Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός για συμπεράσματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι καπνοπαραγωγοί σε Μακεδονία και Θράκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού η φετινή χρονιά βρίσκει τις τιμές των προϊόντων τους να έχουν κατρακυλήσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και οι μικρές οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της πλήρους χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στρέφουν τα βέλη τους ο ένας στον άλλον, ανταλλάσσοντας κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο των καπνοκαλλιεργητών. Αφού λοιπόν και οι δύο από κοινού χαντάκωσαν την καπνοκαλλιέργεια και συνολικά την ελληνική γεωργία, υπογράφοντας τις καταστροφικές συμφωνίες της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τώρα παίζουν το γνωστό δικομματικό παιχνίδι «δε φταίμε εμείς - φταίτε εσείς» και τ' ανάποδο. Τώρα όμως είναι καιρός να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα οι μικροί και φτωχοί αγρότες της χώρας μας και να καταλάβουν ότι πίσω από την πλήρη ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που αξιώνουν να πάρουν «τζάμπα» τη σοδειά τους και τα κατασχετήρια των τραπεζών που πλησιάζουν, βρίσκεται η πολιτική των πολυεθνικών, της ΕΕ και του ΠΟΕ, που τόσο πιστά υπηρετούν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Στον ίδιο δρόμο...

Υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της αξιολόγησης - χειραγώγησης των εκπαιδευτικών δήλωσε η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, στην προχτεσινή συνάντησή της με το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψαν να επαναφέρουν και την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «αποκέντρωση» της εκπαίδευσης και μετάθεση της ευθύνης των σχολείων στους δήμους, που μεταφράζεται σε οριστικό γκρέμισμα του ενιαίου χαρακτήρα και περιεχομένου της εκπαίδευσης, άνοιγμα του δρόμου για ακόμη μεγαλύτερη ταξική διαφοροποίηση και νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βαδίζουν χέρι χέρι στον ίδιο δρόμο της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της συναίνεσης με επιλογές που δε συνιστούν λαϊκή ανάγκη, αλλά απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου για Παιδεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.

Μας δουλεύουν «ψιλό γαζί»

Μπίζνες σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Μπαχρέιν «άνοιξε» σε όφελος και για λογαριασμό των μεγάλων ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην περιοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον υφυπουργό Π. Δούκα μας «πληροφορεί» πως υπήρξε «ανταλλαγή απόψεων για την προώθηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία».

Τώρα, πώς εννοούν και «τι σόι» είναι οι εν λόγω... μικρομεσαίοι, το μαθαίνουμε από την ίδια την επίσημη ανακοίνωση, που διευκρινίζει: «Εντονο ήταν το ενδιαφέρον από τη σαουδαραβική πλευρά για τον κατασκευαστικό και ναυτιλιακό τομέα». Οσο για τους Ελληνες επιχειρηματίες, που συνοδεύουν την κυβερνητική αποστολή, η ανακοίνωση σημειώνει, ότι «έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις κατασκευές και τη συντήρησή τους, τα οικοδομικά υλικά», όπως και για τις «ναυτιλιακές συνδέσεις με την Ινδία και το Πακιστάν». Οπως καταλαβαίνετε, όλοι οι μικρομεσαίοι θα πάνε τώρα για δουλιές στις αραβικές χώρες...

Απουσία προσωπικού και ψυχραιμίας...

Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα μελιταίου πυρετού που έπληξαν μια οικογένεια στον Ασπρόπυργο, έπειτα από κατανάλωση φέτας. Οι αρμόδιοι φορείς των κτηνιάτρων επανειλημμένα στο παρελθόν έχουν καταγγείλει τις ελλείψεις κύρια σε προσωπικό και τονίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας αυτών των ελλείψεων. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι χρόνιες αυτές ελλείψεις ευθύνονται για τη μη καταπολέμηση ζωονόσων, όπως ο μελιταίος πυρετός, αφού τα μακροπρόθεσμα πλάνα καταπολέμησης τέτοιων ασθενειών μένουν πολύ πίσω από τον αρχικό σχεδιασμό.

Πάντως, λίγη περισσότερη ψυχραιμία από τους συναδέλφους και τα ΜΜΕ που ασχολούνται με τα πρόσφατα κρούσματα μελιταίου πυρετού, δε θα έβλαπτε. Ας μην ξεχνούν ότι ανάλογα κρούσματα έχουμε κάθε χρόνο στη χώρα μας, κύρια αναμεταξύ κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων, αλλά και το γεγονός, ότι ο αναίτιος πανικός έφτασε την εγχώρια πτηνοτροφία στα όριά της και καλό θα ήταν να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο και με την αιγοπροβατοτροφία.

«Χαίρομαι που δεν είμαστε πουθενά με το ΚΚΕ μαζί»

«

Το κοινωνικό πρότυπο (σ.σ.: του ΚΚΕ) πήγε στον ιστορικό αγύριστο».

Το ΚΚΕ διαθέτει «αρκετές επιχειρήσεις διεθνούς ενδιαφέροντος και μεγάλου τζίρου...».

Το ΚΚΕ πάσχει από «παθολογικό αυτισμό»...

«Ο λόγος της μεγάλης μου απέχθειας (σ.σ.: προς το ΚΚΕ) είναι ιδεολογικός».

Οι θέσεις του ΚΚΕ «μόνο υπό παράκρουση μπορούν να θεωρηθούν αριστερές».

«Δεν πρέπει, λοιπόν, να αφήσουμε καν να πλανάται μια τέτοια υποψία (σ.σ.: ότι υπήρχε σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ και αλλού)».

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τον «ανατολικό δεσποτισμό» και τη «μετακαπιταλιστική φεουδαρχία».

Το πρόταγμα του ΚΚΕ «είναι σαφώς χειρότερο από τις φιλελεύθερες καπιταλιστικές ολιγαρχίες».

«Αν είναι να αγωνιστώ για την ανατροπή του καπιταλισμού (σ.σ.: και προκύψει ΚΚΕ) καλύτερα να καταστρώσω ένα συνεκτικό πρόγραμμα με βασικό σύνθημα "καθίστε στ' αυγά σας" και να δώσω όλη μου τη δύναμη στην επιτυχία του».

Το ΚΚΕ είναι «ένα πολύ αντικομμουνιστικό κόμμα».

«Χαίρομαι πλατιά που δεν είμαστε πουθενά με το ΚΚΕ μαζί».

Αυτά που μόλις διαβάσατε είναι αποσπάσματα από το πρωτοσέλιδο άρθρο που φιλοξενεί η χτεσινή «Αυγή». Επαναλαμβάνουμε: Το άρθρο θεωρήθηκε τόσο σημαντικό από το ΣΥΝ, ώστε ξεκινάει από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας του.

Το ύφος του κειμένου είναι ασυνήθιστο. Πρωτοφανής λόγος ακόμα και για χώρους που δε φημίζονται ότι σέβονται αρχές και αξίες, αλλά τουλάχιστον υποδύονται την ευπρέπεια. Ούτε αυτό. Η επιλογή της «Αυγής» να ξεπεραστούν τα όρια του λιβέλου και να μετέλθει πρακτικές ύβρεως είναι προδήλως εμπνευσμένη από το ήθος του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί. Σημειολογικά, δε, είναι αξιοσημείωτο τούτο: Ο ΣΥΝ επέλεξε να φιλοξενήσει ένα τέτοιο άρθρο σε μια σημαντική γι' αυτόν μέρα, αφού η δημοσίευσή του συνέπεσε με την παρουσία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα. Επίσης: Επέλεξε οι παραπάνω ύβρεις, με αυτή την «ποιότητα» των επιχειρημάτων, να δημοσιευτούν κάτω από τον εξής τίτλο της εφημερίδας του: «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός!»...

Ο ΣΥΝ έδωσε και με το παραπάνω το στίγμα του. Αυτός ο «άλλος κόσμος» του, πέρα από το «επίπεδο» και την «κομψότητα» των διατυπώσεων, έχει για έμβλημα το «καθίστε στ' αυγά σας». Τούτο, όμως, το αγλάισμα «αριστερής» νοοτροπίας και προοπτικής φαίνεται ότι έχει μια βασική προϋπόθεση: Επίθεση σε ό,τι ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα, λάσπη ενάντια σε ό,τι τους ξεπερνά, επανάκληση ακόμα και στοιχείων του χυδαίου «αυριανισμού». Για να φτάσουν στον «κόσμο» τους ο αντίπαλος «στόχος» δεν είναι ο καπιταλισμός, ούτε τα κόμματα της ολιγαρχίας, είναι το ΚΚΕ. Ενδιαφέρουσα ομολογία...

Είναι επιλογή τους στο ΣΥΝ να ασκούν μια πολιτική που εμείς - δικαίωμά μας - την κρίνουμε πολιτικά, τη θεωρούμε «ουρά» της κυρίαρχης πολιτικής, ηττοπαθή, κήρυγμα αυταπατών στο λαϊκό κίνημα. Φαίνεται, όμως, ότι η νέα τους επιλογή είναι και η χυδαιότητα. Χάρισμά τους.

Εμείς απευθυνόμαστε στον κάθε καλόπιστο άνθρωπο και ρωτάμε: Πώς θα απαντούσε το ΚΚΕ στον κόσμο της δουλιάς αν πήγαινε μαζί τους; Και να πάμε μαζί τους, πού; Στην ύβρη, στη συκοφαντία; Δεν πρόκειται να τους λυπήσουμε στο ΣΥΝ. Ας συνεχίσουν να «χαίρονται πλατιά που δεν είναι πουθενά μαζί με το ΚΚΕ».


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα καραγκιόζικα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ. Η περίφημη φιγούρα του Θεάτρου Σκιών ουδέποτε εξέδωσε αποφάσεις επιστράτευσης απεργών, ουδέποτε νομοθέτησε υπέρ εφοπλιστών, ουδέποτε έφτιαξε νόμους για τα μέσα επικοινωνίας κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των γνωστών «διαπλεκόμενων».

Ο Καραγκιόζης ποτέ δεν έμπλεξε με χρήματα κανενός πακέτου Ντελόρ ή Σαντέρ ή με οτιδήποτε άλλο συναφές. Δε συνέστησε ποτέ και καμιά «Μη Κυβερνητική Οργάνωση» ή εταιρία «Οφ Σορ». Και, βέβαια, ποτέ ο Καραγκιόζης δεν ήταν με τους ισχυρούς, τους «έχοντες και κατέχοντες».

Αντιθέτως, όσοι ξέρουν αυτήν την τέχνη και «βγάζουν» στο πανί τη γνωστή φιγούρα, μόνο με τις δικές τους δυνάμεις επιβιώνουν. Βλέπετε, το Θέατρο Σκιών δε «σηκώνει» «σπόνσορες» και τηλεοπτική διαφήμιση.

Εν ολίγοις, καλό είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Γ. Κεφαλογιάννης, να λένε ό,τι νομίζουν (όλο και κάτι καταλαβαίνει ο κόσμος σε τέτοιες περιπτώσεις από όσα πραγματικά γίνονται), αλλά ας χρησιμοποιούν όρους που ...τους ταιριάζουν.

Το ίδιο θα συμβουλεύαμε να κάνει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στο κάτω κάτω της γραφής, αυτό που ονομάζουν διαπλοκή, τόσο οι μεν όσο και οι δε, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αναπόφευκτη συνέπεια της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

ΤΩΡΑ, ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; Η Σερβία κατηγορείται επειδή «δε συνεργάστηκε με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» στην υπόθεση του Μλάντιτς, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ και οι κάθε λογής «πρόθυμοι» προετοιμάζουν μιαν ακόμη σφαγή στο Ιράν κι ενώ συνεχίζεται η κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Κατά τα άλλα, έχουμε ...Διεθνές Δίκαιο.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και οι Αμερικανοί ασχολούνται με τον «απεμπλουτισμό ουρανίου» του Ιράν, ενώ ποτέ δεν ασχολήθηκαν με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που έριξαν στο Κοσσυφοπέδιο, στη Σερβία, στην Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος και κανείς δε γνωρίζει τι συνέπειες συνεχίζουν να έχουν...


Γρηγοριάδης Κώστας

Διαπιστευτήρια αντικομμουνισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη σημερινή έναρξη των εργασιών του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ έκανε πρωτοσέλιδο τίτλο και θέμα της η χτεσινή «Αυγή» και ακριβώς από κάτω το άρθρο κάποιου Χρ. Λάσκου έριχνε κουβαδιές αντικομμουνισμού και, μάλιστα, με μπόλικο πάθος. Παραδίδουμε στην κρίση σας ορισμένα, από τα πάμπολλα χαρακτηριστικά αποσπάσματα: «...Και η υποψία ακόμη πως στις επικράτειες του ανύπαρκτου καλλιεργήθηκε μια εκδοχή - κουτσή, στραβή κι ανάποδη, αλλά πάντως εκδοχή - σοσιαλισμού, νομιμοποιεί την έντονη αποστροφή του κόσμου προς το σοσιαλιστικό πρόταγμα. Δεν πρέπει, λοιπόν, να αφήνουμε καν να πλανάται μια τέτοια υποψία.

Η αντιπαράθεσή μας με το ΚΚΕ δεν έχει να κάνει με τον αυτισμό του... Να το πω απλά, απλούστατα. Αν είναι να αγωνιστώ για την ανατροπή του καπιταλισμού, για να γίνει η Ελλάδα Κίνα, δηλαδή ένας από τους αγριότερους καπιταλισμούς που υπήρξαν ποτέ, καλύτερα να καταστρώσω ένα συνεκτικό πρόγραμμα με βασικό σύνθημα "καθίστε στ' αυγά σας" και να δώσω όλη μου τη δύναμη στην επιτυχία του. Το ΚΚΕ, αντίθετα, είναι μέσα στην καλή χαρά με τους Κινέζους φασίστες...

...Ενεκα των παραπάνω ισχυρίζομαι πως το ΚΚΕ είναι, όπως σωστά επισήμανε ο Αλαβάνος σε άλλη περίπτωση, ένα πολύ αντικομμουνιστικό κόμμα...».

Προφανώς, η χρονική επιλογή της δημοσίευσης δεν είναι τυχαία και, μάλιστα, από την πρώτη σελίδα της «Αυγής». Οσο για το περιεχόμενό του δεν αφορά στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε ή τι γίνεται σήμερα στην Κίνα και τη ΛΔ της Κορέας. Απλώς, διαβεβαιώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ΣΥΝ κρίνει τα παραπάνω, όπως, πάνω - κάτω, οι απανταχού εχθροί του σοσιαλισμού. Τίποτε άλλο...

Πανεπιστήμια με μάνατζερ!

Μπορεί από το τελικό πόρισμα της επιτροπής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) να απουσιάζει ως πρόταση, αλλά ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ, Θάνος Βερέμης, επιμένει ακάθεκτος: Ναι βεβαίως και θα υπάρχει οικονομικός διαχειριστής (μάνατζερ) στα πανεπιστήμια! Και για όποιον έχει ακόμα αυταπάτες για το ρόλο που θα παίζει ο μάνατζερ στο ίδρυμα, ο Θ. Βερέμης εξηγεί: «Θα φροντίζει και να βρίσκει χρήματα και πηγές άλλες, όπως υπήρξαν πάντα στο Πανεπιστήμιο οι δωρεές, τα πλειοδοτήματα»...

Κι όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε «όπως λειτουργεί μια επιχείρηση στην ελεύθερη οικονομία, αυτό σκέφτεστε και για τη λειτουργία ενός Πανεπιστημίου, έτσι δεν είναι;», ο Θ. Βερέμης ήταν... αποστομωτικός: «Οχι στο σύνολο, βέβαια, στο σκέλος που αφορά στα οικονομικά»!

Η παραπάνω συζήτηση έγινε σε χτεσινή ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ, αλλά θα μπορούσε να έχει γίνει οπουδήποτε, αφού ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ ποτέ δεν έκρυψε τη συμφωνία του με τη λειτουργία των πανεπιστημίων ως καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Ο Γιώργος είναι... εδώ

Ξαναεμφανίστηκε χτες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στα δελτία ειδήσεων να κατακεραυνώνει τη ΝΔ - με αφορμή τα εσωκομματικά προβλήματα του έτερου δικομματικού εταίρου - και τούτο ήταν καθησυχαστικό.

Τόσο καιρό μάλλον έπασχε από αφωνία κι έτσι δεν μπόρεσε να μιλήσει για τις απαιτήσεις της Κοντολίζας, όπως τις διατύπωσε στην πρόσφατη επίσκεψή της, ούτε για τις εντεινόμενες πολεμικές απειλές και εκβιασμούς σε βάρος του Ιράν, ούτε για τα όσα πρότεινε ο Αλ. Παπαδόπουλος, για αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης κλπ. Φαίνεται τώρα κατάπιε τη γαργάρα του και μπορεί να αρθρώσει ξανά... πολιτικό λόγο.

Ζητούνται μεταφραστές...

Παρακολουθούσαμε προχτές το ρεπορτάζ της ΕΡΤ για την εθνικοποίηση του βολιβιανού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Πρόεδρος της χώρας, Μοράλες, μιλώντας για την απόφαση αυτή σε πλήθη συγκεντρωμένων, δυο φορές τους προσφώνησε «companeros» (σύντροφοι).

Την πρώτη φορά, το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης το αποσιώπησε στη μετάφραση. Τη δεύτερη το απέδωσε στους υπότιτλους ως «αδέλφια μου».

Και μόνο στο άκουσμα της λέξης, τρόμος τους πιάνει. Αλλιώς, γιατί να την αποφεύγουν;

Σε ρότα αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Βήμα βήμα, χρόνια τώρα, προωθείται η ένταξη των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στις ευρωατλαντικές δομές και η ιμπεριαλιστική ποδηγέτησή τους. Ακόμα ένα βήμα γίνεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Επιχειρείται να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν στο πολυεθνικό κεφάλαιο την ανεμπόδιστη είσοδο και δράση του. Ταυτόχρονα, όπως και κάθε χώρα ξεχωριστά, η ελληνική κυβέρνηση παλεύει για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, που είναι η πρώτη επενδυτική δύναμη στα Βαλκάνια, αλλά και την παραπέρα διεύρυνση της δράσης της.

Αυτές τις επιδιώξεις εξυπηρετούν οι αποφάσεις για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, τη δημιουργία και αναβάθμιση των διευρωπαϊκών και βαλκανικών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων. Οι πολιτικές και οικονομικές προσαρμογές που υλοποιούνται. Ακόμη και η καθιέρωση μόνιμου εκπροσώπου της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στην ΕΕ, προκειμένου να προωθηθεί η ιδέα μιας πρώιμης «περιφερειακής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης».

Σε πλήρη διάσταση με τις ανάγκες των λαών, οι κυβερνήσεις των βαλκανικών κρατών προσπαθούν να προχωρήσει ταχύτερα η πλήρης ενσωμάτωση στις δομές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γι' αυτή τη δουλιά, μάλιστα, έχουν δημιουργήσει και υπηρεσίες Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης. Η ελληνική πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκφραστές διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια επιδιώκοντας την ολοένα και μεγαλύτερη δράση του κεφαλαίου στην περιοχή. Αλλά δε μένουν μόνο σ' αυτό. Εκτός από την προώθηση των επιδιώξεών τους στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, βάζουν πλώρη και προς Ανατολάς, δηλώνοντας πως πρέπει να στραφούν και προς τις χώρες του Εύξεινου Πόντου για την κατάκτηση νέων αγορών, τη δημιουργία νέων πεδίων επιχειρηματικής δράσης, τον έλεγχο των πλούσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Οι λαοί της περιοχής μόνο χαμένοι βγαίνουν από την επιβολή αυτής της πολιτικής. Η δράση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης είναι ο βραχνάς της ζωής τους. Που γίνεται ακόμη πιο πνιγηρός από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή. Οσο περισσότερο προχωρά η ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια, με πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά μέσα, όσο ο ανταγωνισμός για τις αγορές μεγαλώνει τόσο περισσότερο εξαθλιώνονται. Η ανεργία χτυπά κόκκινο σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, κ.ά. Αντίστοιχα καταποντίζονται οι μισθοί και οι εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις. Τα δημοκρατικά δικαιώματα περιορίζονται. Οι εστίες πολέμου συντηρούνται πολύ περισσότερο με την επιδίωξη ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, που σημαίνει νέες αλλαγές συνόρων, με θύματα την ίδια την εργατική τάξη και τους λαούς.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι λαοί έχουν επιλογή. Μπορούν να αντισταθούν σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Να δυναμώσουν το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που αναπτύσσεται. Να εναντιωθούν στην εξουσία του κεφαλαίου στις χώρες τους, να συντονίσουν τη δράση τους σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και ρήξης με τους πολιτικούς εκπροσώπους του. Σ' αυτή τη ρότα μπορούν να ανοίξουν το δρόμο μέσα από τον οποίο θα πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους για να δημιουργήσουν τις συνθήκες ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών και των προσδοκιών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ