Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι καταγγελίες του Χ. Μπλιξ

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλά είπε ο Σουηδός διπλωμάτης, πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας του και μέχρι πριν λίγες μέρες επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», αναφέρθηκε στις αφόρητες πιέσεις της Ουάσιγκτον προς τους επιθεωρητές, ώστε να αλλάξουν τις εκθέσεις τους, τις συκοφαντίες μελών της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του, την εχθρική στάση της ηγεσίας των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ, τον οποίο «αντιμετωπίζει ως ξένη δύναμη, της οποίας την ολική καταστροφή και διάλυση θα επιθυμούσε πολύ» και διάφορα άλλα.

Δεν ξαφνιάζουν, βέβαια, οι νέες καταγγελίες του Μπλιξ. Ηρθαν, απλώς, να προστεθούν σε μια σειρά ανάλογα στοιχεία και πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αρκετές απ' αυτές έχουν διαρρεύσει μέσα απ' τις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Ολες αυτές οι πληροφορίες και στοιχεία οδηγούν σ' ένα και μόνο συμπέρασμα: Την παραμικρή απόδειξη δεν είχαν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Συνειδητά έλεγαν τα όσα πολλά ψέματα είπαν. Συνειδητά διαστρέβλωσαν και έφτιαξαν στα μέτρα των εγκληματικών σχεδίων και επιδιώξεών τους όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες. Κι όλ' αυτά, για να παρασύρουν την κοινή γνώμη σ' έναν πόλεμο, που θα γινόταν, όπως φαίνεται ούτως ή άλλως, αλλά σίγουρα όχι για τον ιρακινό οπλισμό.

«Περίεργες» μετακομίσεις

Αληθεύει ότι ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει να κλείσει αρκετούς ιδιόκτητους παιδικούς σταθμούς και να παραχωρήσει τα οικόπεδα, για να κατασκευαστούν εκεί άλλου είδους κερδοφόρες επιχειρηματικού τύπου δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα γκαράζ;

Ρωτάμε, όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο ακούσαμε, αλλά και γιατί μαθαίνουμε, ότι σύντομα ένας παιδικός σταθμός στου Γκύζη πρόκειται να κλείσει και να ...μετακομίσει στους Αμπελόκηπους. Απόφαση που προς το παρόν δεν τη γνωρίζουν αρκετοί αρμόδιοι μέσα στο Δήμο, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο. Τι σημαίνει αυτή η μετακόμιση; Οτι οι γονείς θα πρέπει να ξεκινούν έναν μαραθώνιο για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο νέο παιδικό σταθμό. Κάτι που θα στοιχίζει και σε χρόνο και σε χρήμα. Δεν είναι μόνο οι υπέρογκες αυξήσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών, λοιπόν, που αποφάσισε πρόσφατα ο Δήμος και οι οποίες θα επιβαρύνουν την τσέπη των γονιών. Αλλά και οι «περίεργες» μετακομίσεις παιδικών σταθμών...

Οι εταιρίες αξιολογούν τα πανεπιστήμια

Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων έχει ξεκινήσει. Ας αναλώνονται κάποιοι σε συζητήσεις για τα θετικά και τα αρνητικά του σχετικού νομοσχεδίου, ας ξεσκονίζουν υποκριτικά επιχειρήματα «υπέρ» ή «κατά» της εφαρμογής της. Η ευρω - επιβαλλόμενη αξιολόγηση είναι ήδη εδώ και μάλιστα απευθείας από τις επιχειρήσεις! Αυτό είναι περισσότερο ορατό στα μεταπτυχιακά προγράμματα που πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα «προωθούν» (με την οικονομική έννοια του όρου).

Πώς αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι από την προχτεσινή ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για την παρουσίαση των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων παρέλασαν μια σειρά στελέχη ιδιωτικών εταιριών, για να πουν τον καλό τους λόγο και να φτιάξουν το «ίματζ» των εταιριών τους. Και, βέβαια, προσποιούμενοι ότι ενδιαφέρονται για το αγαθό της Παιδείας επιχείρησαν να δώσουν μερικούς πόντους στα προγράμματα του ιδρύματος, οι απόφοιτοι του οποίου θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας... μπλα, μπλα, μπλα... Είναι επίσης γνωστή η αντίστοιχη σχέση που έχει με τις επιχειρήσεις το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά κλπ.

Ο «καλός λόγος» από τις επιχειρήσεις σημαίνει ότι αξιολογούν θετικά τα προγράμματα, ότι λένε στα πανεπιστήμια «μπράβο σας, τέτοιους αποφοίτους θέλουμε να δουλεύουν για μας». Κι όλ' αυτά, μετά την ψήφιση του νόμου, θα γίνονται και «με τη βούλα» της θεσμικής κατοχύρωσης, αν δεν τους σταματήσει ένα ρωμαλέο κίνημα φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων.

Δισεκατομμύρια για... πέταμα

Δε νομίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν με τη δέουσα προσοχή και αίσθημα ευθύνης - τουλάχιστον - τις όποιες ενστάσεις μιας δημόσιας υπηρεσίας, ιδιαίτερα, όταν αυτή αφορά σε μια προμήθεια δισ. δραχμών; Ακόμη περισσότερο, όταν οι ενστάσεις αυτές είναι καλά στοιχειοθετημένες και αποδείχνουν, ότι πετιούνται τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού στον αέρα; Αναφερόμαστε στη σύμβαση για την προμήθεια συστήματος αεροναυτικών πληροφοριών (AIS), την οποία υπέγραψαν πρόσφατα η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), παρά την αντίθετη γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΥΠΑ και της ΟΣΥΠΑ. Η σύμβαση έχει συνολικό κόστος 7 εκατ. ευρώ, ενώ - όπως τονίζει η αρμόδια Διεύθυνση της ΥΠΑ - οι ανάγκες των αεροδρομίων μπορούν να εξυπηρετηθούν με κόστος μόλις 100.000 ευρώ, συν μια ελάχιστη επιβάρυνση για τον αναγκαίο εξοπλισμό!

Πέρα απ' αυτά, το επιλεγμένο από την κυβέρνηση σύστημα (AIS) είναι παρωχημένο και δεν είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (EAD), το οποίο έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία με επιτυχία, από το καλοκαίρι του 2003.

Αραγε, μπορούν να δώσουν την οποιαδήποτε πειστική εξήγηση οι αρμόδιοι; Κι αν όχι, γιατί δεν προχωρούν στην άμεση επανεξέταση του θέματος;

Τα δανεικά

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΧΑΜΗΛΟ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ χρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας. Αλλωστε, γι' αυτό ανακοίνωσε την «απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης», άρα και στα όρια των δανείων από τις 20 Ιουλίου...

Μήπως θα μπορούσαν να μπουν στον κόπο να μας εξηγήσουν πώς γίνεται με τόσους λίγους Ελληνες χρεωμένους να υπάρχουν τόσες πολλές κατασχέσεις, διώξεις δανειοληπτών και πρόσφατα νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία εταιριών είσπραξης χρεών; (Μιλάμε για εκείνες τις εταιρίες, που, όπως πολλάκις έχει καταγγελθεί, χρησιμοποιούν ακόμα και μεθόδους που «φέρνουν» σε αυτές της... Σικελικής Μαφίας, αν δεν έχουν ακουστά).

Απορίας άξιο είναι πάντως και το εξής: Με ποια κριτήρια η Τράπεζα εκτιμά το ύψος του χρέους των Ελλήνων; Πρέπει μήπως να χρωστάνε και τα τρισέγγονά μας για να ικανοποιηθούν;

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ... ΠΟΛΕΜΙΚΟ πλοίο, που μάλιστα θα πλέει στο Αιγαίο, προτίθεται να κάνει σήμερα - όπως δήλωσε - ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Χιλμί Οζκιόκ! Αυτός αν συνεχίσει έτσι... μέχρι και απόβαση θα κάνει μόνος του.

Πάντως δεν είναι... τόσο μόνος, όσο θέλει να μας τον παρουσιάσει ο υπουργός μας των Εξωτερικών. Τουλάχιστον άλλη άποψη έχει ο ομόλογος και συνομιλητής του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Δήλωσε χτες από το Σι Εν Εν (καθόλου τυχαία η επιλογή του μέσου) πως στρατός και κυβέρνηση είναι ενωμένοι.

Προφανώς, ούτε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ενδιαφέρεται τόσο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, έτσι δεν είναι κύριοι του Μεγάρου Μαξίμου; Ισως όμως δεν άκουσε την προχτεσινή δήλωση Σημίτη για το πόσο κινδυνεύουν να απομονωθούν διεθνώς και δεν έχει καταλάβει την κατάσταση.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Το «μεγάλο αφεντικό»

Πότε φοβάσαι τα τέρατα των παραμυθιών; Πότε τρέμει το φυλλοκάρδι σου για τα φαντάσματα; Οταν έχεις πειστεί ότι υπάρχουν. Οταν τους δίνεις δικαίωμα να υπάρχουν. Ας μη βιαστούν οι καλοθελητές επιπόλαια να σκεφτούν πως φλερτάρουμε με τη θεωρία «χάρτινες τίγρεις»... Αλλού βρίσκεται το ζήτημα.

Από πού αντλεί το δικαίωμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ή όποιος άλλος ιμπεριαλιστικός μηχανισμός, να αναγορεύεται σε εξεταστή - βαθμολογητή για οτιδήποτε συμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη; Από το γεγονός πως αυτοί που εξετάζει - βαθμολογεί όχι μόνο δεν αντιδρούν με την αυτοανακήρυξή του, αλλά τρέχουν να απολογηθούν ή ζητούν αναβαθμολόγηση μπας και πάρουν καμιά μονάδα παραπάνω... Δεν αμφισβητούν δηλαδή την υπόσταση και το δικαίωμα αλλά τα αναβαθμίζουν από πάνω.

Ο λόγος γίνεται με αφορμή τις απανωτές εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το εμπόριο ανθρώπων, που γίνεται και στην Ελλάδα. Το πρόβλημα φυσικά και είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Σε τελευταία ανάλυση, το τωρινό μέγεθός του δεν είναι άσχετο και από την πολιτική που άσκησε ο ιμπεριαλισμός, τόσο για να πετύχει τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών όσο και στη συνέχεια με αφορμή τη μοιρασιά επιρροών, που ακόμα είναι σε εξέλιξη.

Δηλαδή, για ένα θέμα σοβαρό, που στη διόγκωσή του έχουν βάλει το δαχτυλάκι τους και οι ΗΠΑ, έρχονται από πάνω και απειλούν μέχρι και με κυρώσεις. Και η κυβέρνηση απολογείται ότι κάνει προσπάθειες... Ο πρώτος στόχος είναι πολύ φανερός. «Οποιος ψάχνει βρίσκει...» και οι ΗΠΑ βρήκαν ζήτημα για να «πιέζουν» την ελληνική κυβέρνηση, αφού η ίδια τους έχει επιλέξει ως συμμάχους. Τόσα χρόνια πήγαιναν και έρχονταν με τα λεγόμενα μέτρα ασφάλειας, τώρα, αφού πέτυχαν του κόσμου τα χατίρια από την ελληνική κυβέρνηση, βρήκαν άλλη «λαβή» για να την κρατάνε πάλι στα σίγουρα. Βέβαια, κάποιες πιο κακές γλώσσες κάνουν λόγο και για βαθύτερα αίτια. Οτι δηλαδή, επειδή αυτό το βρώμικο εμπόριο αφορά δισεκατομμύρια και δεν το ελέγχουν οι άνθρωποι των ΗΠΑ, σηκώνουν θόρυβο για το μερτικό τους. Δεν αποκλείεται...

Ο,τι και να συμβαίνει, οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει άλλη μια μεγάλη επιτυχία. Μια ολόκληρη κοινωνική συνείδηση γίνεται προσπάθεια να εθίζεται να έχει «κρίκο στη μύτη και να κάνει τούμπες» σε αφέντη αντί να αρνείται, ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να της περνάει οποιονδήποτε κρίκο. Κύριος υπεύθυνος και για αυτό το μάθημα υποταγής του λαού στους ιμπεριαλιστές, είναι πάλι η ελληνική κυβέρνηση, που ανεξάρτητα τι κάνει και τι δεν κάνει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εμπορίας των ανθρώπων, τρέχει να δώσει αναφορά επίδοσης στον «εξεταστή της». Φυσικά κανένας με τα σωστά του δε θα περίμενε οτιδήποτε άλλο από αυτή την κυβέρνηση. Εχει αριστεύσει και σε άλλες εξετάσεις στους ιμπεριαλιστές. Είναι άλλο όμως αυτό και άλλο να επιβάλλεται σ' ολόκληρο το λαό η ιδέα πως δεν μπορεί να γίνει αυτός ο μοναδικός κυρίαρχος και ελεγκτής για το τι γίνεται στη χώρα του γιατί υπάρχει το «μεγάλο αφεντικό», που έχει και τον τελευταίο λόγο...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Βαρβαρότητα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πέρασε με κόκκινο. Το χρώμα του σκούρο, τα μαλλιά σε στιλ «άφρο», η ένδυση φτωχική, το αμάξι παλιό... Συνδυασμένα, συνιστούν το προφίλ ενός μεγάλου κακοποιού - τουλάχιστον - κι έτσι οι αστυνομικοί τον καταδίωξαν με ιδιαίτερο ζήλο. Οταν κατόρθωσαν να τον σταματήσουν και βγήκε έξω, το κινητό στα χέρια του, φάνταζε στους αστυνομικούς ωσάν όπλο και ένιωσαν μέγα «τρόμο» από τον κακοποιό, όπως δήλωσαν. Γι' αυτό τον πυροβόλησαν. Εκείνος δεν έπεσε κάτω. Λάθος του. Προσπάθησε να φύγει. Εστρεψε την πλάτη και ένας εκ των αστυνομικών συνέχισε να πυροβολεί. Αδειασε όλο τον γεμιστήρα πάνω στην πλάτη του «επικίνδυνου» Αφροαμερικανού. Μέχρι αυτός να πέσει νεκρός...

Ακραίο φαινόμενο; Δύσκολο να χαρακτηριστεί έτσι, ειδικά εάν ληφθεί υπ' όψιν ο πολύ μακρύς κατάλογος περισσής αστυνομικής βίας. Ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου θεωρείται «φυσιολογικό φαινόμενο». Οχι μόνο γιατί η αμερικανική κοινωνία στρατοκρατείται και είναι αιχμάλωτοι του εντέχνως καλλιεργούμενου τρόμου εκ των έσω και έξω. Αλλά κυρίως γιατί η βαρβαρότητα έχει κυριεύσει τα πάντα. Γιατί, άραγε, να πράξουν οι Αμερικανοί αστυνομικοί κάτι διαφορετικό, όταν «νομιμοποιούνται» από τις «αποχρώσες ενδείξεις». Οταν ο ίδιος ο Πρόεδρος τους, χωρίς καν «αποχρώσες ενδείξεις», χωρίς καμία «νομιμοποίηση» από το ίδιο το σύστημα που υπηρετεί, διατάζει τις δολοφονίες ηγετών και τους βομβαρδισμού λαών;

Στο όνομα της απασχόλησης...

Μένεις κατάπληκτος κάθε φορά που μαθαίνεις τι σκαρφίζονται διάφοροι τύποι προκειμένου να απορροφούν κοινοτικά προγράμματα (χρήματα δηλαδή που υφαρπάζει η ΕΕ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τους εργαζόμενους) με το πρόσχημα ότι έτσι θα βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης. Τελευταίο φρούτο το «Δίκτυο για την Πολιτιστική Απασχόληση» που οργανώνει σεμινάριο, τεσσάρων ημερών, με αντικείμενο τη «Βελτίωση των εργασιακών μεθόδων των συμβούλων ένταξης και επανένταξης»!!! Δηλαδή, πέρα από τις ακαταλαβίστικές ή αλλιώς εκσυγχρονιστικές ορολογίες που χρησιμοποιούν, θέλουν με αυτό το σεμινάριο να βελτιώσουν αυτούς που θα αναλάβουν την προώθηση της απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων στον πολιτιστικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, ισχυρίζονται, θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας...

Τέσσερα χρόνια μετά...

Θυμάστε ποια ήταν η επίσημη δικαιολογία του εγκληματικού πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, πριν από τέσσερα χρόνια; Θυμάστε, τι έλεγαν οι Αμερικανο-ΝΑΤΟικοί αρμόδιοι, καθώς και μερικά εγχώρια «παπαγαλάκια», για να δικαιολογήσουν τους εγκληματικούς και απάνθρωπους βομβαρδισμούς, ενάντια σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, μέλος του ΟΗΕ; Ο βασικός λόγος ήταν η αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, σε βάρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, από την τότε κυβέρνηση του Σλ. Μιλόσεβιτς. Και, βέβαια, για το πόση αλήθεια περιείχαν οι ισχυρισμοί αυτοί, που αποτέλεσαν το πρόσχημα του άδικου και παράνομου πολέμου, έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Αποκαλυπτικά είναι, όμως και τα παρακάτω:

Τέσσερα χρόνια μετά τη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, στην περιοχή βασιλεύει η αναρχία και η βία. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Πρίστινα, κατοικούν σήμερα 500.000 Αλβανοί, ενώ το 1999 ο πληθυσμός της πόλης δεν ξεπερνούσε τις 250.000. Από τους 40.000 Σέρβους που το 1999 κατοικούσαν στην πρωτεύουσα, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 170. Συνολικά 75.000 - 77.000 σπίτια στο Κοσσυφοπέδιο έχουν σφετεριστεί Αλβανοί και 30.000 λεηλατήθηκαν και στη συνέχεια πυρπολήθηκαν, πάλι από Αλβανούς. Ολ' αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά η έκθεση της αρμόδιας για το Κοσσυφοπέδιο υπηρεσίας του ΟΗΕ (UNMIK). Τα σχόλια περιττεύουν.

Οι πατάτες...

Μετά πολλών τυμπανοκρουσιών και υποκριτικών όσο δεν παίρνει άλλο αναλύσεων περί του «πολέμου κατά της πείνας» προωθείται στην Ινδία το σχέδιο διάθεσης μιας γενετικώς τροποποιημένης πατάτας με ένα τρίτο περισσότερες πρωτεΐνες από τον κανονικό καρπό του γνωστού μας φυτού. Η... φιλολαϊκή κυβέρνηση Βάτζπαϊ, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δίνει δωρεάν τις γενετικώς τροποποιημένες πατάτες στα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο στο μεσημεριανό τους γεύμα. Σύμφωνα με το BBC που μετέδωσε τη σχετική είδηση, οι επικεφαλής της βιομηχανίας γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων, ειδικά της «Dupont», τρίβουν τα χέρια τους. Ο Ντεβίντερ Σάρμα, πάντως, Ινδός επιστήμονας, δε μοιάζει πολύ ενθουσιασμένος. Η όλη υπόθεση, λέει, είναι ένα προπαγανδιστικό κόλπο για την προώθηση των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων στον Τρίτο Κόσμο - που, παρεμπιπτόντως, θα χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. «Οσπρια χρειαζόμαστε», δηλώνει. «Η πατάτα που μας λένε θα έχει 2,5% πρωτεΐνες. Τα όσπρια έχουν 20-26% πρωτεΐνες. Μπορεί κάποιος να μου πει γιατί δεν καλλιεργούμε όσπρια;».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στη Λαϊκή Αντισύνοδο

Θα διαδηλώσω στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Θα φτάσω μέχρι τη Χαλκιδική. Θα διαδηλώσω μαζί με άλλους χιλιάδες εργάτες, με τη νεολαία, με το λαό. Εδώ και μήνες, αυτή η σκέψη στριφογυρίζει στο μυαλό όλων μας. Η ώρα ήρθε, μπήκαμε στην τελική ευθεία. Σε λιγότερο από μια βδομάδα από σήμερα, ξεκινούν οι διαδηλώσεις της Λαϊκής Αντισυνόδου. Της «συνόδου» των εργατών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των φοιτητών, των ανέργων, των μισοανέργων, όλων αυτών, που τα δικαιώματά τους βρίσκονται στο στόχαστρο των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι τις ίδιες μέρες θα παίρνουν αποφάσεις, επιβάλλοντας μια σειρά νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος τους.

Οσα έχουν δει και ζήσει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι θα έχουν συνέχεια μ' ένα φρικτό εφιάλτη. Επιχειρήσεις θα κλείνουν. Ανθρωποι κάθε ηλικίας θα χάνουν τη δουλιά τους και θα πετάγονται στο δρόμο, οι μακροχρόνια άνεργοι θα αυξάνονται. Στα 70 χρόνια τους, εργάτες θα κληθούν να ανέβουν στις σκαλωσιές, να δουλεύουν τις μηχανές, γιατί αυξάνονται τα χρόνια για τη συνταξιοδότηση, ενώ η σύνταξη θα είναι ψίχουλα. Οι ελαστικές μορφές εργασίας συνοδεύονται από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο πλούτος αυξάνει και συσσωρεύεται σε λίγα χέρια. Τα κέρδη των Ελλήνων κεφαλαιούχων εκτοξεύονται στα ύψη, ενώ μόλις προχτές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων! Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία συνδιαμορφώνει και εφαρμόζει αυτήν την πολιτική, εντελώς προκλητικά δηλώνει: «Εξω πάμε καλά. Γιατί και μέσα πάμε καλά»...

Σ' αυτήν την πρόκληση, πρέπει να απαντήσουμε. Πρέπει να τους κάνουμε «να χάσουν τον ύπνο τους» Να τους αποδείξουμε ότι μπορούμε να χαλάσουμε τα αντιδραστικά τους σχέδια. Με τη μαζική συμμετοχή, τη μαχητική δράση και την ανυπότακτη στάση του, το λαϊκό κίνημα της χώρας, στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, θα αποδείξει ότι «σε τούτα δω τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει». Οτι έχει εχθρό του την πολιτική των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και την πολεμά. Να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες και στις πολιτικές εκείνες δυνάμεις, που στηρίζουν αυτήν την πορεία. Μια πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, η οποία στο διάβα της «φιλοδοξεί» να σαρώσει και τις τελευταίες λαϊκές κατακτήσεις, να συντρίψει τα δημοκρατικά δικαιώματα, να δυναμώσει την Ευρώπη των μονοπωλίων ως ιμπεριαλιστικό πόλο, εντείνοντας την εκμετάλλευση. Το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, οι βάσεις του οποίου θα μπουν στο Νέο Μαρμαρά της Χαλκιδικής, θα «γεννήσει» μια πιο αυταρχική Ευρώπη. Με την ...οικοδόμηση «θεσμών», όπως η κοινή εξωτερική πολιτική και η αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα, η ΕΕ θα ενισχύσει την επεμβατική, πολεμοκάπηλη δράση της σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εξάλλου, τα πρώτα τμήματα του Ευρωστρατού ...ταξιδεύουν για το Κονγκό!

Με τη μαζική συμμετοχή μας στη Λαϊκή Αντισύνοδο στη Θεσσαλονίκη, γιατί έχουμε καθήκον και υποχρέωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας να είμαστε εκεί, θα καταδικάσουμε αποφασιστικά αυτούς που συνεργούν στο έγκλημα εναντίον των λαών.

Παραβιάσεις

- Δες τα τούρκικα τα σμήνη,

φτάσαν, Γιάννο, ως την Κυλλήνη,

επιτέλους τι θα γίνει;

- Ναι, το ξέρω και τα βλέπω,

μα ως εκεί τα επιτρέπω,

μόνο αν φτάσουν στον Αυλώνα

θα αρπάξω τη ...σφεντόνα!

***

- Κι αν τα δούμε καμιά μέρα

στην Αθήνα, εδώ πέρα;

- Αμα φτάσουν εδώ κάτω

θα το πω ευθύς στο ...ΝΑΤΟ

κι έχω σχέδιο κατόπι

να το πω και στην Ευρώπη!

- Μα αυτοί, Γιάννο ντερβίση,

προκαλούν την κάθε κρίση

(ο λαός έχει ξυπνήσει)!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ