Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το χ... μο του Γιακουμάτου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν τους έφτασε που έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, γιατί ο εργοδότης τους, αφού τσέπωσε τα νοσήλια απ' το ΙΚΑ, τώρα καμώνεται τον... στεγνωμένο επιχειρηματία, έχουν ν' αντιμετωπίσουν και τις ύβρεις του υφυπουργού Απασχόλησης, Γεράσιμου Γιακουμάτου.

Ο λόγος είναι για τους 55 εργαζόμενους στην ψυχιατρική κλινική «Αγία Τριάδα», που χτες, όταν θύμισαν στον Γεράσιμο Γιακουμάτο πως έχουν ανάγκες οικογενειακές, χρέη σε τράπεζες και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα εισιτήριά τους στο τρένο, εισέπραξαν την πεζοδρομιακή απάντηση: «Χέστηκα».

Στο μεταξύ, έχουν βγάλει τα πόδια τους κάλους να πηγαινοέρχονται στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο Γεράσιμος Γιακουμάτος τους διαβεβαίωνε ότι θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Πώς; Οχι απ' τον επιχειρηματία, αλλά απ' αυτά που χρωστάει ακόμα το ΙΚΑ στην κλινική. Το Ιδρυμα χρωστάει ακόμα στην κλινική 482.000 ευρώ, όταν για την ίδια περίοδο ο εργοδότης εισέπραξε πάνω από 4,356 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα η επιχείρηση είναι σε εκκαθάριση και ο Γιακουμάτος διαβεβαίωνε πως, σε αντίθεση με την πρακτική των εκκαθαρίσεων να πληρώνονται τελευταίοι οι εργαζόμενοι, θα προηγηθεί η καταβολή των δεδουλευμένων τους...

Τόσο μεγάλος «επαναστάτης» είναι ο Γιακουμάτος και τέτοια τα ταξίματά του. Εκείνο που του χρειάζεται βέβαια είναι να τον κάνουν οι εργαζόμενοι να «χεστεί» απάνω του. Η πρώτη και μεγάλη ευκαιρία, που έχουν μπροστά τους, είναι οι εκλογές του Οκτώβρη για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Κυνηγώντας τα κέρδη

Σε ταλαιπωρία... άνευ λόγου υποβάλλει ο ΟΤΕ όσους θέλουν να στείλουν τηλεγράφημα. Κατάργησε την αρμόδια υπηρεσία (τηλεγραφείο) και τα τηλεγραφήματα εσωτερικού αποστέλλονται πλέον μόνο τηλεφωνικώς (επιπλέον χρέωση), ενώ για το εξωτερικό απαιτείται και η αποστολή φαξ (επιπλέον της επιπλέον χρέωσης).

Την απόφαση αυτή στηλιτεύει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας. Τη χαρακτηρίζει «εξωφρενική» και επισημαίνει ότι η κατάργηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αλλά και διαφόρων άλλων, που μεθοδεύονται με στόχο τα «περισσότερα κέρδη» του πολυμετοχικού ΟΤΕ, είναι άλλο ένα επακόλουθο της εγκληματικής πολιτικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου δεν παραλείπουν να δώσουν... συγχαρητήρια στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη που «κατάφερε επί υπουργίας του να καταργηθεί η υπηρεσία». Καταλήγουν δε με την επισήμανση ότι «ο λαός είναι βέβαιο πως θα δώσει την απάντηση που πρέπει σε αυτές τις πολιτικές και με καθημερινούς αγώνες θα ανατρέψει την εξουσία των κεφαλαιοκρατών».

Κοινά τα προβλήματα

Για τον Νικήτα Κακλαμάνη, υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας, «οι πόλεις δεν είναι ίδιες, με τα ίδια προβλήματα», όπως σημείωσε σε συνάντησή του με την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Εμπλούτισε» μάλιστα τον ισχυρισμό του με το εξής «επιχείρημα»: «Εδώ τα προβλήματα και οι προτεραιότητες διαφοροποιούνται από το ένα δημοτικό διαμέρισμα στο άλλο, πόσο μάλλον από πόλη σε πόλη»...

Λες και τα χαμηλά μεροκάματα και μισθοί, η ανεργία και η ακρίβεια δεν είναι προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων όλης της χώρας. Λες και το «χαράτσωμα» των εργαζομένων μέσα από δημοτικά τέλη, τοπική φορολογία και τη λογική της ανταποδοτικότητας αφορά μόνο σε «κάποιες πόλεις» της Ελλάδας. ΄Η η προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, η επιχειρηματική και κερδοσκοπική εκμετάλλευση των κοινωνικών αναγκών, η κατασκευή των όποιων έργων μέσω των ΣΔΙΤ, η υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, κλπ., κλπ.

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο Ν. Κακλαμάνης, η πραγματικότητα αποδείχνει ότι τα προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων είναι κοινά και η ρίζα τους βρίσκεται στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Είτε αυτή εφαρμόζεται σε τοπικό, είτε σε κεντρικό επίπεδο.

Βασιλικότεροι του βασιλέως...

Δεν πρόλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης να τελειώσει το λόγο του και η ΓΣΕΒΕΕ έσπευσε με ανακοίνωσή της να δηλώσει ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Τρίτη κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση! Κι αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί η ΓΣΕΒΕΕ, επειδή τα περισσότερα αποτελούν πάγια αιτήματά της. Σπεύδει μάλιστα να τεθεί στη διάθεση κάθε αρμόδιου φορέα για να βοηθήσει με όποιο τρόπο κρίνεται απαραίτητος(!) στην υλοποίησή τους.

Παίρνοντας θάρρος από αυτή την... ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματά της, η ΓΣΕΒΕΕ έσπευσε να παραθέσει μερικά ακόμη, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού για την υλοποίηση των... κυβερνητικών μέτρων! Στο τέλος έδωσε και ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της «καινοτομίας» των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων.

Ολα αυτά είναι κάτι χειρότερο από αφέλεια ή φιλοκυβερνητική τακτική. Είναι δήλωση απερίφραστης υποστήριξης της πολιτικής μεγάλου κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πλήττει βάναυσα όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Και για την «ιστορία», αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και η «απελευθέρωση» του ωραρίου των καταστημάτων, ύστερα από απαίτηση των πολυεθνικών κολοσσών.

Η δικαίωση των καταπατητών!

«

Αυτή τη γη την κληρονομήσαμε από τα παιδιά μας», λέει ένα παλιό σοφό ινδιάνικο ρητό. Προφανώς, δεν ισχύει αυτό για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, ανασύροντας ένα νομοσχέδιο που βρήκε στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών από την εποχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, βγάζει «στο σφυρί» πάνω από 3 εκατομμύρια στρέμματα δημόσιων καταπατημένων εκτάσεων, που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου. Δίνει, μάλιστα, το δικαίωμα στους ίδιους τους καταπατητές να τις εξαγοράσουν - εφόσον τις διακατέχουν αυθαίρετα για τουλάχιστον 20 χρόνια - με ...δόσεις και με ...εκπτώσεις! Πράγματι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι τιμές εξαγοράς είναι μικρότερες όχι μόνο από την εμπορική τους αξία, αλλά και από την αντικειμενική, ενώ τα ποσά θα καταβάλλονται σε έξι δόσεις.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, μετά τις ΔΕΚΟ, τα Τουριστικά Ακίνητα και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, συνεχίζει ακάθεκτη την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, με μόνο ωφελημένο το κεφάλαιο. Και δεν το κάνει, βέβαια, μόνο για εισπρακτικούς λόγους. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή, που εντάσσεται στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των πάντων, ακόμη και του περιβάλλοντος, ώστε να δημιουργηθούν νέες «ευκαιρίες» κερδοσκοπίας και κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δε βάζει κάποια κοινωνικά κριτήρια, ενώ, παράλληλα, συνεχίζει την ομηρία για όσους έχουν χτίσει, αφού η εξαγορά και νομιμοποίηση αφορά μόνο το οικόπεδο και όχι το κτίσμα. Ακόμη, όμως, και αν το έκανε για καθαρά εισπρακτικούς λόγους - υπολογίζεται ότι θα εισπραχτούν από 600 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ - πάλι δε δικαιολογείται το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας. Το ποσό αυτό είναι υποπολλαπλάσιο από όσα κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο κάθε χρόνο από τη μείωση της φορολογίας, που η ίδια κυβέρνηση θέσπισε...

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό, ουσιαστικά, ακυρώνει στην πράξη μια από τις βασικές παραμέτρους του Εθνικού Κτηματολογίου, την αποκάλυψη της δημόσιας γης. Από την άλλη πλευρά, δίνει το έναυσμα για «νέες γενιές» καταπατήσεων και αυθαιρέτων, αφού όλοι πλέον θα προσδοκούν ότι κάποτε θα ...δικαιωθούν! Η κυβέρνηση, βέβαια, ισχυρίζεται ότι δεν μπορούν να εξαγοραστούν ακίνητα που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, όπως αρχαιολογικούς χώρους, βιότοπους, δάση και δασικές εκτάσεις. Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει πιο μεγάλος εμπαιγμός απ' αυτόν. Γιατί, με τη σημερινή ανυπαρξία Δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού, με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και το δασοκτόνο νόμο, οι αποχαρακτηρισμοί σε όφελος των εμπρηστών, των μεγαλοκαταπατητών και των κερδοσκόπων της γης βρίσκονται πια στην ημερήσια διάταξη...

Ενα είναι, τελικά, βέβαιο: Οσο συνεχίζεται η πολιτική εξυπηρέτησης των καταπατητών της δημόσιας γης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τόσο θα αυξάνεται η καταστροφή των δασών και η τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων και άλλο τόσο θα υποβαθμίζεται η ζωή του λαού, που σε λίγο δε θα μπορεί ούτε να αναπνεύσει. Ασυμβίβαστα αντίθετο με αυτήν την πολιτική, το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους και τους νέους να αναλάβουν δράση για να την αντιπαλέψουν και να την ανατρέψουν. Τελικά, άλλη λύση δεν υπάρχει...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Τα ... τρομοκρατικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν τρομοκρατείται», δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου χτες, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων των φοιτητών το φθινόπωρο, μια και η υπόθεση του γνωστού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας είναι ορθάνοιχτη.

Το σωστό ερώτημα, πάντως, δεν είναι αν τρομοκρατούνται οι κυβερνώντες. Μάλλον το ανάποδο έχει ενδιαφέρον. Γιατί αν κρίνουμε από τη δράση των ΜΑΤ στις τελευταίες φοιτητικές κινητοποιήσεις, μάλλον η κυβέρνηση είναι αυτή που προσπαθεί να τρομοκρατήσει.

ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ στις επιτροπές της Βουλής κάποιος βουλευτής να ξεχάσει «ανοιχτό» το κινητό του και αυτό να χτυπήσει κατά τη διάρκεια που αυτός μιλά. Συνέβη χτες αυτό το μικρό ατύχημα στον υπουργό Εργασίας, Σάββα Τσιτουρίδη, στην επιτροπή όπου συζητούνταν πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανεργία.

Δε θα ασχολούμαστε με ένα τέτοιο ασήμαντο γεγονός, πλην, όμως, το χτεσινό ήταν μάλλον συμβολικό. Ξέρετε ποιον ήχο κουδουνίσματος έχει επιλέξει ο εν λόγω υπουργός; Το μουσικό θέμα του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήταν η πλέον κατάλληλη μουσική για να «επενδυθεί» η ομιλία του. Ιδίως, όταν μιλούσε για τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» που επιδοτούνται από την Κοινότητα. Αυτές, δηλαδή, οι οποίες, στις πιο ακραίες εκδοχές, «πληρώνουν» τους εργοδότες για να κάνουν απολύσεις και, στις συνηθισμένες, εξασφαλίζουν στους επιχειρηματίες τζάμπα εργάτες...

ΝΩΡΙΤΕΡΑ γερνούν οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, σε σχέση με όσους διαθέτουν υψηλά, σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου «Σαν Τόμας», που είδε το φως της δημοσιότητας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κακή οικονομική κατάσταση επηρεάζει τα χρωμοσώματα, με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενδιαφέρουσα έρευνα, ιδίως αν τη συνδυάσει κανείς με τις προτάσεις της ΕΕ για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που ετοιμάζονται να υλοποιηθούν και στην Ελλάδα. Προφανώς, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στην ...πρόωρη γήρανση, όχι, όμως, και στην κανονική, έστω, συνταξιοδότηση.

Οι... αιτίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ολοι συμφωνούμε ότι (η κατάπαυση του πυρός) πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν, όταν οι συνθήκες θα το επιτρέπουν... Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες», δήλωσε προχτές η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, περί των βαθύτερων αιτιών, ο Τζ. Μπους είχε φροντίσει προηγούμενα να ξεκαθαρίσει τα εξής: «Αιτία του προβλήματος είναι η Χεζμπολάχ και αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί... Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει τη Χεζμπολάχ, τη Συρία και να απομονώσει το Ιράν».

Ολοφάνεροι είναι, επομένως, οι επιδιώξεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των συμμάχων τους. Κι ανάμεσά τους, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η ολοκληρωτική καθυπόταξη ή η καταστροφή των όποιων δυνάμεων - με τον έναν ή άλλο τρόπο - αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική τους επέλαση στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. Γι' αυτή και μόνο την... ειρήνη ενδιαφέρονται. Την «ειρήνη» του ιμπεριαλιστικού νεκροταφείου. Ολα τ' άλλα είναι προφάσεις, προσχήματα, λόγια για κατανάλωση...

Απίστευτη πρακτική

Πριν ακόμα σβήσει ο απόηχος του συνθήματος των αγωνιστικών δυνάμεων των αναπήρων «Γνήσιο συνέδριο παναναπηρικό, όχι μαϊμούδων, νόθων και δοτών», ήρθε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να δικαιώσει, εν μέρει τουλάχιστον, το αίτημα αυτό για το συνέδριο - μαϊμού, που πραγματοποίησε η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) στις 10-11 Φλεβάρη 2006.

Μετά το όργιο νοθείας στο προαναφερόμενο συνέδριο, στελέχη της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ» (ΕΣΚ ΑμΕΑ) προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας την ακύρωση του συνεδρίου και μια σειρά παραστατικά. Το Μονομελές Πρωτοδικείο, με απόφασή του στις 16/6/2006, έδωσε εντολή στην ηγεσία της ΕΣΑΕΑ να δώσει στα στελέχη της ΕΣΚ ΑμΕΑ καταλόγους των ψηφισάντων - άμεσα ή έμμεσα - στα πρωτοβάθμια σωματεία. Παρά τις επανειλημμένες, όμως, οχλήσεις των στελεχών της ΕΣΑΕΑ και των δικηγόρων τους, η «εκλεγμένη» ηγεσία διαμήνυσε - μέσω του δικηγόρου της - πως δεν πρόκειται να δώσουν τις καταστάσεις, που θα αποκάλυπταν το όργιο της νοθείας.

Η πρακτική αυτή έρχεται ως συνέχεια της απαγόρευσης στα στελέχη της ΕΣΚ ΑμΕΑ να κάνουν έλεγχο στα μητρώα πριν το συνέδριο και της χρήσης σεκιουριτάδων στη διάρκεια του συνεδρίου. Ποια είναι τα στηρίγματα της εξοργιστικής πρακτικής της ΕΣΑΕΑ, η οποία έχει αναγνωριστεί με νόμο ως εκφραστής των αναπήρων και χρηματοδοτείται πρωτίστως από το κράτος και την Εργατική Εστία;

Επιστροφή στο Μεσαίωνα...

Η παρακάτω είδηση μεταδόθηκε απ' τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και προκαλεί αυθόρμητα ένα χαμόγελο, αν όχι γέλιο. Από την άλλη, όμως, αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση της λαίλαπας των κάθε λογής σκοταδιστικών αντιλήψεων, που έχει ενσκήψει στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, μετά τις ανατροπές του 1990-1991. Σύμφωνα, λοιπόν, με την είδηση, πολλοί Πολωνοί βουλευτές έκαναν δέηση για να βρέξει στη χώρα, η οποία πλήττεται, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, από την ξηρασία. Η δέηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, έγινε προχτές το πρωί στο παρεκκλήσι της Βουλής.

Και στην εποχή του Μεσαίωνα έτσι έκαναν...

Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης

Στην τροχιά της ιδιωτικοποίησης, όπως προβλέπει ο νόμος 2669/98 του ΠΑΣΟΚ, θέτει η κυβέρνηση της ΝΔ τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Το επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), που καταρτίστηκε από το 2003 χωρίς να προλάβει να το εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προβλέπει τη μεταβίβαση έως και 40% των μετοχών του Οργανισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέσω αυτής σε ιδιώτες. Φυσικά, η πρώτη «παρενέργεια» της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών - όπως είναι αυτονόητο - θα είναι οι αυξήσεις στα εισιτήρια. Αλλωστε, το κατατεθειμένο στο υπουργείο Οικονομίας επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΑΣΑ προβλέπει αυξήσεις 10% στα εισιτήρια ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ.

Το θέμα των αυξήσεων στα κόμιστρα τέθηκε τις προάλλες από τους δημοσιογράφους στον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη. Και εκείνος, καλλιεργώντας το γνωστό επίπλαστο φιλολαϊκό - φιλεργατικό προφίλ, έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό, θυμίζοντας μάλιστα ότι μόλις πριν από έξι μήνες αυξήθηκαν (σ.σ.: κατά 11%) τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Υπενθυμίζουμε ότι και τότε ο Μ. Λιάπης απέκλειε τις αυξήσεις και έκανε λόγο για «φθηνές» συγκοινωνίες, αλλά οι βουλές της κυβέρνησης τον άφησαν εκτεθειμένο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «φίμωση» δε θα περάσει

Παχιά λόγια υποκρισίας και απροκάλυπτος εμπαιγμός είναι οι διακηρύξεις των γαλάζιων κυβερνώντων περί ισοτιμίας και αντικειμενικής ενημέρωσης του λαού ενόψει των δημοτικών εκλογών. Εχοντας συμπήξει μιαν ιερά συμμαχία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχουν φροντίσει να διαμορφώσουν εξαιρετικά ανισότιμους όρους υπέρ των εκλεκτών τους υποψήφιων νομαρχών και δημάρχων, επιχειρώντας να «πνίξουν» και «εξαφανίσουν», κυρίως, τους υποψηφίους των ψηφοδελτίων συνεργασίας του ΚΚΕ.

Η αλήθεια είναι απλή: Δεν αντέχουν την ισοτιμία στην πληροφόρηση του ελληνικού λαού. Δεν τους συμφέρει η ισότιμη αντιπαράθεση με τους αγωνιστές υποψηφίους που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, ακριβώς γιατί «χαλάει τη σούπα» της δικομματικής παραπληροφόρησης, αποκαλύπτοντας την κοινή αντιλαϊκή στρατηγική τους. Σε μιαν ισότιμη αντιπαράθεση, υπάρχει «κίνδυνος» να καταδειχτεί η σκληρή - γι' αυτούς - πραγματικότητα. Οτι, δηλαδή, δεν υπάρχει δήμαρχος ή νομάρχης που στηρίχτηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που να ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και, κυρίως, στις πραγματικές ανάγκες του λαού, στο τοπικό επίπεδο. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι των τριών αυτών κομμάτων στηρίζουν την ίδια πολιτική.

Ακριβώς γι' αυτό έχουν φροντίσει να θέσουν τους όρους, ώστε να μετατρέψουν την πορεία προς τις εκλογές του Οκτώβρη σε δικομματική υπόθεση, σε ένα κακοστημένο ντέρμπι για δύο. Με απλά λόγια, θέλουν να βάλουν το λαό να στοιχηθεί είτε πίσω από τους εκλεκτούς υποψηφίους της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτούς, άλλωστε, σταματά η προβολή στα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα ενημέρωσης. Οι «άλλοι», απλά, δεν υπάρχουν... Με δυο λόγια, η «παράγκα» έχει στηθεί.

Ειδικά η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να υποστηρίζει ότι, τάχα, δεν μπορεί να παρέμβει στα ιδιωτικά κανάλια. Η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ήρθε να νομιμοποιήσει και εξαγνίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αρκεί να αναφερθεί ότι η εγκύκλιος ορίζει πως «δεν αποτιμάται σε χρήμα και δε συνυπολογίζεται στις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων, οι εμφανίσεις των υποψηφίων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ούτε η συμμετοχή τους σε κάθε είδους εκπομπές, όπως π.χ. πάνελ διαλόγου, δελτία ειδήσεων, ψυχαγωγικά προγράμματα, κλπ.». Οι πάντες βλέπουν και ακούνε ποιοι υποψήφιοι πραγματοποιούν τέτοιες «εμφανίσεις» και είναι εύκολα αντιληπτό τι σημαίνει η διαιώνιση της σημερινής ανισότιμης μεταχείρισης των υποψηφίων από τα ΜΜΕ. Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει ότι οι ίδιοι οι γαλαζοπράσινοι νομάρχες και δήμαρχοι έχουν φροντίσει να έχουν καλές σχέσεις με τους καναλάρχες και εκδότες, καθώς χειρίζονται διάφορα έργα και προγράμματα, μοιράζοντας ανάλογα την «πίτα»...

Το ζήτημα των ανισότιμων όρων στην προεκλογική αντιπαράθεση είναι σημαντικό, κυρίως γιατί διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την αλλοίωση του κριτηρίου ψήφου του λαού. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ας είναι, λοιπόν, σίγουροι ότι το μόνο που καταφέρνουν με αυτήν την ανισότιμη μεταχείριση είναι να χαλυβδώνουν τη θέληση των υποστηρικτών των ψηφοδελτίων που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, ώστε να καταργήσουν στην πράξη τα εμπόδια που επιχειρούν να θέσουν για να μη φτάσει η «φωνή» τους στο λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ