Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πιο βαθιά στις επεμβάσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολυσχιδής και «αθόρυβη», είναι η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην αμερικανική ιμπεριαλιστική επιχείρηση για τη «διάδοση της Δημοκρατίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή». Μέσω Ουάσιγκτον, ως συνήθως, μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεισφέρει με χρήμα (άγνωστο πόσο) στη δημιουργία του «Ιδρύματος για το μέλλον», που αποτελεί το επόμενο στάδιο της «πρωτοβουλίας για την ευρύτερη Μέση Ανατολή», που στοχεύει στην "ενίσχυση της δημοκρατίας και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη Μέση Ανατολή". Μάλιστα ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη, Ντάνιελ Φριντ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησής του για την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην επικείμενη συνάντηση των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας στο Μπαχρέιν, πράγμα που επιβεβαίωσε θέλοντας και μη χτες το ελληνικό ΥΠΕΞ, χωρίς φυσικά να ανακοινώσει πόσο θα στοιχίσει αυτή η συμμετοχή στους «δωρητές». «Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που, αν και όχι μέλη του G-8, υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις στην περιοχή»... δεν έκρυψε την ικανοποίησή του ο Αμερικανός αξιωματούχος. Το συμπέρασμα είναι ένα: Η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει ολοένα και πιο βαθιά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή...

Οι «Κινέζοι» και τα «κινέζικα»

Ενας «άγνωστος» καλά στημένος μηχανισμός κατέβασε προχτές το βράδυ σχεδόν όλα τα πανό και τα «κινέζικα» στην περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, που προπαγάνδιζαν το κάλεσμα στο αυριανό Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Ανάλογα περιστατικά σε βάρος του ΠΑΜΕ έχουν σημειωθεί και πάλι στον ίδιο Δήμο. Αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του Δήμου όταν ρωτήθηκε από εργαζόμενο αν ο Δήμος έδωσε εντολή να κατεβούν τα πανό, δήλωσε άγνοια, «κάνοντας τον Κινέζο». Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη δημοτική αρχή προσφάτως είχε, ουσιαστικά, απαγορεύσει τη συμμετοχή των συμβασιούχων στην απεργία των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Κοντή γιορτή. Αύριο θα πάρουν την απάντησή τους.

«Τρομοκρατικές» συμπτώσεις

Δύο πράγματα θα μπορούσε να σημειώσει κανείς που «συμπίπτουν» με το προχτεσινοβραδινό μακελειό στο Αμμάν της Ιορδανίας. Το πρώτο ότι χτες ξεκίνησε την περιοδεία της στη Μέση Ανατολή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. Θα επισκεφθεί το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη...

Το δεύτερο αφορά στο προχτεσινό άρθρο του οργάνου της αμερικανικής πλουτοκρατίας, της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», που ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί τον Τζ. Μπους «βαρίδι» στα σχέδια των επίδοξων κοσμοκρατόρων. «Υστερα από την καταστροφική επίσκεψη του Προέδρου Μπους στη Λατινική Αμερική, είναι τρομακτικό να συνειδητοποιεί κανείς ότι η προεδρία του έχει ακόμη τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και προσθέτει: «Μια κυβέρνηση χωρίς ατζέντα και χωρίς ανταγωνιστικότητα θα ήταν αρκετά δύσκολο να γίνει ανεκτή στο εσωτερικό μέτωπο. Αλλά ο υπόλοιπος κόσμος απλώς δεν μπορεί να αντέξει μια αμερικανική κυβέρνηση τόσο κακή για τόσο μεγάλο διάστημα». Και το άρθρο καταλήγει: «Το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι ο Καρλ Ρόουβ ή ο υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου ή ακόμη και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ. Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους».

Η πίεση στον Μπους να κάνει «κάτι», για να γίνει «ανεκτός» είναι πράγματι αφόρητη...

Οι... διαφορές

«Οι στόχοι τους οποίους πρέπει να πετύχουμε είναι λίγο ως πολύ γνωστοί. Προκύπτουν από την πολιτική της ΕΕ, τη στρατηγική της Λισαβόνας και τη δουλιά που έχει γίνει στη διάρκεια της οκταετίας για τη διαμόρφωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΚΠΣ». Η παραπάνω φράση ανήκει στον Κ. Σημίτη και αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος της πρόσφατης ομιλίας του, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του. Σίγουρα, όμως, θα την υπογράφουν τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Κ. Καραμανλής. Ιδιαίτερα, εάν συνοδευτεί από φράσεις του τύπου «τα όσα κατέκτησε η χώρα μπορούν ακόμη εύκολα να αλλάξουν, αν τα κόμματα συνεχίζουν να ασπάζονται συντεχνιακά αιτήματα ή και απόψεις ειδικών ομάδων, προσπαθώντας έτσι να διευρύνουν το εκλογικό τους ακροατήριο».

Κατά τ' άλλα, η προχτεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού ανέδειξε τις πολιτικές διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, όπως γράφουν μερικές χτεσινές εφημερίδες, παραλείποντας, βέβαια, να σημειώσουν πως εννοούν τις όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στη «γαλάζια» και την «πράσινη» εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Συνεχίζουν τον εμπαιγμό

Αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα η δημαγωγία για την ΕΕ και τα δήθεν «φιλεργατικά» φιρμάνια της, ιδιαίτερα όσον αφορά στους χιλιάδες συμβασιούχους. Με πρώτο βιολί και σ' αυτήν την επιχείρηση αποπροσανατολισμού τον ΣΥΝ. Στόχος, να συγκαλυφτεί αυτό, που, μέρα με τη μέρα, επιβεβαιώνεται από όλο και μεγαλύτερα τμήματα των συμβασιούχων: Οτι τα Προεδρικά Διατάγματα της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν τους διασφάλισαν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, αλλά, αντιθέτως, συντηρούν και πολλαπλασιάζουν τις στρατιές των συμβασιούχων, την πολιτική και εργασιακή ομηρία.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ, περιχαρής, δηλώνει ότι έπραξε το καθήκον της, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις επιταγές της - περίφημης - κοινοτικής οδηγίας 70/1999 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οτι υλοποίησε, δήθεν, την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Στην πραγματικότητα, απέκλεισε τη συντριπτική πλειοψηφία τους από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά. Ενώ από την πίσω πόρτα δημιουργεί σήμερα μια νέα γενιά ομήρων, πολιτικά και εργασιακά.

Από την άλλη, ο ΣΥΝ παίζει το ίδιο τραγούδι, αλλά σε ...διασκευή. Η κυβέρνηση, λέει, της ΝΔ δεν εφαρμόζει σωστά την κοινοτική οδηγία, που εξασφαλίζει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Και ας έχει διαψευστεί οικτρά ακόμα και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, ο ΣΥΝ συνεχίζει, όπως και προηγούμενα, να πρωτοστατεί στην καλλιέργεια της αυταπάτης ότι είναι δυνατόν τα ευρωενωσιακά φιρμάνια να είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Γιατί όπως και αν την ερμηνεύσει κανείς αυτήν την οδηγία, ακόμα και αν τη διαβάσει από το τέλος προς την αρχή, θα καταλήξει σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Δεν αφορά στην κατάργηση, αλλά στην ισχυροποίηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δεν αφορά στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αλλά στην επέκταση της μερικής απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Η απόκρυψη αυτής της πραγματικότητας καθιστά το ΣΥΝ υπόλογο απέναντι στους συμβασιούχους. Με την τακτική αυτή διευκόλυνε και διευκολύνει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να περάσουν την αντιλαϊκή τους επίθεση, καλλιέργησε τον εφησυχασμό, έβαλε επιπλέον εμπόδια στην ανάπτυξη ενός ταξικού διεκδικητικού αγώνα από τους χιλιάδες συμβασιούχους.

Οι συμβασιούχοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Για τις πολιτικές που ασκούνται, από ποιους και προς όφελος ποιων. Είναι καιρός να βάλουν τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να συμπορευτούν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στις πραγματικές πολιτικές αιτίες των προβλημάτων τους. Εχουν αντικειμενικό συμφέρον να βρεθούν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ αύριο Σάββατο, διεκδικώντας μαζί με όλους τους εργαζόμενους το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλιά με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Τα ... συμβατικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΕ ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ καλεί τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρός της, Π. Αδρακτάς. Για να δοθεί, λέει, το καλό παράδειγμα και να διαψευστούν τα περί ακαταλληλότητας των ελληνικών προϊόντων.

Τέτοιες πρωτοβουλίες φαίνεται πως τις προτιμάει η κυβέρνηση. Πρώτον, γιατί ...φαίνονται και, δεύτερον, γιατί είναι τσάμπα.

Δε θα είχε, όμως, πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ο πολίτης ακόμη και σε μια «ξερή» κυβερνητική ανακοίνωση για το θέμα, αν οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της δημόσιας υγείας ήταν όπως έπρεπε στελεχωμένες κι αν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για το θέμα ήταν στο ύψος των πραγματικών αναγκών;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι, φυσικά, θετική και πολύ λογική. Ομως, ουδείς από τους κυβερνώντες πρόκειται να το παραδεχτεί. Δε συνάδει, βλέπετε, η πραγματικότητα με την εικόνα του «κράτους δίπλα στον πολίτη», που θέλουν να καλλιεργήσουν.

Μόνο, που ο μέσος Ελληνας δε βλέπει μόνο τηλεόραση και τα βιώματά του από το χώρο της Υγείας δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλά.

ΕΝΑ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ γεγονός συνέβη χτες στις Βρυξέλλες. Οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησαν απεργία. Εγινε, μάλιστα, και συγκέντρωση στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου της Επιτροπής, με τη συμμετοχή εκατοντάδων υπαλλήλων.

Το ακόμη περισσότερο αξιοσημείωτο, όμως, ήταν το αντικείμενο της απεργίας. Η τελευταία, λοιπόν, έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμβασιούχους συναδέλφους τους, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν τα συνδικάτα των ευρωϋπαλλήλων, έχουν χειρότερη αντιμετώπιση από ό,τι οι συμβασιούχοι των ιδιωτικών εταιριών.

Σημειώστε ότι - σύμφωνα με τα συνδικάτα των ευρωϋπαλλήλων - η Κομισιόν απασχολεί περίπου 3.000 συμβασιούχους, κατά κανόνα με ανανεώσιμες τρίμηνες συμβάσεις...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Και να σκεφθείτε ότι υπάρχουν ακόμη μερικοί αιθεροβάμονες στη χώρα μας, που πιστεύουν ότι η ΕΕ θα δώσει λύση στο εγχώριο πρόβλημα των συμβασιούχων...

Συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Θυμάστε, που σημειώναμε, ότι η διαβόητη απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, για μη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και αγώνα κατά του δικομματισμού, είναι ένα φύλλο συκής και μόνον; Ορίστε και η πρώτη, χεροπιαστή απόδειξη. Στο Δήμο Νέου Ψυχικού οι τοπικές οργανώσεις των δυο κομμάτων συναντήθηκαν και συμφώνησαν να συνεργαστούν στις δημοτικές εκλογές του 2006. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, μάλιστα, αφού ρίξουν τις ευθύνες για «την όξυνση των προβλημάτων και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών» αποκλειστικά και μόνο στη «σημερινή, υποστηριζόμενη από τη ΝΔ δημοτική αρχή», ενημερώνουν ότι «αποφασίστηκε κατ' αρχήν να προχωρήσει η συνεργασία και να οριστεί νέα συνάντηση για να συζητηθούν θέματα προγραμματικών αρχών».

Προφανώς, έχοντας οι άνθρωποι δεδομένες τις γενικότερες κοινές πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και τη συμπόρευσή τους στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι αφού ξεκαθάρισαν - όπως λένε οι σχετικές πληροφορίες - ποιος θα ηγηθεί του συνδυασμού και, επομένως, ποιος θα καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου, αφήσανε τα υπόλοιπα για αργότερα...

Υποκρισία

Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ και οι φιλικές προς αυτό εφημερίδες («Βήμα», «Νέα» και όχι μόνον...), βρίσκουν δίκαια και υποστηρίζουν τώρα τα μισθολογικά και άλλα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των άλλων δημοσίων υπαλλήλων; Για παράδειγμα, υποστηρίζουν το αίτημα της ΑΔΕΔΥ, για εισαγωγικό κατώτερο μισθό στο Δημόσιο στο ύψος των 1.200 ευρώ, από περίπου 700 που είναι σήμερα; Κι αν ναι, γιατί πριν από δύο ή τρία μόνο χρόνια, είχαν αρνητική στάση στις τότε, κατά πολύ μικρότερες από τη σημερινές, διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών και των άλλων δημοσίων υπαλλήλων; `Η, μήπως, αν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην κυβερνητική εξουσία στις επόμενες εκλογές, θα ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα;

Μα δεν ντρέπονται, να υποκρίνονται τόσο εξόφθαλμα και προκλητικά..;

Η εξέγερση των «αθλίων»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλά και διάφορα, πολλές φορές αντιφατικά και αντικρουόμενα, γράφονται και λέγονται τις μέρες αυτές, με αφορμή την εξέγερση των «αθλίων» στο Παρίσι και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Οπως όλα δείχνουν, όμως, οι ρίζες του αυθόρμητου ξεσηκωμού οδηγούν στην εντεινόμενη φτώχεια, τη μαζική ανεργία, την περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση, που σφραγίζουν τη ζωή εκατομμυρίων Γάλλων, κυρίως νέων. Και μπορεί, ανάμεσα στους τελευταίους, να έχουν ειδικό βάρος οι καταγόμενοι από χώρες της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής ή άλλες πρώην γαλλικές αποικίες, αλλά δε λείπουν και οι αυτόχθονες Γάλλοι ή 2ης και 3ης γενιάς μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Πορτογάλοι).

Κι όλ' αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα, που τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει ακόμη και τις ΗΠΑ στην ωριαία παραγωγικότητα της εργασίας και προβάλλεται ως παράδειγμα του «ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους». Ποια είναι η αλήθεια που κρύβεται από πίσω; Ο σύγχρονος καπιταλισμός και η λογική του «ευρωμονόδρομου», είτε με την κεντροαριστερή, είτε με την κεντροδεξιά ή όποια άλλη έκφρασή της, οξύνουν στο έπακρο τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες. Κάνουν τους λίγους κεφαλαιοκράτες συνεχώς πλουσιότερους και ισχυρότερους και τους πολλούς φτωχούς ακόμη περισσότερους και φτωχότερους. Και η πορεία αυτή δεν αντιστρέφεται με «μπαλώματα» και «ασπιρίνες», χωρίς τις αναγκαίες ριζικές πολιτικές αλλαγές.

Αναγκαία διευκρίνιση

Πράγματι, ο τρόπος γραφής σ' ένα σημείο του προχτεσινού σχολίου, σχετικά με τον δήμαρχο Βύρωνα και την καθιέρωση δημοτικής αστυνομίας, δημιουργούσε την εντύπωση ότι όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν στο μέτρο αυτό. Δικαιολογημένα, επομένως, η «Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση» (ΕΠΔΚ) μας υπενθυμίζει ότι ήταν και είναι αντίθετη. Πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα. Αλλωστε, στο ίδιο σχόλιο γίνονταν αναφορά στις δυνάμεις που είχαν αντιταχθεί και κατάφεραν να ματαιώσουν την καθιέρωση του προγράμματος «εθελοντή - αστυνομικού», πριν από αρκετούς μήνες. Ανάμεσα στις τελευταίες βρισκόταν και η ΕΠΔΚ, παίζοντας, μάλιστα, πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εισβολή στα σχολεία

Η διεξαγωγή διαγωνισμού, με αντικείμενο τα «ιδανικά» της ιδιωτικής ασφάλισης, σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια, από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών, με την υποστήριξη, βέβαια, του υπουργείου Παιδείας, δεν αποτελεί μια απλή παρέμβαση στην εκπαίδευση διαφημιστικού χαρακτήρα. Είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικοϊδεολογικής επιχείρησης, μιας παρέμβασης στις νεανικές συνειδήσεις, με στόχο τη χειραγώγησή τους και συνολικά την άλωσή τους από τα μονοπώλια. Δεν αποσκοπούν μόνο στο σήμερα και στη διεύρυνση της «αγοράς» των ασφαλιστικών εταιριών, αλλά προετοιμάζουν το έδαφος για το μέλλον, θέλουν να φτιάξουν αυτό τον τύπο ανθρώπου που θα θεωρεί ως αυτονόητο αυτό που επιτάσσουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα και θα αποδέχεται την εμπορευματοποίηση των πάντων σαν φυσικό φαινόμενο. Η επιχείρηση αυτή είναι στημένη μεθοδικά και επιστημονικά και η παρέμβαση κλιμακώνεται ανάλογα με τις ηλικίες που διαχειρίζεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα του διαγωνισμού στα Γυμνάσια αναφέρεται στο «Ποιο είναι το αγαπημένο μου πρόσωπο και ποιο αντικείμενο θα ασφάλιζα κατά προτεραιότητα και γιατί;», δηλαδή αγγίζει περισσότερο το συναίσθημα των παιδιών. Στα δε Λύκεια το θέμα αναφέρεται στο ποια είναι «Η αξία της ιδιωτικής ασφάλισης και της μέσω αυτής αποταμίευσης για την οικογένεια», δηλαδή προσπαθεί να προσεγγίσει τις ανάγκες των νέων και να τους προετοιμάσει σαν εν δυνάμει πελάτες των ασφαλιστικών εταιριών. Στους δε φοιτητές των Οικονομικών Πανεπιστημίων το θέμα αναφερόταν στις «Δυνατότητες συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στη λύση του συνταξιοδοτικού προβλήματος», αφορούσε δηλαδή ένα ζήτημα άμεσου ενδιαφέροντος των ασφαλιστικών μονοπωλίων.

Ολα αυτά αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης επιχείρησης κατεδάφισης του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης. Η παρέμβαση στις νεανικές συνειδήσεις αποτελεί μέρος, είναι τμήμα των «ψυχολογικών επιχειρήσεων» και της προπαγάνδας του μεγάλου πολέμου των μονοπωλίων ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και εδώ οι ευθύνες των αρμοδίων παραγόντων είναι τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Καλός, επιβεβαίωσε ότι οι διαγωνισμοί αυτοί αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αραγε από πού αντλούν το δικαίωμα να μετατρέπουν σε «βαποράκια» των ασφαλιστικών μονοπωλίων τις νεανικές συνειδήσεις; Με ποιο δικαίωμα μετατρέπουν το χώρο της εκπαίδευσης σε χωράφι των ασφαλιστικών εταιριών;

Την απάντηση τη δίνει η ίδια η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που υπηρέτησαν και υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των εργαζομένων, κατασπαράζοντας τα οράματα των νέων ανθρώπων. Ολα αυτά είναι αποκαλυπτικά του είδους της Παιδείας και της κοινωνίας που θέλουν να οικοδομήσουν, του μέλλοντος που επιφυλάσσουν για τη νέα γενιά. Διαπαιδαγωγούν τους νέους ώστε να είναι έτοιμοι να αποδεχτούν, σαν κάτι φυσιολογικό, τους νόμους της ζούγκλας του κεφαλαίου και τη βαρβαρότητα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Η απόκρουση λοιπόν αυτής της επίθεσης είναι υπόθεση του εργατικού και του λαϊκού κινήματος, γιατί τους αφορά άμεσα, αλλά και υπόθεση των ίδιων των εκπαιδευτικών. Η πλουτοκρατία μπορεί να θέλει την εκπαίδευση να είναι θερμοκήπιο των δικών της συμφερόντων, αλλά μπορεί να γίνει και χώρος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και συσπείρωσης για μια άλλη Παιδεία, σε μια άλλη κοινωνία, όπου δε θα κάνουν κουμάντο τα μονοπώλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ