Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το τραγικό δίδαγμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακόμη μετρούν νεκρούς στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ινδικού ωκεανού, από την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη, μέχρι τη Σρι Λάνκα και την Ινδία, ακόμη και στη Σομαλία, στις ανατολικές ακτές της Αφρικής. Κι όπως όλα δείχνουν, η μεγάλη πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, που χάθηκαν, βρήκε το θάνατο από το φονικό μετασεισμικό θαλάσσιο κύμα, που σάρωσε την ευρύτερη περιοχή, έως και 2 ώρες, μετά το φονικό σεισμό των 8,9 R. Χρονική απόσταση, η οποία καταδείχνει και τις δυνατότητες, που υπήρχαν για να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Δεν υπήρχαν, όμως, τα αναγκαία συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και σχέδια εκκένωσης των παραλιακών περιοχών. Ούτε η ανάλογη προετοιμασία και εκπαίδευση των αντίστοιχων πληθυσμών.

Αυτό είναι το σοβαρότερο και πλέον τραγικό δίδαγμα της τεράστιας καταστροφής, που έπληξε τις χώρες του Ινδικού ωκεανού. Ενα δίδαγμα, που έχει μεγάλη αξία και για τη δική μας χώρα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές της εμφάνισης σεισμικών παλιρροϊκών κυμάτων στις ελληνικές θάλασσες. «Δυστυχώς, αν και η χώρα μας διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή, δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόβλεψη για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα παρόμοιο πρόβλημα», σημείωσε προχτές ο σεισμολόγος κ. Παπαζάχος. Ετσι θα συνεχίσουμε;

Μόνο στα κέρδη...

Τις προάλλες, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της, για τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών - μελών της ΕΕ στην επόμενη διετία. Σύμφωνα, με τις προβλέψεις αυτές, η Ιρλανδία έρχεται πρώτη ανάμεσα στα (πρώην «15») μέλη της ΕΕ και, σίγουρα, αρκετοί θα σπεύσουν και πάλι, να μιλήσουν για «ιρλανδικό θαύμα», που στηρίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις και τις γενναίες φοροαπαλλαγές, τα κίνητρα και τις παροχές προς τους κεφαλαιοκράτες - επενδυτές, κλπ., κλπ. Από τώρα, λοιπόν, τους παραπέμπουμε στα σχετικά στοιχεία της φτώχειας, της υποαπασχόλησης, κλπ., για την ίδια χώρα. Αν δεν το γνωρίζουν, τους πληροφορούμε ότι συναγωνίζονται ...επαξίως τα αντίστοιχα της χώρας μας. Μόνο στα κέρδη των κεφαλαιοκρατών έχει αντίκρισμα το «ιρλανδικό θαύμα»...

Μαθητές στα «σκυλάδικα»!

Αυτές τις μέρες των γιορτών αρκετά Λύκεια διοργανώνουν «σχολικούς χορούς». Ξέρετε πού γίνονται πολλοί απ' αυτούς; Σε «σκυλάδικα», ή σε «ύποπτα κλαμπς»! Ναι. μαθητές 16 - 18 χρονώ, «γλεντούν» μέχρι πρωίας, σε μέρη που κυκλοφορούν κάθε λογής «ανδράποδα». Θα πείτε: «Μια βραδιά είναι αυτή, δε χάθηκε ο κόσμος» και μπορεί να μας κατηγορήσετε ότι «διυλίζομεν τον κώνωπα και καταπίνομεν την κάμηλον», αφού «το «σκυλάδικο» και το «ναρκωτικό» βρίσκονται καθημερινά μέσα στα σπίτια μας, όπου τα φέρνει η τηλεόραση.

Κατ' αρχήν να πούμε ότι δεν είναι «μια βραδιά», καθώς και πολλές από τις λεγόμενες «εκπαιδευτικές» μαθητικές εκδρομές, καταλήγουν σε κάποια από αυτά τα «μαγαζιά». Αλλά κι αν ακόμα δεχτούμε ότι «το λίγο δε βλάπτει», πρέπει να παραδεχτούμε ότι κανένα όφελος δεν έχουν οι μαθητές - και, γενικότερα, οι νέοι - ερχόμενοι σ' επαφή με τέτοιους χώρους. Κι ας μη μας πουν οι αρμόδιοι πως «μόνοι τους το σκέφτηκαν οι μαθητές κι αυτοί επιλέγουν», γιατί δε θα πρόκειται απλώς για προσπάθεια αποφυγής ευθυνών, αλλά και για αποκάλυψη της ενοχής τους. Διότι κάποιοι ευθύνονται για το πώς σκέφτονται και για το ποιες επιλογές έχουν οι νέοι...

Αδιέξοδα

Ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές πέρασε τις προάλλες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, καθώς οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι τον βομβάρδιζαν με ερωτήσεις του τύπου: «Αν τα αμερικανικά στρατεύματα δεν μπορούν να προστατεύσουν τις ίδιες τις στρατιωτικές τους βάσεις, πώς είναι δυνατόν οι απλοί Ιρακινοί πολίτες να προσέλθουν με ασφάλεια στα 9.000 εκλογικά κέντρα της χώρας, στις εκλογές της 30ής Ιανουαρίου»; Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Αμυντικής Επιστήμης του αμερικανικού Πενταγώνου εκτιμούσε, σε σχετική εισήγησή της, ότι κάθε επιχείρηση σταθεροποίησης απαιτεί «20 Αμερικανούς ανά 1.000 κατοίκους του τοπικού πληθυσμού». Εφαρμοζόμενη στο Ιράκ η αναλογία αυτή σημαίνει, ότι θα χρειαστούν ...500.000 στρατιώτες.

Κι ενώ, τα πράγματα στο Ιράκ μόνο ρόδινα δεν είναι για τις ΗΠΑ, δεν είναι καλύτερα στο Αφγανιστάν. Εφτά περίπου βδομάδες μετά την εκλογή του εκλεκτού της Ουάσιγκτον, Χαμίντ Καρζάι, στο αξίωμα του Προέδρου και δύο και πλέον βδομάδες μετά την ορκωμοσία του, ο τελευταίος δεν έχει καταλήξει ακόμη στη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης. Ο σχηματισμός της τελευταίας μπλέκεται με την ύπαρξη τοπικών πολεμάρχων, φατριών και συμμοριών, καθώς οι τελευταίοι ασκούν την πραγματική εξουσία, έξω από την περίμετρο της Καμπούλ και μερικών ακόμη μεγάλων πόλεων. Κι όλ' αυτά, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, η οποία θα έφερνε δήθεν τη δημοκρατία και την ευημερία στην πολύπαθη αυτή χώρα.

Τα σεισμικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΙΓΟΥΡΑ, Η ΦΥΣΗ έδειξε την πιο άγρια εκδοχή της με τον απίστευτου μεγέθους σεισμό στην Ινδονησία. Το ίδιο, όμως, έδειξαν και οι «σύγχρονες» κοινωνίες μας. Γιατί βέβαια τα θύματα θα ήταν πολύ λιγότερα, αν δεν κατοικούσαν σε παραγκουπόλεις κι αν υπήρχαν τα ανάλογα μέτρα αντισεισμικής προστασίας, όπως και οι ανάλογοι μηχανισμοί και σχέδια έγκαιρης προειδοποίησης και αντιμετώπισης των φαινομένων του τύπου τσουνάμι.

Κι επειδή πολλοί ανησυχούν για τις συνολικές επιπτώσεις μιας τέτοιας καταστροφής και το ενδεχόμενο να επηρεάσει και την Ελλάδα, ας αναλογιστούν ότι για μια ακόμη χρονιά ελάχιστα ήταν τα κονδύλια της αντισεισμικής προστασίας που διατέθηκαν από τον ελληνικό προϋπολογισμό.

ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ, που μπορούν από τώρα να αντιμετωπίζουν το επερχόμενο 2005 και τις υπόλοιπες χρόνιες με μεγάλη αισιοδοξία. Οπως καταλαβαίνετε, ούτε για τους μισθωτούς μιλάμε, ούτε για τους συνταξιούχους. Στους ...μεγαλο-κατασκευαστές αναφερόμαστε.

Μόλις τα ...10 δισεκατομμύρια ευρώ φθάνουν τα έργα που προτίθεται να προωθήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ με χρηματοδότηση του Δ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως ένα τέτοιο ποσό δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Φυσικά, πολλοί θα είναι αυτοί που θα «διαγκωνιστούν» για το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, όπως όμως έχουμε διδαχθεί τόσα χρόνια, τελικά όλοι βολεύονται, έστω κι αν κάποιοι θα δηλώνουν παραπονεμένοι και ανικανοποίητοι.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για τον φορολογούμενο Ελληνα, είναι «πάντα εδώ», εφόσον το έργο θα χρειαστεί πρόσθετους πόρους και πανωπροίκια, ενώ η λύση της αυτοχρηματοδότησης (δηλαδή διόδια κάθε είδους) είναι πάντα διαθέσιμη.

Βεβαίως, θα δημιουργηθούν (όπως μας λένε) και θέσεις εργασίας. Αυτά, όμως, ας τα εξηγήσουν καλύτερα στους εργαζόμενους της περιφερειακής του Βόλου και σε όσους άλλους ακόμη περιμένουν να πληρωθούν από «υπεύθυνους» εργολάβους.

ΣΤΟ ΜΙΣΟ του περσινού επιπέδου βρέθηκε η χριστουγεννιάτικη αγορά, διαμαρτύρονται οι έμποροι και πιο πριν από αυτούς διαμαρτύρονται οι καταναλωτές (έστω κι αν αυτό δεν καταγράφεται πουθενά). Δεν είναι μόνον οι τιμές τσιμπημένες είναι, βλέπετε, και οι μισθοί εντελώς ανεπαρκείς.

Το περίφημο «δώρο» των Χριστουγέννων όλοι γνωρίζουμε ότι έχει την εξής μαγική ιδιότητα: Να εξαφανίζεται λίγες μέρες μετά, αφού το παραλάβει ο μέσος μισθωτός. Πόσα πια να «μπαλώσει» ένας έξτρα μισθός;

Τα μεταπτυχιακά της αγοράς

Οσο περνούν τα χρόνια, η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού διπλώματος γίνεται όλο και πιο απαραίτητη για έναν πτυχιούχο, προκειμένου να διεκδικήσει, με καλύτερους όρους, μια θέση στην αγορά εργασίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονταν από τα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας άρχισαν να πληθαίνουν και αυτό με σκοπό όχι την αναπαραγωγή του επιστημονικού δυναμικού - όπως θα έπρεπε να είναι ο στόχος αυτών των προγραμμάτων - αλλά με πραγματικό στόχο τη μείωση των επιστημόνων, τη μεταφορά της ολοκληρωμένης επιστημονικής γνώσης σε ένα επίπεδο πάνω από αυτό που υπήρχε μέχρι τότε και άρα, πιο δυσπρόσιτο για τους πολλούς. Αυτή η κατεύθυνση έγινε επίσημη πολιτική της ΕΕ, όταν υπογράφτηκε η περίφημη διακήρυξη της Μπολόνια (1999), που διασπά τις ανώτατες σπουδές σε δύο κύκλους, σύμφωνα με το αγγλοσαξονικό μοντέλο, πράγμα που σημαίνει ότι οι απόφοιτοι του πρώτου κύκλου δεν είναι ολοκληρωμένοι επιστήμονες, αλλά έχουν πάρει μόνο ένα μέρος της απαιτούμενης γνώσης και το υπόλοιπο παρέχεται στο μεταπτυχιακό ειδίκευσης. Γι' αυτό και τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα στήθηκαν στη χώρα μας με μαθήματα που αφαιρούνταν από τον προπτυχιακό τίτλο.

Το μυστικό βρίσκεται στο ότι μόνο ένα μέρος των πτυχιούχων συνεχίζει για μεταπτυχιακό, είτε γιατί οι θέσεις είναι λίγες είτε γιατί τα μεταπτυχιακά απαιτούν χρήματα και δεν καλύπτονται ούτε καν από τις ελάχιστες παροχές φοιτητικής μέριμνας που ισχύουν στα προπτυχιακά (δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, σίτιση, στέγαση κτλ.). Πιστοί σ' αυτή την πολιτική που θέλει λιγότερους επιστήμονες και εμπορευματοποίηση της παρεχόμενης γνώσης είναι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ που εδώ και χρόνια διεκδικούν τα εύσημα της κοινωνίας, επειδή θεσμοθέτησαν και επέκτειναν τα μεταπτυχιακά.

Τι είδους μεταπτυχιακά έφτιαξαν ή «ευλόγησαν» όμως; Η πρόσφατη περίπτωση του Πανεπιστημίου Πειραιά είναι ενδεικτική: Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων συνδιοργανώνει μεταπτυχιακό με έναν ευρωπαϊκό οργανισμό (EFQM), όπου συμμετέχουν εκατοντάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κάποια Πανεπιστήμια, αλλά ο ίδιος αυτός ο οργανισμός δεν έχει καμία σχέση με πανεπιστήμιο. Είναι απλό παραμάγαζο των επιχειρήσεων. Για να παρακολουθήσουν δε αυτό το πρόγραμμα, οι φοιτητές πλήρωναν πάνω από 7.000 ευρώ και ο πρύτανης - που αρνείται τώρα να υπογράψει τους τίτλους τους - ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει πού πήγαν αυτά τα λεφτά!

Αυτή είναι η λεγόμενη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις που θέλει να επιτύχει η υπουργός Παιδείας! Εξάλλου, το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό είναι από τα πιο «περιζήτητα» στο πανεπιστήμιο Πειραιά, το οποίο διαθέτει μερικά από τα πιο «περιζήτητα» μεταπτυχιακά πανελλαδικά. Το χαρτονένιο σκηνικό της «κοσμογονίας» της γνώσης που μας υπόσχονταν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και διάφοροι παρατρεχάμενοι, σιγά σιγά γκρεμίζεται. Αποκαλύπτεται ότι το μοντέλο που φτιάχνουν αποτελεί κοσμογονία μόνο για τις επιχειρήσεις, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη, είναι υποβάθμιση της γνώσης. Και οι σημερινοί «χαμένοι», οι φοιτητές, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο λαός έχουν συμφέρον και μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Ομολογίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Σαφής ήταν ο πρώην πλέον Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τ. Μίλερ, στη συνέντευξή του στο «Βήμα των Χριστουγέννων». Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν και επιδιώκουν την επιβολή του διχοτομικού και εκτρωματικού «σχεδίου Ανάν» στην Κύπρο. Και, βέβαια, συγκεντρώνουν τα πυρά τους στην κάμψη της αντίθεσης και αντίστασης των Ελληνοκυπρίων. Ορίστε, τι λέει ο Τ. Μίλερ: «Εχουμε τονίσει πολλές φορές ότι το Σχέδιο Ανάν είναι ακόμη στο τραπέζι... Ρωτήσατε, "χωρίς αλλαγές". Εμείς πιστεύουμε ότι το Σχέδιο Ανάν, στη σημερινή μορφή του, είναι καλό. Αλλά βεβαίως για να φθάσεις από το 76% (των Ελληνοκυπρίων) που ψήφισαν "όχι" σε ένα τουλάχιστον 51% υπέρ του "ναι", θα χρειαστούν δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε συζήτηση για το τι είδους διαπραγματεύσεις, γιατί αυτό είναι μέρος της διαδικασίας».

Κι επειδή ο δημοσιογράφος επιμένει στις «αλλαγές», με δεδομένη την καταψήφιση του «σχεδίου» από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, ο Τ. Μίλερ... εξηγεί: «...Το ερώτημα, λοιπόν, η διπλωματική πρόκληση, είναι πως, από τη μια πλευρά, θα παραμείνουμε στις παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν και από την άλλη θα φθάσουμε από το 76% του "όχι" σε λιγότερο από 50%. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο αλλά δεν είναι αδύνατο».

«Αφηνιασμένοι σερίφηδες»!

Οταν η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ τάσσονται, αναφανδόν και δημοσίως, υπέρ της εκπαίδευσης και της δράσης των αστυνομικών, σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα, γιατί μετά παραξενεύονται μερικοί που κάποιοι από δαύτους συμπεριφέρονται και ενεργούν σαν τους σερίφηδες στην Αγρια Δύση; Και ποιον κοροϊδεύει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, δηλώνοντας ότι έχουμε «δημοκρατική αστυνομία», όταν «όργανα» βασανίζουν αθώους κι ανυπεράσπιστους μετανάστες, εισβάλλουν σε σχολεία και τρομοκρατούν μαθητές, φακελώνουν συνδικαλιστές, προσβάλλουν δημάρχους; Και ποιον πείθει, κάνοντας τον ανήξερο, όταν δηλώνει ότι η αμερικανική εκπαίδευση των αστυνομικών - όπως και οι χαφιεδοκάμερες - αξιοποιείται και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Οι «μπάτσοι» που «αφηνίασαν» δεν είναι ιδιόρρυθμοι, ούτε τρελοί, αλλά από εκείνους που δείχνουν «υπερβάλλοντα ζήλο» στην υλοποίηση των «άνωθεν εντολών». Κι αν τους «μαλώνει» ο Γ. Βουλγαράκης δεν το κάνει γιατί διαφωνεί, επί της ουσίας, με τις ενέργειές τους, αλλά επειδή είναι «άγαρμποι» και μπορεί να του χαλάσουν το «ήρεμο, δημοκρατικό και συναινετικό πολιτικό προφίλ» που «χτίζει» για τον εαυτό του και τον πρωθυπουργό...

ΥΓ: Η πρόσφατη «επιδρομή» των «αναρχικών» στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα δε μειώνει στο παραμικρό τη σημασία των παραπάνω. Μάλλον, το αντίθετο συμβαίνει...

Οι δυνατότητες

Θυμάστε ποιο ήταν το κυριότερο και άκρως εκβιαστικό επιχείρημα Αμερικανών, Βρετανών και υπόλοιπων εκπροσώπων της ΕΕ, όπως και εγχώριων οπαδών του «σχεδίου Ανάν», πριν διενεργηθούν τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο; Αν όχι, σας το θυμίζουμε εμείς. Ελεγαν, λοιπόν, σε συγχορδία οι προαναφερόμενοι και με το ανάλογο απειλητικό ύφος ότι τυχόν απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» σημαίνει «μη λύση» και το οριστικό βάλτωμα του Κυπριακού, δηλαδή, την οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Σημείωναν, μάλιστα, την ύπαρξη σχετικού άρθρου, σύμφωνα με το οποίο το «σχέδιο Ανάν» παύει να υφίσταται, εάν απορριφθεί από τη μία ή και τις δύο πλευρές. Τώρα, οι ίδιοι ακριβώς, που τότε έλεγαν τα παραπάνω, ξεδιπλώνουν ολόκληρη επιχείρηση για την επαναφορά στο προσκήνιο του «σχεδίου Ανάν».

Το γεγονός δε φανερώνει μόνο την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και το αμετανόητο του χαρακτήρα τους. Φανερώνει, επίσης, και τις δυνατότητες της λαϊκής πάλης. Αρκεί η τελευταία να είναι σωστά προσανατολισμένη και να μην εγκλωβίζεται στις παγίδες και τα ψεύτικα διλήμματα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποφασίζει και διατάζει ο ΣΕΒ

Η «έκθεση Κοκ» αποτέλεσε αφορμή για το ΣΕΒ να επαναλάβει επιτακτικά τα αιτήματα του ελληνικού κεφαλαίου προς την κυβέρνηση. Οι Ελληνες βιομήχανοι έχουν πολλάκις εκφραστεί για το ποια μέτρα είναι απαραίτητο να ληφθούν, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και να διατηρηθεί η ανοδική πορεία των κερδών τους. Η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, η συρρίκνωση έως και κατάργηση του «μη μισθολογικού κόστους» για τις επιχειρήσεις, η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και η αύξηση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης, αποτελούν στρατηγικούς στόχους για το κεφάλαιο, οι οποίοι, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, αποτυπώνονται σε όλα τα θεσμικά μέτρα, που προώθησε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή της ΝΔ.

Με αφορμή τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Λισαβόνας, το ευρωενωσιακό κεφάλαιο απαιτεί την ένταση της αντεργατικής πολιτικής, στη βάση όσων οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναποφάσισαν στις αρχές της δεκαετίας και με ορίζοντα το 2010. Την πενταετία που έρχεται, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα γίνουν τα θύματα μιας νέας ολομέτωπης επέλασης στα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Ο βαθιά ταξικός προϋπολογισμός, το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η αναδιάρθρωση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως τελευταία οι εξελίξεις στους τραπεζοϋπαλλήλους, αποτελούν μερικά μόνον από τα «προεόρτια» των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που θα ακολουθήσουν.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι έχουν, ήδη, δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική της Λισαβόνας και στα όσα οι βιομήχανοι επιτάσσουν για την εμπρόθεσμη επίτευξη των στόχων της. Είναι συνεργοί στο έγκλημα που εξελίσσεται σε βάρος των εργαζομένων. Είναι επικίνδυνοι για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στο βαθμό που διατηρούν αλώβητες τις δυνάμεις τους σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Οσο πιο γρήγορα και μαζικά οι εργαζόμενοι θα τους γυρίζουν την πλάτη, τόσο θα αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της πάλης τους να αναχαιτίσουν την αντεργατική επίθεση που συνεχίζεται και οξύνεται. Ο απεγκλωβισμός από τις δυνάμεις του δικομματισμού και τις παραφυάδες του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της να διαφυλάξουν και να διευρύνουν τα κεκτημένα με αγώνες δικαιώματά τους. Κάθε εργάτης και υπάλληλος, που συστρατεύεται με το ΠΑΜΕ, προσθέτει καινούρια εμπόδια στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στα σχέδιά τους. Κάθε συνείδηση που υιοθετεί την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι το μέλλον των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δε θα είναι αυτό που τους προετοιμάζουν οι βιομήχανοι και οι πολιτικοί τους υφιστάμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ