Σάββατο 14 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «απελευθέρωση» του ξεζουμίσματος

Γρηγοριάδης Κώστας

Βέβαια,... δίκιο έχουν οι κ. κ. Αλογοσκούφης, Γιακουμάτος και λοιποί κυβερνώντες, σε όσα λένε για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων... Οταν οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν από τα ξημερώματα μέχρι το βράδυ, τρέχοντας σε δυο και τρεις δουλιές, για να τα βγάλουν πέρα, τότε τα εμπορικά, οι τράπεζες και λοιπές υπηρεσίες, πρέπει να λειτουργούν μέχρι τα μεσάνυχτα... Κι αύριο, θα χρειάζεται να είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, αφού αρκετοί δε θα προλαβαίνουν πλέον να κάνουν τις δουλιές τους τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας. Κι όλ' αυτά, χωρίς να λογαριάσουμε τις ώρες, που χάνουν οι εργαζόμενοι στους δρόμους της υπομονής.

Κι αν περνά απ' το μυαλό σας, ότι μπορεί έτσι να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν τα λαϊκά εισοδήματα, καλύτερα να το ξεχάσετε, για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Ολ' αυτά γίνονται για να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα ήδη τεράστια κέρδη των κεφαλαιοκρατών, να μεγαλώσει ο ημερήσιος και βδομαδιάτικος χρόνος εργασίας και, επομένως, να αυξηθεί η εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Αλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός, πως η «απελευθέρωση» του ωραρίου, συνδυάζεται με αντεργατικά μέτρα, όπως η συνέχιση και παραπέρα σκλήρυνση της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η κατάργηση του 8ώρου, η επέκταση και γενίκευση της μερικής απασχόλησης, η μείωση του κόστους των υπερωριών, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας κλπ., κλπ..

Ακόμα στα «αζήτητα»!

Στα «αζήτητα» του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας παραμένει η σορός του Μαξίμ Ζελίν - του 23χρονου από τη Ρωσία, που δολοφόνησε δυο αστυνομικούς και, καταδιωκόμενος από την αστυνομία, αυτοκτόνησε στα ορεινά της Καλαμπάκας Τρικάλων - 13 μέρες μετά το θάνατό του. Κανείς από τους αρμοδίους δεν ενδιαφέρθηκε για τη μεταφορά της σορού στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ν' αρχίσει να αλλοιώνεται. Η ιατροδικαστής της Λάρισας δηλώνει ότι θα περιμένει λίγο ακόμα κι αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από κάπου, θα ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Η ευθύνη γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση βαρύνει, εν πρώτοις, τη ρωσική πρεσβεία, η οποία δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για την παραλαβή της σορού, υπολογίζοντας, προφανώς, το υψηλό οικονομικό κόστος μεταφοράς της στη Ρωσία. Ευθύνες, όμως, φέρουν και οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές που αδρανούν, δίνοντας την εντύπωση ότι θέλουν να εκδικηθούν το Ρώσο ακόμα και νεκρό. Κι έτσι προσβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό που σέβεται όλους τους νεκρούς ακόμα κι όταν ήταν δολοφόνοι...

Δεν αλλάζουν τα... χούγια

Εχουν ολόπλευρα στηρίξει - μαζί με τον ΣΥΝ - τη λογική του «κοινωνικού διαλόγου», αλλά σήμερα εκτιμούν ότι «το διάτρητο πρόσχημα του κοινωνικού διαλόγου δεν μπορεί να κρύψει τις αντεργατικές τους προθέσεις, τον νεοσυντηρητισμό και νεοφιλελευθερισμό τους». Χρόνια τώρα συμπορεύονται με όσους συναγελάζονται με τους «κοινωνικούς εταίρους» στην ΟΚΕ και τους διάφορους μηχανισμούς και επιτροπάτα της ταξικής συνεργασίας και συναίνεσης, αλλά τώρα σημειώνουν ότι «ο υπουργός Απασχόλησης συγκαλεί την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης για να συζητηθούν από τους διαβόητους "κοινωνικούς εταίρους" η κατάργηση του μεροκάματου βάσης και των επιδομάτων που προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ...». Για την ανακοίνωση της ΚΕΔΑ μιλάμε, την οποία υπογράφουν οι Μ. Κωστόπουλος και Γ. Θεωνάς, ως μέλη της γραμματείας της και πρώην γγ της ΓΣΕΕ.

Και δε λένε μόνο τα παραπάνω. Σημειώνουν, επίσης, ότι «σ' ένα τέτοιο "διάλογο", οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει να απαντήσουν με ένταση της ενωτικής τους πάλης...». Την ίδια στιγμή, όμως, δε λένε την παραμικρή κουβέντα για τους «πρασινο-γαλάζιους» εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, που πρώτοι αυτοί ζήτησαν τη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, για να συζητηθούν τα παραπάνω «από τους διαβόητους "κοινωνικούς εταίρους"». Προφανώς, υπό την ηγεσία της ΓΣΕΕ, βλέπουν «την ένταση της ενωτικής πάλης», επιμένοντας με συνέπεια στη λογική και πρακτική της ταξικής συνεργασίας και της... ενότητας πάνω στο πρόβλημα.

«Πικρή» η νέα ΚΑΠ!

Με τα νεύρα των 1.500 εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και των 20.000 τευτλοπαραγωγών της χώρας «παίζει» η κυβέρνηση, μη ξεκαθαρίζοντας αν, πόσα και ποια από τα πέντε εργοστάσια της ΕΒΖ θα κλείσουν, με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ, που επιβάλλει δραστικές μειώσεις στην τιμή των τεύτλων και της ζάχαρης. Ανεξαρτήτως, πάντως, των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, που αποσκοπούν στο κέρδισμα χρόνου, είναι σίγουρο ότι έχουν, ήδη, ξεκινήσει οι διαδικασίες για απολύσεις εργαζομένων στην ΕΒΖ - θα τις ονοματίσουν «εθελούσιες εξόδους». Ταυτόχρονα, εντείνεται η αγωνία των τευτλοπαραγωγών, που αντιλαμβάνονται πως έρχονται «μαύρες μέρες», αφού θ' αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή, να πουλούν το προϊόν τους σε πολύ χαμηλότερη τιμή και πολλοί να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

Αλλά, δεν είναι μόνο οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ που πλήττονται από τις αποφάσεις της ΕΕ. Ο αγώνας κατά της νέας ΚΑΠ δεν αφορά μόνο τη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και χρειάζεται αγωνιστική συμπαράταξη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και του ελληνικού λαού.

Ποιος είναι ο νόμος;

Σπεύδουν πολλοί να προβάλουν την τήρηση και εφαρμογή του νόμου δήθεν ως ανάχωμα στη διαρκή επιδρομή της κυρίαρχης τάξης απέναντι σε ό,τι έχει απομείνει απ' τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενα παράδειγμα: Κατάστημα της «Γιούρομπανκ» στο εμπορικό κέντρο «ΤΗΕ ΜΑLL» παραβίαζε την κυριακάτικη αργία. Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, πρώτος αλλά όχι τελευταίος, έθιξε σαφέστατα το ενδεχόμενο λειτουργίας των τραπεζών τις Κυριακές. Μόλις ολοκληρώθηκε η πρόσφατη σχετική συνάντηση της διοίκησης της ΟΤΟΕ με τον υφυπουργό Απασχόλησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό που πρέπει να επικρατήσει, και θα επικρατήσει κατά την άποψη του κ. Γιακουμάτου, είναι η νομιμότητα. Οτιδήποτε είναι νόμιμο, αυτό και θα διασφαλιστεί και από το υπουργείο».

Βέβαια, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, όπως και το σύνολο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εργοδότες έχουν τόσο αποθρασυνθεί από τις «πλάτες» της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και τη δική τους στάση, που, το τελευταίο διάστημα, απαιτούν η ολοένα και πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων να γίνεται «κανονικά και με το νόμο». Τους εργαζόμενους της «ΣΟΦΤΕΞ» τα δικαστήρια τους καταδίκασαν, αποφασίζοντας ότι - κατ' ουσία - είναι παράνομο που κινητοποιούνται ενάντια σε μια πολυεθνική που τους απειλεί με απολύσεις. Για τους εμποροϋπαλλήλους, οι δικαστές αποφάνθηκαν - ουσιαστικά - πως είναι «καταχρηστικό» να αντιστέκονται στην ασυδοσία των ιδιοκτητών του «ΛΗΤΩ» που επέβαλαν απόλυση σε εργαζόμενη όταν εναντιώθηκε στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Στην «ΠΕΤΙΤ-ΕΛΕΦΑΝΤ» οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης εισέβαλαν για να κατασχέσουν το εμπόρευμα, χωρίς όμως κανείς τους να καταδιώξει τους εργοδότες, που πετάνε στο δρόμο 22 εργαζόμενους, που έχουν απλήρωτους εδώ και έξι σχεδόν μήνες τους περίπου 400 εργαζόμενους της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ».

Την παραβίαση του 8ωρου την προβλέπει πλέον ο ίδιος ο νόμος 3385/2005 που τέθηκε σε ισχύ από την 1η του περασμένου Οκτώβρη. Ο ίδιος ο νόμος είναι πλέον που ευνοεί τα μονοπώλια να συνθλίβουν τους μικρομεσαίους ΕΒΕ, με την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Ο ίδιος ο νόμος αύξησε, απ' το περασμένο καλοκαίρι, ακόμα περισσότερο την υπεραξία που καρπώνονται οι επιχειρηματίες, με τη μείωση της αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης. Οπως, επίσης, σε λίγους μήνες, το ίδιο το «Σύνταγμα της χώρας» είναι πολύ πιθανό να νομιμοποιήσει την αγοραπωλησία της επιστημονικής γνώσης, επιτρέποντας την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων...

Το θέμα μας, λοιπόν, δεν είναι ο νόμος, αλλά ποιος είναι ο νόμος, και ποιο νόμο έχει ανάγκη η εργατική τάξη. Ούτε ο νόμος είναι ουδέτερος, ούτε και η Δικαιοσύνη είναι τυφλή. Κάθε νόμος είναι ταξικός. Και η Δικαιοσύνη είναι όργανο στα χέρια της αστικής τάξης, για την επιβολή της οικονομικής και πολιτικής της κυριαρχίας. Να γιατί οι ταξικές δυνάμεις επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά στις κινητοποιήσεις ότι «ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ». Γιατί μόνο όταν οι εργάτες επιβάλουν το δικό τους νόμο, δηλαδή, ορίσουν ως γνώμονα οργάνωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους ανάγκες, ο νόμος θα μπορεί να υπάρχει και να λειτουργεί προς όφελός τους. Να γιατί, τελικά, η ανατροπή του καπιταλισμού είναι επιβεβλημένη.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Τα ... (δια)ψευδόμενα

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΕΝΤΑΞΕΙ! Αφού το διέψευσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τσαρλς Ρις, πως συμμετείχαν οι ΗΠΑ σε απαγωγές Πακιστανών και δήλωσε ότι δε γίνονται ανακρίσεις στη βάση της Σούδας ...ησυχάσαμε. Οι ΗΠΑ... δεν κάνουν τέτοια πράγματα.

Προφανώς μας δουλεύουν και οι Αμερικανοί, όπως και οι Βρετανοί και η ελληνική κυβέρνηση. Μήπως έδειξαν, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή καμιά διάθεση ...διαφάνειας στην όλη ιστορία;

Αυτό που σίγουρα κατάλαβαν οι πάντες πλέον είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης αλωνίζουν και στην Ελλάδα και, μάλιστα, με την πλήρη κάλυψη και συνεργασία των εγχώριων αρχών. Κι αυτό - ας το έχουν υπόψη τους - εξοργίζει κάθε Ελληνα πολίτη.

ΓΕΦΥΡΩΝΕΙ ΧΑΣΜΑΤΑ η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, και σίγουρα η δήλωσή της ότι η Γερμανία «θα παίξει ρόλο στο Ιράκ» δείχνει μάλλον πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

Κατανοητή είναι, βέβαια, η πρεμούρα των γερμανικών πολυεθνικών να ενισχύσουν τις θέσεις τους στη μοιρασιά της οικονομικο-πολιτικής πίτας στην περιοχή. Το πόσο θα βρεθούν συγκλίσεις θα το δούμε, πάντως σίγουρα δε θα είναι για το καλό της παγκόσμιας ειρήνης.

ΜΙΚΡΕΣ ΘΕΩΡΕΙ το υπουργείο Μεταφορών και οι λοιποί αρμόδιοι τις αυξήσεις που ξεκινούν από την 1η του Φλεβάρη στην Αττική Οδό και στη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και κινδυνολογούν, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες. Παλιό το κόλπο αλλά ...δεν πιάνει.

Τους θυμίζουμε ενημερωτικά ότι όσο μικρές και να τις θεωρούν είναι ...μεγαλύτερες από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 2006 και πολύ μεγαλύτερες από την αρνητική αύξηση της αγοραστικής αξίας των μισθών των Ελλήνων.

Οσο για το πού θα πάνε αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση στοιχειωδών αναγκών μετακίνησης είναι επίσης γνωστό: Στις τσέπες των κοινοπραξιών που έχουν ήδη συσσωρεύσει τεράστια κέρδη.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντεργατική συνεισφορά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περίπου διπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ των «15» ήταν η απόδοση των κεφαλαίων στην Ελλάδα, στη διάρκεια της δεκαετίας 1995-2005, όπως ομολόγησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα, εάν τεθεί ως βάση το 100, το 1995, η απόδοση των κεφαλαίων στη χώρα μας έφτασε το 123,3%, έναντι 112,2% της αντίστοιχης αύξησης στην ΕΕ των «15» και 112% στη ζώνη του ευρώ.

«Ξέχασε», όμως, να πει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ότι η τεράστια και προκλητική αυτή κερδοφορία δεν ήρθε απ' το πουθενά. Στηρίχτηκε στην πολύχρονη καθήλωση των μισθών, των μεροκάματων και των συντάξεων, στις πολύμορφες και προκλητικές παροχές και προνόμια προς τους κεφαλαιοκράτες, στον εντεινόμενο συνεχώς βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κλπ., κλπ. Με δυο λόγια, στηρίχτηκε στην αντιλαϊκή πολιτική των τότε κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και την αντίστοιχη της ΝΔ, που συνέχισε στην ίδια πορεία. Και, βέβαια, «ξέχασε» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ να σημειώσει τη δική του συνεισφορά, όπως και αυτή των υπολοίπων εργατοπατέρων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η τέτοιας έκτασης και έντασης καταλήστευση του παραγόμενου από τους εργαζόμενους πλούτου, εκ μέρους μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών, θα ήταν αδύνατη, χωρίς τη συστηματική και πολύμορφη διαβρωτική δουλιά των εργατοπατέρων. Χωρίς τον αγωνιστικό ευνουχισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την υπονόμευση του ταξικού του προσανατολισμού.

Κέρδη και ανεργία

Αλλο ένα, κρίσιμο και επίκαιρο συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από τα προαναφερόμενα στο προηγούμενο σχόλιο στοιχεία. Οι αποδόσεις - ρεκόρ του κεφαλαίου στην περίοδο 1995 - 2005, τα τεράστια επιχειρηματικά κέρδη, που συγκρίνονται μόνο με τη «χρυσή» περίοδο 1960 - 73, όπως και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης της ίδιας περιόδου, κάθε άλλο παρά οδήγησαν σε μείωση της ανεργίας. Η τελευταία ήταν απλώς το πρόσχημα των εκάστοτε κυβερνώντων και των κάθε λογής εργατοπατέρων. Με πρόσχημα τη μείωση της ανεργίας μειώθηκε το λεγόμενο μισθολογικό κόστος κατά 25% από το 1985. Με το ίδιο πρόσχημα, μειώθηκαν κατά δύο μονάδες οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές τη διετία 2001 - 2003. Για τον ίδιο υποτίθεται λόγο, ο ΟΑΕΔ επιδοτεί (με λεφτά των εργαζομένων) 137.000 θέσεις εργασίας, με 14 έως 26 ευρώ ημερησίως, προσφέροντας τζάμπα εργάτες στους επιχειρηματίες. Με το ίδιο πρόσχημα, επίσης, γενικεύτηκε η κάθε μορφής μερική απασχόληση, μειώθηκε η αμοιβή των υπερωριών, προωθήθηκε η διαβόητη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και, ουσιαστικά, καταργήθηκε το 8ωρο, «απελευθερώνεται» το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, κλπ., κλπ.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω μέτρων, που πήραν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, το γνωρίζουν όλοι. Η ανεργία παραμένει στο ύψος της. Και όχι μόνο. Γίνεται όπλο στα χέρια της πλουτοκρατίας και των κυβερνώντων, για να εκβιάσουν και να αποσπάσουν νέα αντεργατικά μέτρα.

Οι... περιπέτειες ενός...

Οταν στο Ιράκ κυβερνούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν ο Αχμάντ Τσαλαμπί περνούσε τον καιρό του ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Είχε αυτοανακηρυχτεί πρόεδρος του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου (ΕΙΚ) και διαμόρφωσε στενές σχέσεις με τις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, αναλαμβάνοντας - με το αζημίωτο... - και διάφορες αποστολές. Κάποια στιγμή, αναμείχτηκε σε μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στην Ιορδανία και καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλακή. Η ποινή όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο Αχμάντ Τσαλαμπί είχε πλέον στενές σχέσεις με τον Ντ. Ράμσφελντ και τον Κ. Πάουελ και αποτελούσε τον βασικό «μάρτυρα» του Λευκού Οίκου για την ύπαρξη των υποτιθέμενων όπλων μαζικής καταστροφής του ιρακινού καθεστώτος.

Μετά την εισβολή των «πρόθυμων» στο Ιράκ και την ανατροπή του Σ. Χουσεΐν, ο Αχμάντ Τσαλαμπί επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου εμφανίστηκε ως διεκδικητής της εξουσίας. Η τύχη, όμως, δεν ήταν με το μέρος του, στο κατοπινό, σκληρό παιγνίδι εξουσίας στους κόλπους της κατοχικής διοίκησης του Ιράκ. Κι έτσι, παραμερίστηκε, με συνέπεια να μιλά για την «αμερικανική ηγεμονία και τη λειψή ιρακινή ανεξαρτησία». Λίγο μετά, μέσα στο 2004, Αμερικανοί πεζοναύτες έκαναν έρευνα στα γραφεία του στη Βαγδάτη και ο Αχμάντ Τσαλαμπί πέρασε στην... παρανομία, καθώς καταζητούνταν για απάτη.

... Ιρακινού Τσολάκογλου

Τελικά, βέβαια, ούτε οι Αμερικανοί ξεχνούν τους «υπαλλήλους» τους, ούτε οι τελευταίοι τη «δουλιά» τους. Κι έτσι, ο Αχμαντ Τσαλαμπί ξαναβγήκε στο προσκήνιο. Μετά την πρόσφατη παραίτηση του υπουργού Πετρελαίων της κατοχικής κυβέρνησης της Βαγδάτης, ο Τσαλαμπί ανέλαβε αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο του πετρελαίου. Ετσι, μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ιράκ, ο ευρισκόμενος μέχρι πρότινος σε δυσμένεια «υπάλληλος» του αμερικανικού Πενταγώνου και της ΣΙΑ, θα κατέχει δύο κυβερνητικές θέσεις.

Βέβαια, των τελευταίων εξελίξεων προηγήθηκε η απόσυρση των κατηγοριών για διαφθορά και απάτη από ιρακινό δικαστήριο και -το σπουδαιότερο - ένα ταξίδι του Τσαλαμπί στις ΗΠΑ, όπου έγινε δεκτός από τον παλιό του «προϊστάμενο», τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντ. Ράμσφελντ. Προφανώς, στη συνάντηση αυτή ξεπεράστηκαν οι όποιες «παρεξηγήσεις» κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για την επαναχρησιμοποίησή του και, μάλιστα, στο κρίσιμο υπουργείο του Πετρελαίου. Αλλωστε, ο Τσαλαμπί είχε πάντα ξεκάθαρες αντιλήψεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στο παρελθόν, έχει δηλώσει αλλεπάλληλες φορές, ότι μετά την ανατροπή του Σ. Χουσεΐν «οι αμερικανικές εταιρίες θα έχουν σαφέστατα λόγο στο ιρακινό πετρέλαιο»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι και δική μας μάχη

Με τη δημοσίευση, αύριο, μαζί με τον κυριακάτικο «Ρ», των Θέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, αρχίζει η προσυνεδριακή διαδικασία της Οργάνωσης για το 9ο Συνέδριό της. Με σύνθημα «ΚΝΕ γερή και μαζική. Με τη νεολαία για το Μέτωπο - Λαϊκή Εξουσία, για το σοσιαλισμό», η ΚΝΕ προχωράει με ορμή και αισιοδοξία στο 9ο Συνέδριό της. Με αισιοδοξία που στηρίζεται στα ιδανικά και στους σκοπούς της, στην πολιτική και στην ιδεολογία του ΚΚΕ. Που πηγάζει από την πίστη ότι το μέλλον της νέας γενιάς δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια της βαρβαρότητας του καπιταλισμού.

Η αυριανή μέρα, δημοσίευσης των Θέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, είναι μέρα πανεξόρμησης με τον «Ριζοσπάστη», ώστε οι Θέσεις να φτάσουν πλατιά στην ελληνική νεολαία, στους νέους εργάτες, στους νέους και στις νέες που ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού αλλά και στις οικογένειές τους. Με στόχο το κείμενο των Θέσεων να γίνει αντικείμενο μελέτης, προβληματισμού και συζήτησης, πλατιά τμήματα της νεολαίας να εκφράσουν τη γνώμη τους, τις απόψεις τους, την κριτική τους.

Η ΚΝΕ προχωράει προς το Συνέδριό της με την αισιοδοξία ότι «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός», έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής πώς «θα ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια και ικανότητα στο ρόλο της, ως επαναστατικής οργάνωσης της νεολαίας, ως νεολαίας του ΚΚΕ». Η ισχυροποίηση της ΚΝΕ, ως νεολαίας του ΚΚΕ, η ανοδική της πορεία και η ιδιαίτερη σημασία της δράσης της στο πλευρό του Κόμματος, σ' όλη την ιστορία της, ειδικά την τελευταία δεκαπενταετία, δεν μπορούν παρά να έχουν την αντανάκλασή τους και στην ίδια την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η ΚΝΕ βαδίζει προς το Συνέδριό της έχοντας ήδη στο οπλοστάσιό της τις Αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το Πρόγραμμα του Κόμματος και τα ντοκουμέντα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ. Το ΚΣ της ΚΝΕ στις Θέσεις του υπογραμμίζει ότι «η ΚΝΕ δεν αισθάνεται μόνη. Στηρίζεται από το ΚΚΕ, στην πολιτική και ιδεολογία του, στο Πρόγραμμά του. Στηρίζεται στη δύναμη των ιδεών του μαρξισμού - λενινισμού». Η υπογράμμιση έχει την αξία της όχι μόνο για τους ΚΝίτες, αλλά και για κάθε κομματικό μέλος. Για όλους όσοι προσβλέπουν με αισιοδοξία σε μια ακόμα πιο ισχυρή ΚΝΕ, στο πλευρό του Κόμματος, σχολειό και αυτή για την επόμενη γενιά των κομμουνιστών. Κι απ' αυτήν την άποψη τα κομματικά μέλη έχουν και αυτά τη δική τους συμβολή στη μάχη για να κερδηθούν πλατιά τμήματα της νεολαίας με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, επομένως και στη διάδοση και εκλαΐκευση των Θέσεων του Συνεδρίου της ΚΝΕ.

Η αυριανή πανεξόρμηση, με τον «Ρ» και τις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ, είναι πρωταρχικό ουσιαστικό βήμα για την επιτυχία του Συνεδρίου, για να πάρει η νέα γενιά τη θέση της στη συγκρότηση του Μετώπου για τη λαϊκή εξουσία, να γίνει υπόθεση και της νεολαίας η πάλη για το σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ