Τρίτη 2 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοιτάζει γύρω του...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η Πάτρα να διεκδικεί τον τίτλο της «πρωτεύουσας της ανεργίας», αφού η τελευταία φτάνει στο 30% και κάθε λαϊκό σπίτι έχει έναν τουλάχιστον άνεργο, αλλά ο Γ. Παπανδρέου δε σκαμπάζει από τέτοια. «Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω την Πάτρα που ξεπέρασε την κρίση»(!), είπε τις προάλλες, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά συμπλήρωσε με στόμφο ότι «θα έχουν δουλιά όλοι και δε θα υπάρχει ούτε ένας άνεργος», τονίζοντας πως αυτό αποτελεί προσωπική του δέσμευση... Λες και η σημερινή οικτρή κατάσταση δεν αποτελεί τη συνέπεια, πρωτίστως, της εικοσαετούς διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της αντιλαϊκής του πολιτικής, της υπόκλισης στους νόμους της αγοράς και της απλόχερης κυβερνητικής φροντίδας στο μεγάλο κεφάλαιο και τη συνεχή αύξηση των τεράστιων κερδών του.

Εύστοχα και απόλυτα δικαιολογημένα, η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σχολίασε σε ανακοίνωσή της πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί», καλώντας τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες της Αχαΐας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, στέλνοντας «το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στην ανεργία» και αναδείχνοντας ισχυρό το ΚΚΕ.

Οι δεξιές και οι «διαπλοκές» τους

«Παρά τη σκληρή επίθεση του Γιώργου - ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ για Ακροδεξιά από Καραμανλή» έλεγε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος των «Νέων». Την ίδια στιγμή, ολόκληρη η πρώτη σελίδα της χτεσινής «Αυριανής» ήταν αφιερωμένη στην προχτεσινή συγκέντρωση του ΛΑΟΣ και ο «ξύλινος» πρωτοσέλιδος τίτλος σημείωνε: «Το μέγεθος και ο παλμός της, αποδεικνύουν την απάτη των στημένων δημοσκοπήσεων - ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ - Ο ΛΑΟΣ όχι μόνο μπαίνει στη Βουλή αλλά διεκδικεί και την τρίτη θέση!».

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας, τόσο για τη μια, όσο και για την άλλη δεξιά, όπως και για τις όποιες «διαπλοκές» τους.

Πολιτικός καιροσκοπισμός

«Καθόσον αφορά τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, τα όρια ηλικίας θα παραμείνουν σταθερά και δε θα αλλάξουν, τουλάχιστον σε ένα χρονικό ορίζοντα 25 ετών». Το παραπάνω, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, είναι μια δέσμευση του Γ. Παπανδρέου, την οποία ανέλαβε στην πρόσφατη συνάντησή του με τη Συνομοσπονδία. Μια «δέσμευση», που δείχνει ότι ο πολιτικός καιροσκοπισμός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει όρια.

Πολλές παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν σχετικά. Πρώτα απ' όλα προκύπτει ένα ερώτημα για το τι θα συμβεί με τα όρια ηλικίας των άλλων ασφαλισμένων. Η απάντηση είναι δεδομένη: Τα δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων - και των ΕΒΕ - απειλούνται από την πολιτική που ακολουθείται, ανεξάρτητα από τις όποιες - προεκλογικές - «δεσμεύσεις».

Αλλά και να μην αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ΕΒΕ, εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο μέσα από διαφορετικούς δρόμους. Γιατί τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχονται οι μικροί ΕΒΕ, ως συνέπεια της πολιτικής εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, απειλούν όχι απλώς να μεταθέσουν τραγικά το χρόνο συνταξιοδότησής τους, αλλά και να τον καταργήσουν στην πράξη...

Αυταπάτες

«Ο κ. Σημίτης είναι ένας άνθρωπος με αριστερή συγκρότηση και παιδεία...

... Ο κ. Σημίτης και οι ομόλογοί του Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα μπορούσαν, εάν το ήθελαν, να διαμορφώσουν σε ευρωπαϊκή κλίμακα άλλα δεδομένα. Για μεγάλο διάστημα είχαν τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων της ΕΕ. Υποχώρησαν, όμως, στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και συνθηκολόγησαν μαζί του».

Τα παραπάνω, τα λέει ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Και τα σημειώνουμε, γιατί είναι αρκούντως ενδεικτικά σχετικά με το τι εννοεί ο ΣΥΝ, όταν μιλάει για αριστερά. Και ακόμη, γιατί αποτελούν μια έμμεση πλην σαφή ομολογία ότι οι όποιες αναλύσεις και θέσεις του ΣΥΝ έχουν μείνει δεκαετίες πίσω, όταν - μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, τόσο στον κόσμο και στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας - οι διάφορες σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις είχαν ορισμένα προοδευτικά στοιχεία στην πολιτική τους.

Προφανώς, η συνεχώς «ανανεούμενη αριστερά» του ΣΥΝ και όσοι συμβαδίζουν μαζί του συνεχίζουν να αυταπατώνται με πειράματα του τύπου της ιταλικής «Ελιάς», όπως και των κεντροαριστερών κυβερνήσεων Μιτεράν στη Γαλλία και αδυνατούν να βγάλουν τα ολοφάνερα συμπεράσματα από την αποτυχία των πειραμάτων αυτών.

«Μαύρο» στην κοροϊδία

Εξι μέρες πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε νέες «παροχές» για τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους πολύτεκνους. Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή και του προέδρου της ΝΔ σ' αυτόν το νέο κύκλο της προεκλογικής «παροχολογίας».

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οφείλουν να γυρίσουν την πλάτη στην αγυρτεία του δικομματισμού, ο οποίος όχι μόνο ευθύνεται για τα σημερινά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, αλλά έρχεται τώρα να προσβάλει και τη νοημοσύνη τους.

Από τις υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής αξίζει να κρατήσουν ότι αυτές οφείλονται στην πίεση της εκτεταμένης λαϊκής δυσαρέσκειας, που υποχρεώνει τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να αναγνωρίσουν τα όποια περιθώρια για την κάλυψη μέρους των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό, η ψήφος στο ΚΚΕ που θα πολλαπλασιάσει αυτή την πίεση προς την κυβέρνηση της 8ης Μάρτη είναι η κατ' εξοχήν αποτελεσματική ψήφος για τους εργαζόμενους.

Στις πέντε μέρες, που απομένουν μέχρι τις εκλογές, οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα επιδοθούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην επιχείρηση εκμαυλισμού, εκφοβισμού, χειραγώγησης, ή προσεταιρισμού ψηφοφόρων με τις γνωστές και από το παρελθόν μεθόδους.

«Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να μην ξανάρθει το κράτος της δεξιάς», καλούν οι σμπίροι του κυβερνώντος κόμματος. Ποια όμως είναι η δεξιά; Δεν είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που με την πολιτική τους έφεραν την ανεργία στα ύψη, που ξεκλήρισαν πάνω από 100.000 αγροτικά νοικοκυριά, που καταδίκασαν χιλιάδες συνταξιούχους και λαϊκές οικογένειες να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας; Δεν είναι κράτος της δεξιάς τα ΜΑΤ κατά των αγροτών, των εργαζομένων, των μαθητών, των συνταξιούχων, τα «μαθητοδικεία» και τα «αγροτοδικεία» που ακόμη λειτουργούν;

«Η ΝΔ σημαίνει πολιτική αλλαγή», βροντοφωνάζουν οι σμπίροι του Κ. Καραμανλή. Κι ας είναι οι πολιτικές τους θέσεις και προτάσεις τόσο δεξιές, όσο και αυτές του ΠΑΣΟΚ. Κι ας φωνάζανε, μέχρι πριν λίγο καιρό, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το δικό τους πρόγραμμα και τη δική τους δεξιά πολιτική.

Υποσχέσεις για προσλήψεις, για οικονομικές διευκολύνσεις, για δάνεια, για ατομικές εξυπηρετήσεις, παρέχονται αφειδώς από τους πράσινους και τους γαλάζιους μηχανισμούς με αντάλλαγμα την ψήφο. Μαζί μ' αυτά και υπαινιγμοί (αν όχι ανοιχτές προειδοποιήσεις) για δυσμενή αντιμετώπιση την επόμενη μέρα.

Αλήθεια, ποιος εργαζόμενος θα δεχτεί αυτήν τη συναλλαγή για να συνυπογράψει, με την ψήφο του, την αυριανή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, την παραπέρα αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των συντάξεων, την ακόμη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας και τόσα άλλα παρόμοια;

Ο κάθε εργαζόμενος οφείλει να σταθμίσει τα ατομικά, αλλά και τα ταξικά του συμφέροντα, να αξιοποιήσει την εμπειρία του από τα τριάντα χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να έχει υπόψη του ότι την «επόμενη μέρα» είτε με γαλάζια, είτε με πράσινη κυβέρνηση, η ίδια και χειρότερη αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Με αυτοπεποίθηση, χωρίς ταλαντεύσεις και με εμπιστοσύνη στις δικές του δυνάμεις να ψηφίσει ΚΚΕ. Για να έχει η ψήφος του αντίκρισμα.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα δεξιά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ είναι η προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου: Ας ασχοληθούμε με την ακροδεξιά (που κρύβεται στη Νέα Δημοκρατία), προκειμένου να ξεχάσουμε τη ...δεξιά (που κάθε άλλο παρά κρύβεται), τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ!

Είναι φανερό πως τα δυο κόμματα ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να οριοθετηθούν το ένα απ' το άλλο. Μόνον που η αναζήτηση είναι προφανώς μάταιη σε όσα πεδία κι αν ανατρέξουν, φροντίζοντας με επιμέλεια να αποφεύγουν αυτό της πραγματικής ζωής και των ίδιων πολιτικών που πρεσβεύουν.

Κι αν, τέλος πάντων, στο ΠΑΣΟΚ έχουν τόση αγωνία για την ξενοφοβία και τις κοινωνικές διακρίσεις, ας ασχοληθούν με την κυβερνητική τους πολιτική, η οποία, και τους αλλοδαπούς προσφέρει για εκμετάλλευση χωρίς όρια στους εργοδότες, και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν παίρνει για τις υπάρχουσες μειονότητες.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ έταξαν στους αγρότες Παπανδρέου και Καραμανλής, δε λέμε. Επιδοτήσεις, ΕΚΑΣ, δανειακές διευκολύνσεις, προώθηση των ελληνικών προϊόντων και ο,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μια ...μικρή λεπτομέρεια ξέχασαν: Οτι αμφότεροι σκοπεύουν να τους εξαφανίσουν!

Διότι μπορεί οι αγρότες να μην αποφοίτησαν από το Χάρβαρντ, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ούτε από το ΜΙΤ, όπως ο Κώστας Καραμανλής, όμως έχουν πλουσιότατη εμπειρία από τέτοιες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Και, το κυριότερο, έχουν καταλάβει πως τέτοια και παρόμοια μέτρα υπέρ των αγροτών και ταυτόχρονη αποδοχή των ευρω-κατευθύνσεων περί δραστικής μείωσης του αγροτικού πληθυσμού ...δεν κολλάνε. Και σ' αυτό, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν ασυζητητί χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο.

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ προεκλογικό χαμό, στο μεταξύ, φαίνεται να τα βρήκαν Ελλαδική Εκκλησία και Φανάρι. Πώς, τι και γιατί, μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ. Πάντως, σίγουρα, οι συμβιβασμοί σ' αυτές τις περιπτώσεις προέρχονται από ...γενικότερο αλισβερίσι.


Γρηγοριάδης Κώστας

Γιατί το «διακύβευμα» (μια και είναι της μόδας η λέξη) σίγουρα δεν είχε να κάνει απλά με το σεβασμό των αποφάσεων Συνόδων που έγιναν εδώ και 300 χρόνια, αλλά με πολύ σύγχρονα συμφέροντα...

Απίστευτοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι απίστευτοι, απίθανοι, προκλητικοί. Αλλωστε, όποιος χαρακτηρισμός κι αν χρησιμοποιηθεί δεν μπορεί να αποδώσει τη θρασύτητά τους.

Βγήκε το Σάββατο το βράδυ ο Θ. Τσούρας - στενός συνεργάτης του Γ. Α. Παπανδρέου - στο «Μέγκα» και κατακεραύνωσε τη ΝΔ γιατί θέλει να καταργήσει το κλειστό νοσήλιο, να καταργήσει τη λίστα φαρμάκων και να επιβάλει ένα μίνιμουμ φαρμάκων, που θα δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κάνει πως δεν ξέρει ο Θ. Τσούρας ότι το κλειστό νοσήλιο για τα δημόσια νοσοκομεία καταργήθηκε στις 3.2.1998 με την κοινή απόφαση των - τότε - υφυπουργών Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Εργασίας Ν. Φαρμάκη (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 99 της 10.2.1998). Από τότε για τα δημόσια νοσοκομεία ισχύει το Ημερήσιο Ενοποιημένο (κλειστό) Νοσήλιο και το Συνολικό Ενοποιημένο (κλειστό) Νοσήλιο. Η ρύθμιση αυτή προκάλεσε αυξήσεις ανάλογα με τη θέση από 29% έως 64% και άφησε εκτός πανάκριβα φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις που φτάνουν μέχρι 8.804 ευρώ(!).

Επίσης, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αύξησαν το νοσήλιο των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στο Ωνάσειο και στις ιδιωτικές κλινικές από 5.870 σε 8.804 ευρώ (ΦΕΚ 1184/11.9.2001) και αύξησαν πάνω από 40% το νοσήλιο προς τις ιδιωτικές κλινικές (ΦΕΚ 1372/18.10.2003), ενώ θέσπισαν και ειδικό νοσήλιο για τους ψυχιατρικούς τομείς.

Κι ύστερα ο Τσούρας εμφανίζεται ως αμύντορας του δημόσιου συστήματος υγείας απ' την πολιτική εμπορευματοποίησης της ΝΔ.

Ημαρτον, κύριε!

Ο «αριστερός» Χριστοδουλάκης!

«Το ΚΚΕ δε θα το έβαζα με ιδιαίτερη προθυμία στην Αριστερά, διότι ναι μεν έχει στις τάξεις του πολλούς εργαζόμενους και τα λοιπά, αλλά είναι μια δύναμη η οποία εκφράζεται συντηρητικά σε πολλά ζητήματα». Θα ήταν ανάξια σχολιασμού η παραπάνω δήλωση του Ν. Χριστοδουλάκη, αν δεν ήταν αποκαλυπτική για το τι εννοεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν αναφέρεται στο δίλημμα «πρόοδος -συντήρηση». Προφανώς, ο Ν. Χριστοδουλάκης, χέρι - χέρι με τους Γιώργο - Μάνο - Ανδριανόπουλο - Ανδρουλάκη - Δαμανάκη, θεωρεί ότι η «νεοφιλελεύθερη» πολιτική τους είναι αριστερή και, μάλιστα, όσο περισσότερο αντιδραστικές και αντιλαϊκές προτάσεις κάνουν (π.χ. ανασφάλιστη εργασία, ιδιωτικά πανεπιστήμια, κλπ.), τόσο περισσότερο αισθάνονται «καινοτόμοι», «νεοτεριστές» και... αριστεροί. Περιττό, να σημειώσουμε, ότι το ΚΚΕ δεν έχει και δε θέλει να έχει καμία σχέση με την «Αριστερά» τους... Αυτή την... προοδευτικότητα, τους τη χαρίζουμε...

Θα φτιάξουμε και ποτάμια...

Στις 18 Γενάρη, στον Νέο Ερασμο της Ξάνθης, στη διάρκεια της πρώτης περιοδείας του εκτός Αθήνας, ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι οι σημερινές αγροτικές συντάξεις των 200 ευρώ είναι ικανοποιητικές για τους αγρότες, αφού οι τελευταίοι έχουν και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μετά, το... ξανασκέφτηκε και γύρω στα μέσα Φλεβάρη υποσχέθηκε ότι η αγροτική σύνταξη θα γίνει 300 ευρώ, μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας. Χτες το πρωί, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΦΑ», δήλωσε ότι έχει «κάνει μελέτη» και... δεσμεύεται προσωπικά, εάν το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι κυβέρνηση στις 8 Μάρτη, να χορηγηθεί στους αγρότες συνταξιούχους το ΕΚΑΣ, έτσι ώστε «ένα ζευγάρι αγροτών συνταξιούχων να παίρνει 800 ευρώ σύνταξη συνολικά», «διαψεύδοντας» ακόμη και την προχτεσινή δισέλιδη καταχώριση του ΠΑΣΟΚ, σε κυριακάτικες εφημερίδες, που μίλαγε για 300 ευρώ (βλ. φωτό)...

Πέρα από τη μεγάλη και συνεχιζόμενη για χρόνια τώρα κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων, με το διαβόητο ΕΚΑΣ και τη σχετική επιχείρηση αναδιανομής της φτώχειας, θα προτείναμε να αναβληθούν για κάνα δυο βδομάδες οι εκλογές, μόνο και μόνο για να δούμε πού θα φτάσει τις ψηφοθηρικές του υποσχέσεις ο Γ. Παπανδρέου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ούτε λεπτό χαμένο

Βδομάδα μάχης με το ψηφοδέλτιο στο χέρι είναι αυτή που διανύουμε και, κυριολεκτικά, τα πόδια μας πρέπει να πάρουν φωτιά. Κάθε μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κάθε φίλος και σύμμαχος με το ΚΚΕ πρέπει αυτές τις έξι μέρες, που απομένουν, να γίνουν η φωνή, που θα σαλπίσει το μήνυμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό. Με την καθαρή πρόταση του ΚΚΕ, να ξαναμιλήσουν με όσους συναγωνιστές συναντήθηκαν σε όλη την προηγούμενη πολύμορφη δράση - στις συσκέψεις, στις συναντήσεις, στις συγκεντρώσεις και, κυρίως, στους αγώνες - και να απευθυνθούν, επίσης, σε ακόμη περισσότερους εργαζόμενους μέχρι και την Κυριακή το βράδυ.

Δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος για να κερδηθούν εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι της πόλης και του χωριού, νέοι και άνεργοι, που αγανακτούν με την επίθεση που δέχτηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η πείρα που απέκτησαν πρέπει να γίνει το βασικό κριτήριο ψήφου. Και το ΚΚΕ πάει με «καθαρό το κούτελο» προς τα λαϊκά στρώματα. Γιατί πρωτοστάτησε αταλάντευτα σε κάθε μικρή και μεγάλη διεκδίκηση. Γιατί προειδοποίησε έγκαιρα και προς κάθε κατεύθυνση, για όλα όσα αντιλαϊκά έχουν ήδη γίνει και αρνήθηκε κατηγορηματικά, να σπέρνει αυταπάτες για «κοινωνικούς διαλόγους» και διαχωρισμούς ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ΕΕ και ΗΠΑ. Γιατί είναι το μοναδικό κόμμα, που έβαλε και βάζει την πραγματική διαχωριστική γραμμή της ελληνικής κοινωνίας, αυτή μεταξύ του λαού και της πλουτοκρατίας.

Για το ΚΚΕ, οι πολύ περισσότερες «κόκκινες» ψήφοι δε θα αποτελέσουν λόγο ικανοποίησης και κομματικής επιβράβευσης. Ισχυρό ΚΚΕ, πρώτα και κύρια, σημαίνει ισχυρό λαϊκό κίνημα, ισχυρή δύναμη αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα που θα 'ρθει. Σημαίνει χτύπημα στη μοιρολατρία και το φόβο των εργαζομένων κάτω από την πίεση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βιώνουν και πίστη στο γεγονός ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Σημαίνει περισσότερες ακόμη υποχρεώσεις, μεγαλύτερες ευθύνες, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, περισσότερες δυνατότητες για την προώθηση της μόνης ωφέλιμης για το λαό διεξόδου.

Οι πολιτικοί υπηρέτες της πλουτοκρατίας έχουν πολλές φορές κοροϊδέψει το λαό, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει για πάντα. Σημαντικά τμήματά του ριζοσπαστικοποιούνται, συμμετέχουν με διάφορες διαβαθμίσεις σε αγώνες και συγκρούσεις με την πολιτική του κεφαλαίου. Αυτή είναι και η «μαγιά» της αυριανής χειραφέτησης, που ήδη κυοφορείται.

Ο δρόμος των ριζικών ανατροπών, όπου θα αμφισβητηθούν ουσιαστικά τα θεμέλια και οι αιτίες των σημερινών αβάσταχτων προβλημάτων, είναι μακρύς και δύσκολος. Ομως, είναι ρεαλιστικός, γιατί βασίζεται στα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Η πρόταση του ΚΚΕ, για τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία - που εκφράζεται και στα ενωτικά του ψηφοδέλτια - έχει μπει στη ζωή και τα πρώτα της φύτρα δίνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Με τις συσπειρώσεις στο εργατικό, στο αγροτικό, στο γυναικείο, στο φιλειρηνικό κίνημα. Με τους καθημερινούς και συνεχώς αυξανόμενους λαϊκούς αγώνες. Η συμμαχία αυτή έχει ξεκάθαρο στόχο, σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό, με την πολιτική του κεφαλαίου και δεν έχει συγκυριακό και ψηφοθηρικό, αλλά στρατηγικό χαρακτήρα. Είναι συμμαχία των εκμεταλλευόμενων λαϊκών στρωμάτων, της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των επαγγελματιών, της ριζοσπαστικής νεολαίας και διανόησης και διεκδικεί όχι μόνον ουσιαστική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και άνοιγμα της προοπτικής για τη λαϊκή εξουσία. Οσο περισσότερα «κόκκινα βόλια» βρεθούν στην κάλπη το βράδυ της Κυριακής, τόσα περισσότερα βήματα θα γίνουν προς αυτήν την προοπτική.

«Δαγκωτό»

Τι κάθεσαι και σκέφτεσαι

τι πρέπει να ψηφίσεις,

άντε την άδεια τσέπη σου,

καημένε, να ρωτήσεις

και γνώμη αν θέλεις δεύτερη

ρώτα και το «ζωνάρι»

ή τη σκυφτή την πλάτη σου

που λύγισε απ' τα βάρη!

***

Τι κάθεσαι και σκέφτεσαι

κι έχεις σκοτούρα ζάλη

δε βλέπεις, φουκαράκο μου,

το τόσο σου το χάλι;

άντε άνοιξε τα μάτια σου

προτού σε κάνουν πτώμα

και ψήφο ρίξε στου λαού

στης τάξης σου το κόμμα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ