Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπάτε σκύλοι αλέστε...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στον αστερισμό της λογικής «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε», κινείται η αναπτυξιακή πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αδιάψευστος μάρτυρας, η δέσμη των νέων «αναπτυξιακών» μέτρων (διάβαζε προνομίων), που ετοιμάζεται να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή και τα οποία παρουσίασε χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση καθιερώνει ειδικό φορολογικό καθεστώς για μια δεκαετία στις μεγάλες επενδύσεις (συμβολική φορολογία κερδών κλπ.), φιλοδοξώντας - προφανώς - να μετατρέψει την Ελλάδα σε φορολογικό παράδεισο για το μεγάλο κεφάλαιο. Παράλληλα, με τον ίδιο νόμο, αυξάνει τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και φτάνει μέχρι του σημείου να καθιερώνει αντικίνητρα (δηλαδή να καθιερώνει ειδικά πριμ), για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα τύπου ΠΑΛΚΟ και άλλων επιχειρήσεων που μετεγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια!

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά το πακέτο των μέτρων του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα διαπιστώσει πως η κυβέρνηση αντέγραψε δεόντως τα αποικιοκρατικού χαρακτήρα προνόμια, που είχαν ψηφιστεί στις αρχές της δεκαετίας του '50 και του '60 με τους «αναπτυξιακούς» νόμου 2687/53 και 4171/61! Ολ' αυτά, όμως - όπως και πολλά ακόμη - είναι αναπόφευκτες συνέπειες μιας πολιτικής, η οποία εκφράζει και υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου, ξένου και ντόπιου, κεφάλαιο, θεωρώντας το θεμέλιο και κινητήριο μοχλό της όποιας ανάπτυξης της χώρας.

Πενήντα χρόνια μετά...

Είναι γνωστό το σχέδιο Μάρσαλ, όπως και ο ρόλος του, τόσο στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, όσο και στην κατοπινή οικοδόμηση του μετεμφυλιακού αυταρχικού και αντιδημοκρατικού κράτους (της Δεξιάς, όπως θα 'λεγε και ο Κ. Σημίτης...). Πενήντα και πλέον χρόνια μετά, λοιπόν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδοτεί με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού - δηλαδή, του ελληνικού λαού - την «οικοδόμηση νέων, δημοκρατικών θεσμών» στις βαλκανικές χώρες, από το αμερικανικό «Ιδρυμα Μάρσαλ».

Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί πρέπει να συμπεριληφθεί και αυτό στο έργο της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη. Αλλωστε, οι λαοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Βαλκανικής πρέπει να γνωρίζουν ποιοι συνυπογράφουν τις αλυσίδες, που χαλκεύονται τα τελευταία χρόνια με την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ.

«Φοβού τους Δαναούς... »

Το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» είχαν από την αρχή ξεκάθαρη θέση στο θέμα της ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και δε δίστασαν, όταν η ονοματολογική υστερία είχε καταλάβει τις ηγεσίες όλων των άλλων κομμάτων και διοργάνωναν συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, να αντιταχτούν σθεναρά και να πάνε κόντρα στο γενικό κλίμα. Το γεγονός αυτό, όμως, δε μας εμποδίζει καθόλου να σημειώσουμε, πως ορισμένες τελευταίες εξελίξεις πιθανολογούν ένα «παιγνίδι» της Ουάσιγκτον με το όνομα της γειτονικής χώρας. Αναφερόμαστε στη διμερή συμφωνία, που θα υπογράψουν η ΠΓΔΜ και οι ΗΠΑ, για την εξαίρεση Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Οπως έγινε επίσημα γνωστό, η ΠΓΔΜ θα υπογράψει τη συμφωνία αυτή με το όνομα «Μακεδονία». Κι όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, το γεγονός αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, καθώς θα είναι η πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που θα φέρει την υπογραφή αυτή.

Εμείς θα λέγαμε «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»...

ΥΓ: Η προαναφερόμενη εξέλιξη κάνει ακόμη σοβαρότερες τις ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων της τελευταίας δωδεκαετίας, που δεν έχουν κάνει ουσιαστικά τίποτε για το ξεπέρασμα του προβλήματος.

Αυτό εννοεί..;

Μπορεί και ο πλέον αδαής, περί των δημοσίων οικονομικών, ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, εύκολα να βγάζει το συμπέρασμα, πως η μεγάλη αύξηση των ελλειμμάτων (87%) οφείλεται στις φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο και στους τόκους αποπληρωμής προηγούμενων δανείων, αλλά ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης, έχει διαφορετική γνώμη. «Τα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αποδεικνύουν τον πλήρη εκτροχιασμό του. Εκτροχιασμό που οφείλεται στο όργιο κρατικής σπατάλης και στις μεγάλες υστερήσεις στα δημόσια έσοδα», δήλωσε χτες. `Η, μήπως, συμπεριλαμβάνει τις φοροελαφρύνσεις και τους τόκους στο «όργιο κρατικής σπατάλης»..;

Φτηνό ρεύμα για το λαό

Η κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων και η επισφαλής ηλεκτροδότηση της χώρας είναι κάποιες από τις πρώτες «κληρονομιές» του ελληνικού λαού από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου 2773/99, σήμερα, για τον ελληνικό λαό (οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ βιώνουν τις συνέπειες πριν την εφαρμογή του νόμου) αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα το τι σημαίνει «απελευθέρωση», ποιον ωφελεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ποιον εξυπηρετεί ο περιβόητος «ανταγωνισμός». Το τι σημαίνει απελευθέρωση της αγοράς γίνεται εκ πρώτης όψεως αντιληπτό από την ετήσια πλέον καθιερωμένη αύξηση της τιμής του ρεύματος. Με την επικείμενη αύξηση κατά 4% που ζητεί η διοίκηση της ΔΕΗ και που αναμένεται να επιβληθεί σύντομα, συνολικά, τα τρία τελευταία χρόνια, τα τιμολόγια έχουν ανατιμηθεί περίπου 17%. Την ίδια στιγμή, η ηλεκτροδότηση της χώρας, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Στηρίζεται, σύμφωνα με τους αρμοδίους, στις εισαγωγές από βαλκανικές χώρες και την Ιταλία!

Δε φτάσαμε ξαφνικά σ' αυτό το σημείο. Απαιτήθηκε χρόνος, τόσος ώστε να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, να διαλυθεί το Ασφαλιστικό των εργαζομένων, να προσαρμοστεί η επιχείρηση στα στάνταρντ κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Χρειάστηκαν οργανογράμματα για τη μείωση των δαπανών της ΔΕΗ, τη μείωση ή και την ακύρωση επενδύσεων, τη μείωση του προσωπικού. Αυτά ήταν τα πρώτα βήματα για την προετοιμασία του εδάφους, ώστε να ενταχθούν στην αγορά ενέργειας οι μεγαλοσχήμονες ιδιώτες και να μπει ο βρόχος για τον ελληνικό λαό.

Τα χειρότερα, όμως, έπονται. Με πρόσφατο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση, κυριολεκτικά, τινάζει στον αέρα το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να μπει στο χώρο της ενέργειας το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι τόσο κραυγαλέο (πτυχές του έχουμε καταγράψει στο «Ρ») όπου ακόμα και η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ ΣΥΝ)) αντιδρά... δυναμικά. Η αυριανή απεργία της ΓΕΝΟΠ έχει αίτημα την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αίτημα που, στο φόντο των εξελίξεων των τελευταίων χρόνων, είναι εντελώς υποκριτικό, αφού η βρώμικη δουλιά της ιδιωτικοποίησης έχει ήδη προχωρήσει. Ετσι, επί της ουσίας, το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτελεί απλά τη συνέχεια του προηγούμενου νόμου, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Του νόμου που χειροκροτήθηκε και στηρίζεται από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, η οποία, αφού έβαλε πλάτη σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, τώρα παριστάνει ότι σηκώνει το ανάστημά της...

Οι επιλογές των κυβερνώντων και του κεφαλαίου δεν είναι μονόδρομος. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και προς αυτή την κατεύθυνση προτάσεις κάνουν οι κομμουνιστές. Σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας προτείνουν συνολικό μέτωπο και πλήρη ανατροπή της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα, τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την εξασφάλιση φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος του λαού και της λαϊκής οικονομίας. Προτάσεις που βεβαίως δεν μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής. Απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, όπου ο λαός θα έχει και θα ασκεί την εξουσία.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

Τα αναπτυξιακά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΝΟΗΜΑ στην έννοια της «ανάπτυξης» δίνει το νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας για την «προσέλκυση ξένων επενδύσεων», όπως λέει. Πραγματικός του στόχος είναι η δημιουργία ενός φορολογικού επίγειου παράδεισου για τους λεγόμενους επενδυτές.

Θα συνάπτουν, λέει, 10ετείς συμφωνίες όπου θα ορίζεται ο τρόπος που θα φορολογούνται και στη συνέχεια δε θα υπάρχει κανένας επιπλέον έλεγχος. Εν ολίγοις, θα κάνουν οτιδήποτε θέλουν...

Φυσικά, δεν έχει κανείς την αυταπάτη ότι οι «διευκολύνσεις» θα παραμείνουν αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της φορολογίας. Προφανώς και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, των ωραρίων, των ασφαλιστικών εισφορών, των υπολοίπων κινήτρων και προνομίων θα έχουμε την ίδια συμπεριφορά.

Εννοείται, επίσης, ότι δε γίνεται ο παραμικρός λόγος για ανάλογες ευαισθησίες στα μικρομάγαζα και στους μικρεμπόρους. Αυτούς η εφορία μπορεί ανενόχλητη να τους στριμώχνει όπως νομίζει. Αυτοί, βλέπετε, δεν είναι ...φορείς ανάπτυξης.

ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ τελικά και τα Σκόπια την περίφημη συμφωνία για τη μη έκδοση Αμερικανών πολιτών στο Διεθνές Δικαστήριο αφού, ως γνωστόν, οι πολίτες των ΗΠΑ είναι ...ανώτεροι από τον υπόλοιπο κόσμο. Ετσι θα διατηρηθεί η αμερικανική στρατιωτική «βοήθεια» προς τη χώρα αυτή.


Γρηγοριάδης Κώστας

Κατά τ' άλλα, οι ΗΠΑ (όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση) στόχο έχουν τη δημιουργία «κλίματος συνεργασίας και ανάπτυξης» στην περιοχή των Βαλκανίων. Προφανώς μπορεί να έχει και άλλα ονόματα η ...αποικιοκρατία.

ΑΣ ΜΗΝ είναι και τόσο κατηγορηματική η ΔΕΗ για την ανυπαρξία κινδύνου «μπλακ άουτ» το αμέσως επόμενο διάστημα όσο και γενικότερα κι ας μην εκδίδει με τέτοια άνεση ανακοινώσεις όπως η χτεσινή...

Τους θυμίζουμε ότι το Λος Αντζελες βρέθηκε πριν λίγο καιρό στο σκοτάδι από κάποια ιδιωτική εταιρία όπως αυτές στις οποίες θέλουν τώρα να παραδώσουν την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας.

Τα ευκόλως εννοούμενα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Στηρίζουμε τον Αγρότη, δυναμώνουμε την Περιφέρεια». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα, που συνοδεύει το «κυβερνητικό πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη» της ΝΔ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Στον πρόλογο του προγράμματος, λοιπόν, που υπογράφεται από τον Κ. Καραμανλή, διαβάζουμε: «Να φτιάξουμε μια δυναμική γεωργία, οργανωμένη σε επιχειρηματική βάση, ελκυστική σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, ανταγωνιστική στην εσωτερική και εξωτερική αγορά». Με άλλα λόγια, μια γεωργία, όπου θα κυριαρχούν πλήρως οι μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Πουθενά, βέβαια, στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν αναφέρεται ότι ο στόχος αυτός συνεπάγεται το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρο-μεσαίων αγροτών, που αποτελούν σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού. Προφανώς και για ευνόητους λόγους, η ηγεσία της ΝΔ παραλείπει τα ...ευκόλως εννοούμενα...

Οι δυο δρόμοι ανάπτυξης

Από την άλλη, όμως, πρέπει να αναγνωρίσουμε κι ένα «δίκιο», που έχει η ηγεσία της ΝΔ. Πράγματι, η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας επιβάλλει το πέρασμά της σε παραγωγές μεγάλης κλίμακας. Τούτο, όμως, μπορεί να γίνει με δύο δρόμους. Ο ένας είναι αυτός που περιγράφεται στο πρόγραμμα της ΝΔ και ήδη τον προωθεί η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - έστω και με τους αργούς ρυθμούς, που της καταλογίζει η πρώτη. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού των μικρομεσαίων αγροτών - και όχι οι ανώνυμες εταιρίες, που λανσάρει η κυβέρνηση, η ΝΔ και ο ΣΥΝ - στα πλαίσια ενός καθεστώτος λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, όπως περιγράφεται στην πρόταση του ΚΚΕ.

Ο πρώτος έχει ως κινητήριο μοχλό το καπιταλιστικό κέρδος και απαιτεί τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων στα χέρια λίγων κεφαλαιοκρατών. Οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται και μετατρέπονται σε σύγχρονους κολίγους ή πυκνώνουν τις στρατιές των ανέργων στα αστικά κέντρα. Ο δεύτερος έχει ως κινητήριο μοχλό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με την παραγωγή φτηνών, καλής ποιότητας και σε επαρκείς ποσότητες αγροτικών προϊόντων. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, συνενωμένοι στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και έχοντας την ολόπλευρη στήριξη της λαϊκής εξουσίας, απαλλάσσονται από τη μέγκενη των μονοπωλίων και καθίστανται ουσιαστικά αφέντες του μόχθου τους.

Ετσι έχουν τα πράγματα και καθείς εφ ω ετάχθη, που έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι...

Το χάσμα

«Η ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς στις ΗΠΑ εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε χάσμα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως 400 Αμερικανοί έχουν συλλογικά εισόδημα 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σ.σ. εφτά φορές το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας). Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, μέσα σε εννέα χρόνια τα εισοδήματα της "αφρόκρεμας" των φορολογουμένων αυξήθηκαν 15 φορές περισσότερο από τα εισοδήματα του υπόλοιπου 90% των Αμερικανών. Η Αμερική, μια χώρα χωρίς συνεκτικό σύστημα Υγείας, είναι τώρα ένας τόπος όπου ένας αριθμός - ρεκόρ μεγαλοεισοδηματιών δεν πληρώνει καθόλου φόρο εισοδήματος. Ούτε τα επιχειρηματικά σκάνδαλα, ούτε τα εξωφρενικά φορολογικά κόλπα μοιάζει να ενοχλούν την πολιτική τάξη. Ισως, διότι τα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας στην Αμερική, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν. Οι Αμερικανοί πολιτικοί, ωστόσο, θα έπρεπε να νοιάζονται. Οταν ένα μικροσκοπικό κλάσμα της κοινωνίας παίρνει στα χέρια του τη μεγαλύτερη μερίδα του εθνικού πλούτου, απομένουν λιγότερα για όλους τους υπόλοιπους».

Τα παραπάνω δεν τα λέμε εμείς. Η εφημερίδα «Γκάρντιαν» τα γράφει και τα αναδημοσίευσαν τα χτεσινά «Νέα», απ' όπου και τα πήραμε.

Κριτική στα επιμέρους

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, λέει ο λαός μας. Η παροιμία αυτή μάς ήρθε στο νου καθώς διαβάζαμε τις «πολεμικές» δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ, σχετικά με τη συμφωνία αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τη στάση της κυβέρνησης. Η κριτική τους αρχίζει και τελειώνει στην κυβερνητική διαπραγματευτική τακτική. Κουβέντα για τον ακόμη περισσότερο αντιαγροτικό και φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα της νέας ΚΑΠ. Σ' αυτόν ακριβώς, όμως, βρίσκεται η ουσία του ζητήματος. Οι βαριές ευθύνες της κυβέρνησης δε βρίσκονται κυρίως στη μη εξάντληση των όποιων ορίων παραπέρα διαπραγμάτευσης, αλλά, πρωτίστως, στη συμφωνία και προώθηση - ως προεδρεύουσας χώρας - της ακόμη περισσότερο φιλομονοπωλιακής κατεύθυνσης της νέας ΚΑΠ.

Κατανοητή είναι, βέβαια, η δυσκολία τους. Οταν έχεις αποδεχτεί τη λογική των «ευρω-μονόδρομων», ως βασικού θεμέλιου της πολιτικής σου, πρέπει να κάνεις κυρίαρχα τα δευτερεύοντα, εξωραΐζοντας και αθωώνοντας την ΕΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για ποιους «πήγε καλά»;

Ο Κ. Σημίτης διατείνεται ότι «έξω πάμε καλά», εννοώντας την εξάμηνη θητεία του ως προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα ζητήματα που χειρίστηκε. Την εικόνα του επιτυχημένου καλλιεργούν οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ και τα μεγάλα ΜΜΕ-όργανα μεγαλοεπιχειρηματιών. Πράγματι, από την πλευρά τους, δεν έχουν λόγο να μην τον συγχαρούν. Η Ελληνική Προεδρία ολοκλήρωσε τη διεύρυνση της ΕΕ με δέκα νέες χώρες. Αύξησε, δηλαδή, τον αριθμό ημιαπασχολούμενων που θα ξεζουμίζονται από το μεγάλο κεφάλαιο για να αυγαταίνουν τα κέρδη του. Προχώρησε στην ένταξη της Κύπρου, που, σε συνδυασμό με την προώθηση του «σχεδίου Ανάν», νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και ικανοποιεί την πάντα πρόθυμη να προσφέρει πάμφθηνο εργατικό δυναμικό τουρκική ολιγαρχία.

Η Ελληνική Προεδρία προώθησε τη λεγόμενη Στρατηγική της Λισαβόνας. Οι «15» συναποφάσισαν πριν καιρό στην πορτογαλική πρωτεύουσα να αντιμετωπίσουν «τη γήρανση του πληθυσμού» και να καταστήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία την «πλέον ανταγωνιστική και δυναμική» διεθνώς. Δηλαδή, επέκταση της απασχολησιμότητας σε αντικατάσταση της μόνιμης δουλιάς, μεγαλύτερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μικρότερες συντάξεις, κατάργηση κοινωνικών παροχών.

Στην «αντιμετώπιση» των μεταναστών - όπως αυτοί βλέπουν το θέμα - εργάστηκαν σκληρά για το «συντονισμό» και την «αλληλεγγύη στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης». Ετσι δημοσιοποιήθηκαν ιταλοβρετανικά σχέδια για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Κύπρο και στη Μάλτα. Πρώτα μάντρωμα - μετά επαναπροώθηση. Στο μέτωπο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προχώρησαν σε «αναθεώρησή» της, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, προκειμένου η γη να περάσει στα χέρια των μεγαλοτσιφλικάδων που ξαναεμφανίζονται απειλητικά.

Στο ζήτημα του Ιράκ, η Ελληνική Προεδρία ισορρόπησε τις διαφορές ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη μοιρασιά της λείας. Τα κατάφερε δε τόσο καλά, ώστε να αποσπάσει τα συγχαρητήρια των Μπους και Πάουελ για το πώς απομάκρυνε (προσωρινά) την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση, ώστε να μη διαταραχτούν (πρόσκαιρα) οι «ευρωατλαντικές σχέσεις». Πιο πέρα, στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε τον αμερικανόπνευστο «οδικό χάρτη», που χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» όσους απελπισμένους Παλαιστίνιους αντιστέκονται στη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ακόμη πολλά. Ολα θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι όντως «πήγε καλά» η προεδρία Σημίτη. Με τα μέτρα της ΕΕ και με βάση τα συμφέροντα της ολιγαρχίας που τάχθηκε να εξυπηρετήσει, τα κατάφερε. Γι' αυτό και τον συγχαίρουν οι συνάδελφοί του ομογάλακτοι πολιτικοί ταγοί. Γι' αυτό και τον διαφημίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες που συνέχισαν να ωφελούνται. Και σε αυτό το πλαίσιο, με αυτά τα μέτρα και σταθμά, μπορούμε να πούμε ότι και «μέσα» πάει καλά. Αλλωστε, δεν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη που να μην ενισχύει παραπέρα το ελληνικό μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού. Κι αν κάποιοι συντοπίτες μας μεγαλοκαρχαρίες γκρινιάζουν είναι γιατί δεν πήραν ακόμη περισσότερα, ακόμη γρηγορότερα.

Αν όμως για τα πεπραγμένα της ελληνικής θητείας ρωτήσουμε τους Γάλλους απεργούς, τους Γερμανούς ανέργους, τους Ιταλούς απολυμένους της ΦΙΑΤ, τους Ελληνες εργάτες και ανέργους και τόσους άλλους, θα μιλήσουν για «επιτυχία»; Ολα αυτά τα εκατομμύρια των ταλαιπωρημένων που αγωνιούν για το μεροκάματο τι ωφελήθηκαν; Οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, τα φαντάσματα της Ζώνης στο Πέραμα, οι απολυμένες της ΣΙΣΣΕΡ γιατί πρέπει να ταυτίσουν το δικό τους συμφέρον με αυτό των αρχόντων; Και ίσως το σημαντικότερο: Τι πολιτικά συμπεράσματα πρέπει να βγάλουν όλοι αυτοί οι αδικημένοι άνθρωποι, βλέποντας πίσω από τις τυμπανοκρουσίες και τις παράτες; Με ποιες δυνάμεις οφείλουν να συμπαραταχτούν, απέναντι σε ποιους, στο διαρκή αγώνα για τη βελτίωση της θέσης τους;

Ο Χασάν

Από εδώ, από κει τον πάν'

τον καημένο τον Χασάν,

σε γκισέ και σε θυρίδες

του ζητάν χαρτιά, σφραγίδες,

του ζητάνε χίλια τόσα

και του βγάλανε τη γλώσσα!

* * *

Ωρες δέκα στην «ουρά»

κι ο ήλιος πάνω να βαρά

μέρες όρθιος, στο ποδάρι

μία άδεια για να πάρει,

να μπορεί για να δουλεύει

κι ο αφέντης να τον κλέβει!

* * *

Τρέχει αράδα ο Χασάν,

αγανάκτησε «αμάν»,

τον εκάνανε πατίνι

στην Ελλάδα για να μείνει,

έτσι όμως θα μπορέσει

στην... Εδέμ

να βρει μια θέση!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ