Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάλι τα ίδια

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάποτε, πριν σαράντα και πλέον χρόνια, η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ. Ο λόγος - σύμφωνα με τους τότε κυβερνώντες - ήταν η άμυνα και η προστασία της χώρας, έναντι της οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής και, ιδιαίτερα, από τον εκ βορρά κίνδυνο των τότε σοσιαλιστικών χωρών. Τα χρόνια πέρασαν κι ο προαναφερόμενος κίνδυνος αποδείχτηκε ένα μεγάλο ψέμα. Και όχι μόνον αυτό. Το ΝΑΤΟ αποτέλεσε, επίσης, το μοχλό επώδυνων και πολύμορφων επεμβάσεων στα εσωτερικά της Ελλάδας, έδωσε τη συμβολή του στην επιβολή της χούντας και στο ματοκύλισμα της Κύπρου, έκανε τη χώρα μας προγεφύρωμα επεμβάσεων και επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης των σοσιαλιστικών χωρών, κλπ., κλπ. Κι όταν υπήρξε πραγματική απειλή ενάντια στην Ελλάδα - εξ ανατολών και όχι από το βορρά - και, μάλιστα, από έτερο μέλος της λυκοσυμμαχίας, τότε το ΝΑΤΟ ένιψε τα χέρια του, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος.

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλ' αυτά; Επειδή, προχτές, ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, δίνοντας συνέντευξη Τύπου για τον «ευρωστρατό», σημείωσε και τα εξής: «Η πρώτη είναι να διευρύνουμε τις αποστολές του Ευρωστρατού, ώστε να μπορεί να καλύπτει πλέον και θέματα ασφάλειας των χωρών - μελών. Αυτό για εμάς τους Ελληνες είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι εμείς έχουμε πρόβλημα ασφάλειας, έχουμε εθνική απειλή».

Πάλι τα ίδια, δηλαδή...

Αλλη μια «επιτυχία»

Αλλη μια... επιτυχία κατέγραψε στο ενεργητικό της η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Στην προχτεσινή Σύνοδο των Υπουργών Υγείας, υπό την προεδρία του Κ. Στεφανή, ικανοποιήθηκαν τα «αιτήματα» των Ευρωπαίων φαρμακοβιομηχάνων, τόσο για περισσότερη «απελευθέρωση» της αγοράς και τον καθορισμό ενιαίας τιμής στην ΕΕ, όσο και για την επιμήκυνση σε 10 χρόνια - από 6 έως 8 σήμερα - της χρονικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας απαγορεύεται η παραγωγή φτηνότερων αντιγράφων φαρμάκων.

Σύμφωνα, με όσα είπε και ο Ελληνας υπουργός Υγεία, το θέμα ήταν «άμεσης προτεραιότητας» και αφορούσε «την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας». Κι όπως καταλαβαίνετε, οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν και την ανταγωνιστικότητα των φαρμακοβιομηχάνων.

Οι οικο-εκδρομές του «2004»

Στο υπόλοιπο πράσινο που θα απομείνει μέχρι το 2004 από την περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλέσουν τα Ολυμπιακά έργα, η «Αθήνα 2004» σχεδιάζει να διοργανώσει... οικο-εκδρομές, κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Στις εκδρομές που θα γίνουν από 15 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου 2004, θα συμμετέχουν όσοι έρθουν στη χώρα μας για τους αγώνες, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «περιβαλλοντικής ενημέρωσης και αναψυχής» που διοργανώνουν η «Αθήνα 2004» και η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία για τη Φύση».

Βέβαια, επειδή στην Αττική οι λιγοστοί έτσι κι αλλιώς χώροι πρασίνου καταστρέφονται ο ένας μετά τον άλλο και εξαιτίας των Αγώνων, η «Αθήνα 2004» θα... εκδράμει με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, κατά κύριο λόγο, εκτός Λεκανοπεδίου. Οι εκδρομές θα γίνουν, εκτός από το Βοτανικό Κήπο, τη λίμνη Βουλιαγμένης και τους Εθνικούς Δρυμούς Πάρνηθας και Σουνίου (σ.σ. ό,τι έχει απομείνει ελέω Ολυμπιακού Χωριού και καταπατητών) στην Εύβοια, στο Μαίναλο, στη Στυμφαλία και το φαράγγι του Βουραϊκού.

Και πού να τους πάνε αφού το Φαληρικό Δέλτα δε θα υπάρχει, το περίφημο Μητροπολιτικό Πάρκο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού θα έχει μετατραπεί σε τσιμέντο, ο υδροβιότοπος του Σχοινιά θα παράγει υπερκέρδη για τους επιχειρηματίες που θα τον διαχειρίζονται και στο κτήμα Ομορφοκλησιάς θα έχει φυτρώσει ένα γήπεδο Ολυμπιακών προδιαγραφών.

Τι ζητούσε ο ΚΥΠατζής στο σχολείο;

Τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου και, γενικότερα, των κατοίκων του Βόλου, προκαλεί η απαράδεκτη κι ύποπτη ενέργεια υπαλλήλου της ΕΥΠ να επισκεφτεί δημοτικό σχολείο της περιοχής, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με σχολική εκδήλωση. Οπως έγραψε, χτες, ο «Ρ» ο υπάλληλος της ΕΥΠ - ο ίδιος δήλωσε την επαγγελματική ιδιότητά του, επιδεικνύοντας την υπηρεσιακή του ταυτότητα, ενώ άφησε στο διευθυντή του σχολείου και κάρτα με το ονοματεπώνυμό του και τον αριθμό του τηλεφώνου του - ενδιαφερόταν να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που αφορούν σε θέματα σχετιζόμενα με τους μετανάστες, την ξενοφοβία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. (Αυτό ήταν και το θέμα της εκδήλωσης που έγινε στο Βόλο, στην οποία, ανάμεσα στους άλλους, μίλησε και ο Αλβανός δημοσιογράφος και συγγραφέας - γράφει στα «Νέα» - Γκάζι Καπλάνι).

Σε ανακοίνωσή τους - καταγγελία οι εκπαιδευτικοί που απαρτίζουν την επιτροπή υλοποίησης του προγράμματος, χαρακτηρίζουν την «υπηρεσιακή επίσκεψη» του υπαλλήλου της ΕΥΠ ως «εξωθεσμική παρέμβαση, που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του σχολείου» και ζητούν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα να διερευνήσουν το θέμα.

Εμείς, απευθυνόμαστε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, στις αρμοδιότητες του οποίου ανήκει η ΕΥΠ και ρωτάμε: Με τίνος εντολή ο υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μπήκε μέσα στο σχολείο αναστατώνοντάς το και προς τι η ενασχόληση της Υπηρεσίας μ' αυτού του είδους τις σχολικές εκδηλώσεις; Περιμένουμε μια απάντηση...

Το ξεπούλημα

Η απόφαση για την παραχώρηση των ΕΛ.ΠΕ στον όμιλο του Λάτση, ασφαλώς δεν αποτελεί κάποιο μονόπρακτο. Η ιδιωτικοποίηση των μεγαλύτερων διυλιστηρίων στα Βαλκάνια, εντάσσεται στην κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αλλά όχι μόνο. Παίζει ειδικό ρόλο στις προσπάθειες που κάνουν οι κυβερνώντες και η πλουτοκρατία να διαμορφώσουν έναν εντελώς νέο χάρτη στο τομέα της ενέργειας, με στόχο την ολοκλήρωση της μεταφοράς του τομέα ενέργειας στην απευθείας εκμετάλλευσή του από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Ενας χάρτης που στην πραγματικότητα θέτει τέλος στην ίδια την ενεργειακή πολιτική, με τη μορφή που τη γνωρίζαμε όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Μια πολιτική που ασκούνταν από το δημόσιο και αποκλειστικά δημόσιους φορείς, κύρια εξαιτίας της επίδρασης που ασκούν τα ζητήματα της ενέργειας σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο «γάμος» των ΕΛ.ΠΕ με την «ΠΕΤΡΟΛΑ» δεν είναι καν η πρώτη πράξη του απεχθούς κυβερνητικού έργου. Εχει προηγηθεί έτσι κι αλλιώς η παραχώρηση σε ιδιώτες ποσοστού μετοχών των ίδιων των ΕΛ.ΠΕ, η ιδιωτικοποίηση ποσοστού της ΔΕΗ, ενώ στην τελική φάση βρίσκονται και οι διαδικασίες για το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ. Σε όλο το φάσμα, δηλαδή, του τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο) η κυβέρνηση, απολογούμενη στους πάτρωνές της, έχει να παρουσιάσει αποτελέσματα στην πορεία των αναδιαρθρώσεων. Και αυτοί - τα αφεντικά - έχουν αρχίσει ήδη να δρέπουν καρπούς. Εβαλαν πόδι σε έναν από τους πλέον στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας, εισπράττουν κάθε χρονιά τεράστια κέρδη, έχουν όλες τις προϋποθέσεις με το μέρος τους, ώστε να κλιμακώσουν τη λεηλασία. Με τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και με τη μεγέθυνση της κερδοφορίας τους, με την απόλυτη εκμετάλλευση του παραγόμενου από τους εργαζόμενους ενεργειακού πλούτου.

Οι επιπτώσεις από αυτή την πολιτική δεν είναι απλές. Πολλές από αυτές, μάλιστα, είναι ίσως δύσκολο να συνειδητοποιηθούν από σήμερα, αφού έχουμε καθολική αναδιαμόρφωση του σκηνικού που υπήρχε μέχρι τώρα. Αν, πάντως, οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις στο τομέα της ενέργειας, ακολουθήσουν την πολιτική που ακολούθησε ο ΟΤΕ στις επικοινωνίες και η ΕΥΔΑΠ στην ύδρευση, τότε το μάθημα οι εργαζόμενοι το 'χουν μάθει απ' έξω. Το κυνήγι της όλο και μεγαλύτερης κερδοφορίας συνοδεύεται πάντα από συγκεκριμένες συνέπειες για τους εργαζόμενους σ' αυτές (απολύσεις, περικοπές, ανατροπή κεκτημένων κ.ο.κ.) και μεγάλες ανατιμήσεις σε τιμολόγια και τιμές! Και όταν ακριβαίνουν τα καύσιμα, τότε η αλυσίδα των ανατιμήσεων δεν έχουν τελειωμό. Ακριβαίνουν και οι τιμές στα διάφορα εμπορεύματα, ακριβαίνει και το ρεύμα, ακριβαίνουν και οι άλλες υπηρεσίες και τα πάντα. Και βέβαια, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος των επιπλοκών, και των ακόμη μεγαλύτερων αρνητικών συνεπειών για το λαό, σε μια ενεργειακή κρίση για παράδειγμα, με δεδομένο ότι οι ενεργειακές πηγές δεν ανήκουν στο δημόσιο, αλλά σε εκπροσώπους της ολιγαρχίας οι οποίοι πορεύονται αποκλειστικά με κριτήριο το κέρδος τους. 'Η μπορούμε να αναλογιστούμε τις σοβαρότατες επιπτώσεις, αν οι εν λόγω κύριοι αποφασίσουν να μεταφέρουν στην εγχώρια αγορά, τις κόντρες που θα έχουν με τα άλλα ενεργειακά καρτέλ και τις πολυεθνικές.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Περί εντυπώσεων

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΥΤΥΧΩΣ... που φρόντισε και ...ξεκαθάρισε τα πράγματα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας χτες στην κρατική τηλεόραση. Εμείς - είπε ο υπουργός - είμαστε κατά του ξεπουλήματος των δημοσίων επιχειρήσεων και υπέρ της συνεργασίας του Δημοσίου με τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Τώρα, αν εσείς δεν μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά, μεταξύ ξεπουλήματος και «συνεργασίας του Δημοσίου με τους ιδιώτες επιχειρηματίες», δε φταίει ο υπουργός...

Σίγουρα, πάντως, ο συγκεκριμένος ιδιώτης επιχειρηματίας και, ταυτόχρονα, ιδιοκτήτης της ΠΕΤΡΟΛΑ καταλαβαίνει πολύ καλά τη διαφορά. Και θα την καταλάβει ακόμη καλύτερα, όταν θα αποκτήσει και το μάνατζμεν της νέας επιχείρησης, μετά από λίγα μόνο χρόνια....

Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη συνεργασία ιδιώτη επιχειρηματία με το Δημόσιο. Το φαινόμενο υπάρχει από σύστασης του ελληνικού κράτους, έχει παρουσιαστεί με όλες τις δυνατές μορφές, εντείνεται ιδιαίτερα στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και πάντα ήταν ιδιαίτερα επωφελές για τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Εξάλλου, μη νομίζετε ότι και ο υπουργός Ανάπτυξης θέλει σώνει και καλά να καταλάβετε τι λέει. Αν στόχευε σ' αυτό, τότε θα πρόσεχε περισσότερο τα λεγόμενά του...

Αλλο πράγμα έχει στο μυαλό του. Να σας δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχει δίκιο. Ολα τ' άλλα περισσεύουν. Παλιά μου τέχνη κόσκινο δηλαδή, αφού την ίδια τακτική ακολουθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Για παράδειγμα, εξαγγέλλει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και δίνει μπόλικα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό στους μεγαλοεργοδότες, για να προσλάβουν ανέργους. Μένεις εσύ με την εντύπωση ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για τη μείωση της ανεργίας, πληρώνεις και τη «νύφη», αλλά η ανεργία αυξάνεται ακόμη περισσότερο...

Για να μην αναφερθούμε στα παραδείγματα τόσων και τόσων εργαζομένων, που ψηφίζουν και ξαναψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, έχοντας την εντύπωση ότι κλείνουν την πόρτα στη Δεξιά και την ίδια ώρα βάζουν απ' το παράθυρο την ίδια, στην ουσία, αντιλαϊκή και συντηρητική πολιτική.

Οχι μόνον ευνοεί, αλλά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η κυβέρνηση δεν ευνοεί την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε αντίθεση με τη ΝΔ, είχε τονίσει ο Κ. Σημίτης, μιλώντας στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Ζήτημα, το οποίο ουσιαστικά ήταν και το μοναδικό, όπου ο πρωθυπουργός έκανε συγκεκριμένες τις δήθεν διαφορές που χωρίζουν το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.

Δυο μέρες μετά, λοιπόν, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) έδωσε στη δημοσιότητα τα παρακάτω στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από έρευνα σε 30.863 οικογένειες μισθωτών: Με «ευέλικτη» μορφή εργασίας, δηλαδή όχι με πλήρη απασχόληση ή με απασχόληση με κανονικό ωράριο, εργάζεται το 29,7% των ανδρών και το 28,2% των γυναικών. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο, εργάζεται το 29,7% των αποφοίτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το 28,2% των αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 27,1% των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποδείχνοντας ότι η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων δε λογαριάζει ούτε το μορφωτικό επίπεδο.

Με λίγα λόγια, περίπου ο ένας στους τρεις εργαζόμενους δουλεύει, ήδη, με «ευέλικτη» μορφή εργασίας. Προφανώς, επειδή η κυβέρνηση ...δεν ευνοεί την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων..!

... πρωτοπορεί στην προώθησή τους

Κι επειδή μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το προαναφερόμενο φαινόμενο αποτελεί μια αρνητική συνέπεια των «δυνάμεων της αγοράς», με την οποία δε συμφωνεί η κυβέρνηση, ενώ κάνει και ό,τι μπορεί για να το αντιμετωπίσει, κλπ., κλπ., σας παραθέτουμε κι ένα σχετικό απόσπασμα από πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Εχουμε εξαγγείλει και έχουμε δεσμευτεί σε έναν αριθμό προσλήψεων, που θα είναι περίπου 15.000 για το 2004... Παράλληλα όμως θα εισάγουμε από φέτος το φθινόπωρο και ένα νέο είδος απασχόλησης, τη μερική απασχόληση στο δημόσιο τομέα. Εκεί υπολογίζουμε ότι μπορούν να γίνουν δεκαπέντε με είκοσι χιλιάδες προσλήψεις...».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει ως αρνητικό φαινόμενο την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά είναι και πρωτοπόρος στην προώθηση και την εφαρμογή των σχετικών μεθόδων υπερεκμετάλλευσης, χρησιμοποιώντας το δημόσιο τομέα ως μοχλό κρούσης.

Αυτή είναι αλήθεια.

Διάσπαρτο με βόμβες το Ιράκ

Πάνω από 10.000 βόμβες διασποράς, οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν ενεργές, είναι διασπαρμένες στο Ιράκ και, ιδιαίτερα, στην περιοχή της Βαγδάτης και κατά μήκος των κεντρικών οδικών αρτηριών. Η αποκάλυψη έγινε προχτές από τη βρετανική εφημερίδα «Ομπσέρβερ», η οποία δημοσίευσε και σχετικό χάρτη του Ιράκ - τον οποίο κατάρτισαν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας - όπου οι επικίνδυνες περιοχές είναι σημειωμένες με πράσινα τρίγωνα και κύκλους.

Και πέρα απ' το γεγονός, πως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία είχαν αρνηθεί, ότι χρησιμοποιούσαν βόμβες διασποράς, στη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής ενάντια στο Ιράκ - ισχυρισμός που αποδείχνεται κι αυτός ολότελα ψεύτικος - υπάρχει τώρα ο τεράστιος, καθημερινός κίνδυνος, που αντιπροσωπεύουν οι χιλιάδες αυτές βόμβες, για τον άμαχο πληθυσμό. Προφανώς, το τελευταίο αποτελεί ένα μέρος της υπόσχεσης, που είχε δώσει ο Τζ. Μπους, όταν έλεγε, ότι το μεταπολεμικό Ιράκ θα είναι περισσότερο ασφαλές απ' ό,τι ήταν υπό το καθεστώς του Σ. Χουσεΐν...

Τα φορολογικά ... θαύματα

Λιγότερους φόρους, κατά 500 εκατ. ευρώ (170 δισ. δραχμές), θα πληρώσουν συνολικά οι τράπεζες φέτος, ενώ, μερικές απ' αυτές, όχι μόνο δε θα δώσουν, αλλά θα πάρουν και επιστροφή φόρου. Το γεγονός δεν οφείλεται τόσο στη μείωση των κερδών, που εμφανίζουν οι τράπεζες το 2002, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο - όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες - όσο στις νέες φιλομονοπωλιακές φοροελαφρύνσεις, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για τα εισοδήματα του 2002. Και, βέβαια, δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη φορολογία των μισθωτών - συνταξιούχων και των επαγγελματιών, βιοτεχνών και μικρεμπόρων, αλλά μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι τα σχετικά νούμερα θα είναι αρκετά μεγαλύτερα από πέρυσι.

Βλέπετε, οι «μη προνομιούχοι» πληρώνουν και οι «έχοντες και κατέχοντες» φροντίζουν για την ...ανάπτυξη (των υπερκερδών τους, εννοείται).

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα

Δεν είναι μόνο η διαστρέβλωση από την κυβέρνηση της πραγματικότητας που εξοργίζει. Είναι κυρίως η διαιώνισή της, προκειμένου να χρησιμοποιείται για οφέλη από αυτήν. Και εξηγούμαστε: Οταν οι Τσιγγάνοι και οι παλιννοστούντες εξακολουθούν να ψάχνουν την αναβάθμιση των συνθηκών ζωής τους, η κυβέρνηση προβάλλει δήθεν «πρωτοποριακά προγράμματα» υπέρ τους, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Από το 1996 - οπότε και πρωτοανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, πακέτο προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη των Τσιγγάνων και των παλιννοστούντων - οι εξαγγελίες είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες. Και... περιέργως τα μέτρα αυτά επαναλαμβάνονται, με τη μορφή βαρύγδουπων ανακοινώσεων, λίγο πριν τις εκλογές. Ετσι έγινε το 2000, οπότε ανάμεσα σε άλλα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε τη χορήγηση δανείων, με δήθεν ευνοϊκούς όρους, σε Τσιγγάνους και παλιννοστούντες, για την απόκτηση στέγης. Ετσι έγινε και προχθές, οπότε, μετά τη συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε νέα δάνεια και «πρωτοποριακά προγράμματα», όπως διαπολιτισμικά σχολεία, εκπαίδευση, για... μια βδομάδα (!) σε 8 αθλήματα και η διεξαγωγή επισκέψεων από 3 κινητές μονάδες περίθαλψης σε καταυλισμούς Τσιγγάνων, λειτουργία κάποιων ιατροκοινωνικών κέντρων κλπ.

Αλλά και οι περιβόητες εξαγγελίες για τη δημιουργία οικισμών περίσσεψαν και ποιος ξέρει πότε και αν θα υλοποιηθούν. Θυμίζουμε ότι η στέγαση Τσιγγάνων σε οικισμό με λυόμενα στο στρατόπεδο «Γκόνου», που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 1997 παραδόθηκε το Νοέμβρη του 2000. Βεβαίως, την ίδια ώρα, τάζουν κατοικίες με στεγαστικά δάνεια τα οποία θα τους δοθούν, αλλά που δεν καλύπτουν τις δαπάνες κατασκευής σπιτιού. Για να τους αναγκάσουν να ζητήσουν και άλλα τραπεζικά δάνεια, ρίχνοντάς τους βορά στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των τραπεζιτών.

Η πραγματικότητα που ζουν αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί πλέον να συγκαλυφτεί. Οπως δεν μπορούν να κρυφτούν και οι προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες. Γιατί η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες ανάγκες αναβάθμισης της ζωής τους δίνει ψίχουλα, παρουσιάζοντάς τα ως «κοινωνική πολιτική», ενώ δεν είναι ούτε καν βελτίωση της μιζέριας τους.

Είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα που η αντιλαϊκή πολιτική της διαιωνίζει, αλλά και την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να αποκτήσουν στοιχειώδη εφόδια,(σπίτι, δουλιά, υγεία, παιδεία), για να ζουν υποφερτά, γιατί για πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους ούτε κουβέντα να γίνεται. Αλλωστε η πλειοψηφία της εργατικής τάξης βρίσκεται σε ανάλογη θέση. Και το κάνει η κυβέρνηση ως ένα μέσο άντλησης ψήφων, όχι μόνο απ' αυτά τα τμήματα του πληθυσμού, αλλά και από άλλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε οι συγκεκριμένες εξαγγελίες επιδιώκεται προπαγανδιστικά να κατασκευάσουν το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης. Τις ψήφους αυτές θα χρησιμοποιήσει για την παραπέρα υποβάθμιση της ζωής του λαού. Τα «μέτρα» για αυτές τις ομάδες εργαζομένων θα αποτελέσουν μέρος της προεκλογικής δράσης, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Μόνο που οι συγκεκριμένες εξαγγελίες δεν μπορούν να κρύψουν την αντιλαϊκή τους πολιτική, η οποία πρέπει να καταδικαστεί πολιτικά από το λαό.

Κοινός αγώνας

Η ανεργία έφτασε

στον ουρανό, στα ύψη

και του κοσμάκη του φτωχού

κοντεύει να του στρίψει

κι όσο περνάει ο καιρός

το πρόβλημα απλώνει

κι ούτε που ξέρει πια κανείς

το τι του ξημερώνει.

***

Ετσι, αν είσαι τυχερός

και έχεις μία θέση

σκέψου πως και σε σένανε

μπορεί ο «λαχνός» να πέσει,

γι' αυτό κι εσύ των άνεργων

βοήθησε την πάλη,

είναι κοινό το πρόβλημα

για όλη τη βιοπάλη.


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ