Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνέπεια στην αντιλαϊκή πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Κ. Σκανδαλίδης κινείται μέχρι σήμερα με αξιοσημείωτη συνέπεια. Υποστηρίζει, ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, την ίδια ακριβώς πολιτική που εφάρμοζε ως υπουργός Εσωτερικών έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη εκδήλωση - διάλογος της παράταξής του, για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και τη συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Οταν ήταν υπουργός Εσωτερικών προωθούσε τη συστηματική απαλλαγή της κυβέρνησης και της κεντρικής εξουσίας από την όποια ευθύνη και οικονομικό βάρος, για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και το φόρτωμά τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και, μέσω της τελευταίας, στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ε, την ίδια ακριβώς πολιτική προωθεί και σήμερα. Στην προαναφερόμενη εκδήλωση, για παράδειγμα, κάλεσε τους εκπροσώπους των ΜΚΟ «να συμφωνήσουμε στους τομείς δράσης, στους οποίους θα αποκεντρώσουμε σε σας πόρους και αρμοδιότητες». Ανάμεσα σε άλλους, υποψήφιοι για ...«αποκέντρωση» τομείς είναι η κοινωνική εργασία, η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση, η κοινωνική ένταξη μεταναστών και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, η φροντίδα για το παιδί, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και άλλα θέματα που αφορούν τη ζωή στη γειτονιά. Ολ' αυτά, βέβαια, «ντυμένα» με «οράματα» για ένα «εθελοντικό κίνημα» της γειτονιάς και άλλες παρόμοιες μπαρούφες.

ΤΙΤΑΝια... υπερκέρδη

Με ρυθμό ...υπερδεκαπλάσιο του πληθωρισμού (τον Ιούνη ήταν 3,5%), αυξήθηκαν τα επίσημα κέρδη της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στο πρώτο εξάμηνο του 2006. Ελέω της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής - που από τη μια περιορίζει τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων γύρω και κάτω από το 3% και καθηλώνει τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ από την άλλη αφήνει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια «ελεύθερη» - είναι επόμενο, ο ΤΙΤΑΝ και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις να εμφανίζουν ...τιτάνια κέρδη.

Περήφανη, λοιπόν, για τα «επιτεύγματά» της στο πρώτο εξάμηνο - που είναι συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας - η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ διοχέτευσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» πως τα καθαρά της κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2006 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 111 εκατ. ευρώ. Θα είναι, δηλαδή, αυξημένα κατά 41,5% ή 32,6 εκατ. ευρώ μεγαλύτερα από το περσινό πρώτο εξάμηνο. Σίγουρα, τα «αφεντικά» του ΤΙΤΑΝ συμφωνούν με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομίας ότι η «οικονομία πάει καλά»...

Κρίμα στον όρκο του Ιπποκράτη

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία - πολλάκις δικομματική - στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας έδειξε πνεύμα που δεν ανταποκρίνεται στην ανθρώπινη ουσία κατά πώς επιτάσσει ο όρκος του Ιπποκράτη. Ομως τούτη τη φορά ήταν εξοργιστική στην πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών, να εκδοθεί ψήφισμα που να καταδικάζει τη νέα απάνθρωπη και δολοφονική επίθεση του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού και λιβανικού λαού. Επίσης με την πρότασή της η Πανεπιστημονική ζητούσε να καταγγελθεί η στάση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ζητηθεί απ' την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει την άμεση αποχώρηση των επιδρομέων απ' το Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Οι σύμβουλοι της ΔΗΚΙ - υποστηρίζεται απ' τη ΝΔ - και της ΠΑΣΚ - υποστηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ - καταψήφισαν την πρόταση και ενέκριναν άλλο ψήφισμα όπου περισσεύει η υποκρισία και η πολιτική των ίσων αποστάσεων με διαπιστώσεις του τύπου για «φαύλο κύκλο βίας» και για αμήχανη στάση των διεθνών οργανισμών.

Οι σύγχρονοι εγκληματίες έχουν όνομα και αλίμονο σε εκείνους που δεν έχουν το θάρρος να τους κατονομάσουν. Θα το καταλάβουν όταν τους δοκιμάσουν και στο δικό τους σβέρκο γιατί κατά πως λέει ο λαός μας «Ο,τι συμβαίνει στη γειτονιά σου, περίμενέ το και στη γωνιά σου».

Για τα μάτια... της σταφίδας

Τους σταφιδοπαραγωγούς πήρε η μπάλα της δικομματικής κοροϊδίας τις προηγούμενες μέρες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκος, βγήκε και δήλωσε ικανοποιημένος που η στρεμματική ενίσχυση στη σταφίδα έμεινε στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, το γεγονός αυτό εμφανίστηκε ως επιτυχία, επειδή επιτεύχθηκε - όπως ανακοινώθηκε - «μετά από συστηματικές παρεμβάσεις» του Ε. Μπασιάκου και του ευρωενωσιακού επιτρόπου Στ. Δήμα... Από την άλλη, ο συντονιστής αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, ανακάλυψε... πως πέρυσι η στρεμματική επιδότηση στη σουλτανίνα είχε μειωθεί κατά 7% και επίσης ανακάλυψε... πως το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών συρρικνώνεται διαρκώς. Ομως, το θέμα είναι πως είτε με ΝΔ, είτε με ΠΑΣΟΚ οι σταφιδοπαραγωγοί συνεχώς βλέπουν και θα βλέπουν τις τιμές, τις επιδοτήσεις και κυρίως το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, όσο ακολουθείται και εφαρμόζεται η συναποφασισμένη από τους ευρωενωσιακούς εταίρους αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Και η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να εμπαίζουν, χωρίς να ντρέπονται και τους σταφιδοπαραγωγούς, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση.

ΟΧΙ στους φοροεισπράκτορες

Η πολιτική ενός κράτους που θα λειτουργεί αποκλειστικά με κερδοσκοπικά κριτήρια, όπως κάθε ανώνυμη εταιρία, ήταν και «είναι εδώ». Ολο και περισσότερο αντιλαϊκά παρόν. Χαρακτηριστικά δείγματα γραφής αποτελούν το «πλούσιο έργο» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εχουμε κατά νου τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μορφές εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, του «πετσοκόμματος» των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και τη διεύρυνση και ενίσχυση των επενδυτικών (φορολογικών και άλλων) προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο, που αποσκοπούσαν και αποσκοπούν στη μετατροπή του κράτους σε... Ανώνυμη Εταιρία.

Με δεδομένο ότι για το μεγάλο κεφάλαιο ισχύει η λαϊκή παροιμία «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», οι κυβερνώντες - πράσινοι ή γαλάζιοι - φρόντιζαν πάντα να εμπλουτίζουν το «λιγότερο κράτος» ή το ««κράτος ΑΕ» με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Πρόσφατο δείγμα γραφής οι οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες ενημερώνονται οι υπηρεσίες των νομαρχιών για την πρόθεση της κυβέρνησης να κουτσουρέψει παραπέρα το 2007 την κρατική χρηματοδότηση προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση... Οχι, δεν πρόκειται για αντικυβερνητική προπαγάνδα του «Ριζοσπάστη». Πρόκειται για την κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι η κρατική ενίσχυση στις νομαρχίες για το 2007 θα περιοριστεί στο ύψος των κονδυλίων που θα πάρουν φέτος και άρα να προσαρμόσουν ανάλογα τις προτάσεις τους για την κατάρτιση των νομαρχιακών προϋπολογισμών του νέου έτους.

Η εγκύκλιος αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι συνέχεια παρόμοιων εγκυκλίων που δείχνει τι σημαίνει στην πράξη η «επανίδρυση του κράτους» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Περιορίζοντας παραπέρα τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως έκαναν στο παρελθόν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - επιδιώκει να εκπληρώσει τις κάθε είδους δεσμεύσεις της απέναντι στο διευθυντήριο των Βρυξελλών (για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων), αλλά και στο ντόπιο κεφάλαιο (βοηθώντας την επέλασή του με στόχο την κερδοσκοπική εκμετάλλευση των κοινωνικών αναγκών). Επειδή όμως δε θέλει να αποκαλυφθεί ο αντιλαϊκός και φορομπηχτικός χαρακτήρας των πολιτικών που υπηρετεί, η κυβέρνηση το κάνει διά της πλαγίας οδού.

Τα πράγματα είναι απλά. Περικόπτοντας η κυβέρνηση ακόμη περισσότερο τις κρατικές ενισχύσεις, επιδιώκει να... αποκεντρώσει την αντιλαϊκή πολιτική της και να μετακυλίσει ακόμη περισσότερα οικονομικά βάρη στις πλάτες του λαού. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΟΤΑ «οδηγούνται» στην κάλυψη των «κενών» με νέες αυξήσεις των δημοτικών τελών και φόρων, με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και, κυρίως, με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ή, αλλιώς, με την παράδοση στην επιχειρηματική κερδοσκοπία των κοινωνικών δικαιωμάτων και αναγκών. Ολων αυτών, για τα οποία οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν ήδη πληρώσει με τους δυσβάστακτους έμμεσους και άμεσους φόρους.

Ας τους χαλάσουμε τα σχέδια. Μπορούμε. Η ψήφος μας στις εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη είναι ένα από τα όπλα που διαθέτουμε και πρέπει να το αξιοποιήσουμε κατάλληλα.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα... μεσολαβητικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ να μην πάει η Κοντολίζα Ράις στο Λίβανο, δηλαδή, και μάλιστα αιφνιδιαστικά; Οταν κάποιος δημιουργεί μια κατάσταση στη συνέχεια πρέπει να... επιθεωρήσει τα αποτελέσματά της.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια έχουμε και μια κοροϊδία διεθνούς επιπέδου. Το Ισραήλ, εξοπλισμένο σαν αστακός από τους Αμερικανούς κι έχοντας τις πλάτες τους, δολοφονεί αμάχους, εισβάλει σε μια τρίτη χώρα και τώρα οι ΗΠΑ μας προκύπτουν μεσολαβητές - ειρηνιστές που ζητούν... εκεχειρία και, μάλιστα, υπό προϋποθέσεις...

Δυστυχώς ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά είναι που βλέπουμε αυτό το σενάριο να υλοποιείται. Ας μην ξεχνάμε ότι στα Βαλκάνια παίζουν ακόμη τον ρόλο του «επιδιαιτητή» οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις και με Ελληνες στρατιώτες ανάμεσά τους.

Απορία: Αραγε την ιδέα της «εκεχειρίας» την πήραν από την Ντόρα Μπακογιάννη οι Αμερικανοί ή μήπως συνέβη το αντίθετο; Γιατί η υπουργός Εξωτερικών όλο περί εκεχειρίας μιλάει.

ΟΛΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, αλλά η Ομοσπονδία των υπαλλήλων των ασφαλιστικών Ταμείων είπε να μας το ξαναθυμίσει τεκμηριωμένα: Η πλειοψηφία των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ.

Και το ερώτημα βέβαια επανέρχεται από μόνο του: Ας μας πει κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης πώς είναι δυνατόν να ζήσει κανείς με αυτά τα χρήματα.

Ομως σε αυτά τα ερωτήματα ούτε ο Σ. Τσιτουρίδης ούτε ο Γ. Γιακουμάτος έχουν καμιά διάθεση να απαντήσουν. Μόνο όταν ανακοινώνουν επιδοτούμενες θέσεις του ΟΑΕΔ ή πλαστά στοιχεία για την ανεργία είναι λαλίστατοι.

Μήπως συνιστούν και σε αυτούς τους συνταξιούχους να περιμένουν την... ανάπτυξη που θα φέρει η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής όπως μας λένε;

Τους θυμίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δει πολλές κυβερνήσεις να λένε τα ίδια και τα ίδια και είναι πολύ δύσκολο να τους κοροϊδέψει κανείς.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Σαφής διαφορά

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ζήτησε από τα εμπλεκόμενα στη διαμάχη μέρη να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Ζήτησε, επίσης, «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των απαχθέντων Ισραηλινών στρατιωτών και κάλεσε για την άμεση αναστολή όλων των επιθέσεων της Χεζμπολάχ σε ισραηλινές πόλεις». Ακόμη, «αναγνώρισε το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα, ζήτησε ωστόσο εκ νέου από τη χώρα να μην καταφεύγει σε δυσανάλογη χρήση βίας». Επιπλέον «υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη όπως η λιβανέζικη κυβέρνηση λάβει την απαραίτητη στήριξη για να προβεί σε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, στοχεύοντας στο να αποτρέψει νέες επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ».

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μέρος του ρεπορτάζ της ομιλίας που έκανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Παρασκευή το βράδυ και μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Και, βέβαια, δεν αποτελούν τις προσωπικές απόψεις του μόνιμου αντιπροσώπου. Είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Κι όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, έχουν σαφή διαφορά ύφους και τόνου απ' όσα λένε οι κυβερνώντες στους... ιθαγενείς, για εγχώρια κατανάλωση. Προφανώς, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου την περίοδο αυτή η χώρα μας κατέχει μια θέση, και μπροστά στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ οι θέσεις της κυβέρνησης παρουσιάζονται περισσότερο καθαρές και χωρίς φτιασίδια...

Κατά παρέκκλιση κάθε νόμου...

Για τις διαβόητες Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έχουμε γράψει αρκετές φορές. Για όσους δε θυμούνται, πάντως, επαναλαμβάνουμε επιγραμματικά ότι αποτελούν τη θεσμοθετημένη, με νόμο πλέον, μορφή μετατροπής των όποιων κοινωνικών αναγκών σε αντικείμενο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας. Εναν μοχλό ακόμη μεγαλύτερης καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων από τους συμπράττοντες με το κράτος επιχειρηματίες.

Ολ' αυτά, όμως, αφορούν στο έργο των ΣΔΙΤ. Για να φτάσουμε εκεί, πρέπει, πρώτα, να υπάρξουν τα ανάλογα σχέδια και η έγκρισή τους. Στη φάση αυτή, η κυβέρνηση και όσοι άλλοι φορείς του Δημοσίου (π.χ. ΟΤΑ) θα χρησιμοποιούν τη μορφή αυτή, έχουν την υποχρέωση να προσλαμβάνουν διάφορους «συμβούλους». Πρόκειται, κύρια για εταιρείες, πολλές από τις οποίες είναι θυγατρικές των τραπεζών και η παρουσία τους προβλέπεται σε κάθε συμφωνία που θα υπογράφεται στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ. Ε, λοιπόν, ακόμη και οι «σύμβουλοι» θα κάνουν χρυσές δουλιές. Την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, η οποία προβλέπει ότι «οι συμβάσεις αυτές θα συνάπτονται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής διάταξης της εθνικής νομοθεσίας», ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες των «συμβούλων» θα καθορίζονται με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ). Φανταστείτε τι έχει να γίνει στην πράξη, όταν νομοθετούν το δικαίωμα να δίνουν αμοιβές κατά παρέκκλιση κάθε νόμου...

Λεόντειος εταιρεία

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι πολλά άλλαξαν στη χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια και ο ιδιωτικός τομέας κινείται όλο και περισσότερο παράλληλα με το δημόσιο, ανεβάζοντας τους δείκτες του ανταγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να μας φοβίζει».

Την παραπάνω απάντηση έδωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο ερώτημα για το πώς βλέπει να υλοποιούνται οι Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας στη συνέντευξή του στη χτεσινή «Ναυτεμπορική». Και συμπλήρωσε: «Χρέος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο κανόνων, ώστε ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας να προχωρούν μπροστά, κάτω από υγιείς συνθήκες, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Σίγουρα, εκείνοι που δε φοβούνται την εξέλιξη αυτή είναι οι επιχειρηματίες, αφού τα περιθώρια του καθαρού κέρδους στο χώρο της Υγείας είναι τετραπλάσια σε σχέση με τη μέση επίδοση της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, τα τελευταία χρόνια ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας είναι 12,5% ετησίως!

Κι απ' την άλλη, τα νοικοκυριά πληρώνουν απ' την τσέπη τους σταθερά πάνω από 45% των συνολικών δαπανών Υγείας την τελευταία δεκαετία. Γι' αυτό και οι ΣΔΙΤ - όπως και η μέχρι τώρα πορεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας - θα θυμίζουν μια νέα λεόντειο εταιρεία στο μέλλον.

«Μεταμοσχεύσεις ΑΕ»

«Στον ιδιωτικό τομέα επιχειρεί να προωθήσει τις μεταμοσχεύσεις η κυβέρνηση, κάτι που δε συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη» αναφέρει ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» (23/7/2006) υπό τον τίτλο «Μεταμοσχεύσεις Α.Ε.». Υπέρμαχος αυτής της πρότασης - σύμφωνα με το ρεπορτάζ - είναι ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος, με το επιχείρημα ότι «η Ελλάδα έχει ιδιαιτέρως αναπτυγμένο τον ιδιωτικό τομέα της υγείας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Νάτα μας, λοιπόν. Αφού λειτούργησαν οι νόμοι της άγριας αγοράς στο χώρο της υγείας και παγίωσαν μια κατάσταση, έρχονται τώρα οι ταγοί της υγείας να μην αφήσουν στην αναδουλιά τα μεγάλα συμφέροντα. Με απαγορευμένες τις μεταμοσχεύσεις στον επιχειρηματικό τομέα και κυκλοφορούσαν τόσα και τόσα για εμπόριο οργάνων. Σκεφτείτε να υπάρξει και νόμος που να το επιτρέπει, τι έχουν να ιδούν τα μάτια μας - και πολύ περισσότερο να ακούσουν τ' αυτιά μας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
32 χρόνια μετά

Τριάντα δυο χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την κατάρρευση της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών. Η αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιούλη του 1974 έγινε κάτω απ' την πίεση της συνεπούς αντιδικτατορικής δράσης του ελληνικού λαού, του αγώνα για δημοκρατία, για ουσιαστικά δικαιώματα, για ανεξαρτησία και προκοπή και των εξελίξεων που δρομολόγησε το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο. Ο αντιδικτατορικός αγώνας είχε έντονα αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Εξέφρασε την αντίθεση του ελληνικού λαού στην απροκάλυπτη επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κύρια των ΗΠΑ, συνέπεια της οποίας ήταν και η κατοχή της Κύπρου από τις δυνάμεις του Αττίλα.

Σήμερα, τρεις και πλέον δεκαετίες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, το περιεχόμενο της δημοκρατίας απέχει πολύ από τα οράματα του αντιδικτατορικού αγώνα και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Το κεφάλαιο και τα κόμματά του έχουν εξαπολύσει μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Στοιχειώδεις δημοκρατικές, κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις βάλλονται ανελέητα. Η εκμετάλλευση στους χώρους δουλιάς βαθαίνει και μαζί η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε μια προσπάθεια το κεφάλαιο να περιφρουρήσει την εξουσία του, να αποτρέψει, να καταστείλει και να χειραγωγήσει τη λαϊκή αντίδραση.

Αυτήν την πραγματικότητα καμιά θριαμβολογία περί «δημοκρατίας» δεν μπορεί να τη συγκαλύψει. Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής δημοκρατίας είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Στα πλαίσια αυτής της δημοκρατίας εξελίσσεται και κλιμακώνεται η λυσσαλέα επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, για μισθούς και συντάξεις πείνας, για δουλιά μέχρι τα βαθιά γεράματα, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγαλοεργοδοτών. Αυτή η δημοκρατία θέλει τους χώρους δουλιάς και τους δρόμους γεμάτους από κάμερες - χαφιέδες, μετατρέπει τα εργοστάσια σε γκέτο, βάζοντας φραγμούς και ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση. Στα πλαίσια αυτής της δημοκρατίας μόνο φέτος 70 περίπου εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργασιακά κάτεργα.

Η δημοκρατία, για την οποία τα κόμματα του κεφαλαίου θριαμβολογούν, έχει στείλει στο Κόσσοβο και στο Αφγανιστάν χιλιάδες παιδιά του ελληνικού λαού, δένοντας τη χώρα σφιχτά στο άρμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών όπου Γης. Αυτή η δημοκρατία πρόσφερε και προσφέρει πολύμορφα τη στήριξή της στα κατοχικά καθεστώτα και τις επεμβάσεις σε βάρος των λαών που αντιστέκονται, βαφτίζοντας «τρομοκρατία» την αντίσταση και την αντιιμπεριαλιστική πάλη. Στοιχείο αυτής της δημοκρατίας είναι η επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, στη μόρφωση, στη δουλιά, στον ελεύθερο χρόνο, η καθυπόταξη των νεανικών συνειδήσεων.

Η δημοκρατία του κεφαλαίου και των κομμάτων του είναι εχθρική προς τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, που συνθλίβονται στις μυλόπετρες του σημερινού κοινωνικοπολιτικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Την ικανοποίηση αυτών των αναγκών δεν μπορεί να την εξασφαλίσει κανένας άλλος, πέρα από την ίδια την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, που είναι τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού. Η συμμαχία αυτών των δυνάμεων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την άνθηση των λαϊκών δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ