Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και πάλι για την πρόοδο

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Πρόοδος: εξέλιξη προς το καλύτερο, βελτίωση, προκοπή», σημείωνε προχτές η στήλη, αντιγράφοντας την ερμηνεία της λέξης από το Μείζον Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλου - Φυτράκη, με αφορμή τα όσα λέγονται και γράφονται για την προωθούμενη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Και συνεχίζουμε, μια και συνεχίζεται αμείωτη η επιχείρηση χειραγώγησης των συνειδήσεων και οι κάθε λογής προσπάθειες τοποθέτησης της πραγματικότητας με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω.

Μπορεί τα κάθε λογής «παπαγαλάκια» του δικομματισμού και θιασώτες του δήθεν αντικειμενικού και υποχρεωτικού για τους πάντες μονόδρομου των καπιταλιστικών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, να θέλουν σώνει και καλά να πείσουν τους πάντες ότι οι ταξικοί στόχοι και επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου έχουν γενικότερο, πανεθνικό χαρακτήρα και είναι ωφέλιμοι για όλη την κοινωνία, αλλά η καθημερινή πραγματικότητα, πεισματικά και ξεροκέφαλα, επιμένει να αποκαλύπτει την αλήθεια.

Οχι, κύριοι, οι ισχνοί μισθοί και οι συντάξεις πείνας, οι αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις, η κατάργηση του 8ωρου και της 5ήμερης βδομάδας, οι διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης, η επιμήκυνση του εργάσιμου βίου, το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όλα όσα προωθούνται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, μόνον πρόοδος δεν είναι. Δεν αποτελούν εξέλιξη προς το καλύτερο, βελτίωση και προκοπή. Πολύ περισσότερο, καθώς ο αυξανόμενος συνεχώς παραγόμενος κοινωνικός πλούτος φτάνει και περισσεύει για ουσιαστικά βήματα προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, βήματα πραγματικής προόδου.

Ο επενδυτής...

«Πέντε συν δέκα δισ. ευρώ φέρνει στην Ελλάδα ο εμίρης του Ντουμπάι! - Για επενδύσεις σε Υγεία, Πληροφορική, Τράπεζες, Τουρισμό και Ακίνητα» έλεγε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος του «Βήματος», αναφερόμενος στις προχτεσινές αποφάσεις της πολυεθνικής επιχείρησης «Marfin Financial Group» (MFG), που εδρεύει στην Αθήνα και ανήκει στον άραβα μεγιστάνα. Και μπορεί, το «Βήμα» να καλλιεργεί αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, του τύπου «προσέλκυση επενδύσεων, άνοιγμα δουλειών, κλπ.», αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουν τον παραμικρό λόγο να αισθάνονται ευφορία απ' το συγκεκριμένο γεγονός. Αν μη τι άλλο, παίρνοντας υπόψη ότι οι κεφαλαιοκράτες θέλουν μέσα σε πέντε μόνο χρόνια να έχουν αποσβέσει τα όποια κεφάλαια τοποθετούν και σε μερικά ακόμη, να έχουν κερδίσει άλλα τόσα, ο καθένας μπορεί να λογαριάσει πόσο θα ξεζουμίσει το λαό μας ο εμίρης του Ντουμπάι...

Συνεταιράκια

Την άρνησή τους να συζητήσουν το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 στην πρώτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου (10/1/2007), που έθεσε η ΝΑΣ Ηρακλείου, διατύπωσαν με αστείους ισχυρισμούς οι παρατάξεις της Βαγγελιώς Σχοιναράκη (ΠΑΣΟΚ) και του Αντώνη Γρηγοράκη (ΝΔ). Αρνηση που σαφώς έχει να κάνει με το ότι ανήκουν στα κόμματα της πλουτοκρατίας, συμφωνούν με το δικομματισμό που προωθεί με κάθε τρόπο το ξήλωμα της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και την εισχώρηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, και σε σχετική ανακοίνωση καταγγελία της ΝΑΣ Ηρακλείου. Από την άλλη μεριά ο, έταιρος του ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης παρουσιάζεται ως υπερασπιστής της Δημόσιας Παιδείας, ενώ είναι νωπές ακόμα οι δηλώσεις του για την πρόθεσή του για ίδρυση Πανεπιστημίου από το Δήμο Ηρακλείου κλπ. Ετσι δε συμπλέουν μόνον στη Βουλή στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και στους θεσμούς αλλά και τους φορείς που ελέγχουν δικομματικά.

Δείγματα του νέου μοντέλου

Δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο 1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργους έκαναν χτες οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Αργολίδας. Μέσα από την κινητοποίηση κατήγγειλαν την πρωτοφανή ενέργεια του προϊσταμένου να καλέσει σε απολογία τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αργους, επειδή έκανε δηλώσεις για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, σε τηλεοπτικό συνεργείο, στο χώρο του σχολείου που εργάζεται. Χτες, ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός κατέθεσε την απολογία του και παρά το ότι συνάδελφοί του και αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΔΟΕ ζήτησαν να μην υπάρξει δίωξη, ο προϊστάμενος φάνηκε να επιμένει στο να διωχτεί πειθαρχικά.

Το ζήτημα έρχεται για μια ακόμα φορά να αναδείξει το μοντέλο σχολείου και εκπαιδευτικών που φτιάχνουν, σχολείο και εκπαιδευτικούς χειραγωγημένους και υποταγμένους στην κυρίαρχη πολιτική, χρησιμοποιώντας και ένταση του αυταρχισμού. Αλλωστε στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και μέτρα της κυβέρνησης όπως η επιλογή στελεχών, η προώθηση του καθηκοντολογίου και του νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Και ύστερα σου τσαμπουνάνε διάφορα περί δημοκρατίας και ελευθερίας...

«Επενδύσεις» με κλεμμένο χρήμα

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο ναυλομεσιτικός οίκος «George Moundreas & Co», το 2006 ο ελληνικός εφοπλισμός σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών στις ναυπηγήσεις νέων πλοίων, διατηρώντας τα πρωτεία στην παγκόσμια ναυτιλία. Οι παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών στα ναυπηγεία όλου του κόσμου έφτασαν την προηγούμενη χρονιά τα 322 πλοία όλων των τύπων, συνολικής αξίας 16,64 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Από τα πλοία που παραγγέλθηκαν, 221 ήταν δεξαμενόπλοια, 74 ήταν πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, 15 ήταν πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 12 ήταν πλοία μεταφοράς υγραερίου ή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τα μεγέθη προκαλούν ζάλη.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, τα στοιχεία αξιοποιούνται για την ενίσχυση της προπαγάνδας, που θέλει τους Ελληνες εφοπλιστές πρωτοπόρους στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, «εθνοσωτήρες» και «ευεργέτες», που δήθεν για το καλό της πατρίδας επενδύουν κεφάλαια και αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους. Αυτό είναι σωστό. Αναπτύσσουν την καπιταλιστική οικονομία, μεγεθύνουν τα κεφάλαιά τους. Βεβαίως, ούτε ένα καράβι από αυτά δεν κατασκευάζεται σε ελληνική ναυπηγική κλίνη. Και, όπως είναι φυσικό, από όλον αυτόν τον πακτωλό χρημάτων δε θα ωφεληθεί ο λαός της χώρας. Ακόμη, με τη σύμπλευση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δουλεύουν σε αγαστή συνεργασία για να διαμορφώνουν την πολιτική που θέλει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, οι εφοπλιστές πλήρως «ξεσαλωμένοι» έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Και όσο αυξάνονται τα κέρδη τους, τα οποία, όπως οι ίδιοι ομολογούν (βλέπε πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Ν. Ευθυμίου), δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο, τόσο γίνονται πιο επιθετικοί.

Επί δεκαετίες, ληστεύουν μέρα μεσημέρι τα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών. Τα ποσά που οφείλουν στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο είναι ανυπολόγιστα. Και, κατ' απαίτησή τους, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει την καραμπινάτη παρανομία νόμο και τους απαλλάσσει, αρχίζοντας από τους εφοπλιστές των κρουαζιερόπλοιων, από τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς το ΝΑΤ! Επιδοτούνται με «ζεστό χρήμα» από την τσέπη των εργαζομένων, για να καλύπτουν τα ελληνικά νησιά, με πλοία «κουρέλια» και πανάρχαια, τα οποία δρομολογούν όποτε τους καπνίσει. Κανένας εφοπλιστής δεν πληρώνει ΦΠΑ για τίποτα. Τα καύσιμα γι' αυτούς είναι τράνζιτ (δηλαδή, επίσης αφορολόγητα).

Από την άλλη, ο ναυτεργάτης, η δύναμη που κινεί τα καράβια για να θησαυρίζουν οι εφοπλιστές, βιώνει τη σύγχρονη δουλεία. Βιώνει την ανεργία, τα δουλεμπορικά κυκλώματα, τις συντάξεις ψίχουλα, τα επιδόματα - αν και όταν δίνονται - της ντροπής, τις απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, την αφαίρεση κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων των πληρωμάτων, τις επιστρατεύσεις επειδή διεκδίκησαν το αυτονόητο να δουλεύουν σαν άνθρωποι, τη «μαύρη εργασία», την τρομοκρατία και πάει λέγοντας. Αυτοί οι «ευεργέτες» είναι άχρηστοι και επικίνδυνοι για τους ναυτεργάτες, συνολικά για το λαό, όπως εξίσου επικίνδυνη είναι η πολιτική που τους στηρίζει. Οι επενδύσεις τους γίνονται με λεφτά για τα οποία δε δούλεψαν ούτε ώρα, λεφτά που έκλεψαν από τους εργαζόμενους. Σ' αυτούς ανήκουν τα καράβια, σ' αυτούς και πρέπει να τα επιστρέψουν.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Οι «απελευθερωτές»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΚΟΜΑ 21.500 Αμερικανοί στρατιώτες, λοιπόν, στο Ιράκ. Περίεργο δεν είναι να χρειάζονται ...ενισχύσεις οι «απελευθερωτές» της χώρας; Θυμάστε τότε που μετέδιδαν εικόνες ενός λαού που τους υποδεχόταν με λουλούδια;

Μάλλον με τέτοια παραμύθια θα «ταΐζουν» και τη νέα φουρνιά στρατιωτών που στέλνουν τώρα. Προφανώς, θα τους έρθει λίγο ...ξαφνική η πραγματικότητα.

«Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των πολιτών επιθυμεί να παραμείνει ο ΟΤΕ υπό τον έλεγχο του κράτους», διαπιστώνει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ρόβλιας. Οντως, έτσι είναι. Ομως, η πλειοψηφία των πολιτών το πίστευε αυτό και την περίοδο που η κυβέρνηση Σημίτη «μετοχοποιούσε» τον οργανισμό.

Επίσης η «πλειοψηφία των πολιτών», όταν λέει «υπό τον έλεγχο του κράτους», εννοεί έναν ΟΤΕ, ο οποίος θα έχει σαν στόχο να παρέχει σωστές και φθηνές επικοινωνιακές υπηρεσίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δε θέλει έναν οργανισμό που πάνω του θα κερδοσκοπούν οι πάντες και κυρίως οι εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Κι όλα αυτά, βέβαια, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν σε μια «απελευθερωμένη» αγορά τηλεπικοινωνιών. Αλλωστε, έχουμε διαπιστώσει, πέρα από κάθε αμφιβολία, τι συμβαίνει στις αγορές που «απελευθερώνονται»: «Σκλαβώνονται» οι καταναλωτές...

ΩΣΤΕ «άκαιρη η συζήτηση», σχετικά με το καθεστώς που θα προκύψει για το Κόσσοβο μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΟΗΕ υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του αμερικανικού - ευρωπαϊκού παράγοντα (κυρίως του πρώτου), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Φοβόμαστε ότι η συζήτηση είναι απολύτως επίκαιρη, όταν επιχειρείται με σαφήνεια αλλαγή συνόρων και καταστάσεων σε μια ευαίσθητη περιοχή σαν τα Βαλκάνια. Το θέμα είναι αν γίνεται στη σωστή κατεύθυνση. Αν, δηλαδή, στοχεύει στο να σταματήσουν τα παιγνίδια των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών στην περιοχή, που μόνο κινδύνους εγκυμονούν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση, που ...πονηρά - πονηρά ολίσθησε στην πλήρη υιοθέτηση των αμερικανικών θέσεων για την υπόθεση αυτή...

Οι πραγματικές επιδιώξεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Θέλουν - όπως λένε - να καταργήσουν το «κρατικό μονοπώλιο» στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, στη μόνη βαθμίδα, δηλαδή, όπου τυπικά και μόνον υπάρχει ακόμη. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας κρατικών και «μη κρατικών» (διάβαζε: ιδιωτικών) πανεπιστημίων, όπου θα κυριαρχεί ο ανταγωνισμός. Για τον ίδιο σκοπό, άλλωστε, προωθούν και τη λεγόμενη αξιολόγηση, με ανάλογα κριτήρια και επιδιώξεις και, μάλιστα, συνδέοντάς την άμεσα με το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης. Για τον ίδιο σκοπό, επίσης, προσανατολίζονται σ' ένα σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου το κάθε πανεπιστήμιο θα καθορίζει τους δικούς του όρους και κανόνες. Κι όλ' αυτά - όπως υποστηρίζουν - θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ δεν κρύβουν ότι τα ίδια θέλουν να κάνουν σε όλη την την εκπαίδευση.

Τι θα γίνει στην πραγματικότητα; Αυτό που τόνισε προχτές η Αλέκα Παπαρήγα: Θα διαμορφωθεί μια ενιαία αγορά για τη λεγόμενη δημόσια αλλά και την ιδιωτική εκπαίδευση, όπου μεταξύ τους τα ξεχωριστά ιδρύματα και τα ξεχωριστά σχολεία θα τσακώνονται, όπως οι γαλακτοβιομηχανίες, όπως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Θα μπουν σε ένα βάρβαρο και άκρατο ανταγωνισμό και θα έχουμε ιεραρχημένα ιδρύματα Α, Β, Γ και δέκατης κατηγορίας. Θα υπάρχουν καλά ιδρύματα για τα παιδιά των λίγων και άθλια και υποβαθμισμένα ιδρύματα για τα παιδιά των πολλών.

Αλλη μια απόδειξη

Αλήθεια, μπορείτε να φανταστείτε τι θα σημάνει, ειδικά για την επιστημονική έρευνα, η ύπαρξη και λειτουργία κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων σε συνθήκες ανταγωνισμού και, ταυτόχρονα, αξιολόγησης με κριτήρια αγοράς, από την οποία, μάλιστα, θα εξαρτάται το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης και η θέση της όποιας σχολής στο γενικότερο κατάλογο, το κύρος της και όλα όσα αυτό θα συνεπάγεται; Κι, ακόμη περισσότερο, όταν οι συνθήκες αυτές συμπληρώνονται με την ήδη προωθούμενη στενή «σύνδεση» των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και με πανεπιστημιακούς - ερευνητές, των οποίων οι αμοιβές από τις «ιδιωτικές» δουλιές είναι πολλαπλάσιες του μισθού τους;

Οχι, δεν αναφερόμαστε μόνο στην αναπόφευκτη πορεία πλήρους υποταγής της επιστημονικής έρευνας (προσανατολισμός, περιεχόμενο, αποτελέσματα και αξιοποίησή τους, κλπ.) στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Τούτο συμβαίνει και σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει, όμως και μια άλλη, εξίσου σημαντική, πλευρά. Ενώ η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία, αλληλοενημέρωση, συντονισμό, κλπ., μεταξύ των επιστημόνων, των ερευνητών, των διαφόρων επιστημονικών και ερευνητικών κέντρων και ομάδων, οι προαναφερόμενες συνθήκες άκρατου ανταγωνισμού οδηγούν στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Αυτή είναι η αλήθεια και αποτελεί άλλη μια κραυγαλέα απόδειξη του ξεπερασμένου και αντικοινωνικού χαρακτήρα του σύγχρονου καπιταλισμού.

... Η φύση του δεν τον αφήνει

Κανένας σώφρων άνθρωπος σ' αυτόν τον πλανήτη δεν είχε πάρει στα σοβαρά ότι τάχα απειλούνταν τα σύνορα της Αιθιοπίας και γι' αυτό έκαναν επέμβαση και κατοχή στη Σομαλία. Ολοι καταλάβαιναν πως οι ΗΠΑ είχαν ρίξει το βλέμμα τους στο Κέρας της Αφρικής και ετοιμάζονταν για καινούρια εγκλήματα. Δεν άργησε να φανεί η αλήθεια. Τελικά, οι ΗΠΑ δεν κρατήθηκαν. Με το κοινότοπο άλλοθι του τάχα κυνηγητού της «Αλ Κάιντα» έκαναν πρώτα αεροπορικές επιθέσεις στο χωριό Μπαντέλ και γέμισαν τον τόπο από πτώματα. Συνέχισαν μετά το έγκλημα σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι νεκροί αθώοι άμαχοι ξεπερνούν τους εκατό. Ταυτόχρονα, ανέπτυξαν κι άλλες ναυτικές δυνάμεις κοντά στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και ενός αεροπλανοφόρου που μετακινήθηκε από τον Περσικό Κόλπο. Τι να πει κανείς, «θέλει ο ιμπεριαλισμός να κρυφτεί, μα η φύση του δεν τον αφήνει...».

Η «κόντρα»

Συνεχίζεται η «κόντρα» ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) σχετικά με το πώς θα πληρώνονται οι δήμαρχοι, καθώς με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων θα πρέπει να επιλέξουν είτε τις αποδοχές της θέσης από την οποία προέρχονται είτε τα έξοδα παράστασης της θέσης που υπηρετούν. Η ΚΕΔΚΕ από την πλευρά της κατηγορεί το υπουργείο ότι καθυστερεί στην έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το δε υπουργείο απαντά ότι περιμένει τη διατύπωση γνώμης από το συλλογικό όργανο για να προχωρήσει στην έκδοσή του. Πρόκειται για μια ακόμα «τεχνητή» κόντρα, όπως μας έχουν συνηθίσει το τελευταίο διάστημα οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο της μικροκομματικής αντιπαράθεσης στην οποία επιδίδονται, με φόντο τη συμφωνία τους σε όλα τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο «ντόρος» για τον τρόπο πληρωμής των δημάρχων, μπροστά στην καταλήστευση του εργατικού εισοδήματος, στην οποία προχωρούν κυβέρνηση και αιρετοί που πρόσκεινται στο δικομματισμό - με τη συνδρομή και του ΣΥΝ - μάλλον την οργή των εργαζομένων προκαλεί.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο ιμπεριαλισμός δολοφονεί

Το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, για τη λεγόμενη «νέα τακτική» στο Ιράκ ήταν, όπως άλλωστε προδιαγράφονταν τις προηγούμενες μέρες, αναμενόμενο. Αποστολή νέων στρατευμάτων για να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο Ιράκ και την αιματοβαμμένη κατοχή τους που έχει στοιχίσει εκατομμύρια νεκρούς, αν κανείς συνυπολογίσει και την υποδαυλιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα σε θρησκευτικές κοινότητες. Φυσικά και πάλι το... επιχείρημα είναι ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων με άλλους 21.500 μισθοφόρους γίνεται τάχα για την «πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας και της "Αλ Κάιντα"»!

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ, αυτές τις μέρες, που έσπειραν το θάνατο στη Νότια Σομαλία και η αποδεδειγμένη στήριξη των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στην Αιθιοπία να εισβάλει στη Σομαλία, δικαιολογήθηκαν επίσης με το πρόσχημα της «καταδίωξης ισλαμιστών μαχητών της "Αλ Κάιντα"». Αυτή η οργάνωση - φάντασμα και ο Μπιν Λάντεν, για άλλη μια φορά, χρησιμοποιούνται ως το απαραίτητο άλλοθι για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Αλλωστε, ο «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» που ξεκίνησε μετά την 11η του Σεπτέμβρη 2001, έχει πλειστάκις ανακοινωθεί ότι θα είναι πολυετής, χωρίς χρονικά όρια. Αυτό επιχειρούν να περάσουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές αλλά και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, που ψελλίζουν σήμερα την... αντίθεσή τους. Οχι φυσικά ότι δεν υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ τους, που πηγάζουν από διαφορετικά συμφέροντα, αλλά στο κύριο έχουν χαράξει κοινή στρατηγική, την οποία προωθούν με κάθε ευκαιρία.

Τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά συμφέροντά τους εκφράζονται και έχουν ως βασικό εργαλείο το «νέο ΝΑΤΟ», με το διευρυμένο και αναβαθμισμένο ρόλο του. Η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο πλαίσιο και της ονομαζόμενης «ενεργειακής ασφάλειας» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των πλούσιων αποθεμάτων πετρελαίου, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στην Αφρική, κρύβονται πίσω από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ο ιμπεριαλισμός για τα κέρδη του κεφαλαίου - αυτή είναι η φύση του - καταστρέφει χώρες και λαούς, ματοκυλά ολόκληρες περιοχές. Ο,τι δε συμμορφώνεται με τα σχέδιά του θεωρείται εχθρός και γι' αυτό προσπαθούν να το εξοντώσουν. Ομως και οι πρόσφατες εξελίξεις, τα μέτωπα που ανοίγει ο ιμπεριαλισμός, επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ ότι για να υπάρξουν ανακατατάξεις θετικές για τους λαούς, πρέπει αυτοί να βρεθούν στο προσκήνιο. Να μην πέφτουν στην παγίδα να διαλέγουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, αλλά να προτάξουν ένα ρωμαλέο κίνημα σε κάθε χώρα και διεθνώς, ένα μέτωπο σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ