Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Τέλος για «πυραύλους», αρχή αντιδράσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αποδέχτηκε τελικά, όπως αναμενόταν, η ιρακινή ηγεσία να προχωρήσει στην καταστροφή των πυραύλων «αλ Σαμούντ» μέσα στα χρονικά περιθώρια που είχε ορίσει ο ΟΗΕ. Η ιρακινή κίνηση προκάλεσε την, εμφανώς, ενθουσιώδη αντίδραση του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, την ικανοποίηση της Γαλλίας, της Γερμανίας και των αραβικών χωρών. Αντίθετα, απορρίφθηκε ως «νέα υποκρισία» από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίες, σαφέστατα, μετά τη νέα ιρακινή υποχώρηση χάνουν επιχειρήματα από το «οπλοστάσιό» τους στην κρίσιμη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη.

Να καταστρέψει τους πυραύλους «"αλ Σαμούντ", αν και τα κριτήρια με τα οποία ο ΟΗΕ κρίνει ότι είναι παράνομοι, είναι αυθαίρετα και άδικα», αποδέχτηκε «κατ' αρχάς» η ιρακινή ηγεσία, με επίσημη επιστολή της προς τον επικεφαλής των επιθεωρητών. Λίγες ώρες αργότερα, στη Βαγδάτη, ο στενός συνεργάτης του Χανς Μπλιξ, Δημήτρης Περίκος είχε μια πρώτη συνάντηση με Ιρακινούς ειδικούς αξιωματούχους, προκειμένου να εξετάσουν «τεχνικά και επιστημονικά ζητήματα που άπτονται της καταστροφής των πυραύλων». Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους επιθεωρητές, άλλη μια τέτοια «τεχνική» συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ στη συνέχεια, όπως διέρρεαν Ιρακινοί αξιωματούχοι, θα ακολουθήσει η διαδικασία καταστροφής.

Ο Χανς Μπλιξ εμφανίστηκε εξαιρετικά ικανοποιημένος από την εξέλιξη. Μίλησε για «ένα πολύ σημαντικό βήμα ουσιαστικού αφοπλισμού», συμπληρώνοντας ότι περιμένει ακόμη ορισμένες διευκρινίσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας καταστροφής των πυραύλων, οι οποίοι βρίσκονται «σε αρκετά μεγάλη ποσότητα στο Ιράκ». Ο Σουηδός διπλωμάτης άφησε να εννοηθεί ότι μετά από την ιρακινή απόφαση, θα επανεξετάσει το περιεχόμενο της νέας ενημέρωσης για την πορεία των επιθεωρήσεων που προτίθεται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός των προσεχών ημερών.

Ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή της ιρακινής απόφασης και από τους «διαφωνούντες» του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν έκανε λόγο για «σημαντικό σταθμό στην πορεία των επιθεωρήσεων, ο οποίος ενισχύει την επιλογή της Γαλλίας και άλλων χωρών για συνέχιση των ελέγχων. Το Ιράκ οφείλει, χωρίς καθυστέρηση, να προχωρήσει και σε άλλα βήματα συνεργασίας».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος τόνιζε ότι πλέον «ο αφοπλισμός σημειώνει εμφανή πρόοδο και γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί». Ο Φίσερ, κληθείς να σχολιάσει τις αρνητικές αμερικανικές αντιδράσεις, αρκέστηκε να αναρωτηθεί γιατί «θα πρέπει να σταματήσουν οι επιθεωρήσεις, όταν έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η αιγυπτιακή προεδρία, καλώντας το Ιράκ να προχωρήσει τάχιστα στη συμμόρφωσή του. «Είναι μια καλή αρχή για να αποτραπεί αυτός ο πόλεμος», δήλωνε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ.

«Πολύ αργά και λίγο»

«Πρόκειται για άλλη μια πράξη εξαπάτησης από την ιρακινή ηγεσία» εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Αρι Φλάισερ τόνισε ότι η αμερικανική ηγεσία «είχε προβλέψει» αυτήν την αλλαγή στάσης και θεωρεί ότι η καταστροφή των πυραύλων είναι «το ελάχιστο». «Αν το Ιράκ δεχτεί επίθεση, θα είναι για τους τόνους των χημικών και των βιολογικών όπλων που διαθέτει ακόμη» κατέληξε ο Αρι Φλάισερ, επαναλαμβάνοντας ότι αν δεν αφοπλιστεί πλήρως το Ιράκ άμεσα, τότε «οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας που θα πετύχει τον αφοπλισμό αυτό».

«Δεν πρόκειται για αλλαγή στάσης της ιρακινής ηγεσίας. Δε δείχνει καμία βελτίωση στην άρνηση συνεργασίας της», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εκτιμώντας ότι η Βαγδάτη κάθε φορά που «πιέζεται πολύ, κάνει κάτι για να απεγκλωβιστεί». Ο Ράμσφελντ χαρακτήρισε την ιρακινή απόφαση «λίγη» σε σχέση με το αίτημα αφοπλισμού, συμπληρώνοντας ότι ήρθε «πολύ αργά».

Βέβαιος, εξαρχής, ότι το Ιράκ τελικά θα αποδεχόταν να καταστρέψει τους πυραύλους, δήλωνε και ο Τόνι Μπλερ, υιοθετώντας την αμερικανική στάση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για «πλήρη αφοπλισμό» και δεν είναι ένδειξη ότι ο Σαντάμ συμμορφώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ