Σάββατο 24 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «κακιά στιγμή»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η τροπολογία ήταν φωτογραφική και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου. Κατατέθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο από οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Ανθόπουλο, Κουρουπλή, Κίρκο, Διαμαντή, Βούγια, Χρυσανθακόπουλο, Στρατηλάτη και Φλώρο) και αποχαρακτήριζε 17.500 στρέμματα δάσους στη Σιθωνία Χαλκιδικής (πραγματικό «φιλέτο» δηλαδή), ώστε ο μεγαλοεργολάβος ιδιοκτήτης του «Πόρτο Καρράς» να κτίσει 2.500 βίλες. Επένδυση, την οποία ο προαναφερόμενος μεγαλοεργολάβος είχε εξαγγείλει σε... ανύποπτο χρόνο.

Τελικά, κάτω από τις έντονες καταγγελίες όλης της αντιπολίτευσης και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, η κυβέρνηση έκανε πίσω στα λόγια και - παρότι η τροπολογία ισχύει πλέον, αφού είχε γίνει αποδεκτή από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και εκλεγόμενο στη Χαλκιδική, Χρ. Πάχτα, αργά το βράδυ της Τετάρτης και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία - ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε προχτές ότι «θα καταργηθεί με το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο»...

Χρειάζεται, άραγε, να αναλύσουμε τι σημαίνουν όλ' αυτά, για το ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση, την πολιτική της, τα περί «νέου ύφους και ήθους» κλπ., κλπ.; Νομίζουμε πως όχι. Πάντως, δεν ήταν μια «κακιά στιγμή», όπως επιχείρησε να το υποβαθμίσει χτες ο Κ. Γείτονας. Εκτός και με το «κακιά στιγμή», εννοούσε το γεγονός πως τους πήραν μυρουδιά και τους αποκάλυψαν...

Υ.Γ. Η χθεσινοβραδυνη παραίτηση του Χρ. Πάχτα και οσα προηγήθηκαν χθες (ρεπορταζ σε άλλη σελίδα) δεν αλλάζουν στο παραμικρό τα παραπάνω.

Τι λέει η διοίκηση της ΕΡΤ;

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι κάνουν αυτή τη «δουλιά» μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, υπουργείων, νομαρχιών και δήμων. Φαίνεται, όμως, πως η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά όλο τον κρατικό μηχανισμό, όλες τις υπηρεσίες, τους οργανισμούς, κλπ., κλπ. Αλλιώς δεν εξηγείται.

Αναρωτιέστε, βέβαια, για ποια «δουλιά» λέμε. Εξηγούμαστε. Βάζουν τους εργαζόμενους των προαναφερόμενων υπηρεσιών να παίρνουν τηλέφωνο τούς πολίτες και, είτε να τους προσκαλούν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, είτε να ρωτούν αν θέλουν κάποια εξυπηρέτηση, κλπ., κλπ. Απ' ό,τι φαίνεται, μάλιστα, έχουν οργανώσει τη σχετική «δουλιά», διαθέτοντας εξειδικευμένους και κατηγοριοποιημένους καταλόγους ονομάτων, ανάλογα με το επάγγελμα, τον τόπο κατοικίας, τυχόν αιτήσεις τους σε δημόσιες υπηρεσίες, κλπ., ώστε να είναι περισσότερο «αποτελεσματικές» οι «προσκλήσεις». Βλέπετε, οι νέες τεχνολογίες και η μηχανοργάνωση του δημοσίου αναβαθμίζουν πρωτίστως τις κάθε λογής βρώμικες μεθόδους των εκάστοτε κυβερνώντων και κατόπιν την ποιότητα των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχουν οι υπηρεσίες στους πολίτες.

Το τελευταίο σχετικό κρούσμα, που μας καταγγέλθηκε, αφορά την κρατική ΕΡΤ. Εργαζόμενος στη ΝΕΤ πήρε τηλέφωνο ηθοποιό - χωρίς καν να γνωρίζονται - και τον προσκάλεσε σε προεκλογική συγκέντρωση υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος.

Εχει να δώσει κάποια εξήγηση η διοίκηση της ΕΡΤ;

Ο Κ. Σημίτης...

«Η ψυχή βγαίνει, αλλά το χούι δε φεύγει», λένε στη Θεσσαλία, και η χτεσινή προεκλογική παρουσία του Κ. Σημίτη στη Λάρισα απέδειξε ότι στο πρόσωπο του αποχωρούντα πρωθυπουργού αυτή η λαϊκή ρήση «πάει γάντι». Μιλώντας χτες βράδυ σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη θεσσαλική πρωτεύουσα ο Κ. Σημίτης επανέλαβε τα γνωστά κυβερνητικά ψεύδη, επιχειρώντας ν' αναποδογυρίσει την πραγματικότητα μήπως και συγκρατήσει ψήφους.

Είπε, λοιπόν, ότι η κυβέρνησή του έκανε πάρα πολλά καλά για τη Θεσσαλία, πετυχαίνοντας την ανάπτυξη της περιοχής και την επίλυση πολλών λαϊκών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε πως, με την Περιφερειακή Χάρτα Σύγκλισης, που θα διαχειριστεί η υπό τον Γ. Παπανδρέου νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Θεσσαλία θ' αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και οι Θεσσαλοί θα δουν ακόμα καλύτερες μέρες. Επέμεινε, δηλαδή, ο οσονούπω «τελειωμένος» πρωθυπουργός στην κυβερνητική τακτική των απατηλών ψευδών και των ανέξοδων υποσχέσεων, χωρίς να δείξει το παραμικρό δείγμα μετάνοιας και αυτοκριτικής.

... και οι Θεσσαλοί

Εμφανιζόμενος, λοιπόν, για τελευταία φορά, ως πρωθυπουργός στη Θεσσαλία, ο Κ. Σημίτης δεν ένιωσε την ανάγκη ν' απολογηθεί, ούτε να ζητήσει συγνώμη.

Αλλά κι αν τη ζητήσει, οι Θεσσαλοί δε θα του έδιναν συγχωροχάρτι. Γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι ήταν αυτός που έδινε την εντολή να πάνε τα ΜΑΤ και να ξυλοφορτώσουν αλύπητα τους αγρότες στην Εθνική Οδό, μόνο και μόνο επειδή αγωνίστηκαν στους δρόμους για το ψωμί και το δίκιο.

Οπως δεν ξεχνούν ότι στα 8 χρόνια της πρωθυπουργίας του δεν άκουσε ποτέ τις φωνές αγωνίας, απόγνωσης, οργής και αγανάκτησης των φτωχών και των αδικημένων της Θεσσαλίας. Των εργαζομένων που ξαπόστειλε στην ανεργία, των αγροτών που ξεκλήρισε, των βιοτεχνών που χρεοκόπησε, των νέων που άφησε χωρίς δουλιά και χωρίς μόρφωση, των συνταξιούχων που εξευτέλισε πετώντας τους ένα ξεροκόμματο για να ζήσουν.

«Καινούριο» και καινούριο

Ετσι όπως παρουσιάζεται αυτή η ιστορία περί «ανανέωσης» και «καινούριων ιδεών» παραπέμπει πρακτικά στο «όπου γυαλίζει να πατάτε...» (για όσους δε μεγάλωσαν σε χωματόδρομους, εκεί, που γυαλίζει, είναι εκεί, που μαζεύεται το νερό και βρίσκεται η παγίδα - λακκούβα...).

Τώρα πώς γίνεται «λογική» ο παραλογισμός και το χοντρό αστείο των παιδικών μας χρόνων μετατρέπεται σε εκλογική τακτική του δικομματισμού; Μόνον έτσι μπορούσε να γίνει, αφού η γενικά παράλογη θέση τους γίνεται ακόμα πιο παράλογη σε εκλογική περίοδο. Αφού είναι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, αλλά, για να συνεχίσουν να το εκπροσωπούν επάξια, πρέπει να βάζουν την πραγματικότητα ανάποδα στην κατακόρυφο και να εμφανίζονται σαν εκπρόσωποι του λαού. Κάπως έτσι, άλλωστε, τους «ζυγιάζει» και τους δίνει «χρίσμα» το κεφάλαιο. Πόσο ικανοί είναι, σε τέτοιες ή σε ανάλογες περιόδους, να «φέρνουν βόλτα» το λαό...

Για παράδειγμα, ο νέος(;) Γιώργος Παπανδρέου μέσα σε μια φράση στο Λαύριο άνοιξε, ουσιαστικά, την «πίσω πόρτα», για να εισβάλει το κεφάλαιο και να σαρώσει ό,τι βρει μπροστά του από τα εργατικά κεκτημένα. Οποιος νομίζει πως υπάρχει υπερβολή σ' αυτόν το συλλογισμό, ας αναλογιστεί όχι μόνο τις άμεσες συνέπειες στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις συνθήκες εργασίας, αλλά και τις αλυσιδωτές επιδράσεις, που θα έχει αυτή η «καινούρια ιδέα».

Και μόνο που έπεσε τέτοιο «δηλητήριο» στην κοινωνική ψυχολογία, τη ζημιά την έκανε. Ακόμα και ποτέ να μην εφαρμοστεί η ίδια η πρόταση, η «πόρτα» στο κεφάλαιο άνοιξε με την πολύ παλιά μέθοδο - άλλοθι, πως «ανοίγει για τους νέους». Τώρα, φυσικά, για να μην τον αδικούμε, η ιδέα είναι όντως πρωτότυπη, αφού με τέτοια ακραία μορφή δε θα τη βρείτε πουθενά. Ούτε στους πιο κλασικούς θεωρητικούς του νεοφιλελευθερισμού. Μ' αυτήν την έννοια, μάλλον αριστεύει για την ώρα στις εξετάσεις στο κεφάλαιο. Οπως αριστεύει και με τις άλλες «πρωτοτυπίες», περί ιδιωτικών πανεπιστημίων, περί ικανοποιητικών αγροτικών συντάξεων, αγροτών στο Ιντερνετ, ρεφενέ παιδικών σταθμών κλπ.

Ο «αντίπαλος» - ταξικός εταίρος στο δικομματικό σύστημα, βέβαια και αυτός νέος, παίρνει και αυτός πολύ καλούς βαθμούς, αφού προτείνει την ίδια πολιτική και, ταυτόχρονα, μιλάει για «αλλαγή πολιτικής». Είναι φορές, μάλιστα, που τον «πιάνει το παράπονο», που ο άλλος νέος τού «κλέβει τις ιδέες». Μια πιο προσεκτική ματιά στην τακτική των δύο αμέσως αποκαλύπτει πως γίνεται αγώνας δρόμου, όχι στο τι θα πει ο καθένας, αλλά στο πώς θα το πει πρώτος και με πιο πρωτότυπο τρόπο. Οπου το «πρωτότυπο» βρίσκεται στην τέχνη, να κρυφτεί η ουσία του και να παρουσιαστεί το αντιλαϊκό - φιλολαϊκό, αφού εκεί είναι που δίνουν τις εξετάσεις.

Ολα τα «καινούρια και ανανεωτικά» του δικομματισμού είναι «μελάνι της σουπιάς», για να κρύψουν την ταξική ουσία της πολιτικής τους. Τα αληθινά καινούρια βρίσκονται απέναντι. Στο διαφορετικό κόσμο. Εκεί, όπου βρίσκονται τα λαϊκά συμφέροντα, που δεν πρόκειται ποτέ να είναι τα ίδια με εκείνα του κεφαλαίου. Εκεί που βρίσκεται το ΚΚΕ...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα ανανεωτικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως οφείλει να κάνει μια ειδική τελετή η Βουλή και να του ...χαρίσει το έδρανο, διότι έχουν περάσει πολύ καιρό μαζί. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που δε θα είναι στο επόμενο Kοινοβούλιο, όπως είπε (αν και μάλλον τα έχει κανονίσει, ώστε να μη στερηθεί η εθνική αντιπροσωπεία το ...επώνυμο).

Πάντως, χτες, στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχε ...άρωμα ΠΑΣΟΚ. Μόνο στην περίπτωση του Κώστα Σημίτη είδαμε τέτοιο χειροκρότημα με την ανακοίνωση μιας αποχώρησης.

Η διαφορά, βέβαια, των δυο είναι ότι ο μεν Μητσοτάκης επέλεξε σχετικά πιο ελεύθερα να αποχωρήσει χειροκροτούμενος, ενώ ο Σημίτης αποχώρησε χειροκροτούμενος, για να μην αποχωρήσει ...πετροβολούμενος.

Θα είχε ενδιαφέρον, πάντως, να ...επεκτεινόταν ο «ιός» των αποχωρήσεων και να μας αποχαιρετούσαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία από την πολιτική ζωή της χώρας. Τότε να δουν χειροκρότημα που θα «έπεφτε»...

Αυτά, όμως, δε γίνονται, αλλά κατακτιούνται...

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ, όμως, πεισματικά αρκετά ηλεκτρονικά ΜΜΕ και διάφορες εκπομπές σ' αυτό το θέμα της ανανέωσης. Συνεχίζουν να ρωτάνε, αν προτιμάμε νέους ή ηλικιωμένους πολιτικούς κι αν ναι, αν μας αρέσουν οι 60άρηδες, οι 50άρηδες, οι 40άρηδες ή οι 30άρηδες.

Πρώτη φορά η πολιτική ανάλυση, ομολογουμένως, έχει φτάσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο. Το στοιχειώδες σημείο, ότι είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις τον πολιτικό από την πολιτική του, μοιάζει έννοια άγνωστη σε ανθρώπους που θέλουν να δηλώνουν ειδήμονες.

Πότε, επιτέλους, θα καταλάβουν ότι οι πολιτικές επιλογές και στόχοι είναι αυτοί που καθορίζουν και την επιλογή των προσώπων; Οντως, αν έχεις ως πολιτικό στόχο την «ένταξη στην ΟΝΕ» ή γενικώς τη διαχείριση όσων ζητούν οι ΕΕ και οι ΗΠΑ, έναν Σημίτη, έναν Παπανδρέου ή έναν Καραμανλή θα χρειαστείς, επιλέγοντας μόνο το ...στιλ. Αν θέλεις κάποια άλλη κατεύθυνση, όμως;


Πολιτική χρηματοδότησης της ολιγαρχίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ας μην προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Η «νέα ιδέα» του Γ. Παπανδρέου, περί ανασφάλιστης προσωρινής εργασίας των νέων - η οποία είναι πολύ παλιότερη κι από την απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών για ριζική μείωση του λεγόμενου εργασιακού κόστους - δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας, ούτε στη γενική του έκφραση ούτε στις νέες ηλικίες. Αλλωστε, αυτή την πολιτική ακολουθεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και οι πάντες γνωρίζουν τα αποτελέσματα. Οι άνεργοι είναι περισσότεροι από 500.000 (σε ποσοστό 13-14%), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στην πραγματικότητα είναι ακόμη περισσότεροι και στις νέες ηλικίες το αντίστοιχο ποσοστό πλησιάζει το 30%. Το ίδιο λένε ουσιαστικά και τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Τέσσερα χρόνια τώρα, το σύνολο των απασχολουμένων στη χώρα μας βρίσκεται γύρω στα 3.970.000 εργαζόμενους. Κι όμως, τεράστια ποσά δίνονται στην ολιγαρχία για τη λεγόμενη πολιτική ανάπτυξης της εργασίας. Προνόμια, κίνητρα και φοροαπαλλαγές, χρήματα για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, επιδοτήσεις των ασφαλίστρων, κλπ., κλπ. Ακόμη και το επίδομα ανεργίας αποφάσισε η κυβέρνηση να το δίνει στους επιχειρηματίες, όταν αυτοί προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους.

Τι γίνεται στην πράξη; Τα τεράστια αυτά ποσά τσεπώνονται από τους αετονύχηδες της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», αλλά η ανεργία μένει στο ...ύψος της.

Απόδειξη της αντιδραστικής πορείας

Βέβαια, η ηλικία της προαναφερόμενης, δήθεν ρηξικέλευθης, «νέας ιδέας» του Γ. Παπανδρέου πλησιάζει τα 70 χρόνια. Κι αυτό γιατί από το 1918, που ιδρύθηκε το ΚΚΕ και έγραψε στις σημαίες του και την Κοινωνική Ασφάλιση, στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και μετά από σκληρούς αγώνες έγινε δυνατό να μπουν στην Ελλάδα τα θεμέλια της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης, ως αναπόσπαστου στοιχείου της εργασίας. Στην ουσία, η «νέα ιδέα» του Γ. Παπανδρέου θέλει να γυρίσει την ελληνική κοινωνία εβδομήντα τουλάχιστον χρόνια πίσω. Οπως ακριβώς απαιτούν οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες και οι άλλες πολυεθνικές. Οπως ακριβώς κάνουν οι αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (ευλυγισία, κινητικότητα, μερική απασχόληση, κλπ.), οι οποίες καταργούν το σταθερό ωράριο - και μαζί του τη σταθερή αμοιβή, τη σταθερή ασφάλιση, κλπ., κλπ. - και ξεθεμελιώνουν μια σειρά από, κατακτημένα με σκληρούς αγώνες και αίμα, δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Στην πραγματικότητα και σε τελευταία ανάλυση, τόσο οι προαναφερόμενες «νέες ιδέες», όσο και οι αντίστοιχες, μέχρι σήμερα, αντεργατικές πρακτικές της κυβέρνησης, δεν είναι πρόχειρες και αποσπασματικές, όπως λέει αμήχανα η ηγεσία της ΝΔ. Είναι μέτρα, που ικανοποιούν τις ανάγκες «εκσυγχρονισμού» του συστήματος, το κυνηγητό των καπιταλιστικών κερδών και το μονοπωλιακό ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, όμως, αποκαλύπτουν την πορεία αντιδραστικοποίησης του σύγχρονου καπιταλισμού και το βαθμό όξυνσης των αξεπέραστων αντιφάσεών του.

Πολιτικοί απατεώνες

Προχτές, η «Καθημερινή» ασκούσε κριτική στο λαϊκισμό του Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την «ιδέα» περί ανασφάλιστης προσωρινής εργασίας των νέων. Χτες το «Βήμα» ασκούσε κριτική στον Κ. Καραμανλή, με αφορμή την προεκλογική υπόσχεση του τελευταίου να θεωρούνται πολύτεκνες και οι οικογένειες με τρία παιδιά.

Δίκιο έχουν και οι δυο. Πράγματι, εκτός πολλών άλλων, οι Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής είναι λαϊκιστές και δημαγωγοί. Με άλλα λόγια, είναι πολιτικοί απατεώνες...

Ο πρωταθλητής...

Τις επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα στις τουριστικές επιχειρήσεις εκθείασε ο υπουργός Ανάπτυξης σε τοποθέτησή του στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας την εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην παράδοση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Πολιτική, στην οποία συναινούν και οι «παλιοί» και οι «νέοι» στο κυβερνών κόμμα, όσο και οι δικομματικοί αντίπαλοί τους.

«Ο ιδιωτικός τομέας του τουρισμού μας αναδεικνύεται σε πρωταθλητή, συγκροτώντας το 75% της οικονομίας του ελληνικού τουρισμού», είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος. Αυτό που δεν είπε είναι πως αυτές οι λαμπρές επιδόσεις (με άλλα λόγια, τα μπόλικα κέρδη) οφείλονται στις ανεκτίμητες εγκαταστάσεις και τα εδάφη που εκχώρησε η κυβέρνηση στους ιδιώτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη δημόσια (δηλαδή, λαϊκή) περιουσία, σε βάρος του λαού για να «μεγαλουργήσουν».

Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες τού μέχρι σήμερα ΠΑΣΟΚ. Αυτά πρεσβεύει και ο υποψήφιος αρχηγός του. Αυτά ετοιμάζονται να κάνουν και οι επίδοξοι διάδοχοί του, που υπερασπίζονται την ικανότητά τους να ασκήσουν την ίδια πολιτική, με... καλύτερο τρόπο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ερχονται χειρότερα...

Αν έχει κάποιο ενδιαφέρον η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, είναι ότι απεικονίζει, πάντα με ταξικά κριτήρια, τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα δίνει απάντηση στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση της επόμενης μέρας... Επομένως, αν ο Ελληνας ψηφοφόρος θελήσει να μάθει τι θα πράξει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μάρτη στον τομέα της οικονομίας, είτε πρόκειται για κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε για κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει παρά να διαβάσει την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι λέει, λοιπόν, η τελευταία έκθεση της ΕΕ για την ελληνική οικονομία; Λέει κατ' αρχάς ότι, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα τα δύο βασικά διαρθρωτικά της προβλήματα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες. Μιλά, επίσης, για τους «υψηλότατους κινδύνους» που την απειλούν τα επόμενα χρόνια, κίνδυνοι οι οποίοι κωδικοποιούνται στα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, το υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά και τα δημοσιονομικά βάρη που θα επιφέρει η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος... Οσον αφορά στην αγορά εργασίας, επισημαίνονται οι ...ελλιπείς προσπάθειες για την προώθηση της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επιφυλάσσεται για το γεγονός ότι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα σταθούν εμπόδιο στην προώθηση σημαντικών τροποποιήσεων του συνολικού πλαισίου των μισθολογικών διαπραγματεύσεων...

Σαν λογική συνέπεια των επισημάνσεων αυτών, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, που αφορούν στη διετία 2004 - 2005 και υπό το πρίσμα της προώθησης της «στρατηγικής της Λισαβόνας» συμπυκνώνονται στα ακόλουθα: Προώθηση πολιτικών που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα (του κεφαλαίου), δηλαδή νέα επίθεση σ' ό,τι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα. Σκληρή δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή πλήρης εμπορευματοποίηση των «κοινωνικών υπηρεσιών». Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησής του, νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι δεν έχουν κανένα άγχος για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, περιγράφουν με ωμό ρεαλισμό την επόμενη μέρα...

Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται ο παράγοντας «δικαίωμα ψήφου», το όπλο που έχει στα χέρια της η εργατική τάξη, οι φτωχοί αγρότες, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία που συνθλίβεται στις μυλόπετρες του δικομματισμού. Στην Ελλάδα, υπάρχει ήδη μια συσσωρευμένη εμπειρία για το πού οδηγούν οι πολιτικές που μόλις αναφέραμε. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δε γνώριζε... Εχει γίνει άκρως επιθετική και ιταμή η αστική τάξη της χώρας, η συσσώρευση πλούτου και υπερκερδών στα χέρια μιας ελάχιστης μειοψηφίας πλουτοκρατών είναι κάτι το πρωτοφανές για τα νεότερα χρονικά της χώρας.

Κανείς δε δικαιούται να πει πως αγνοεί την κατάσταση αυτή ότι η αυριανή μέρα θα είναι ακόμα χειρότερη, εκτός εάν: Στηρίξει αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, απεγκλωβιστεί από τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, μπει αποφασιστικά στους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς αγώνες, πιστέψει στις δυνάμεις του, πάρει τις τύχες στα χέρια του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ