Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τους έκλεισε την πόρτα

Με δεξιώσεις και παράτες, για εκπροσώπους απ' τα ΚΑΠΗ, χτες και σήμερα, προσπαθεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις εντυπώσεις της αντικοινωνικής πολιτικής της (με τελευταία έκφρασή της τις αυξήσεις - κοροϊδία 4% για τους συνταξιούχους).

Σήμερα θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στους εκπροσώπους των ΚΑΠΗ, ενώ επιστήμονες, χτες και σήμερα, «αναλύουν» - και σε παράπλευρα συνέδρια - τα προβλήματα για την Τρίτη Ηλικία, με επίκεντρο προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Απ' όλα αυτά τα βήματα λείπουν εκπρόσωποι - ως συλλογικοί εκφραστές - τόσο των συνταξιουχικών οργανώσεων όσο και των εργαζομένων σε αυτά προγράμματα.

Και τους μεν πρώτους, τους «τακτοποίησε» τις προάλλες ο πρωθυπουργός, οι εργαζόμενοι, όμως, κατάφεραν να έρθουν τετ-α-τετ με τον υφυπουργό Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη, ο οποίος τους είπε ότι δεν τους αναγνωρίζει ως σωματείο και ότι ως εργαζόμενοι έχουν ημερομηνία λήξης.

Οταν το υπουργείο Υγείας προπαγάνδιζε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με ιλουστρασιόν εκδόσεις, είχε το σλόγκαν: «Κάποιος να τους ανοίξει την πόρτα». Προφανώς, ο αρμόδιος υφυπουργός... παρέφρασε το διαφημιστικό του σλόγκαν και έκλεισε την πόρτα στους εργαζόμενους. Σ' εκείνους, δηλαδή, απ' τους οποίους ζητά να ανοίξουν τις πόρτες των ηλικιωμένων.

Διπλή και τριπλή υποκρισία, λοιπόν!

Οταν ο «διάλογος» απογειώνεται...

Στην αρχή αλληλο-εκσφενδονίστηκαν συνθήματα, μετά κατηγορίες για νοθείες και μαϊμουδιές και τελικά, όταν ο «διάλογος» απογειώθηκε, σειρά πήραν οι καρέκλες... «Τρεις τραυματίες ο απολογισμός», μετέδιδαν από το πεδίο μάχης οι «πολεμικοί ανταποκριτές» των ραδιοφώνων..!

Ηταν λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έφερνε βόλτες μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα για να κάνει εμφάνιση και να αναφωνήσει, περιχαρής, «μαζί θα προχωρήσουμε»!

Εκεί πάνω πέσαμε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ2, σε μια απευθείας σύνδεση με τον πρωθυπουργό στο «βήμα» του συνεδρίου και αμέσως μετά σε ένα άκρως διαφωτιστικό «ρεπορτάζ», το οποίο ξεκίναγε και τελείωνε με τις ομιλίες Σημίτη - Σκανδαλίδη, «αφού τα πνεύματα ηρέμησαν». Από τι βρε παιδιά;

Παντού το ΚΚΕ...

Χίλιοι εξακόσιοι ογδόντα τρεις (1.683) Ελληνες γονείς, μετανάστες στο Μόναχο, είχαν υπογράψει, μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, το αίτημα της άμεσης μεταστέγασης των εκεί 2ου Δημοτικού και 1ου Λυκείου, συμπαραστεκόμενοι ολόπλευρα στην Επιτροπή Κατάληψης του Γενικού Προξενείου, αλλά ο υφυπουργός Παιδείας το χαβά του: Μερικές δεκάδες κομμουνιστές διασύρουν διεθνώς τη χώρα... Κι ας είναι περισσότερο κι από δίκαιο το αίτημά τους. Κι ας είναι περισσότερο και από φανερή η εγκληματική αδιαφορία των κυβερνώντων να λύσουν μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο πρόβλημα...

Μέσα από πολύμορφες και μαζικές διαδικασίες, τους προηγούμενους μήνες, οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν τις κινητοποιήσεις που γίνονται τις μέρες αυτές, αλλά το χτεσινό «Βήμα», στον ίδιο χαβά: «Το ΚΚΕ βγάζει και πάλι τα τρακτέρ στους δρόμους» έλεγε ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ. Κι ας παραδέχονται ακόμη και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης πως μειώθηκε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αγροτών, ενώ ένα μέρος τους ξεκληρίστηκε, πυκνώνοντας τις τάξεις των ανέργων των πόλεων.

Καταλαβαίνουμε τις φτηνές σκοπιμότητες των προαναφερομένων, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελούν και μια αθέλητη έστω έμμεση ομολογία πως μόνον οι κομμουνιστές βρίσκονται στο πλάι όσων δοκιμάζονται.

Το... ρεκόρ

Μπράβο... στα μέλη της «επιτροπής Καζάζη». Πρέπει να... κουράστηκαν πολύ οι άνθρωποι για να καταλήξουν στο συμπέρασμα, πως «η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συναντά καθολική αποδοχή»! Ασε τις προτάσεις που κάνανε... Ιδιαίτερα, αυτή του διαχωρισμού της διδακτικής και εξεταστέας ύλης και της ανακοίνωσης της δεύτερης, μετά τις 15 Μάη, φέρνει τα πάνω κάτω! Αποτελεί... παγκόσμια πρωτοτυπία. Θα τους συνιστούσαμε, να την κατοχυρώσουν με μια σχετική ευρεσιτεχνία και να τη στείλουν, επίσης, και στην επιτροπή των ρεκόρ Γκίνες. Πού ξέρεις... Εμείς, πάντως, δεν ξέρουμε άλλη περίπτωση επιτροπής, τόσο τυφλής, κουφής και αναίσθητης και, μάλιστα, μπροστά σε μια κραυγαλέα πραγματικότητα.

Η χολή

Αρκετοί ενοχλήθηκαν από τη μεγάλη επιτυχία, που σημείωσε η πρόσφατη εκδήλωση - γιορτή, που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ. Τους ενόχλησε η πλατιά συμμετοχή ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων, άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο και το ύφος της γιορτής. Το γεγονός, πως το ΚΚΕ αρνείται να υποταχτεί στα ξενόφερτα πρότυπα... διασκέδασης, που πολύμορφα πλασάρονται.

Βέβαια, το γεγονός δε μας έκανε την παραμικρή έκπληξη. Ούτε μας ξάφνιασε το ότι αρκετά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων... ξέχασαν την εκδήλωση του ΚΚΕ, αλλά πρόβαλλαν και προβάλλουν με απλοχεριά τα πάρτι διαφόρων βουλευτών, των δύο μεγάλων κομμάτων, με αφορμή την ονομαστική τους γιορτή...

Φαίνεται, όμως, πως ορισμένοι είτε ενοχλήθηκαν πολύ περισσότερο, είτε το ταξικό τους μίσος είναι περισσότερο έντονο και δεν μπόρεσαν να κρατηθούν, χύνοντας χολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «Πανδώρα» του χτεσινού «Βήματος», κάνοντας, υποτίθεται, χιούμορ.

Αλήθεια, δεν της έχει πει ποτέ κανένας, πως το μόνο κοινό του χιούμορ και της χολής είναι ότι αρχίζουν με το ίδιο γράμμα της αλφαβήτου;

Οι βιαστές «δημοσιογράφοι»...

«Δημοσιογραφία» του κόμπλεξ, της αλητείας και της απανθρωπιάς. Με άλλα λόγια, «δημοσιογραφία», που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της «αγοράς», της τηλεθέασης, της ακροαματικότητας και της αναγνωσιμότητας. Δύο δείγματα αυτής της «δημοσιογραφίας» της ντροπής, εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες.

Το πρώτο αφορά σ' ένα 10χρονο παιδί, ρουμανικής καταγωγής, για το οποίο «αποκαλύφθηκε» ότι πάσχει από Εϊτζ, (όχι που θα δίσταζαν να παραβιάσουν το ιατρικό απόρρητο, οι «δαιμόνιοι ρεπόρτερ») και μολύνθηκε, όπως ισχυρίστηκαν, όταν βιάστηκε από 15χρονο συμμαθητή του στον Πλατύκαμπο Λάρισας, (όχι που θα σκέφτονταν οι «δαιμόνιοι ρεπόρτερ», ότι εξακοντίζοντας αυτή την κατηγορία, «έλουζαν» με τη «ρετσινιά» του ύποπτου για βιασμό, όλα τα 15χρονα παιδιά του χωριού.) Βεβαίως, στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο 10χρονος μολύνθηκε, μάλλον, από μετάγγιση αίματος στη Ρουμανία, αλλά «το θέμα πούλησε» κι αυτό είναι το μόνο που ενδιαφέρει τη «δημοσιογραφία» της αλητείας.

Το δεύτερο κρούσμα αφορά σ' ένα «ραδιοφωνατζή» της Κέρκυρας, ο οποίος, χωρίς αιδώ, «έβγαλε στον αέρα» τη βρωμιά, ότι δήθεν σε σχολείο κάποιου χωριού του νησιού - το οποίο κατονόμασε από μικροφώνου - ένα 12χρονο παιδί βίασε έναν 6χρονο συμμαθητή του. Και μετά, όταν είδε το σάλο που ξεσηκώθηκε, έλεγε πως συνόδευσε την «είδηση», με τη σημείωση πως πρόκειται για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες..!

... και οι υγιείς κοινωνικές αντιδράσεις

Ευτυχώς που σ' αυτή τη «δημοσιογραφία» της ντροπής, αντιπαρατάχθηκε η υγιής κοινωνία. Στον Πλατύκαμπο της Λάρισας οι κάτοικοι αντέδρασαν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς να καταληφθούν από πανικό και χωρίς ρατσιστικές αντιδράσεις σε βάρος του αλλοδαπού 10χρονου παιδιού και απλώς ζήτησαν ιατρική ενημέρωση. Μάλιστα, κατήγγειλαν τη «δημοσιογραφική αλητεία», που έσπευσε επιτόπου για να «βγάλει κι άλλα στη φόρα» και να συνεχίσει το «ρεπορτάζ της ντροπής».

Αγρια - αλλά με το δίκιο τους - αντέδρασαν οι κάτοικοι του χωριού της Κέρκυρας, που πολιόρκησαν το ραδιοφωνικό σταθμό και την εισαγγελία, όπου οδηγήθηκε ο «ραδιοφωνατζής», ζητώντας του εξηγήσεις.

Βεβαίως, όλοι οι δημοσιογράφοι δεν είναι του ποιού των προαναφερόμενων, αλλά όταν το μήλο αρχίζει κάπου να σαπίζει, κινδυνεύει ολόκληρο να βρωμίσει. Κι επειδή «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», αποτελεί υποχρέωση και καθήκον των δημοσιογραφικών οργανώσεων να παρέμβουν αμέσως και ν' αντιδράσει όλος ο υγιής δημοσιογραφικός κόσμος. Αλλιώς αυτό το «αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι», που ακούγεται κάπου κάπου, θα επεκταθεί παντού και θα μας «πάρει η μπάλα» όλους...

«Με νεότερη δήλωσή του ο Γιαννόπουλος καταγγέλλει ότι για την έκλειψη της Σελήνης φταίει ο "Ριζοσπάστης". Δεν έχει αποδείξεις, αλλά είναι σίγουρο.». (Από τη στήλη «Τα δήθεν» του χτεσινού «Ελεύθερου Τύπου»).

Λέτε να «φάμε» κι άλλη μήνυση, στο Διεθνές Δικαστήριο τη φορά αυτή...

Οι καρέκλες

Η ΚΑΡΕΚΛΑ ήταν ανέκαθεν το σήμα κατατεθέν του ΠΑΣΟΚ, σε όλη τη μέχρι σήμερα ...ιστορική του πορεία. Ε, τώρα, απέκτησε κι άλλη χρησιμότητα. Τις εκτοξεύουν ο ένας στον άλλον, πάντα σ' ένα κλίμα «ευθύνης και ενότητας», όπως είπε κι ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο της Νεολαίας.

Τι ωραίος που ήταν, όμως, στο βήμα του ομιλητή! Ελεγε εκεί τα δικά του και όλοι σκέφτονταν: Τώρα θα του έρθει η καρεκλιά, μετά θα του έρθει...

Ενα είναι βέβαιο. Οτι μίλαγε σε κοινό που ήταν ...πολλοί όρθιοι. Πού να καθίσουν;

Αλλά έτσι είναι αυτά τα νέα παιδιά, πρωθυπουργέ μας. Γεμάτα ορμή, πάθος και ...πολιτικό προβληματισμό. Γι' αυτό δεν πρέπει με τίποτε να γίνονται λάθη.

Οταν τους τάζεις ...καρέκλα, πρέπει μετά να τους τη δίνεις, γιατί αλλιώς θα στην πετάξουν.

Γι' αυτό, συνιστούμε, την επόμενη φορά που θα γίνει σύναξη νεολαίων ΠΑΣΟΚομαμελούκων, εκτός των άλλων, να φροντίσετε να γίνει σε μπαρ και, μάλιστα, από αυτά τα λεγόμενα «ορθάδικα».

Διότι, ναι μεν μπορεί να έχουν άγριες διαθέσεις, αλλά τουλάχιστον δεν έχουν τίποτε να σου πετάξουν. Βεβαίως, υπάρχουν και τα μπουκάλια, αλλά είναι πιο ελαφρά, όσο να 'ναι, και οπωσδήποτε πιο δύσκολο να σε πετύχουν.

Πάντως, εν κατακλείδι, φανταστείτε, αν κάνει τέτοια η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, τι θα κάνουν οι ...«μεγάλοι»! Μπορεί, βεβαίως, να είναι πιο διακριτικοί, αλλά η ουσία δεν αλλάζει, μια και εκεί οι ...καρέκλες είναι πιο ...βαριές και δεν εκτοξεύονται, πλην, όμως, υπάρχουν άλλοι τρόποι.

Το μόνο, ίσως, που τους σώζει εκεί στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο κι, όσο να 'ναι, οι λίστες σχηματίζονται με ομοθυμία και «αρμονική συναλλαγή» και ...όποιος πρόλαβε. Αντε να δούμε, πού θα το πάνε τελικά...

Το «δεκανίκι»

Τα ρούχα

«βγάζει ο Μανωλιός

κι ανάποδα

τα βάζει»,

να, τι θυμίζει,

ειλικρινά,

το «πόρισμα

Καζάζη»,

αφού

στη «μεταρρύθμιση»

κάτι «ψιλά»

αλλάζει...

Αντί να βγάλ'

η επιτροπή

πόρισμα

καταδίκη,

στο «νόμο»

κάνει ένα ρετούς

και βάζει

δεκανίκι

για να σταθεί

το εξάμβλωμα

και

το μασκαραλίκι!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ