Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ασυδοσία των πολυεθνικών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ακρίβεια στις τιμές «οφείλεται στη διαμόρφωση εδώ και χρόνια μεγάλης κερδοφορίας από τις πολυεθνικές εταιρίες που πωλούν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα. Αυτές διαμορφώνουν τις τιμές. Ο ανταγωνισμός είναι σικέ σε όλο το πεδίο των προϊόντων. Με ένα απλό τηλεφώνημα καθορίζονται οι τιμές». Αυτά δηλώνει στο χτεσινό «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ, Απ. Αλεξάκης, παραθέτοντας και σχετικά παραδείγματα: Τα χαρτιά υγείας στη συσκευασία των οκτώ ρολών πωλούνται στην ελληνική αγορά αντί 4,85 ευρώ, ενώ οι Γερμανοί τα πληρώνουν 1,49 ευρώ. Το ρύζι πωλείται στην Ελλάδα προς 2,66 ευρώ το κιλό και στην Πορτογαλία 0,84 ευρώ. Το πλήρες γάλα ενός λίτρου πωλείται στη χώρα μας με τιμή 1,20 ευρώ, ενώ στην Ολλανδία 0,73 ευρώ.

Συμφωνώντας, λοιπόν, με όσα λέει ο κ. Αλεξάκης, να προσθέσουμε τα εξής: Πρώτον, η αναφερόμενη ασυδοσία των πολυεθνικών στηρίζεται και γιγαντώνεται από την πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και όλα όσα αυτή συνεπάγεται. Δεύτερον, ο ανταγωνισμός - είτε σικέ, είτε όχι - είναι μοχλός ξεζουμίσματος των εργαζομένων, καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων και ενίσχυσης των πλέον ισχυρών επιχειρήσεων. Τίποτε άλλο. Τρίτον, πριν μερικά χρόνια, οι εκπρόσωποι των ελληνικών σούπερ μάρκετ δεν έκαναν τέτοιες δηλώσεις. Αντίθετα, αξιοποιούσαν προς όφελός τους, όσα αξιοποιούν σήμερα ενάντιά τους οι πολυεθνικές.

Ετσι προστατεύουν τα δάση

Σε μια γιαγιά 82 ετών εξαντλήθηκε όλη η ...οικολογική ευαισθησία των αρμόδιων αρχών της χώρας μας, αφού της επιβλήθηκε φυλάκιση 15 μηνών για καταπάτηση δασικής έκτασης. Στην 82χρονη είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 600.000 δραχμών το 1993, το οποίο με τους τόκους έφτασε τα 9.600 ευρώ, περίπου 3.271.000 δραχμές, ποσό που αδυνατούσε να πληρώσει κι έτσι οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η αυστηρότητα της ποινής ξεπερνά κάθε λογική, αν σκεφτεί κανείς ότι σε αυτήν τη χώρα λειτουργεί εδώ και χρόνια μία τεράστια φάμπρικα ασταμάτητης καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων και λεηλασίας των δασών, των ακτών και συνολικότερα του φυσικού περιβάλλοντος, που αποφέρει ανυπολόγιστα κέρδη στους αετονύχηδες. Οι τελευταίοι, βεβαίως, παραμένουν πάντα στο απυρόβλητο, απολαμβάνοντας τα ...απεριτίφ τους στα πολυτελή τους αυθαίρετα, φυσικά «εις υγείαν» των κορόιδων και αναμένοντας - ως ανταμοιβή... των κόπων τους - τη σε τακτά χρονικά διαστήματα κυβερνητική απόφαση νομιμοποίησης των καταπατημένων και αυθαιρέτων...

Αυτά που λέει...

Πολλά χιλιόμετρα έχει διανύσει το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να κερδίσει ξανά τις ψήφους του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές γύρισε την πλάτη στον ίδιο και το κόμμα του, εξαιτίας φυσικά της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και, βέβαια, όποιος αναζητήσει τις τοποθετήσεις και ομιλίες του Γ. Παπανδρέου στις προαναφερόμενες περιοδείες του, θα παρατηρήσει, ότι, πέραν της καταγγελίας της κυβέρνησης της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει μια σειρά σωστές διαπιστώσεις, σε σχέση με τα αποτελέσματα της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής, όπως η μείωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτοκτηνοτρόφων, η ανυπαρξία έργων υποδομής στην ύπαιθρο, η ενίσχυση των «μεγαλοαγροτών» κ.ά. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς, πότε «ανακάλυψε» ο Γ. Παπανδρέου τα προαναφερόμενα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Πόσο μάλλον, που υπάρχουν, πολλαπλασιάζονται και οξύνονται πολλά χρόνια τώρα και, βέβαια, σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Το σημείο αυτό, όμως, δεν είναι το μόνον άξιο σχολιασμού απ' όσα λέει ο Γ. Παπανδρέου στις περιοδείες του στην ύπαιθρο.

... και αυτά που κρύβει

Αξια σχολιασμού, επίσης, είναι και τα όσα δε λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού, πέραν της διαπίστωσης και καταγγελίας της σκληρής πραγματικότητας, αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί στις αιτίες των προβλημάτων. Κι όταν λέμε αιτίες, δεν αναφερόμαστε μόνον ή κυρίως στην 20ετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να βγάλει «λάδι». Κυρίως μιλάμε σχετικά με όσα καταστροφικά για τους μικρομεσαίους αγρότες απορρέουν από τη νέα Κοινοτική Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), την οποία τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ στηρίζουν και εφαρμόζουν.

Καμιά αναφορά δεν κάνει σ' αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, επιχειρεί συστηματικά να δικαιώσει και να καταστήσει ως αναπόφευκτα στη συνείδηση των αγροτών τα κελεύσματα των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΠΟΕ. Συχνά πυκνά, για παράδειγμα, σημειώνει στις ομιλίες του ότι «γίνεται πιο ανταγωνιστικό το περιβάλλον και καλείται ο Ελληνας αγρότης να προσαρμοστεί και να αξιοποιήσει και νέες ευκαιρίες»... «Ξεχνά», βέβαια, ότι ο διαβόητος ανταγωνισμός είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Οπως και το γεγονός ότι τις πολυεθνικές ωφελούν και οι «ευκαιρίες» της νέας ΚΑΠ, την οποία το κόμμα του ψήφισε τον Ιούνη του 2003 και η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα εφαρμόζει.

Τα αντιπολεμικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αξιοθαύμαστο το πόσο καλά ...«ψυχολογεί» τον ελληνικό λαό η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. «Μέσα στο μυαλό» του είναι!

Σχολιάζοντας την προσεχή επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Ελλάδα και την ...υποδοχή, που σίγουρα θα της επιφυλάξουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι, δήλωσε πως «ο ελληνικός λαός είναι φιλόξενος. Εχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Είναι προφανές, κατ' αρχήν, ότι έχει μπερδέψει τα δικά της αισθήματα με αυτά του ελληνικού λαού. Χρειάζεται να της θυμίσουμε ότι σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του, ο ελληνικός λαός έχει ...παραδοσιακά κακές σχέσεις με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ;

Αν δεν την πείθει επ' αυτού η ...νεότερη ελληνική ιστορία, μήπως την πείθουν τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων των τελευταίων χρόνων που εκφράζουν την απέχθεια και την αντίδραση των Ελλήνων στην πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ;

Οσο για την ελληνική φιλοξενία είναι ένα υπαρκτό χαρακτηριστικό. Μόνο που σε αυτή τη χώρα, μας αρέσει να φιλοξενούμε όσους έρχονται ως φίλοι και επισκέπτες και είναι φορείς της ειρήνης. Αντιθέτως, μας αρέσει να διώχνουμε όσους έρχονται ως αποικιοκράτες και κατακτητές και είναι φορείς του πολέμου.

Πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για μια κυβέρνηση που συνεχίζει να έχει στρατό κατοχής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ ετοιμάζεται να κάνει τα ίδια και χειρότερα στο Ιράν.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί εύκολα να το κατανοήσει η υπουργός Εξωτερικών μιας κυβέρνησης που πρόσφατα υπέγραψε «μνημόνιο», με βάση το οποίο οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να κάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανενόχλητες και το κόστος να το πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος.

Πάντως, είναι εντυπωσιακό το άγχος που διακατέχει την ελληνική κυβέρνηση γι' αυτή την επίσκεψη. Οπως φαίνεται για μια 3ωρη στάση πρόκειται (παρότι μας κρατάνε κρυφό το πρόγραμμα). Είναι ανάγκη να ...συμπεριφέρονται ως νεοσύλλεκτοι στρατιώτες που περιμένουν επιθεώρηση;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Εφτιαξαν έτος ελιάς...

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τα αγροτικά προϊόντα, την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, φαίνεται να περιορίζεται σε επικοινωνιακά κολπάκια. Ετσι προφανώς πιστεύει η κυβέρνηση της ΝΔ πως θα καμουφλάρει τις ολέθριες επιπτώσεις από την υλοποίηση της πολιτικής που επιβάλουν οι αποφάσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και οι επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Στο πλαίσιο της δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων, το 2006, που για τη γεωργία είναι το έτος έναρξης της πλήρους εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, η κυβέρνηση της ΝΔ το «βάφτισε» απριλιάτικα έτος ελιάς και ελαιολάδου...

Στήθηκε μάλιστα ολόκληρη φιέστα με τέσσερις υπουργούς, δύο υφυπουργούς και δύο γενικούς γραμματείς, για να φανεί μεγάλο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για ένα βασικό ελληνικό αγροτικό προϊόν: Το ελαιόλαδο. Ενα προϊόν που στους καιρούς της νέας ΚΑΠ, δε θα γλιτώσει από τις αρνητικές επιπτώσεις των αποφάσεων που ψήφισε τον Απρίλη του 2004 η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των όσων ψήφισε τον Ιούνη του 2003 το ΠΑΣΟΚ. Ως αποτέλεσμα των αντιαγροτικών κανονισμών που ψηφίστηκαν στην ΕΕ και την αποδέσμευση της επιδότησης, μετά περικοπών και παρακρατημάτων, η παραγωγή λαδιού αναμένεται να συρρικνωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Πράγμα που ήδη συμβαίνει με άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως τα καπνά και τα τεύτλα. Πάντως για να γίνει πιο πειστικό το κυβερνητικό ενδιαφέρον, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξήγγειλε ένα πρόγραμμα δράσης για την προώθηση και προβολή του ελληνικού ελαιόλαδου, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ...

Η ουσία όμως είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί και οι αγρότες γενικότερα, από τέτοιου είδους φιέστες δεν έχουν να ωφεληθούν. Στην προκειμένη περίπτωση αν ωφεληθούν κάποιοι, αυτοί θα είναι οι μεσάζοντες, οι βιομήχανοι και οι πολυεθνικές που λυμαίνονται το χώρο. Τέτοιου είδους κονδύλια πηγαίνουν βασικά για την «ενίσχυση» των βιομηχάνων και την περαιτέρω αύξηση των κερδών τους. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως τον τελευταίο χρόνο οι ελαιοπαραγωγοί πήραν ψίχουλα από την αύξηση της τιμής, ενώ οι καταναλωτές αγόρασαν το ελαιόλαδο 30% ακριβότερα. Το ίδιο προφανώς θα συμβαίνει και τώρα, ακόμα κι αν αυξηθούν οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ ψήφισε τον Απρίλη του 2004 κανονισμό, ο οποίος όχι μόνο δεν προσφέρει καμία προστασία στους ελαιοπαραγωγούς από τις κερδοσκοπικές ορέξεις των βιομηχάνων και των πολυεθνικών, αλλά στην πράξη επιβάλλει και ανώτατο πλαφόν τιμής παραγωγού. Κι όταν η τιμή ανέβει πάνω από ένα όριο (π.χ. 2,8 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο λάδι) τότε η ΕΕ επιτρέπει αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές ελαιόλαδου από τρίτες χώρες.

Για τους ελαιοπαραγωγούς και γενικότερα για τη φτωχομεσαία αγροτιά, όσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καμία φιέστα δε θα τους ωφελήσει. Η φτωχομεσαία αγροτιά οφείλει να παλέψει για τα δίκαιά της. Και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές δίνεται μια καλή ευκαιρία να μπουν οι «κατεργάρηδες» του δικομματισμού στον πάγκο τους.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Κρύβουν την αλήθεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σχετικά με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, που καταφερόταν ενάντια στο προχτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας μας και επιχειρούσε να θολώσει τα νερά, ο «Ρ» έγραψε χτες και απάντησε σε όλα τα σημεία, ένα προς ένα. Επανερχόμαστε σήμερα, επειδή η χτεσινή «Αυγή» δημοσίευσε ολόκληρη την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, χωρίς, όμως, να δημοσιεύσει ούτε λέξη απ' όσα σχετικά έγραφε προχτές ο «Ρ».

Και σε ό,τι αφορά στα «προγράμματα κατάρτισης» των ΟΤΑ, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής ενίσχυσης των επιχειρηματιών, με πρόσχημα την ανεργία, ας υποθέσουμε ότι οι αναγνώστες της έχουν τη δυνατότητα - έστω κι από τα συμφραζόμενα - να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται και, επομένως, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Στο ζήτημα, όμως, της ΚΕΔΚΕ και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δημοσιεύει μόνο τα όσα ψέματα ισχυρίζεται το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ. Προφανώς, έχει τη γνώμη ότι θα αποσοβήσει τις αναπόφευκτες πολιτικές συνέπειες σε βάρος του ΣΥΝ, κρύβοντας την αλήθεια από τους αναγνώστες της. Το φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι πρωτοφανές, ούτε καινούριο. Ποτέ δεν είχε καλές σχέσεις με την αλήθεια ο οπορτουνισμός...

«Καβγάς» αποπροσανατολισμού

Αντε πάλι. Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ φωνάζουν και τσακώνονται για το ποιος έχει κάνει τα περισσότερα ρουσφέτια. Αφορμή, για το νέο «σκυλοκαβγά» έδωσε η απόφαση του ΑΣΕΠ να επιτρέψει στη διοίκηση των ΕΛΠΕ να κάνει προσλήψεις εκτός των διαδικασιών ελέγχου της «Ανεξάρτητης Αρχής», αφού είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μια απόφαση που ενδεχομένως θα ισχύσει και στις υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ. Από κοντά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος και η συμβιβασμένη πλειοψηφία στο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ που διαμαρτύρονται για την απόφαση.

Ολοφάνερος είναι ο μικροπολιτικός και ανούσιος χαρακτήρας του τσακωμού. Ακόμη περισσότερο, γιατί κανένας τους δε λέει το παραμικρό για την ουσία του ζητήματος. Δε λένε ούτε λέξη για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Αναμενόμενο, βέβαια, αφού την πολιτική αυτή έχουν, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ. Αφού την πολιτική αυτή στήριξαν και στηρίζουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και στις πρώην ΔΕΚΟ. Ας μην επιχειρούν, επομένως, να κοροϊδέψουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους με τους ανούσιους δικομματικούς καβγάδες τους.

Παπα - Ψεύτης!

Λένε και οι παπάδες ψέματα; Αν λένε, λέει; Οπως ο παπα- Κουμπής από τα Τρίκαλα, ο οποίος, κάνοντας την επιμνημόσυνη δέηση στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πέντε ΕΠΟΝίτες, που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές - τη διοργάνωσαν, προχτές, μπροστά το μνημείο των πεσόντων στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Τρικκαίων - θέλησε να πει κι ίδιος δυο λόγια.

Και τι «σκαρφίστηκε» να πει ο «αθεόφοβος», για να συνδυάσει τη θυσία των ΕΠΟΝιτών με το «πνεύμα των ημερών», που διαμορφώνεται λόγω του Πάσχα, και να συνδέσει την πίστη στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας με τη θρησκευτική; Οτι, δήθεν, ο Χαρίλαος Φλωράκης, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, εκκλησιαζόταν συχνά και, λίγο πριν πεθάνει, εξομολογήθηκε και μετάλαβε!

Την απάντηση την πήρε αμέσως από τον Βασίλη Φυτσιλή, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος, μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης κι αναφερόμενος στα λεγόμενα του παπά, είπε: «Είναι ντροπή ένας ιερωμένος να λέει τόσο χοντρά ψέματα»!

Δεν ξέρουμε αν ο παπα-Κουμπής είπε αυτό το χοντρό ψέμα, παρασυρόμενος από το «θρησκευτικό οίστρο», ή αν ήθελε να εξυπηρετήσει άλλες ή και αλλότριες σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν έχει την παραμικρή δικαιολογία.

Προκαλεί ερωτήματα

Η εφοπλιστική βίλα στις Σχοινούσες, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες αρχαία και άλλων εποχών αντικείμενα, περιγράφεται ως οικοδόμημα ρωμαϊκής χλιδής. Η έκταση στην οποία είναι χτισμένη ξεπερνά τα 100 στρέμματα και οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, αφού, οσο ψάχνουν τόσο περισσότερα αρχαία και άλλα αντικειμενα ανυπολόγιστης αξιας βρισκουν. Εκτός αυτών, υπάρχουν ενδείξεις, ότι στη βίλα λειτουργούσε και εργαστήριο μαρμαροτεχνικής και γλυπτικής, προφανώς για την κατασκευή αντιγράφων, ενώ, μια σειρά άλλα στοιχεία, οδηγούν τις αρχές στο συμπέρασμα, ότι γινόταν εμπορική διακίνηση. Παρ' όλ' αυτά, όμως, δεν έχει ασκηθεί ακόμη η παραμικρή δίωξη σε βάρος της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου, στην οποία ανήκει η βίλα. Γεγονός, το οποίο μόνον ερωτήματα δημιουργεί. Πόσο μάλλον, που οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι αρμόδιες διωκτικές αρχές ασχολούνται με την υπόθεση εδώ και δύο χρόνια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εξω από την Ελλάδα οι φονιάδες των λαών!

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Η απάντηση είναι δεδομένη, η επίσκεψη μόνο καλές προθέσεις δεν έχει. Οταν δε η «αλεπού» ακούει στο όνομα Κοντολίζα Ράις και φέρει την ιδιότητα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, τότε η επαγρύπνηση είναι από τα πράγματα επιβεβλημένη και αναγκαία. Το γεράκι του πολέμου αναμένεται να έρθει στη χώρα μας την Πέμπτη του Πάσχα. Σοφά θα πράξουν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να ετοιμάσουν την υποδοχή που αξίζει σε μια εκπρόσωπο «φονιάδων των λαών», διατρανώνοντας πως είναι ανεπιθύμητη στη χώρα μας η ίδια και όσα κομίζει, πέρα ως πέρα ανησυχητικά. Η συγκέντρωση και η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία που διοργανώνεται εκείνη τη μέρα από την ΚΟΑ του ΚΚΕ και την ΚΝΕ, απαιτείται να πλαισιωθεί από χιλιάδες εργαζόμενους, φιλειρηνιστές, αντιιμπεριαλιστές.

Αυτό απαιτούν τα χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Αυτό απαιτείται από το απαράγραπτο χρέος της παλλαϊκής εναντίωσης στα σχέδια πρόκλησης νέων θυμάτων. Η ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή ετοιμάζει επίθεση, αυτή τη φορά εναντίον του Ιράν. Η εκπρόσωπός της τριγυρίζει στη γειτονιά μας ανιχνεύοντας το έδαφος, βολιδοσκοπώντας διαθέσεις, εξασφαλίζοντας πρόθυμους υποστηρικτές του επαπειλούμενου μακελειού.

Να μας βρει μπροστά της στη «γύρα» της! Να νιώσουν, για μια ακόμα φορά, οι ιμπεριαλιστές και οι κυβερνώντες οικοδεσπότες της πως στο λαό αυτής της γειτονιάς του κόσμου δεν ταιριάζει ο ραγιαδισμός. Πως οι εχθροί των λαών είναι εχθροί του και ως εχθρούς που επιτίθενται θα τους αντιμετωπίσει.

Η απειλή χτυπήματος εναντίον του Ιράν είναι ένας σπουδαίος, ο σπουδαιότερος ,λόγος ώστε το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να λάβει θέση μάχης. Δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος λόγος. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στις αποσκευές της κουβαλά σχέδια άκρως ανησυχητικά και για τα Βαλκάνια, για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, για την Κύπρο, για το Αιγαίο. Αυτά τα σχέδια θα τεθούν επί τάπητος και στη σύνοδο των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στη Βουλγαρία. Η σύναξη πολλών γερακιών του πολέμου από μόνη της χτυπά συναγερμό για τους λαούς της περιοχής, για τον ελληνικό λαό.

Είναι σίγουρο πως κι αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας θα πράξουν το καθήκον τους. Αρχής γενομένης από τη συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης. Στις 10 το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία δίνουμε όλοι μαχητικό αποφασιστικό «παρών». Κηρύσσουμε ανεπιθύμητη στη χώρα μας την Κ. Ράις και στο πρόσωπό της αποκηρύσσουμε τον ιμπεριαλισμό και τα εγκλήματά του και διακηρύττουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό του Ιράκ, του Ιράν, σε όλους τους λαούς που μπήκαν στο στόχαστρό του. Και συγχρόνως απαιτούμε καμία εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδιά του, να κλείσει η βάση της Σούδας, να επιστρέψουν όσοι Ελληνες φαντάροι βρίσκονται εκτός συνόρων, να ξεκουμπιστεί το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ