Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΟΧΙ στους φοροεισπράκτορες

Η πολιτική ενός κράτους που θα λειτουργεί αποκλειστικά με κερδοσκοπικά κριτήρια, όπως κάθε ανώνυμη εταιρία, ήταν και «είναι εδώ». Ολο και περισσότερο αντιλαϊκά παρόν. Χαρακτηριστικά δείγματα γραφής αποτελούν το «πλούσιο έργο» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εχουμε κατά νου τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μορφές εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, του «πετσοκόμματος» των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και τη διεύρυνση και ενίσχυση των επενδυτικών (φορολογικών και άλλων) προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο, που αποσκοπούσαν και αποσκοπούν στη μετατροπή του κράτους σε... Ανώνυμη Εταιρία.

Με δεδομένο ότι για το μεγάλο κεφάλαιο ισχύει η λαϊκή παροιμία «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», οι κυβερνώντες - πράσινοι ή γαλάζιοι - φρόντιζαν πάντα να εμπλουτίζουν το «λιγότερο κράτος» ή το ««κράτος ΑΕ» με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Πρόσφατο δείγμα γραφής οι οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες ενημερώνονται οι υπηρεσίες των νομαρχιών για την πρόθεση της κυβέρνησης να κουτσουρέψει παραπέρα το 2007 την κρατική χρηματοδότηση προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση... Οχι, δεν πρόκειται για αντικυβερνητική προπαγάνδα του «Ριζοσπάστη». Πρόκειται για την κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι η κρατική ενίσχυση στις νομαρχίες για το 2007 θα περιοριστεί στο ύψος των κονδυλίων που θα πάρουν φέτος και άρα να προσαρμόσουν ανάλογα τις προτάσεις τους για την κατάρτιση των νομαρχιακών προϋπολογισμών του νέου έτους.

Η εγκύκλιος αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι συνέχεια παρόμοιων εγκυκλίων που δείχνει τι σημαίνει στην πράξη η «επανίδρυση του κράτους» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Περιορίζοντας παραπέρα τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως έκαναν στο παρελθόν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - επιδιώκει να εκπληρώσει τις κάθε είδους δεσμεύσεις της απέναντι στο διευθυντήριο των Βρυξελλών (για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων), αλλά και στο ντόπιο κεφάλαιο (βοηθώντας την επέλασή του με στόχο την κερδοσκοπική εκμετάλλευση των κοινωνικών αναγκών). Επειδή όμως δε θέλει να αποκαλυφθεί ο αντιλαϊκός και φορομπηχτικός χαρακτήρας των πολιτικών που υπηρετεί, η κυβέρνηση το κάνει διά της πλαγίας οδού.

Τα πράγματα είναι απλά. Περικόπτοντας η κυβέρνηση ακόμη περισσότερο τις κρατικές ενισχύσεις, επιδιώκει να... αποκεντρώσει την αντιλαϊκή πολιτική της και να μετακυλίσει ακόμη περισσότερα οικονομικά βάρη στις πλάτες του λαού. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΟΤΑ «οδηγούνται» στην κάλυψη των «κενών» με νέες αυξήσεις των δημοτικών τελών και φόρων, με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και, κυρίως, με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ή, αλλιώς, με την παράδοση στην επιχειρηματική κερδοσκοπία των κοινωνικών δικαιωμάτων και αναγκών. Ολων αυτών, για τα οποία οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν ήδη πληρώσει με τους δυσβάστακτους έμμεσους και άμεσους φόρους.

Ας τους χαλάσουμε τα σχέδια. Μπορούμε. Η ψήφος μας στις εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη είναι ένα από τα όπλα που διαθέτουμε και πρέπει να το αξιοποιήσουμε κατάλληλα.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση με ιδιωτικοποιήσεις - φορολογικό νομοσχέδιο(2012-08-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-02-22 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας για το ΚΕΑΤ(2007-05-18 00:00:00.0)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ(2007-02-07 00:00:00.0)
Ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία(2003-10-24 00:00:00.0)
Στο "σφυρί" 1,7 εκατομμύρια μετοχές διαφόρων εταιριών(1997-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ