Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ιδεολογική και ταξική προσήλωση...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ιδεοληψία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη διαφωνία με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης, που προωθεί, σταθερά κι αταλάντευτα, η κυβέρνησή του. Με άλλα λόγια, ο Κ. Καραμανλής χαρακτηρίζει ιδεοληψία την αντίθεση στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στη μετατροπή των δημοσίων αγαθών της Υγείας και της Παιδείας σε ακριβά εμπορικά προϊόντα, στην παράδοση του Πολιτισμού και του Αθλητισμού στα νύχια της επιχειρηματικής κερδοσκοπικής ασυδοσίας.

Ιδεοληψία θεωρεί ο πρωθυπουργός και την απαίτηση του εργαζόμενου να έχει σταθερή και μόνιμη δουλιά, καλό μεροκάματο και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, του συνταξιούχου να παίρνει, στην ώρα του, σύνταξη, με την οποία να μπορεί να ζήσει, του μικρομεσαίου αγρότη να διαθέτει γη, του επαγγελματοβιοτέχνη και του μικρέμπορου για ανθρώπινο ωράριο, του νέου για ουσιαστική μόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση, της γυναίκας για ισότιμα δικαιώματα, του ατόμου με αναπηρία για αξιοπρεπή ζωή.

Ομως, η απαίτηση και ο αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής κάθε ανθρώπου και, γενικότερα, του συνόλου της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, δεν είναι ιδεοληψία. Ιδεοληψία μοιάζει η εμμονή του πρωθυπουργού να τα βλέπει όλα υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. ΄Η, μάλλον, μας συγχωρείτε. Γράψτε αμέσως λάθος. Γιατί πολύ απλά, δεν πρόκειται για καμιά ιδεοληψία, αλλά για σταθερή ιδεολογική αντίληψη και αταλάντευτη ταξική προσήλωση...

«Φωτιά στα μπατζάκια»

Θα επιστρέψει, λέει η κυβέρνηση, τον αυξημένο φόρο για το πετρέλαιο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τους φόβους και τις αντιδράσεις των λαϊκών νοικοκυριών, που «πήραν φωτιά τα μπατζάκια τους», συνειδητοποιώντας ότι θ' αναγκαστούν να αδειάσουν τις τσέπες τους για να ζεστάνουν, το χειμώνα, το κοκαλάκι τους.

Κι όλη η κουβέντα γίνεται για το πώς, πότε και πόσα χρήματα θα επιστραφούν, ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι πού θα βρεθούν τα επιπλέον λεφτά για να πληρωθεί το πανάκριβο καύσιμο. Πού θα βρει να πληρώσει 400-500 ευρώ το μήνα ο άφραγκος άνεργος, ο βιοπαλαιστής που παίρνει 500-700 ευρώ το μήνα, ο μικρομεσαίος αγρότης που εισπράττει ετήσιο εισόδημα 3.000-5.000 ευρώ, ο συνταξιούχος με τα 350 ευρώ σύνταξη;

Σ' αυτό το αγωνιώδες ερώτημα πρέπει ν' απαντήσουν ο Γ. Αλογοσκούφης και ο Δ. Σιούφας κι ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια περί «πάταξης της λαθρεμπορίας» και τις υποσχέσεις περί «τίμιας και απλής λύσης επιστροφής»...

Τύφλα να 'χει ο (επαγγελματίας) χαφιές...

Στην παρακολούθηση των εργαζομένων και έξω από τους χώρους δουλιάς έχουν καταφύγει οι ξενοδόχοι, προκειμένου να καταπνίξουν κάθε αγωνιστική αντίδρασή τους, πριν αυτή μεγαλώσει. Προχτές το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό, εμφανίστηκε ο προσωπάρχης ενός ξενοδοχείου και σε απόσταση βεβαίως από τη συγκέντρωση, για να δει και να πληροφορήσει προφανώς το αφεντικό του ποιοι εργαζόμενοι από το ξενοδοχείο συμμετείχαν στη συγκέντρωση!

Τα όσα λίγες μέρες πριν έγραφε ο «Ρ» για την προσπάθεια να καταστείλει κάθε αγωνιστική φωνή και δράση η διοίκηση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, επιβεβαιώνει η ίδια η εργοδοσία και οι καλοθελητές της. Βεβαίως, η εργοδοσία του περί ου ο λόγος ξενοδοχείου είναι μια μόνο από τις πολλές περίπτωση, καθώς το τελευταίο διάστημα και μπροστά στην αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων έχει ξεσπάσει ένα κύμα τρομοκρατίας μέσα στα ξενοδοχεία. Και την τρομοκρατία αυτή μόνο οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους, με τη συσπείρωση στα ταξικά τους σωματεία, όταν γίνουν μια φωνή και μια γροθιά σε κάθε ξενοδοχείο, μπορούν να την τσακίσουν.

Ευφάνταστο σενάριο

Και τι δεν ακούνε τα αυτιά μας αυτές τις μέρες που οι διάφοροι «τρομο-αναλυτές» έχουν πάρει σβάρνα τα κανάλια, σχολιάζοντας τα γεγονότα του Λονδίνου. Ομολογουμένως όμως, τα πρωτεία σε... ευρηματικότητα, πρέπει να αποδοθούν στον δημοσιογράφο Γιάννη Λομβέρδο και την ανάλυσή του. Το «σενάριό» της είναι το εξής: Οι τρομοκράτες, είπε, περίμεναν να δουν ποια πόλη θα έπαιρνε τους Ολυμπιακούς του 2012, για να χτυπήσουν. Γι' αυτό και την πλήρωσε το Λονδίνο που πήρε τη διοργάνωση. Ηταν όμως έτοιμοι να χτυπήσουν και σε οποιαδήποτε άλλη υποψήφια πόλη. Δηλαδή Νέα Υόρκη, Παρίσι, Μαδρίτη ή Μόσχα. Και το επιχείρημα στήριξης του όλου σκεπτικού από τον «αναλυτή» μας ήταν αυτονόητο: «Γι' αυτό άλλωστε η Νέα Υόρκη το τελευταίο διάστημα είχε πάρει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα»! Δεν τον ρώτησαν, οπότε δεν ξέρουμε την απάντησή του για το εάν οι συγκεκριμένες πόλεις του σεναρίου είναι ακόμα παγιδευμένες!!! Το σενάριο αυτό βέβαια, μπορεί να «μπάζει», αλλά «πάει γάντι» με το νέο κλίμα «τρομο-λαγνείας» που καλλιεργείται έντονα, για να προετοιμαστούν νέα τρομοκρατικά μέτρα ενάντια στους λαούς.

Εξαντλούν πλοία και ναυτεργάτες για το κέρδος

«

Η άποψή μου; Δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ πράξεων ή παραλείψεων των εκπροσώπων της εταιρίας με το συγκεκριμένο συμβάν», «οι εταιρίες δε θα εξακολουθήσουν να είναι δούλες (...) στην παράδοση και την πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί στον πολίτη ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες είναι υπηρέτες του»! Τα δύο αποσπάσματα είναι από τη συνέντευξη του προέδρου της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, Στέλιου Σαρρή, στο περιοδικό «ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ». Δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά την έναρξη της δίκης για το ναυάγιο του σαπιοκάραβου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που έστειλε στον τάφο 81 ανθρώπους. Το πρώτο απόσπασμα αφορά ακριβώς την άποψή του για τα αίτια του ναυαγίου και το δεύτερο τους νησιώτες και όλους όσοι διακινούνται με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Τα όσα αναφέρει, σε απλή μετάφραση, σημαίνουν «αδιαφορώ»! Μπορεί να είναι εξοργιστικά όλα αυτά και να αποτελούν ύβρη απέναντι στους νεκρούς, όμως αυτή είναι η «γλώσσα» των εφοπλιστών. Το μόνο που τους ...«ευαισθητοποιεί» είναι η οσμή του χρήματος. Το κέρδος. Και σκοτώνουν, αν χρειαστεί, γι' αυτό.

Την ασυδοσία των εφοπλιστών υποθάλπει η πολιτική, που ακολουθείται από την εποχή της ανάπτυξης του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Δεν υπάρχει κυβέρνηση είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ - αλλά ούτε και προηγούμενα - που να μη λάβει εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, που θα εξασφαλίσουν στους εφοπλιστές μεγαλύτερη κερδοφορία. Να μη συνδιαμορφώσει Κανονισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο - όπως τον Κοινοτικό 3577 - ή σε διεθνές (Κανονισμοί Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού), που να μην τους αυξάνουν τα κέρδη. Να μην ενισχύσει εκείνους τους μηχανισμούς - που φέρουν μάλιστα και ψευδεπίγραφους τίτλους, όπως Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων - που τους «βγάζουν καθαρούς», που βαφτίζουν πλοία επικίνδυνα ως αξιόπλοα.

Πριν βουλιάξει το «ΣΑΜΙΝΑ», έχει αποδειχτεί ότι «έπασχε» από συχνές βλάβες και πολλά προβλήματα που αφορούσαν την ασφάλειά του. Το ίδιο «έργο» συνεχίζουμε και το ζούμε. Πέντε χρόνια μετά το ναυάγιο, οι βλάβες των ακτοπλοϊκών πλοίων εξακολουθούν να ταλαιπωρούν, αλλά και να προειδοποιούν. Οι εφοπλιστές, προκειμένου να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα, «εξαντλούν» πλοία και ναυτεργάτες. Δύο απανωτές βλάβες στις μηχανές, μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, παρουσίασε το πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ», το οποίο, πριν τη δεύτερη, είχε ελεγχθεί από τους επιθεωρητές του ΥΕΝ. Και το «ΣΑΜΙΝΑ» είχε ελεγχθεί λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το μοιραίο ταξίδι του...

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι αυτή η πολιτική και οι φορείς της, που έχουν αναγάγει σε «ιερό και όσιο» τα συμφέροντα των εφοπλιστών, πρέπει να ανατραπεί. Οτι η δημιουργία του δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, αφορά την ίδια τη ζωή του συνόλου των εργαζομένων. Είναι πρόταση, που απαιτεί μιαν άλλη, φιλολαϊκή πολιτική. Ο κάθε ναυτεργάτης, ο κάθε επιβάτης που ταξιδεύει με τα ακτοπλοϊκά πλοία με τα παιδιά του, οι νησιώτες, πρέπει να βάλουν πλάτη, ώστε οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να απαλλαγούν από το κυνήγι του υπερκέρδους. Η αρχή έγινε με τη συγκρότηση της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής, όμως απαιτείται συνέχεια, κλιμάκωση και συνεχώς μεγαλύτερη συσπείρωση.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Τροπάρια...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΛΛΑΞΑΝ τροπάριο, απ' ό,τι φαίνεται, εκεί στο ΠΑΣΟΚ! Δεν είναι - δηλώνει ο αρχηγός τους - ότι το κίνημα δεν έχει θέσεις απέναντι σε όσα προωθεί η κυβέρνηση, απλά δεν μπορεί να τοποθετείται βιαστικά «επί παντός του επιστητού»!

Εν ολίγοις, η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να το ...φιλοσοφήσει λίγο το θέμα και να δει «πού το πάει» η Νέα Δημοκρατία, ώστε να ζυγιάσει τα πράγματα και να εκθέσει τελικά τις απόψεις και τις προτάσεις της.

Αν με κάτι τέτοια προσπαθούν να απολογηθούν στους οπαδούς τους και τα μέλη τους, τότε μάλλον η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται να έχει σε ιδιαίτερα μεγάλη εκτίμηση την κριτική σκέψη όλων αυτών (όπως βλέπετε, σχολιάζουμε ευγενικά).

Αν πάλι προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους και τον μέσο πολίτη, τότε αποτυγχάνει οικτρά. Ο κόσμος βλέπει τη «σύμπτωση» των πολιτικών θέσεων και είναι σε θέση να κατανοήσει πότε ένα πολιτικό κόμμα πραγματικά αντιπαλεύει μια πολιτική.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ, όταν το Ασφαλιστικό έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο και οι εργασιακές σχέσεις οδηγούνται σε νέα (γαλάζια αυτή τη φορά) απορύθμιση και διάλυση, προς όφελος, φυσικά, των αφεντικών.

Ηδη, το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» (δηλαδή ασυδοσία) του ωραρίου κατατέθηκε στη Βουλή και είναι, απ' ό,τι φαίνεται, το πρώτο από τα νομοθετήματα που η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει στα θερινά τμήματα. Αυτά που κατ' εξοχήν ψηφίζουν τους νόμους με πολιτικό κόστος.

Είναι, βλέπετε, που αυτή η κυβέρνηση υποσχόταν προεκλογικά και διαφορετικό κοινοβουλευτικό ήθος, χωρίς αιφνιδιασμούς, «μουλωχτές» τροπολογίες και όλα τα σχετικά. Τελικά, καταλήγουν και αυτοί στην πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε σίγουροι μάλιστα πως αν συνεχίσουν έτσι θα την ...εξελίξουν την τέχνη που παρέλαβαν από τους προκατόχους τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μπασιάκο ακούς;

Γρηγοριάδης Κώστας

Θριαμβολογούσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν ανακοινώθηκε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν «επιστροφή», ύψους 38 δρχ. το κιλό. Δεν έλεγε, όμως, ότι τα χρήματα της επιστροφής ήταν των ίδιων των παραγωγών, που τους παρακρατήθηκαν, εκ των προτέρων ως πρόστιμο, επειδή η χώρα μας θα είχε μεγαλύτερη παραγωγή βαμβακιού, από το πλαφόν που της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και δε μαρτυρούσε, επίσης, ότι πολλοί παραγωγοί δε θα έπαιρναν την επιστροφή, πέφτοντας θύματα της πολιτικής μείωσης των επιδοτήσεων, που προωθεί η ΕΕ και η κυβέρνηση. Οι «κομμένοι» είναι χιλιάδες.

Παράδειγμα, ο Μιχάλης Σταμάτης από τη Λάρισα, ο οποίος δεν πήρε ούτε ευρώ πίσω από τα 7.500 που δικαιούνταν. Από τον συγκεκριμένο παραγωγό έκοψαν την επιστροφή, επειδή εισέπραξε μια αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσε στην καλλιέργειά του το χαλάζι και παρά το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή δεν ξεπέρασε το πλαφόν που του είχε καθοριστεί. Στο λογαριασμό που κάνει βρίσκει ότι χάνει περί τα 2.500 ευρώ από το εισόδημά και «σκούζει απ' τα πλευρά», όπως «σκούζουν» και χιλιάδες άλλοι, ομοιοπαθείς. Μπασιάκο ακούς;

«Ελεύθεροι» απασχολήσιμοι

Ολο και χειρότεροι όροι διαμορφώνονται για τη νεολαία στο κυνήγι της μόρφωσης και της δουλιάς, με την ΕΕ και την κυβέρνηση να προωθούν μέτρα και πολιτικές που όλο και πιο απροκάλυπτα στοχεύουν στο να τους διαμορφώσουν σε εργαζόμενους μιας χρήσης για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Παιδείας δήλωνε χτες μιλώντας σε ημερίδα για την επαγγελματική κατάρτιση ότι η «ελευθερία διακίνησης των εργαζομένων με προσόντα» είναι «τελικός στόχος της κυβέρνησης και αποτελεί τη βάση του Κοινοτικού Δικαίου». Εκείνου του δικαίου που στερεί το δικαίωμα στην πραγματική μόρφωση, μετατρέποντας όλο το εκπαιδευτικό σύστημα σε χώρο εκγύμνασης των αυριανών απασχολήσιμων. Χωρίς να κρύβουν ότι όλη η πολιτική τους υπακούει στα όσα ορίζουν τα «λευκά βιβλία» και οι συνθήκες που οι μεγαλύτερες πολυεθνικές της Ευρώπης κατάρτισαν με στόχο τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους. Με τη νεολαία να απομένει με την «ελευθερία» να ενταχθεί στις στρατιές των περιπλανώμενων απασχολήσιμων...

Η «τρομοκρατία» του ΟΟΣΑ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν δε μεσολαβούσε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, θα ήταν πρώτο θέμα στην επικαιρότητα, αλλά δε θα υστερούσε σε «σοκ και δέος». Ο λόγος για την «έκθεση» του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, ολοφάνερος στόχος της οποίας είναι να σπείρει τον πανικό και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να δέχονται διαρκώς συμβιβασμούς και περικοπές των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα. Πραγματικά, οι προτάσεις του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού είναι τρομακτικές: αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ακόμα και μέχρι τα 70(!), κατάργηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του ορίου απολύσεων, άγριο «τσεκούρι» στις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία κ.ο.κ. Από την άλλη δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ακόμα και στην περίπτωση που δεν τις υιοθετεί στο σύνολό τους, ωστόσο κινείται στο μονόδρομο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απλά θέμα χρόνου να τις βάλει στην «ατζέντα» της, όπως τώρα με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου και την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων. Δεν είναι, άλλωστε, διόλου τυχαίο ότι ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το ασφαλιστικό «ωρολογιακή βόμβα», δίκην επίδοξου «τρομοκράτη»... Ποιος, λοιπόν, τρομοκρατεί τους λαούς;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τη νέα γενιά και το μέλλον της

Ολομέτωπη λαϊκή αντεπίθεση, ενημέρωσης αλλά και δράσης, ενάντια στην αντιλαϊκή - φιλομονοπωλιακή πολιτική, που στο επίκεντρό της έχει τη νέα γενιά και το μέλλον της, ανοίγει το ΚΚΕ. Πρώτο βήμα, η δημοσίευση, αύριο, στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη», που θα συνοδευτεί με πανεξόρμηση, των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος με θέμα: «Η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας, η στήριξη της ΚΝΕ». Θ' ακολουθήσει μέσα στο επόμενο διάστημα διάλογος και ανταλλαγή απόψεων, έως το φθινόπωρο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική κομματική συνδιάσκεψη με το θέμα αυτό.

Το ΚΚΕ, με την πρωτοβουλία του αυτή, ανοίγει νέο κεφάλαιο στη δράση του, συνδέοντας ακόμα πιο αποφασιστικά τα προβλήματα των νέων με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική. Παίρνει υπόψη τις πιεστικές ανάγκες της νέας γενιάς, τα προβλήματα και τις αγωνίες της σημερινής νεολαίας, αλλά και ποια θα είναι η ζωή της επόμενης γενιάς νέων ανθρώπων. Το ΚΚΕ ανοίγει ορίζοντες στο μέλλον, γιατί η κοινωνία έχει μέλλον, αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μέλλον που φτιάχνεται στα μέτρα της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της υπαλλήλων. Είναι μια εκστρατεία παραπέρα πολιτικής ανάδειξης των προβλημάτων, συνειδητοποίησης του ρόλου και των ευθυνών, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ευρωλάγνου Συνασπισμού, ανάδειξης του ταξικού χαρακτήρα των προβλημάτων και της ασκούμενης πολιτικής. Είναι κυρίως μια εκστρατεία ανάδειξης, της επιτακτικής πλέον ανάγκης σύνδεσης της όποιας αντιμετώπισης και πολύ περισσότερο λύσης των προβλημάτων με την υπόθεση της αμφισβήτησης, μέχρι και ανατροπής του συστήματος αυτού.

Κριτήριο για την αξιολόγηση της πολιτικοποίησης αυτής είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, υπέρ του ΚΚΕ και του λαϊκού μετώπου. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, καθώς η καπιταλιστική κρίση οξύνεται, πολύ περισσότερο από άλλοτε, ακόμα και το μικρότερο πρόβλημα και η προσπάθεια για να υπάρξει λύση του υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, οδηγεί αναπόδραστα στην πηγή όλων των δεινών, που είναι η καπιταλιστική εκμετάλλευση και η ασκούμενη πολιτική εξυπηρέτησης των μονοπωλίων. Η αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα, στις μικρές και μεγάλες κατακτήσεις των εργαζομένων, είναι μεν γενικευμένη, αλλά η νεολαία και το μέλλον της βρίσκονται στο επίκεντρό της. Βασική προτεραιότητα της προπαγάνδας που συνοδεύει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, στα πλαίσια της τακτικής του «διαίρει και βασίλευε», αποτελεί ο διαχωρισμός των νεότερων γενεών εργαζομένων από παλαιότερες.

Το ΚΚΕ δίνει ολοκληρωμένη απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση υποβάθμισης της ζωής των σημερινών και μελλοντικών εργαζομένων. Η απάντηση αφορά και το σήμερα και το αύριο του ελληνικού λαού. Είναι η πολιτική του πρόταση. Οι θέσεις της ΚΕ του Κόμματος, για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με θέμα τη δράση για τα προβλήματα της νεολαίας, που από αύριο θα έχουμε στα χέρια μας, είναι ένα εργαλείο άμεσης δράσης. Η αυριανή πανεξόρμηση με το «Ρ» ώστε οι θέσεις αυτές να φθάσουν σε κάθε εργαζόμενο, γονέα και νέο είναι το πρώτο βήμα.

Μακελάρηδες και φτώχεια

Και ξάφνου οι μακελάρηδες των λαών, με πρώτους τους Μπους, Μπλερ και τους λοιπούς εταίρους της συμμορίας της ομάδας κρατών G-8, στη Σύνοδο που είχαν στη Σκοτία, θυμήθηκαν τη φτώχεια. Μόνον ένας λόγος υπάρχει, που θα μπορούσε πραγματικά να τους κάνει να ασχοληθούν με το πρόβλημα αυτό. Να διαχειριστούν την υπόθεση, ώστε η όξυνση του προβλήματος αυτού να μην οδηγήσει στην αμφισβήτηση, από τους λαούς, της κυριαρχίας των μονοπωλίων, να μην προκαλέσει ρωγμές στο σύστημα της παγκόσμιας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Και δε μένουν εδώ. Επιδίωξή τους είναι να αποκομίσουν και οφέλη από την πολιτική εκμετάλλευση της φτώχειας που και οι ίδιοι προκαλούν. Με άλλοθι, λοιπόν, την αντιμετώπιση της φτώχειας, όπως γίνεται και με τις υποθέσεις της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, προωθούν τη μοιρασιά της λείας και την εδραίωση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Η μόνη ελπίδα που μπορούν να έχουν οι λαοί είναι μόνον ο αγώνας τους για αμφισβήτηση και ανατροπή αυτού του οικοδομήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ