Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ... πολυπολικές αυταπάτες

Το 'χουμε σημειώσει κι άλλη φορά, αλλά το ξανασημειώνουμε, με αφορμή την τελευταία φιλολογία - με πρωτοστάτη τον ΣΥΝ - περί «ισχυρής Ενωμένης Ευρώπης» και της προοπτικής ενός πολυπολικού κόσμου, ως διεξόδου στο σημερινό «μονοπολισμό» της αμερικανικής ηγεμονίας και κυριαρχίας.

Η ενδεχόμενη ύπαρξη και δεύτερου ή και ακόμη περισσότερων ισχυρών ιμπεριαλιστικών πόλων, δίπλα στις ΗΠΑ, δεν έχει να προσφέρει το παραμικρό στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα του πλανήτη μας. Αντίθετα, σημαίνει την ενίσχυση του διεθνούς ιμπεριαλισμού, την εντονότερη εκμετάλλευση και καταλήστευση λαών και χωρών, την ακόμη μεγαλύτερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών και, επομένως, την αύξηση των πιθανοτήτων για τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, ακόμη και για γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση. Κι ας μην επιχειρούν ορισμένοι να θολώσουν τα νερά, κάνοντας παραλληλισμούς με τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περίοδο του «διπολικού κόσμου» μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πράγματι, η περίοδος εκείνη ήταν σχετικά ειρηνική, αλλά το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στην ύπαρξη «δύο πόλων», αλλά στον αντίστοιχο διεθνή συσχετισμό δύναμης, μεταξύ των φιλοπολεμικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των φιλειρηνικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την άλλη, με πρώτες την ΕΣΣΔ και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο γενικότερα.

Αλλωστε, τόσο στον Α΄ όσο και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολυπολικός ήταν ο κόσμος, αλλά οι πάντες γνωρίζουν πού οδήγησαν οι αντιθέσεις μεταξύ των τότε ιμπεριαλιστικών πόλων.

Σκεφθείτε, τι θα κάνετε

Ποιο είναι το λιγότερο, που ζητάτε από κάποιον που εισέβαλε άδικα και αναιτιολόγητα στο σπίτι σας; Προφανώς, να φύγει. Τι άλλο - πάλι ελάχιστο - θα απαιτήσετε, εάν ο εισβολέας προκαλέσει και καταστροφές. Προφανώς, να αποκαταστήσει τις ζημιές ή να σας αποζημιώσει γι' αυτές.

Στην περίπτωση, βέβαια, μιας τέτοιας απευκταίας εισβολής, ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε στην αστυνομία. Τι θα λέγατε, όμως, αν η αστυνομία σάς απαντούσε: Δίκιο έχετε, αλλά αφήστε το καλύτερα, ό,τι έγινε έγινε. Ασε τον εισβολέα να κάνει κουμάντο στο σπίτι σου, πλήρωσε τις ζημιές και από τον άλλο μήνα δώστου κι ένα λογικό ενοίκιο. Θα κάνατε ό,τι σας έλεγε η αστυνομία ή θα σας σηκώνονταν οι τρίχες της κεφαλής σας και...

Ισως έχετε καταλάβει γιατί γράφουμε τα παραπάνω. Αυτά ακριβώς λέει η προχτεσινή δήλωση της προεδρίας της ΕΕ για το Ιράκ. Νομιμοποιεί την αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ. Αποδέχεται και νομιμοποιεί τη στρατιωτική κατοχή της χώρας και το «δικαίωμα» των κατακτητών να ορίσουν την κατοχική κυβέρνηση. Αποδέχεται, επίσης, την πληρωμή των καταστροφών από το ιρακινό πετρέλαιο, δηλαδή από τα θύματα της εισβολής, κλπ., κλπ.

Και όμως, οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι οι θέσεις αυτές ήταν αναγκαίες και ρεαλιστικές...! Σκεφθείτε, επομένως, τι θα κάνετε...

Μεγαλοπιάνονται...

«Είμαστε μια ισχυρή χώρα πέρα από το μέγεθός μας... Η λογική της Ελλάδας είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι αποτελεσματική και τα όργανά της να καταλήγουν σε συμπεράσματα». Οι δηλώσεις αυτές είναι προχτεσινές και ανήκουν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρ. Πρωτόπαππα. Συνηθισμένες μεγαλοστομίες των κυβερνώντων, χωρίς ουσιαστική αξία και αντίκρισμα, ίσως σκεφθείτε. Και όμως, δεν είναι έτσι. Ανεξάρτητα από την όποια εκτίμηση μπορεί να έχει ο καθένας για τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα γενικά και στην ΕΕ ειδικά, οι παραπάνω δηλώσεις του Χρ. Πρωτόπαππα έχουν τη σημασία τους. Ιδιαίτερα, όταν συνδυαστούν με την κατηγορηματική αρνητική απάντηση του ίδιου, όταν ρωτήθηκε για το αν φοβάται η Ελλάδα μια πιθανή κατάργηση του «βέτο» και το ενδεχόμενο να παίρνονται όλες οι αποφάσεις στην ΕΕ με την αρχή της πλειοψηφίας.

Οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ (κυρίως γαλλικό, γερμανικό, βρετανικό κεφάλαιο και πολιτικοί τους εκπρόσωποι) γνωρίζουν καλά, ότι η διεύρυνση θα αναπαραγάγει σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση και βάθος τις ενδοκοινοτικές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Και η «γιατρειά» που προωθούν, είναι η ενίσχυση της εξουσίας των κεντρικών οργάνων της ΕΕ, η κατάργηση του «βέτο», η υποχρεωτικότητα των όποιων «ενιαίων πολιτικών», κλπ.

Φαίνεται, πως η κυβέρνηση προσχωρεί στις λογικές αυτές, παρά τις αντίθετες θέσεις που είχε μέχρι πρόσφατα.

Η άρπα των Σουμέριων... και η Μαντόνα

«

Αυτό που έπαθαν οι αρχαιολογικοί χώροι και αυτό που συνέβη στο μουσείο του Ιράκ αποτελεί το έγκλημα του αιώνα, επειδή επηρεάζει την κληρονομιά της ανθρωπότητας». Η χτεσινή δήλωση του ερευνητή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Βαγδάτης, Ντόνι Τζορτζ, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις συναδέλφων του από όλο τον κόσμο, οι οποίοι υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το πλιάτσικο της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ ήταν οργανωμένο, δηλαδή εκ των προτέρων προετοιμασμένο, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού.

Ο «πολιτισμός» τους είναι ο πολιτισμός της βαρβαρότητας. Αυτό ήταν από την αρχή. Ο καπιταλισμός ποτέ δεν ήταν «κάτι άλλο» από αυτό. Οσοι επιμένουν να αντιπαραθέτουν στον «πολιτισμό της Κόκα Κόλα» των ΗΠΑ και στην «παραδοσιακή αρχαιοκαπηλία» των Βρετανών, τον «πολιτισμό» των Γερμανών και των Γάλλων, δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στα μουσεία τους. Αλλωστε, και τώρα ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι «φιλειρηνιστές» τις «αποστολές διάσωσης» του αρχαιολογικού πλούτου του Ιράκ, κάτι που σημαίνει ότι επιδιώκουν να έχουν λόγο στη μοιρασιά και αυτού του πλούτου, σαν κοινοί πειρατές. Με τον ίδιο τρόπο που «ελευθερώνουν» του Ιρακινούς δολοφονώντας τα παιδιά τους, «διασώζουν» και την πολιτιστική τους κληρονομιά: αρπάζοντας και καταστρέφοντας.

Υπάρχουν, όμως, και οι παράλληλοι στόχοι αυτής της οργανωμένης αρχαιοκαπηλίας. Ιδιαίτερα του στόχου για την αποδυνάμωση της πολιτισμικής ταυτότητας του λαού, μέσω της διάλυσης της ιστορίας του. Η πολιτιστική κληρονομιά ήταν, και εξακολουθεί να αποτελεί, το κυριότερο πεδίο ιδεολογικής διαχείρισης και χειραγώγησης της συλλογικής συνείδησης. Η ιστορική μνήμη λειτούργησε ενισχυτικά στη διαμόρφωση των εθνικών κρατών και στην ανάδειξη της ίδιας της αστικής τάξης. Ετσι, οποιοδήποτε (ξανα)μοίρασμα των αγορών και αλλαγή συνόρων, για να επιτευχθεί, δηλαδή για να πειστεί το «κρέας για τα κανόνια» να πεθάνει, στηρίχτηκε στη διαστρέβλωση αυτής της μνήμης, στη συνειδητή και χυδαία χρήση της πολιτιστικής κληρονομιάς σαν μέσον πρόκλησης διχασμού και δημιουργίας σοβινισμού.

Η αρπαγή των μοναδικών γλωσσικών τεκμηρίων των Βαβυλωνίων και των Ασσύριων και το κάψιμο των παμπάλαιων κορανιών είναι εγκλήματα που συνοδεύουν και ενισχύουν τον «διοικητικό» διαχωρισμό του Ιράκ που ευνοεί τη δημιουργία νέων προτεκτοράτων. Οι Βρετανοί είναι γνωστοί «ειδικοί» στο «διαίρει και βασίλευε». Οι Ινδοί και οι Πακιστανοί θα μπορούσαν να πουν πολλά πάνω σε αυτό. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί «μαθήτευσαν» στη Γιουγκοσλαβία. Τώρα, ο στόχος είναι και ο πνευματικός «ευνουχισμός» των νέων γενιών των Ιρακινών. Για να μην ξανακουστεί η ολόχρυση άρπα του Σουμέριων, αλλά οι «αντιπολεμικές φούσκες» της Μαντόνα...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Ατράνταχτα στοιχεία...

ΜΟΝΟ όπλα μαζικής καταστροφής; Μέχρι και στοιχεία, που να αποδεικνύουν ατράνταχτα πως το Ιράκ ευθύνεται για την «τρύπα του όζοντος», τη δολοφονία του Κένεντι και το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο θα βρουν πλέον οι Αμερικανοί. Οταν κατέχεις μια χώρα και στέλνεις και δικούς σου επιθεωρητές, κάθε αποτέλεσμα είναι εφικτό.

Οσο για χρόνο ψαξίματος, έχουν μπόλικο. Αλλωστε, και με τις ευχές πλέον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αύριο ίσως και του ΟΗΕ, τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα έχουν «υποχρέωση» να παραμείνουν και να επιβάλουν τάξη στη χώρα για όσο διάστημα κρίνουν απαραίτητο.

Εδώ που τα λέμε, τι «ανοικοδόμηση» να κάνουν οι άνθρωποι, αν δεν τα γκρεμίσουν πρώτα όλα; Και δε μιλάμε, φυσικά, για τα κτίρια, αλλά και για τις αντιστάσεις των κατοίκων της χώρας.

Τα ποσά, άλλωστε, των συμβολαίων των αμερικανικών εταιριών που ακούγονται στις αναθέσεις που γίνονται δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Το πετρέλαιο του Ιράκ θα «αξιοποιηθεί» καταλλήλως και οι αμερικανικός στρατός θα διασφαλίσει κάθε επένδυση.

ΚΙ ΟΣΟ ο Σημίτης δηλώνει «πρόεδρος» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λευκωσία, το κόμμα του στην Αθήνα δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, με τους «λοχαγούς» να προσπαθούν να μας πείσουν για τη νομιμότητα των κινήσεών τους στο Χρηματιστήριο.

Μόνο που ο κόσμος ακόμα θυμάται το 1999 και γνωρίζει πως ό,τι έγινε τότε στο «ευαγές ίδρυμα» συνέβη απολύτως νομότυπα και τα λεφτά άλλαξαν χέρια, καταλήγοντας στους «μεγαλοεπενδυτές», «στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας» που επέβαλε τον τζόγο και τις αυταπάτες.


Οσο για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δε χρειάζεται ο καθένας χωριστά να προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είναι διαπλεκόμενος. Είναι περισσότερο εμφανές από ποτέ ότι είναι διαπλεκόμενοι ως ...σύνολο κι ας έχουν τις εσωτερικές προστριβές τους για το μοίρασμα.

«Εχουμε την υποχρέωση... »

«Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε χτες, με μικρή πλειοψηφία, μια πολύ μετριοπαθή απόφαση για την Κούβα, στην οποία δε γίνεται καμιά αναφορά στο πρόσφατο κύμα καταστολής αντιφρονούντων στην Αβάνα». Ετσι, ξεκινά το ρεπορτάζ της χτεσινής «Αυγής» για το προαναφερόμενο θέμα. Και σε ό,τι αφορά στην ουσία του θέματος, ποιοι πρωτοστάτησαν, ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι όχι, κλπ., έγραφε αναλυτικά ο χτεσινός «Ριζοσπάστης». Αξίζει, όμως, να σημειωθεί και η στάση της «Αυγής» και του ΣΥΝ, που σπεύδουν να δώσουν τη συμβολή τους στη γενικότερη αντικουβανική εκστρατεία του ιμπεριαλισμού.

Αντί άλλης απάντησης, θυμίζουμε τον επίλογο του σχετικού με τα παραπάνω άρθρου του Χόρχε Ινσούνσα, μέλους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Ριζοσπάστη»: «Εμείς που επιθυμούμε την πρόοδο και την ειρήνη δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε τίποτε που να βοηθήσει στη μετατροπή των λαών μας σε αντικείμενο χειραγώγησης. Εχουμε, αντίθετα, την υποχρέωση να κάνουμε το παν, ώστε να αποκαλυφθούν και να αποτύχουν οι ελιγμοί και οι επικοινωνιακές εκστρατείες, που έχουν στόχο να ανοίξουν το δρόμο στις αυτοκρατορικές αξιώσεις για παγκόσμια κυριαρχία».

Ισως, οι διευθύνοντες την «Αυγή» και τον ΣΥΝ, να μην μπορούν να καταλάβουν τα παραπάνω. Ας τα σκεφθούν όσοι εκ των οπαδών και ψηφοφόρων του ΣΥΝ θέλουν να λέγονται αριστεροί.

Τα εύσημα...

«Αυτοί που κάνουν τον πόλεμο, δε θέλουν την Ευρώπη δυνατή». Αυτά έλεγε ο Κ. Σημίτης στις πρώτες μέρες της αμερικανοβρετανικής εισβολής στο Ιράκ. Προχτές, ο Κ. Πάουελ, μιλώντας στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, απένειμε τα εύσημα της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ελληνική Προεδρία και εξήρε την ενεργητικότητά της στην κρίσιμη φάση της διεύρυνσης.

Και, βέβαια, ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν πράγματι το αποτέλεσμα των οξύτατων ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ (κυρίως Γαλλίας - Γερμανίας) και της αδυναμίας τους να μοιράσουν «ειρηνικά» τη λεία, αλλά ο Κ. Σημίτης και η ελληνική κυβέρνηση με ποιους ήταν τελικά; Δύσκολο, πάντως, να κάνει λάθος η αμερικανική κυβέρνηση...

Το σπορ του αντικομμουνισμού

Σε έναν άκρατο αντικομμουνισμό επιδόθηκαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», κατά τη διάρκεια του χτεσινού Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Με τη μέθοδο αυτή προσπάθησαν να απαντήσουν στην κριτική που τους άσκησε η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση», ότι δηλαδή μαζί με την ΠΑΣΚ συμβάλλουν στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο και στη διαμόρφωση ενός μισθολογίου-Δούρειου Ιππου για τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα. Πάντως, πρόκειται για μια λογική αντίδραση καθώς ο βαθμός του αντικομμουνισμού τους είναι ευθέως ανάλογος με το βαθμό υποταγής τους στο μεγάλο κεφάλαιο...

Πλανητικά τα όρια δράσης του ΝΑΤΟ

Η είδηση πέρασε στα «ψιλά» των εφημερίδων και δεν αναφέρθηκε καν από τα τηλεοπτικά και τα ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων. Και όμως έχει τη σημασία της. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ΝΑΤΟ αποφάσισε προχτές να αναλάβει τη διοίκηση της «Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια του Αφγανιστάν», την οποία τώρα έχουν η Γερμανία και η Ολλανδία, από το τέλος του καλοκαιριού. Αποφάσισε, δηλαδή, να αναλάβει τη διοίκηση των δυνάμεων κατοχής της πολύπαθης αυτής χώρας. Η απόφαση δεν έχει ακόμη επικυρωθεί επισήμως, αλλά υπάρχει η συμφωνία όλων των μελών, δήλωσαν ΝΑΤΟικές πηγές. Η σημασία της είδησης, λοιπόν, βρίσκεται κυρίως στο εξής: Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1949, που το ΝΑΤΟ δίνει το «πράσινο φως» για να αναλάβει τη διοίκηση στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται έξω από τη γεωγραφική ζώνη δράσης του, δηλαδή το Βόρειο Ατλαντικό. Με άλλα λόγια, τα όρια δράσης του ΝΑΤΟ επεκτείνονται και στην πράξη πλέον σε ολόκληρο ουσιαστικά τον πλανήτη...

Οταν το ΚΚΕ -μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα- κατάγγελε μαζί με διάφορα άλλα και την μετατροπή της λυκοσυμμαχίας σε παγκόσμιο χωροφύλακα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, αρκετοι χαμογελούσαν ειρωνικά και μιλούσαν για τις... γνωστές εμμονές και φαντασιώσεις των κομμουνιστών. Τώρα τι λένε;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πού είναι η «Ευρώπη της ειρήνης»;

Πού είναι η «Ευρώπη της ειρήνης»; Πού είναι το «αντίπαλο δέος στην αμερικανοβρετανική στρατιωτική μηχανή»; Πού είναι η «αυτόνομη στρατιωτική πολιτική της ΕΕ»; Ηταν πριν δύο μέρες στο Ζάππειο, εκεί που οι ασπόνδυλοι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέγραφαν μια δήλωση νομιμοποίησης του εγκλήματος της επιδρομής των Αμερικανοβρετανών στο Ιράκ και της κατοχής αυτής της κατακρεουργημένης χώρας. Τόσο άντεξαν οι «ειρηνόφιλοι» κ.κ. Σιράκ και Σρέντερ και μαζί τους όλοι αυτοί που διακήρυσσαν την αντίθεσή τους στην επιδρομή, τη χαρακτήριζαν παράνομη και επικαλούνταν το διεθνές δίκαιο, που παραβιάστηκε κατάφωρα από τους επιδρομείς...

Τόσο άντεξε και ο κ. Σημίτης που ισχυριζόταν ότι η κυβέρνησή του δε συμμετέχει στον πόλεμο αυτό, έστω και αν παρείχε κάθε διευκόλυνση και πολύτιμη βοήθεια στις αμερικανικές δυνάμεις. Με τη δήλωση των «εικοσιπέντε» για το Ιράκ έπεσαν τα προσωπεία, για να αποκαλυφθεί ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να τελειώσουν οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργήθηκαν συστηματικά το τελευταίο διάστημα για τη δυνατότητα, δήθεν, της ΕΕ να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στον αμερικανικό ηγεμονισμό. Προσδοκίες που επιχείρησαν να δημιουργήσουν στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΝ.

«

Συμμαχία» χαρακτηρίζονται στη «Δήλωση για το Ιράκ» οι δυνάμεις εισβολής και κατοχής, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν την πίστη τους ότι ο ιρακινός λαός «έχει τώρα την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα του»... Ετσι, όχι μόνο νομιμοποιούν το έγκλημα, αλλά δε διστάζουν να υιοθετήσουν την αθλιότητα περί «στρατού απελευθέρωσης». Αναγνωρίζουν, τέλος, το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης και των «προληπτικών» χτυπημάτων, ανοίγοντας την πόρτα του εφιάλτη για την ανθρωπότητα. Οι «αντιπολεμικές» διαθέσεις των Γαλλογερμανών και των άλλων συνοδοιπόρων τους εξατμίστηκαν, τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για την «επόμενη μέρα», για το μοίρασμα των πετρελαίων και την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Γι' αυτούς τους λόγους, επιδιώκουν τώρα την «αναστήλωση» του ΟΗΕ για να εξασφαλίσουν μερίδιο από τη λεία.

Αποδείχτηκε ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις κάποια συγκεκριμένα όρια. Αυτά τα όρια βρίσκονται στο κοινό συμφέρον για τη λεηλασία των χωρών και το αιματοκύλισμα των λαών. Χωρίς αυταπάτες, λοιπόν, οι Ελληνες εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, οι λαοί όλου του κόσμου, γνωρίζουν τώρα ότι το μοναδικό «αντίπαλο δέος» στον ιμπεριαλισμό των πολεμοκάπηλων, αλλά και των «ειρηνοκάπηλων», είναι οι ίδιοι. Το απέδειξαν με την κινητοποίησή τους το τελευταίο διάστημα. Κινητοποίηση που έχει εγγράψει μια βαριά υποθήκη για το μέλλον.

Αυτή την κινητοποίηση και συνειδητή δράση του λαού τρέμουν και οι κυβερνώντες, η άρχουσα τάξη. Γι' αυτό βάζουν έκτακτα τα μειράκια τους, όπως χτες τον Κωνσταντόπουλο του ΣΥΝ, να επιτίθενται στην κρυστάλλινη φωνή, θέση και δράση του ΚΚΕ. Αυτοί δίνουν τις εξετάσεις τους στον ιμπεριαλισμό και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Στους Σρέντερ, Σιράκ, Μπλερ και Σία. Οι κομμουνιστές, όμως, όλοι οι ριζοσπάστες, μαζί με το λαό και τη νεολαία συνεχίζουν στο δρόμο της τιμής και του χρέους. Δε γίνεται διαφορετικά. Γιατί απλά, αλλιώς, δεν μπορείς να λέγεσαι άνθρωπος...

Κι άλλο αίμα

Προχωράει η συμμορία

στο επόμενό της βήμα

κι όπως φαίνεται η Συρία,

το καινούριο θα 'ναι θύμα.

* * *

Προχωράει η «νέα τάξη»

ετοιμάζεται, έχει αρχίσει

κι άλλο κράτος να αρπάξει,

ν' αποκτήσει νέα κτίση.

* * *

Προχωρούν οι δολοφόνοι

ετοιμάζουν πάλι ασκέρι

και αρχίσανε στο ακόνι

να τροχίζουν το μαχαίρι.

* * *

Προχωράει η μαύρη σπείρα

νέο έγκλημα να πράξει

«όχι» ο κόσμος σαν πλημμύρα

στους σφαγείς ας αντιτάξει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ