Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΕ
Δεν τα βρήκαν για την έκδοση υπόπτων στις ΗΠΑ

Σε αναβολή της λήψης απόφασης σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την έκδοση στο έδαφός τους υπόπτων για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, οδήγησαν οι ανησυχίες ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ που διατυπώθηκαν χτες κατά τη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης των «15».

«Δεν υπήρξε συμφωνία (...) ορισμένα κράτη-μέλη εξέφρασαν ανησυχίες για συγκεκριμένα σημεία» ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το «Ρόιτερς».

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να μεταθέσουν τη λήψη απόφασης στην επόμενη τακτική σύνοδό τους το Μάη. Εν τω μεταξύ, θα συμβουλευτούν τα εθνικά τους κοινοβούλια για σημαντικά εκκρεμή ζητήματα που περιέχονται στο σχέδιο αυτής της άνευ προηγουμένου συμφωνίας με την Ουάσιγκτον.

«Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις θα ανασταλούν προκειμένου να δοθεί χρόνος για τη μελέτη όλων των πτυχών του προσχεδίου της συμφωνίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπουργών Δικαιοσύνης των «15».

Η συμφωνία που έρχεται στο πλαίσιο της δέσμευσης της ΕΕ να στηρίξει την εκστρατεία της κυβέρνησης Μπους κατά της τρομοκρατίας, έχει εγείρει ανησυχίες σε αρκετά κράτη-μέλη της Ενωσης κυρίως γιατί στις ΗΠΑ ισχύει η θανατική ποινή, αλλά και διότι ύποπτοι για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών δικάζονται και από στρατιωτικά δικαστήρια.

Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επιθυμεί την υπογραφή της συμφωνίας έως τον Ιούνη. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι, ενώ οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο και τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ