Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παιχνίδι εξουσίας και συμφερόντων

Mega Channel

Ενα νέο κύκλο επαφών με τα αφεντικά των ΜΜΕ έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες ο Κ. Σημίτης, επιδιώκοντας προφανώς να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους και στην προεκλογική περίοδο, εννοείται στη βάση της «αμοιβαιότητας». Υπάρχουν όμως και «ενστάσεις». Ο «Ελεύθερος Τύπος», για παράδειγμα, στο χτεσινό άρθρο του, γράφει: «Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο εντείνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να προσαρμόσει και πάλι στα μέτρα της το παιχνίδι των συμφερόντων. Ο κ. Σημίτης, μέσα στις πολλές ασχολίες του των τελευταίων μηνών, βρήκε το χρόνο να συναντηθεί με τον κ. Μπόμπολα, τον κ. Λαμπράκη, τον κ. Τεγόπουλο, τον κ. Αλαφούζο, τον κ. Κοντομηνά και τον κ. Κόκκαλη». Και καταλήγει: «Προφανώς, δεν είναι σε θέση να δεσμεύσει όλους τους συνομιλητές του, ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα του έχουν ασκήσει κριτική από τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Η ουσία, όμως, βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα προνόμια που του παρέχει η εξουσία, για να επιτύχει η μεγαλύτερη δυνατή στήριξή του από συμφέροντα, τα οποία καθορίζουν τις πολιτικές τους επιλογές, με βασικό γνώμονα όχι την ιδεολογία αλλά το κέρδος». Το θέμα είναι ότι η εφημερίδα δεν αναφέρει τίποτα για τις αντίστοιχες επαφές του Κ. Καραμανλή με τους μεγαλοεκδότες...

Τα κόλπα δεν «παγώνουν»

Οπου ακούς πολλά κεράσια, πάρε μικρό καλάθι, λέει μια λαϊκή παροιμία. Και κάποια ακόμη πιο παλιά ρήση λέει «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Και οι δυο ταιριάζουν «γάντι» στις σχετικές με το «πάγωμα τιμών» εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Οσο περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν παρόμοιες ανακοινώσεις, τόσο περισσότερο να «κουμπώνεστε».

Τα κόλπα είναι πολλά και διάφορα, για να καταφέρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις το... ακατόρθωτο. Για παράδειγμα, όσοι ανακοινώνουν «πάγωμα τιμών» δε δεσμεύονται καθόλου στις τιμές «νέων» προϊόντων. Πλασματικά «νέων», βέβαια. Το προϊόν είναι ακριβώς το ίδιο, το πολύ να αλλάξει η συσκευασία του ή η ονομασία του. Οπως έκανε η βιομηχανία «ΔΕΛΤΑ», η οποία το καλοκαίρι κυκλοφόρησε το «φυσικό χυμό πορτοκάλι» με την ονομασία «Καλημέρα» και με ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης προς τα καταστήματα στα 2,00 ευρώ. Προϊόν, που είναι ίδιο με το παλιότερο «Life» η τιμή του οποίου διατηρήθηκε στα 1,60 ευρώ...

Το δημοψήφισμα της Εσθονίας

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Εσθονίας, που έχουν θεωρητικά - όχι, όμως, και τυπικά - το δικαίωμα της ψήφου, πλησιάζουν το 1.000.000. Απ' αυτούς, στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ψήφισαν «ναι» οι 369.611 (το 66,92% όσων συμμετείχαν), «όχι» ψήφισαν 182.719 (το 33,08%), έκαναν αποχή περισσότεροι από 200.000 ψηφοφόροι, ενώ άλλο ένα σημαντικό μέρος δεν είχε καν το δικαίωμα της ψήφου. Περίπου το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού πληθυσμού της Εσθονίας είναι ρωσόφωνοι και παρότι είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, για πολλές δεκαετίες τώρα, δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, «ναι στην ένταξη της Εσθονίας στην ΕΕ» ψήφισε μια μικρή σχετικά μειοψηφία του πληθυσμού της χώρας (γύρω στο 36%), αλλά οι Βρυξέλλες - και όχι μόνον - πανηγύρισαν, προβάλλοντας το πλασματικό 66,92%. Οσο για το απαράδεκτο και βαθιά αντιδημοκρατικό καθεστώς της μη απόδοσης των πλέον στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων στο ένα τρίτο του πληθυσμού, δε λέει κανείς τους το παραμικρό...

Αυξάνεται η ανεργία στις ΗΠΑ

Εντονο προβληματισμό, για το σενάριο ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, προκαλεί το γεγονός πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις «ψαλίδισαν» τον Αύγουστο 93.000 θέσεις εργασίας. Αυτά γράφει η ελληνόφωνη έκδοση ειδήσεων του «Μπι Μπι Σι» και συνεχίζει: Η είδηση εξέπληξε δυσάρεστα τους οικονομολόγους, οι οποίοι είχαν προβλέψει ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονταν κατά 12.000 περίπου.

«Τα νούμερα αυτά είναι πραγματικά πολύ άσχημα καθώς υποδεικνύουν συρρίκνωση της απασχόλησης σε κλάδους, όπως αυτός των υπηρεσιών, όπου οι πρόδρομοι δείκτες μάς έκαναν να πιστέψουμε ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα», δήλωσε στο «Ρόιτερ» η οικονομολόγος Βερονίκ Ρις - Φλορ, αμφισβητώντας «το κατά πόσο ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα τα θετικά στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί προηγουμένως».

Να σημειώσουμε, ότι τους τελευταίους μόνο μήνες έχουν χαθεί στις ΗΠΑ πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Οσο για την επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, Τζον Σνόου, δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις». Ο,τι ακριβώς κάνουν και οι ανά τον κόσμο κεντροδεξιές, κεντροαριστερές και λοιπές κυβερνήσεις, μαζί και η δική μας.

Η ήρα και το στάρι

Με τον αέρα του «εξυγιαντή» του πολιτικού συστήματος της χώρας, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε προχτές το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής ρύθμισης του «πόθεν έσχες». Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτή τη ρύθμιση την είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλη, στο πλαίσιο των «πρωτοβουλιών» για την αποκατάσταση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε πληγεί άσχημα από τις καταγγελίες για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στη χρηματιστηριακή απάτη της τριετίας 1999 - 2001.

Οπως τότε ο κ. Σημίτης, έτσι τώρα και ο κ. Σκανδαλίδης επιχειρεί να αναβαπτίσει στην «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό, ενόψει των εκλογών. Η κυβέρνηση επιχειρεί με το προωθούμενο νομοσχέδιο, τη διαστροφή του γνωστού ρητού και θέλει να μας πείσει ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται τίμια, έστω και αν δεν είναι.

Δεν απορρίπτουμε τον εξαντλητικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των δοσοληψιών των πολιτικών και όσων ασκούν δημόσια λειτουργήματα. Απορρίπτουμε την άποψη ότι αυτός ο έλεγχος μπορεί να αθωώσει και να παρουσιάσει σαν λευκή περιστερά όχι τους πολιτικούς, αλλά και το πολιτικό και οικονομικό σύστημα.

Γιατί, η αντίφαση βρίσκεται ακριβώς στο ότι και το πιο σκληρό «πόθεν έσχες» αφήνει αλώβητη τη μήτρα της αναπαραγωγής ενός συστήματος, που νομιμοποιεί την αδικία εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, κατοχυρώνει τα προνόμια μιας μικρής ολιγαρχίας, διαιωνίζει την εκμετάλλευση.

Ετσι διατηρείται και ενισχύεται η γενεσιουργός αιτία των φαινομένων της διαφθοράς, της συναλλαγής, της αδιαφάνειας. Κανένα μέτρο και κανένας θεσμός δεν μπορεί να εξασφαλίσει πιστοποιητικό τιμιότητας και νομιμότητας σε έναν πολιτικό, ή σε ένα πολιτικό κόμμα, που υποστηρίζει το υφιστάμενο καπιταλιστικό καθεστώς, όσο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, που υπηρετούν τα αστικά κόμματα και τα στελέχη τους, κυβερνητικά και μη κυβερνητικά.

Από την άποψη αυτή, η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τη σκιά για αθέμιτες συναλλαγές πάνω από το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πέφτει στο κενό. Η θεωρία «όλοι το ίδιο είναι» μπορεί να βολεύει τους θιασώτες αυτού του συστήματος, αφού επιχειρεί να εξισώσει στο δικό τους ελάχιστο παρονομαστή όλα τα κόμματα και όλους τους πολιτικούς.

«Η τιμή του πολιτικού κόσμου κρίνεται από τα συμφέροντα που αυτός υπηρετεί», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, τον περασμένο Ιούλη, προσδιορίζοντας και τον τρόπο που ο ελληνικός λαός, ο κάθε πολίτης μπορεί να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ας πρoσέξουν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ με τον Χότζα και τον συγχωριανό του, που δεν τον χώραγε το σπίτι του, ίσως να το γνωρίζετε. Αν δεν το γνωρίζετε, πάντως, το αναφέρουμε συνοπτικά.

Ενας συγχωριανός του Χότζα παραπονιόταν συνεχώς, ότι ζουν πολύ στενάχωρα αυτός και η πολυμελής οικογένειά του στο μικρό και φτωχικό καλύβι τους. Βαρέθηκε, λοιπόν, ο Χότζας να τον ακούει και του λέει μια μέρα: Εάν κάνεις ό,τι σου πω, πολύ σύντομα το πρόβλημά σου θα έχει λυθεί.

Σύμφωνοι Χότζα μου τού λέει ο πρώτος, περιμένοντας με αδημονία τη σωτήρια συμβουλή από τον σοφό συγχωριανό του. Του λέει, λοιπόν, ο Χότζας: Βάλε και το γαϊδούρι σου μέσα στο καλύβι κι έλα να με βρεις σε μερικές μέρες.

Εμεινε εμβρόντητος ο χωρικός, αλλά πήγε και το έκανε. Περιττό να πούμε, ότι σε μερικές μέρες πήγε στον Χότζα καταγανακτισμένος, αλλά έμεινε... δυο φορές εμβρόντητος, όταν άκουσε τον Χότζα να του λέει ατάραχος: Βάλε και τις κότες σου στο καλύβι...

Για να μην τα πολυλέμε, η ίδια σκηνή επαναλήφθηκε αρκετές φορές, μέχρι που όλα τα ζωντανά του χωρικού «μετακόμισαν» στο μικρό καλυβάκι, μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του και τους υπερήλικες γονείς του. Κι αφού, έμειναν έτσι αρκετές μέρες, για να καταλάβουν καλά τι θα πει ασφυξία, τότε ο Χότζας του επέτρεψε να βγάζει σιγά σιγά και ένα ένα τα ζώα από το καλύβι.

Πριν ακόμη βγουν όλα τα ζώα από το σπίτι, ο χωρικός αισθανόταν ήδη άνετα. Κι όταν βγήκαν όλα, βρήκε τον Χότζα και του είπε: Χότζα μου είχες δίκιο. Αισθάνομαι σαν βασιλιάς...

Θυμηθήκαμε το παραμύθι αυτό, καθώς τις μέρες αυτές, κυβέρνηση και ΝΔ συναγωνίζονται σε προεκλογικές υποσχέσεις, φιλοδωρήματα και ελεημοσύνες προς όλους όσοι βαρυγκωμούν απ' τις βαριές συνέπειες της πολιτικής, που και τα δυο αυτά κόμματα υπηρετούν και εφαρμόζουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ας προσέξουν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι. Αν δε θέλουν, να την «πατήσουν», σαν τον συγχωριανό του Χότζα, ας γυρίσουν την πλάτη τους σε όσους φιλοδοξούν να παίξουν τους σύγχρονους Χότζες...

Θεατρινισμοί κυβέρνησης -ΣΕΒ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την «προκλητικότητα» των βιομηχάνων «καυτηρίασε» χτες ο φιλοκυβερνητικός Τύπος με αφορμή τα όσα είπαν προχτές οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ. «Οι βιομήχανοι προκαλούν», ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Βήματος», «βιομηχανία προκλήσεων από το ΣΕΒ», τα «Νέα», «Ρουκέτες από τους βιομηχάνους», η «Ελευθεροτυπία»... Ο στόχος είναι ολοφάνερος: Η μετάθεση όλων των ευθυνών στους κακούς βιομηχάνους και η στήριξη της καλής κυβέρνησης που μάχεται για τα συμφέροντα των καταναλωτών. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση είναι ο μεγάλος προστάτης των βιομηχάνων, ενώ περιφρονεί επιδεικτικά τα λαϊκά στρώματα που αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα. Η κυβέρνηση είναι αυτή που παρέδωσε στα σούπερ μάρκετ και στις πολυεθνικές την «ελεύθερη» διαμόρφωση των τιμών στα προϊόντα, ξεκίνησε την απελευθέρωση του ωραρίου και πασχίζει για την ολοκλήρωσή της, για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, για τη μερική απασχόληση, για την κατάργηση ουσιαστικά των υγειονομικών ελέγχων κ.ο.κ. Επιπλέον, ο Κ. Σημίτης υποσχέθηκε «ελαστικοποίηση και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων» (Χάρτα της Σύγκλισης - σελ. 41). Δικαιολογείται λοιπόν η ηγεσία του ΣΕΒ που έκανε λόγο για «θεατρινισμούς» και «ψηφοθηρία» των κυβερνώντων. Παρέλειψαν όμως να προσθέσουν ότι πρόκειται για «δική τους» κυβέρνηση. Και ακόμη, ότι στο προαναφερόμενο θεατρικό έργο παίρνουν κι αυτοί μέρος...

Από κοντά και η ΕΣΕΕ

Ζήτημα ...συμπεριφοράς θέτει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με παρέμβασή της, για το θέμα των αυξήσεων, καταγγέλλοντας ότι προβάλλεται η μεγάλη εταιρία που ανακοίνωσε «πάγωμα» των τιμών, ενώ είχε προβεί αμέσως πριν σε αυξήσεις.

Μάλιστα, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι «η δημιουργία ολιγοπωλιακού περιβάλλοντος θα βλάψει ανεπανόρθωτα την ελληνική, πρωτογενή και δευτερογενή, παραγωγή και θα εξοστρακίσει τις "ενοχλητικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις"». Μόνο, που η ΕΣΕΕ αποφεύγει έστω και την παραμικρή νύξη για τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν την ακρίβεια και επιτρέπουν στα πολυκαταστήματα να δρουν ασύδοτα. Και το κάνει αυτό, επειδή η ίδια επιδοκιμάζει ουσιαστικά αυτόν τον τρόπο λειτουργία της αγοράς, ελπίζοντας μόνο να λειτουργήσει θετικά για ορισμένα από τα μέλη της, φυσικά τα πιο ισχυρά, που ελπίζουν να σταθεροποιήσουν τη θέση τους δίπλα στα πολυεθνικά και ντόπια μεγαθήρια.

Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος που η ηγεσία της ΕΣΕΕ είναι υπέρ της παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ ανέχεται την πρακτική των πωλήσεων κάτω ή στο κόστος και των προσφορών που κάνουν οι μεγάλες αλυσίδες.

Τα «φτηνά» ΙΧ

Το αυτοκίνητο δεν είναι πλέον πολυτέλεια, είναι μια ανάγκη, είχε πει ο Κ. Σημίτης, όταν ανακοίνωσε τη μείωση του τέλους ταξινόμησης, υποσχόμενος «φτηνά» αυτοκίνητα στους εργαζόμενους. Η αλήθεια, βέβαια, είναι διαφορετική. Κι όχι μόνο, γιατί η μείωση του τέλους ταξινόμησης - και αντίστοιχα της τιμής των ΙΧ - είναι μικρή έως αμελητέα στα αυτοκίνητα μέχρι 1.600 κυβικά. Κυρίως, γιατί τίποτε δεν άλλαξε στους παράγοντες, που δημιουργούν καθημερινά την όλο και μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία της μεγάλης πλειοψηφίας των μισθοσυντήρητων και μεροκαματιάρηδων (χαμηλές αμοιβές, ακρίβεια ζωής, ανασφάλεια, κλπ., κλπ.). Οσο για τα αφειδώς προσφερόμενα τραπεζικά δάνεια, με τους γνωστούς τοκογλυφικούς όρους, πίσω από τις ειδυλλιακές διαφημίσεις, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Μόνο στο οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου, ο αριθμός των αιτήσεων κατάσχεσης αυτοκινήτων, επειδή οι ιδιοκτήτες τους καθυστέρησαν τις δόσεις, έφθασαν τις 10.000, σημειώνοντας σημαντική αύξηση συγκριτικά με πέρυσι (7.500).

Και μην ξεχνάτε, όσοι «γλυκοκοιτάζετε» τα σχετικά τραπεζικά δάνεια, ότι μέχρι την ολική εξόφλησή τους η κυριότητα του αυτοκινήτου ανήκει στην τράπεζα και ο δανειολήπτης θεωρείται απλός χρήστης. Επίσης, η παραμικρή ασυνέπεια (καθυστέρηση δόσης, μη πληρωμή ασφαλίστρων ή τελών, κλπ.) δίνει στην τράπεζα το δικαίωμα αφαίρεσης της χρήσης και να θεωρήσει το μέρος του δανείου, που έχει αποπληρωθεί, ως μίσθωμα για την περίοδο χρήσης και αποζημίωση για τη φθορά και τις βλάβες του αυτοκινήτου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το Αιγαίο ξεθωριάζει...

Οι νέες ρυθμίσεις για τους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο δεν είναι απλά ένα τεχνικό ζήτημα που διευθετήθηκε και, μάλιστα, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, σε όφελος των ελληνικών «οικονομικών και επιχειρησιακών» συμφερόντων, γιατί πλέον, όπως ισχυρίζεται, τα αεροπλάνα θα πετάνε πιο άνετα... Η πραγματικότητα είναι τελείως αντίθετη.

Πρόκειται για ένα κατ' εξοχήν πολιτικό θέμα, που συνδέεται άμεσα με τα νόμιμα - κατά το διεθνές δίκαιο - ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες στη θάλασσα και στον αέρα του Αιγαίου. Οσο για τις ρυθμίσεις αυτές καθαυτές: Με την κατάργηση ελληνικών αεροδιαδρόμων και την αντικατάστασή τους από άλλους διεθνείς σε μεγαλύτερα ύψη, ικανοποιείται πάγια τουρκική απαίτηση και διευκολύνονται τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη - για λόγους επιχειρησιακούς χρειάζεται να πετάνε σε χαμηλά ύψη - να μπαίνουν παράνομα στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, δηλαδή στο ελληνικό FIR, ακόμα και στον ελληνικό εναέριο χώρο, πράγμα που εξάλλου καθημερινά κάνουν, τώρα, όμως, χωρίς να έχουν μπροστά αεροδιαδρόμους που τους χρησιμοποιούν πολιτικά αεροσκάφη.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που εντάσσονται σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο διευθέτησης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, στη βάση των τουρκικών αυθαίρετων διεκδικήσεων, με κοινό παρονομαστή την εγκατάλειψη θέσεων από την ελληνική πλευρά και την αντίστοιχη νομιμοποίηση των διεκδικήσεων της άλλης πλευράς. Είναι οι ρυθμίσεις που έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Είναι η υλοποίηση της πολιτικής της «βήμα προς βήμα» αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, που εξήγγειλε ο Κ. Σημίτης μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης τον Ιούλη του 1997, όπου υπέγραψε αποδεχόμενος τα «ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης είναι συνεπής με τις άλλες επιλογές της, στα πλαίσια της «πολιτικής ένταξης» της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό καταμερισμό.

Η υπόθεση των αεροδιαδρόμων και η αλλαγή του αεροπορικού χάρτη του Αιγαίου είναι η κορυφή του παγόβουνου της σταδιακής αλλαγής του καθεστώτος εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Εχουμε λοιπόν: Διευκόλυνση της παράνομης εισόδου των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Υποβάθμιση του ελληνικού FIR (αρμοδιότητα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας). Προετοιμασία του εδάφους για συρρίκνωση του ελληνικού εναέριου χώρου από τα 10 στα 6 ναυτικά μίλια σε περιοχές που γίνονται τουρκικές ασκήσεις. Στον ίδιο χορό αποχρωματισμού έχει μπει και η ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλη τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο έκανε έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο ανατολικό ήμισυ του Αιγαίου, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη γιατί οι έρευνες δεν έγιναν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δηλαδή στα ...6 μίλια από την ακτή!!! Για ανάλογες ενέργειες της Τουρκίας, το 1976 και το 1987, οι δύο χώρες είχαν έρθει στα πρόθυρα του πολέμου...

Με όλα αυτά γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για τον εθνικό αποχρωματισμό του Αιγαίου και τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών «διαφορών» στη βάση της συγκυριαρχίας, ώστε και οι δύο χώρες, απερίσπαστες, να προσφέρουν τις υπηρεσίες για την επιβολή της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ