Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ας φροντίσουν οι Κερκυραίοι αγρότες

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολοφάνερη είναι η δυσφορία των κυβερνητικών επιτελείων από την αγροτική κινητοποίηση που διοργανώνει η ΠΑΣΥ, στην Κέρκυρα, τη Δευτέρα 21 του Μάη, με αφορμή την εκεί σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Και μπορεί οι αρμόδιοι να την κρύβουν - έστω και με δυσκολία - αλλά διάφορα άλλα επιτελεία έχουν μπει ήδη σε «διατεταγμένη υπηρεσία» υπονόμευσης της δίκαιης κινητοποίησης. Παράδειγμα, ο διευθυντής του τοπικού περιφερειακού ραδιοσταθμού της ΕΡΑ, Σ. Ζηνιάτης, ο οποίος έφτασε στο σημείο, να λέει από μικροφώνου: «Θα 'ρθουν εκατοντάδες αγρότες με 100-150 τρακτέρ από τη Θεσσαλία και θα κάνουν την πόλη της Κέρκυρας κόλαση». Από κοντά και ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Γ. Ζούπανος, λέγοντας «τι θέλει ο Μπούτας στην Κέρκυρα;»... Και τα λένε αυτά σε μια περιοχή, όπου η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει φέρει σε απελπιστική θέση χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς, ψαράδες και τις οικογένειές τους.

Πληρωμένη, όμως, ήταν η απάντηση που πήραν από στέλεχος του ΚΚΕ: Τα τρακτέρ είναι εργαλεία παραγωγής και αν μπορούσαν να τα φέρουν, καλοδεχούμενα. Δεν είναι αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ που σπέρνουν το θάνατο και ορισμένοι προσπαθούν, «διατεταγμένα», να τα κάνουν αποδεκτά στο νησί επειδή «φέρνουν χρήμα», όπως λένε!

Πάντως, μια και δεν μπορούν οι Θεσσαλοί αγρότες να φέρουν τρακτέρ στην κινητοποίηση, ας φροντίσουν σχετικά οι Κερκυραίοι συνάδελφοί τους. Οχι τίποτε άλλο, αλλά να μη μείνουν ...παραπονεμένοι οι προαναφερόμενοι...

Τρελά κέρδη οι πολυεθνικές πετρελαίου

Μετά τις άλλες μεγάλες πολυεθνικές πετρελαίου, οι οποίες ανακοίνωσαν κέρδη - ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο του 2003, στο σχετικό κατάλογο προστέθηκε και η «Royal Dutch / Shell Group». Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η προαναφερόμενη και δεύτερη στον κόσμο πετρελαϊκή εταιρία, το πρώτο τρίμηνο του 2003 τα κέρδη της έφθασαν στο αστρονομικό ποσό των 3,91 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση κατά 96%. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κερδών αναμένει η ΒΡ. Σύμφωνα, με τις εκτιμήσεις των αφεντικών της, τα καθαρά κέρδη της εταιρίας, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αναμένεται να φτάσουν στα 3,47 δισ. δολάρια, από 854 εκατομμύρια, που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2002.

Και να σκεφθείτε, ότι η μοιρασιά του Ιράκ δεν είχε γίνει ακόμη στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου...

Ο... θεόσταλτος Μπλερ...

Αποκούμπι στο... θεό αναζητάει ο Τόνι Μπλερ και δηλώνει έτοιμος να συναντήσει το Δημιουργό και να απολογηθεί για όλους όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των αποφάσεών του! Οπως διαβάζουμε, σε συνέντευξη του Βρετανού πρωθυπουργού στους «Τάιμς», ο τελευταίος ισχυρίζεται πως ο θεός είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει τις αποφάσεις και τις ενέργειές του, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Χαρακτηρίζει μάλιστα «τσούρμο απομακρυσμένο από το θεό» όσους από τους συμβούλους του τον παρακινούν να απαλείψει από τις ομιλίες του τις φράσεις «να σας ευλογεί ο θεός» και «ο θεός μαζί σας».

Καλή η προσπάθεια του αρχιμακελάρη να εξαγνιστεί φορώντας το προσωπείο του θεόσταλτου «απελευθερωτή». Την ίδια τακτική άλλωστε ακολουθεί και ο υπερατλαντικός συνέταιρός του, όπως και πολλοί προκάτοχοί τους. Φαίνεται, ωστόσο, πως διαφεύγει του κ. Μπλερ ότι σε τούτο τον κόσμο, τους εγκληματίες τους δικάζουν οι λαοί. Και μάλιστα πολύ πριν προλάβει να εξασκήσει ο θεός τα... δικονομικά του τερτίπια. Και μπορεί ο θεός να συγχωρεί τους εγκληματίες ιμπεριαλιστές, οι λαοί όμως ποτέ...

... και ο ευρωπαϊστής Χριστόδουλος

Και ενώ ο Βρετανός πολιτικός ανεβαίνει ένα ένα τα σκαλιά της αγιοσύνης, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος... πολιτικολογεί από το βήμα του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου για τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά να υπάρξει αναφορά της χριστιανικής παράδοσης στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, σημειώνοντας πως «ο χριστιανισμός δεν είναι ευρωπαϊκός, αλλά πάντως η Ευρώπη είναι χριστιανική». Αυτός είναι ο νταλκάς του αρχιεπισκόπου. Σ' ένα σύνταγμα που στραγγαλίζει τα λαϊκά δικαιώματα, εντείνει ακόμα παραπέρα την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη και είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, ο Χριστόδουλος καίγεται να κατοχυρώσει τη χριστιανική ταυτότητα της εκκολαπτόμενης ομοσπονδίας.

Καθένας με τον καημό του θα πείτε, τα πράγματα όμως σίγουρα δεν είναι τόσο αθώα. Θρησκεία και κυρίαρχες δυνάμεις βάδιζαν πάντα πλάι πλάι, προσφέροντας απλόχερα η μια τις υπηρεσίες της στην άλλη. Ο σκοπός, άλλωστε ήταν και είναι κοινός. Η εξαπάτηση των μαζών, ο καθαγιασμός των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και η προώθηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Στον πόλεμο του κεφαλαίου

Οι εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ είναι ήδη στο δρόμο. Στον ίδιο ακριβώς δρόμο που βρέθηκαν πριν απ' αυτές οι εργάτριες της «Χούδσον», οι εργάτες και οι εργάτριες της ΕΤΜΑ, της «Αιγαίον», της «Βέλκα», δεκάδων επιχειρήσεων, στις οποίες οι καπιταλιστές έκριναν πως μπορούν να βρουν κάπου αλλού καλύτερους όρους για μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου. Με μαθηματική ακρίβεια αύριο θα κλείσουν κι άλλα εργοστάσια... Οπου ο καπιταλιστής θα εκτιμά ότι δεν τον συμφέρει εκεί, γιατί τον συμφέρει παραπέρα. Το κυνήγι της διαρκούς αύξησης των κερδών υπακούει σε σιδερένιο νόμο.

Τι δουλιά έχουν, θα ρωτήσει κάποιος, τέτοια ώρα «θεωρητικούρες» τέτοιου τύπου. Εδώ ο κόσμος καίγεται. Πεντακόσιες οικογένειες τα έχουν βάψει μαύρα. Ε, λοιπόν, τώρα είναι ώρα να μιλήσουμε με «θεωρητικούρες». Τώρα που καίγεται η εργάτρια από «το κακό που τη βρήκε», τώρα πρέπει έντιμα, καθαρά, να μιλήσουμε στη μάνα μας, στην αδερφή μας, στη γειτόνισσα, στη συντρόφισσα του διπλανού πάγκου και να της πούμε πως δεν τη «βρήκε» κανένα «κακό»! Το κλείσιμο του εργοστασίου δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι κισμέτ. Υπακούει σε σιδερένιους νόμους, είναι προβλέψιμη εξέλιξη. Κάποιοι γνώριζαν γι' αυτήν, κάποιοι κράτησαν σε βαθύ ύπνο τις εργάτριες τόσον καιρό. Ακόμα χειρότερα, κάποιοι έπαιξαν βρώμικο ρόλο, λέγοντας, τον καιρό που άρχιζαν οι απολύσεις των πρώτων 350, ότι είναι συμφέρον για τους υπόλοιπους 500 να μην αντιδράσουν και πολύ στις απολύσεις, γιατί έτσι θα σωθούν οι υπόλοιπες. Γνώριζαν ότι καμία εργάτρια της ΣΙΣΣΕΡ δεν μπορεί να σωθεί όταν αρχίζει ο χορός των βουβαλιών στο βάλτο. Τα βουβάλια είναι τα μονοπώλια, είναι η ΣΙΣΣΕΡ. Που μετράει τα πράγματα όχι με το ψωμί στο τραπέζι του εργάτη, αλλά με το ποσοστό κέρδους που βγάζει από αυτό ή το άλλο εργοστάσιό της. Για τη ΣΙΣΣΕΡ αυτό το εργοστάσιο είναι νεκρό. Οχι γιατί δε βγάζει κέρδη, βγάζει και παραβγάζει και μάλιστα πάρα πολλά. Η εταιρία όμως γνωρίζει πώς να βγάλει ακόμη περισσότερα και με άλλο τρόπο. Κι αυτό ακριβώς επιδιώκει να κάνει.

Καθώς, λοιπόν, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς ήδη πίσω μας μετράμε πάνω από 30.000 εργάτες που επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε καθεστώς ΕΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης πετάχτηκαν στο δρόμο - θύματα στο κυνήγι της ανταγωνιστικότητας -, τώρα είναι η ώρα για να ξαναπούμε, με μεγαλύτερη ένταση απλές - μα τόσο ισχυρές - αλήθειες: Οι εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ μπορούν να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο γι' αυτές και τα παιδιά τους μόνο στο βαθμό που θα έχουν συνείδηση της θέσης τους, άρα και του ρόλου τους ως εργατική τάξη. Αυτό σημαίνει συνείδηση πως βρίσκονται σε διαρκή ανειρήνευτη πάλη με τα αφεντικά. Οχι απλά με το αφεντικό της ΣΙΣΣΕΡ, αλλά με το σύνολο των αφεντικών. Οι εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ δεν έχουν απέναντί τους έναν κακό εργοδότη. Εχουν απέναντί τους το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ενωσή του, τους ντόπιους υπερασπιστές του. `Η θα αντιμετωπίσουν με όρους ταξικού αντίπαλου όλους αυτούς που είναι ο εχθρός τους, ή θα αφανιστούν. Οποιος τους λέει κάτι λιγότερο απ' αυτό είναι αγύρτης, είναι πράκτορας των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ετσι απλή, ξερή είναι η αλήθεια. Απ' αυτήν και τα καθήκοντά μας.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Τα αναπτυξιακά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ υπουργός Ανάπτυξης χαρακτηρίζει «μη αναστρέψιμη πορεία» το κλείσιμο ενός εργοστασίου με 500 εργαζόμενους, τότε ...ο ίδιος πρέπει να γίνει «αναστρέψιμος»! Για τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τη «ΣΙΣΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ» μιλάμε, φυσικά...

Ο κάργα σοσιαλιστής υπουργός του ΠΑΣΟΚ έκανε ομολογουμένως εξαίρετο «ντουέτο» με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, που δήλωσε πως «κάθε θάνατος είναι και μια αναγέννηση». Οντως, τα κέρδη της εταιρίας είναι βέβαιο πως θα «αναγεννηθούν» και θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο.

Οσο για τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, υποσχέθηκε ότι θα «εξαντλήσει κάθε περιθώριο» και το μόνο που καταφέρνει είναι να εξαντλήσει, τόσο την υπομονή των εργαζομένων, όσο και οποιουδήποτε παρακολουθήσει την όλη ιστορία.

Ουδείς, φυσικά, από τους προαναφερθέντες μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει πόσα δισεκατομμύρια έχει «καταβροχθίσει» επί πολλά χρόνια το πολυεθνικό σύμπλεγμα της «ΣΙΣΣΕΡ» στην Ελλάδα, πάντα στο όνομα της ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας, κλπ., κλπ.

Ξεκάθαρο έγινε, επίσης, ότι η μεταφορά της παραγωγής στο εξωτερικό χρηματοδοτήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, όπου οι εργοδότες, όχι μόνο χρηματοδοτούνται, αλλά και ασφαλίζονται για το ενδεχόμενο αποτυχίας των επενδύσεών τους.

Γιατί, βέβαια, σ' αυτήν τη χώρα υπάρχουν πολλοί τρόποι να νιώσεις ασφάλεια, εάν είσαι κάποιου είδους «επενδυτής». Ομως, όταν είσαι μισθωτός, ακόμα και 30 χρόνια στην ίδια εταιρία, δεν ξέρεις καν τι σου ξημερώνει.

ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ γενικότερο χαμό, η Βάσω Παπανδρέου ...κλείνει λακκούβες. Το υπουργείο της, μάλιστα, δημοσιοποίησε χτες και στοιχεία για το πόσες τρύπες στους δρόμους καλύφθηκαν, κοστίζοντας 5 εκατομμύρια ευρώ.

Επειδή, όμως, σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν λάκκους μόνον οι δρόμοι, αλλά και ...η φάβα, καλό θα είναι να μας εξηγήσουν τα περί συμβάσεων με τους εργολάβους που κατασκεύασαν αυτά τα δίκτυα και πόσο ζημιώθηκε απ' όλα αυτά ο Ελληνας φορολογούμενος.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα στον κυβερνητικό ουρανό, καθώς δυναμώνουν οι ενδο-επιχειρηματικός διαμάχες και πληθαίνουν οι καταγγελίες και αποκαλύψεις για σκάνδαλα, που αφορούν είτε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είτε φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση μεγαλοεπιχειρηματίες. Χτες, η «Αυριανή» δεν προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις, αλλά πήρε τη σκυτάλη η «Καθημερινή». Σύμφωνα, με όσα γράφει στο χτεσινό φύλλο της η εφημερίδα, έλεγχοι του ΣΔΟΕ στον όμιλο «Ιντερσατ» του κ. Μπατατούδη (ιδιοκτήτη εκτός άλλων και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) αποκάλυψαν, ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας αφαίρεσε από τα ταμεία της μητρικής εταιρίας και των θυγατρικών της ποσά ύψους 7,97 δισ. δραχμών.

Πέρα από τα παραπάνω, η έκθεση του ΣΔΟΕ διαπιστώνει «παραβάσεις των φορολογικών νόμων» που αφορούν σε εικονικές συναλλαγές, οφειλές ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, κ.ά., «για τα οποία θα συνταχθούν ιδιαίτερες εκθέσεις και θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες ΔΟΥ για καταλογισμό». Να σημειωθεί ακόμη, ότι οι προαναφερόμενοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Φλεβάρη, αλλά το λαλίστατο σε άλλες περιπτώσεις αρμόδιο υπουργείο δεν ανακοίνωσε και δεν έκανε το παραμικρό.

Και η άλλη πλευρά...

Τα αναφερόμενα, πάντως, στο παραπάνω σχόλιο είναι η μια πλευρά του δικομματικού λόφου. Υπάρχει και η άλλη, όπως γίνεται φανερή από το βιβλίο του Γ. Κύρτσου, πρώην διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου», που βρίσκεται από χτες στα βιβλιοπωλεία. Διαβάστε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Πολλοί από τους βουλευτές και τα στελέχη πρωταγωνίστησαν σε αμφιλεγόμενες χρηματιστηριακές πρακτικές, δίχως να ενοχληθεί και να αντιδράσει η ηγεσία της ΝΔ. Το κόμμα της ΝΔ κάλυψε πολιτικά όταν χρειάστηκε εντυπωσιακές χρηματιστηριακές κινήσεις μεγάλων και διαπλεκομένων συμφερόντων, ακόμη και τον κορυφαίο κυβερνητικό τραπεζίτη που έπαιξε ρόλο σε μία από αυτές».

Και αλλού: «Υστερα από αρκετές εβδομάδες δύσκολων συζητήσεων για το περιεχόμενο της λίστας που είχα προετοιμάσει (με τους βουλευτές που θα προωθούσε ή όχι στις εκλογές του 1985 ο "Ελεύθερος Τύπος"), ο Βουδούρης μου ζήτησε να την υποβάλω για έγκριση στον Κώστα Σπυρόπουλο, στενό συνεργάτη του Μητσοτάκη». Βρέθηκαν, λοιπόν, στο Βυζαντινό του «Χίλτον», όπου «λειτουργούσε το ιδιόρρυθμο γραφείο του Σπυρόπουλου». «Σε μια ώρα έκανε τις αναγκαίες διορθώσεις. Τρεις αστερίσκοι δίπλα στα ονόματα των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ που έπρεπε να υποστηριχτούν από την εφημερίδα, δυο αστερίσκοι δίπλα σ' εκείνους που θα είχαν ουδέτερη επικοινωνιακή μεταχείριση, ένας αστερίσκος δίπλα στα ονόματα εκείνων που δεν έπρεπε να προβληθούν».

Οι διαμεσολαβητές...

«Αποφασισμένοι» να προωθήσουν τον «οδικό χάρτη» για την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων δήλωναν οι εμπνευστές του, δηλαδή το διαμεσολαβητικό κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ), αφού πρώτα άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στην παλαιστινιακή ηγεσία να συναινέσει στις προαπαιτούμενες «πολιτικές μεταρρυθμίσεις». Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ συνεχίζει όχι μόνο την πολιτική στρατιωτικής ισοπέδωσης των παλαιστινιακών εδαφών αλλά και του κατακερματισμού τους με την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους.

Παλαιστινιακές, ισραηλινές και ξένες φιλειρηνικές οργανώσεις, διαδηλώνουν από κοινού, καθημερινά σε διάφορα σημεία του τείχους της «ντροπής», όπως το ονομάζουν. Τελευταία στη σειρά ήταν η διαδήλωση του τελευταίου Σαββάτου, στην πόλη Μέσαα, της Δ. Οχθης, της οποίας έχει κατασχεθεί και εκχερσωθεί το 98% της καλλιεργήσιμης γης της. Και όμως, η νέα παλαιστινιακή ηγεσία αφήνει να καλλιεργείται η εντύπωση ότι οι προβλέψεις του «οδικού χάρτη» μπορούν να οδηγήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος.

... και το τείχος της ντροπής

Με βάση τους πλέον συγκρατημένους υπολογισμούς, μετά την ολοκλήρωση του τείχους, η Δυτική Οχθη θα έχει χάσει το 23% των υπαρχόντων εδαφών της, στο οποίο περικλείεται το 80% της καλλιεργήσιμης γης της και το 80% των υδάτινων πόρων της. Ουσιαστικά, όπως καταγγέλλει η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Γκους Σαλόμ», εξαιτίας του τείχους, όταν το 2005 υποτίθεται ότι με βάση τον «οδικό χάρτη» θα συζητούνται τα οριστικά παλαιστινιακά σύνορα, ο παλαιστινιακός λαός δε θα βρίσκεται πια εκεί. 'Η, κι αν βρίσκεται, θα καλείται να υπογράψει την οριστική θανατική του καταδίκη, συμπληρώνουμε εμείς.

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, το τείχος, που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου εντός των παλαιστινιακών εδαφών και συμπεριλαμβάνει την πλειοψηφία των εβραϊκών εποικισμών, δε στοχεύει στην «ισραηλινή ασφάλεια», αλλά στην εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη γη τους. Ουδείς, όμως, μέχρι στιγμής, από τους «πρόθυμους διαμεσολαβητές» δε δείχνει να ενδιαφέρεται γι' αυτό, ασχέτως αν αποτελεί και η απαράδεκτη και εγκληματική αυτή ενέργεια μια ακόμη παραβίαση των, ήδη, παραβιασμένων αποφάσεων του ΟΗΕ....

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

Πενήντα οκτώ χρόνια πριν, 9 Μάη ώρα 00.00' σε ένα κτίριο στο Κάρλχοσρτ στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου άρχισε και, ακριβώς, ώρα 00.43' τελείωσε η υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης της φασιστικής Γερμανίας. Είχε προηγηθεί, στις 30 Απρίλη ώρα 11.50' μμ, η ανύψωση της Σημαίας της ΕΣΣΔ στο Ράιχσταγκ. Η φασιστική Γερμανία, αφού, πρώτα, αιματοκύλησε την ανθρωπότητα για τα ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα, ηττημένη από τον αντιχιτλερικό συνασπισμό, ραχοκοκαλιά του οποίου ήταν η μεγάλη Σοβιετική Ενωση, υποχρεώθηκε να υπογράψει τη συνθηκολόγησή της. Ο κόσμος πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς και θύματα, εκτός από την τεράστια οικονομική καταστροφή που υπέστη η χώρα, έδωσε ο σοβιετικός λαός της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ, που σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου. Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα θύματα είχαν η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ, ενώ εκατομμύρια θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές έδωσαν οι λαοί και τα εθνικοαπελευθερωτικά - αντιστασιακά κινήματα των κατεχόμενων χωρών. Ανάμεσά τους και ο λαός μας, που έγραψε το μεγάλο έπος της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Αυτή η μεγάλη μέρα της 9ης Μάη 1945, που σφραγίστηκε η Αντιφασιστική Νίκη των λαών, θα αποτελεί, για πάντα, ιστορικό ορόσημο και πηγή φρονηματισμού και μεγάλων διδαγμάτων για τους λαούς. Το πρώτο απ' όλα, βεβαίως, είναι η τεράστια συνεισφορά του σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού, του σοσιαλισμού, που από τη συνείδηση των λαών όλου του κόσμου δεν μπορεί να παραγραφεί, ούτε να αποσιωπηθεί.

Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη απέδειξε πως οι λαοί μπορούν! Μπόρεσαν τότε να νικήσουν την ιμπεριαλιστική φασιστική Γερμανία μαχόμενοι για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, για τη λαϊκή δημοκρατία. Μπορούν και σήμερα, που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα διεξάγουν νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ενάντια στους λαούς, για τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.

Ωστόσο, οι ηγέτες της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρούν, σήμερα, να αποσιωπήσουν και, το χειρότερο, να διαστρεβλώσουν τα συγκλονιστικά μηνύματα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, αντιπαραθέτοντας στη μέρα αυτή, τη μέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Ετσι την όρισαν, προκειμένου να σβήσουν από τη μνήμη των λαών τη μεγάλη δική τους νίκη. Φοβούνται το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό πνεύμα που σηματοδοτεί η 9η Μάη. Ομως οι λαοί δεν ξεχνούν. Στη χώρα μας οι ευρωϋποταγμένοι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -που αρνούνται ακόμα και να διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές και αποζημιώσεις- υποκλίνονται στις επιλογές της ΕΕ και προσπαθούν να θάψουν την επέτειο. Ας μην έχουν αυταπάτες. Οι εκδηλώσεις τιμής που οργανώνονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων και την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (την Τρίτη 13 Μάη στο Πεδίο του Αρεως), από την ΚΝΕ και το ΚΜΕ την Παρασκευή 9 Μάη στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, αλλά και οι εκδηλώσεις των αντιστασιακών οργανώσεων σ' όλη τη χώρα, συμβάλλουν στη διατήρηση του εξεγερτικού μηνύματος της Αντιφασιστικής Νίκης, ενισχύοντας τον αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό αγώνα του λαού.

Ανεργία

Ανεργία, αναδουλιά

στο λαιμό μας σαν θηλιά,

απολύσεις και λουκέτα

της «Ευρώπης» τα «πακέτα»!

*

Ανεργία φοβερή,

μαύροι κι άθλιοι οι καιροί,

ο κοσμάκης υποφέρει,

να η ΕΟΚ τι έχει φέρει!

*

Ανεργία πια πλατιά,

αχ καημένη εργατιά,

την «Εδέμ» σου είχα τάξει

και η πείνα σ' έχει αδράξει!

*

Ανεργία υψηλή

κι η ζωή πικρή χολή,

το λαό η ανέχεια πλήττει,

να η Ελλάδα του Σημίτη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ