Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα το ΚΥΣΕΑ για τους εξοπλισμούς

Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), προκειμένου να αποφασίσει για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων της πενταετίας 2006 - 2010. Οι δαπάνες για εξοπλισμούς την πενταετία 2006 - 2010 αναμένεται να φτάσουν τα 11,390 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 4 τρισ. δραχμές), ενώ από το ποσόν αυτό τα 8,400 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν για χρέη προηγούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Το ποσόν που μένει για νέους εξοπλισμούς είναι «μόνο» 3 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως το ποσόν αυτό θα αφορά απλά και μόνο την προκαταβολή που θα καταβληθεί την περίοδο 2006 - 2010 για τους νέους εξοπλισμούς. Κατά συνέπεια, η ατζέντα είναι ανοιχτή για αγορές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που η αποπληρωμή τους θα μετακυλίεται στις επόμενες πενταετίες. Συνολικά, οι εξοπλιστικές δαπάνες για τη δεκαετία 2006 - 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προβλέπεται να φθάσουν τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 9 τρισ. δραχμές), συμπεριλαμβανομένων στο ποσό αυτό και των 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι τα χρέη για προηγούμενους εξοπλισμούς.

Με τους εξοπλισμούς αυτούς, υποθηκεύεται παραπέρα το μέλλον της χώρας, καθώς μπαίνει υπό την ομηρία των πολυεθνικών εταιρειών του πολέμου, κυρίως αμερικανικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα για την πενταετία 2001 - 2005 είναι πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Τα στοιχεία που αφορούν απόλυτους αριθμούς δαπανών προέρχονται από την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ