί μόνο το 50% των δυνατοτήτων του. Αυτές οι μεγάλες ελλείψεις δε δημιουργούν εμπόδια μόνο στην παροχή τριτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και στην κλινική εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στην επιστημονική έρευνα.

Απαράδεκτη, έως τραγική, είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής, μ' αποτέλεσμα να είναι σχεδόν ανύπαρκτη η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και Πρόνοιας.

Φταίει η πολιτική της κυβέρνησης

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, την κύρια ευθύνη για την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας την έχει η κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει πολιτική λιτότητας, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Υπογραμμίστηκε ότι τα νοσοκομεία, στην ουσία, λειτουργούν ως «Ανώνυμες Εταιρίες», με τη λογική του κέρδους κι όχι των ανθρώπινων αναγκών κι έγινε αναφορά στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, στην αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες - καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση κ.ά. - στην πολιτική χρεοκοπίας των ασφαλιστικών ταμείων κλπ.

Ολα αυτά - τονίστηκε - οδηγούν στη διόγκωση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στη Θεσσαλία κι επομένως στην τεράστια αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης για την αγορά υπηρεσιών Υγείας.

Προτάσεις διεκδίκησης

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, τους μαζικούς φορείς και το λαό της περιοχής να ενώσουν τις προσπάθειές τους απαιτώντας:

1. Σύγχρονο, δημόσιο σύστημα Υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

2. Οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας να είναι δωρεάν και τη χρηματοδότησή τους ν' αναλάβουν το κράτος και οι εργοδότες.

3. Να κοινωνικοποιηθούν όσες ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες λειτουργούν και είναι κατάλληλες και να καταργηθεί η δραστηριότητα των επιχειρηματιών στους τομείς Υγείας και Πρόνοιας.

4. Να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις - κατάλληλη υποδομή, εξοπλισμός κι ανθρώπινο δυναμικό - για την υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και πρόληψης, που θ' αφορούν σε διάφορες κοινωνικές ομάδες.

5. Να οργανωθεί ειδική φροντίδα για την προστασία της μητρότητας, για τις εγκύους και τις νέες μητέρες, για τη βρεφική και παιδική ηλικία, καθώς και για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.

Σύμπτωμα το πρόβλημα
με τις εφημερίες

Οσον αφορά στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΠΕΣΥ Θεσσαλίας και τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που αρνούνται την αύξηση των εφημεριών - έχουν προειδοποιήσει ότι θ' αντιδράσουν και με απεργιακές κινητοποιήσεις - οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, επισήμαναν ότι το πρόβλημα των εφημεριών είναι απλώς ένα από τα συμπτώματα της «ανθυγιεινής», αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.

Σημείωσαν ότι αυτό που απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής είναι να έχουν ικανοποιητική περίθαλψη, όταν την έχουν ανάγκη και πρόσθεταν πως οι τεχνητές αντιπαραθέσεις, που καλλιεργούνται ανάμεσα στους γιατρούς του Πανεπιστημιακού και του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, έχουν ως στόχο τον αποπροσανατολισμό των κατοίκων της περιοχής από τα πραγματικά προβλήματα των νοσοκομείων, θέλουν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και δυσκολεύουν τον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία και των κατοίκων της Θεσσαλίας για τη βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνονται τα προβλήματα για την υγεία του λαού (2010-06-17 00:00:00.0)
Ακόμα υπολειτουργεί... (2006-08-06 00:00:00.0)
«Αρρωστο» από κούνια (2001-02-17 00:00:00.0)
...ο «αναμορφωτής» του «πενθεί» (2000-06-22 00:00:00.0)
Το μετέωρο βήμα του ...Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (1998-11-27 00:00:00.0)
"Λύση" Γείτονα (1998-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ