Τρίτη 13 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραλογισμός

Διανοητικά προβλήματα παρουσίασε ο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους ανέλαβε την περίθαλψή τους η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν περιληφθούν μάλιστα και τα ψυχολογικά προβλήματα λόγω της βίας, το ποσοστό των πρώην στρατιωτών που αντιμετωπίζουν διανοητικές διαταραχές φτάνει στο 31%. Η έρευνα που δημοσιεύεται στα Αρχεία Εσωτερικής Ιατρικής, μια έκδοση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης (JAMA), αποκαλύπτει μάλιστα ότι στο 56% των πρώην στρατιωτών έχει διαγνωστεί κάποια διανοητική ασθένεια. Οι στρατιώτες που κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν διανοητικές διαταραχές είναι ηλικίας 18 έως 24 ετών, αλλά οι ψυχιατρικές ασθένειες είναι συχνές σε όλες τις κατηγορίες, αναφέρει η έκθεση. Δε νομίζουμε πως χρειάζεται μια τέτοια έκθεση για να μας πει πως ο παραλογισμός φτιάχνει παράλογους. Γι' αυτό το ερώτημα παραμένει: Τι δουλιά έχουν οι Ελληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν;

Σκοταδισμός

Συνέβη και αυτό. Οπως κατήγγειλαν στον «Ρ» γονείς και μαθητές, στο 2ο Λύκειο Γαλατσίου, στην ώρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, με αφορμή κεφάλαιο αφιερωμένο στο σατανισμό, ο θεολόγος τμήματος της πρώτης τάξης έβαλε τους μαθητές να παρακολουθήσουν βίντεο το οποίο συνέδεε τη ροκ μουσική με τη λατρεία του σατανά.

Το περιστατικό, που, όπως μας καταγγέλθηκε, συνέβη πριν από δύο περίπου βδομάδες, όπως ήταν φυσικό αντιμετωπίστηκε με χαβαλέ από τους μαθητές. Δε σταμάτησε όμως εκεί. Πριν μερικές μέρες, έξω από το σχολείο κάποιοι διένειμαν στους μαθητές φυλλάδια ανάλογου περιεχομένου, με μπόλικο δηλητήριο ενάντια σε όσους δε συμφωνούν με την ορθόδοξη εκκλησία, υπογραμμένα από τους «Νεανικές Καρδιές», «Ορθόδοξοι Ελληνες», «Ελληνες Πατριώτες».

Πολλά τα ερωτήματα που γεννιούνται τόσο για το πόσες ακόμα αντιεπιστημονικές και αντιδραστικές απόψεις θα μπουν στις σχολικές τάξεις, στο πλαίσιο ενός σχολείου που στο όνομα της καλλιέργειας της σκέψης του μαθητή, τη σύνδεση με την κοινωνία έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι. Ποιος θα μαζέψει τελικά όλους εκείνους που προσπαθούν να παρέμβουν και να διαλύσουν τη σκέψη των παιδιών;..

Μεγάλα κέρδη

Γρηγοριάδης Κώστας

Θερμοκήπιο, για τη συνεχή - με προκλητικούς ρυθμούς - αύξηση των κερδών για τις μεγάλες, κυρίως, επιχειρήσεις, αποδεικνύεται η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για συνέχεια των πολιτικών που εφάρμοζαν μέχρι το Μάρτη του 2004 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις οποίες εμπλούτισαν με νέα αντιλαϊκά μέτρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Με δεδομένο ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι το μεγάλο κεφάλαιο (εξάλλου, οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν το κρύβουν), είναι ευνόητο ότι οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς. Ανεξαρτήτως, αν οι κυβερνώντες εφαρμόζουν τις γαλαζοπράσινες πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, στο όνομα αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομίας και των οικονομικά ασθενέστερων!

Αδιάψευστος μάρτυρας, οι πληρωμένες διαφημίσεις και οι ισολογισμοί των μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομίλων, που μας πληροφορούν για την εξέλιξη των κερδών και άλλων οικονομικών μεγεθών το 2006. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Ομιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίοι ΑΕ (στον οποίο πέρασε πριν δύο χρόνια και η πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ), ο οποίος με ολοσέλιδη πληρωμένη διαφήμιση, σε ορισμένες εφημερίδες, γιορτάζει τα καθαρά του κέρδη που εκτινάχτηκαν το 2006 στα 106 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 39,5% ή 30 εκατ. ευρώ.

Με τέτοια αύξηση των κερδών, δικαιολογημένα πανηγυρίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι - όπως του Μυτιληναίου - και δεν τους νοιάζει και πολύ αν, με το να διαφημίζουν τα φουσκωμένα μερίσματα που θα μοιράσουν στους μετόχους τους, προκαλούν!

Περί ανάπτυξης

«Η ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας είναι σε τροχιά ανάπτυξης παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχουν καταγραφεί μεγάλα κοινωνικά προβλήματα», είπε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Νάουσα, όπου εγκαινίασε τέσσερις αίθουσες χειρουργείων.

Αν σε μια πόλη όπου κλείνει το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια και οι εργάτες μένουν στο δρόμο και χωρίς δουλιά, ποιος, αλήθεια, είναι ο δείκτης της ανάπτυξης; Μήπως είναι το τσέπωμα κερδών και επιδοτήσεων που πετυχαίνουν με κάθε τρόπο οι επιχειρηματίες, έχοντας τις πλάτες των κυβερνήσεων του δικομματισμού;

Ακόμα και τα χειρουργεία του νοσοκομείου αποκαλύπτουν τον τύπο της ανάπτυξης στην περιοχή: Το έργο ξεκίνησε το 1994, ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του 2006 και εγκαινιάστηκε... χτες.

Καλά κρασιά, δηλαδή!

Στόχος η ανατροπή

Ισως είναι από τις λίγες φορές που τα Μέσα Ενημέρωσης, ως κομμάτι της κυρίαρχης ομάδας εξουσίας, υποδέχονται το πρόγραμμα κάποιου κόμματος, με τη θέρμη που υποδέχτηκαν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο. Αυτά τα ίδια Μέσα, που δε χάνουν ευκαιρία να θυμίζουν και τα περί ...Δεξιάς, ασκούν με κάθε ευκαιρία κριτική στην κυβέρνηση, πότε για «μη εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεών» της, πότε ότι «αδρανεί», άλλοτε ότι «αναβάλλει τις μεταρρυθμίσεις» και άλλες φορές ότι «ταλαντεύεται και δεν είναι αποφασιστική». Με αυτή την κριτική στην πολιτική της ΝΔ, πασχίζουν να ...δείξουν φιλολαϊκό πρόσωπο, ενώ ούτε στιγμή δεν ξεχνούν το γενικό σχέδιο, τη στρατηγική της άρχουσας τάξης. Και στρατηγική της, σήμερα, είναι όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη προώθηση και επιβολή των σημαντικών αλλαγών που απαιτούνται για το κεφάλαιο στις σύγχρονες συνθήκες.

Το έδαφος, βέβαια, για τη διατύπωση νέων προγραμματικών προτάσεων δεν είναι παρθένο. Εχει προηγηθεί μια ολόκληρη δεκαπενταετία που έφερε τα πάνω - κάτω. Με πρωταγωνιστή κυρίως το ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας έχουν πετύχει σημαντικές νίκες. Μαζί με την εκτόξευση της κερδοφορίας τους σε επίπεδα ρεκόρ, έχουν δει να γίνεται πράξη και η «απελευθέρωση» των αγορών, και οι «ιδιωτικοποιήσεις» και η «ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων» και άλλα πολυπόθητα γι' αυτούς αντιλαϊκά μέτρα, ενώ στην ίδια τροχιά κινείται σήμερα και η κυβέρνηση Καραμανλή. Ωστόσο, φαίνεται πως κάποιοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς της.

Εκεί ποντάρει και το ΠΑΣΟΚ. Παρουσίασαν ένα κείμενο, το οποίο κάθε άλλο παρά κρύβει το πλέον αποκρουστικό και αντιδραστικό πρόσωπο και χαρακτήρα των «μεταρρυθμίσεων», αλλά είναι σαφές ότι απευθυνόμενοι στην άρχουσα τάξη και τα Μέσα Ενημέρωσης που διαθέτει, διαμηνύουν όχι απλά την απόλυτη ταύτιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη στρατηγική του κεφαλαίου, κάτι που είναι γνωστό, αλλά κύρια επαναβεβαιώνουν κάτι άλλο: Οτι το ΠΑΣΟΚ μπορεί πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά και πιο εύκολα, να «καθαρίσει» στο μέτωπο των αντιδραστικών αλλαγών, περνώντας, χωρίς παλινωδίες, τις πολιτικές στις οποίες σήμερα η ΝΔ συναντά τη λαϊκή αντίδραση.

Ο διαγωνισμός των δύο κομμάτων να εξασφαλίσουν την εύνοια της άρχουσας τάξης έχει φυσικό επακόλουθο να υπερακοντίζει το ένα το άλλο σε αντιλαϊκές - αντιδραστικές ρυθμίσεις. Με αυτήν την έννοια, στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που δε λέγεται κουβέντα για την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών ζωής των εργαζομένων μέσα από την εξασφάλιση σταθερής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας, συναντά κανείς πιο ευκρινώς θέματα που αφορούν νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση, την παράδοση των ΑΕΙ στις εταιρείες, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη διεύρυνση της «κοινωνικής εργασίας» για τους ανέργους και τους ενδεείς συνταξιούχους κ.ο.κ.

Αυτά είναι που θέλουν να κρύψουν και τα ΜΜΕ και περιορίζουν τη συζήτηση στους ...πόρους, με τους οποίους θα υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμά του. Οχι. Η εφαρμογή προγραμμάτων σαν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι προγράμματα ακόμα μεγαλύτερης χειροτέρευσης της θέσης μας στην κοινωνία, γι' αυτό το μόνο που μας μένει είναι να τα αποκαλύπτουμε - καταγγέλλουμε και να πορευόμαστε ακόμα πιο αποφασιστικά στη ρότα της οριστικής και αμετάκλητης ανατροπής τους.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Υμνοι στην ... «ελευθερία»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ Η «ΧΟΡΩΔΙΑ» ξεκίνησε το τραγούδι της: Τον ύμνο στην προσωπική ελευθερία! Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης πρώτος στο «μοιρολόι» για τους πολίτες της Αθήνας που ταλαιπωρούνται από τις κινητοποιήσεις.

«Δεύτερη φωνή» τού κάνουν διάφοροι εκπρόσωποι «φορέων», που επίσης κλαίγονται για τους επαγγελματίες, τους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους που μετακινούνται!

Στα «μπάσα» να κρατάει το ρυθμό ο Βύρωνας Πολύδωρας, που - όπως λέει - το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η ελευθερία και απρόσκοπτη πρόσβαση κάθε πολίτη οπουδήποτε.

«Πριμαντόνες» οι συνήθεις «αναλυτές» των τηλεοπτικών δελτίων, που επιστρατεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο λαϊκισμό, προκειμένου να εμφανίσουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των εκπαιδευτικών σαν υπόθεση για περιθωριακές ομαδούλες.

Δυστυχώς γι' αυτούς, οι εργαζόμενοι, όσο και να τους «βομβαρδίζουν», παραμένουν καλύτεροί τους. Καταλαβαίνουν και τι γίνεται και ποιοι τον κοροϊδεύουν...

Δεν πείθονται ότι είναι υπέρμαχοι των προσωπικών του ελευθεριών οι ίδιοι που υποστηρίζουν την ύπαρξη χαφιεδοκαμερών σε όλη τη χώρα, που «κάνουν την πάπια» όταν τα δικαστήρια βγάζουν παράνομη κάθε απεργιακή κινητοποίηση και που σιωπούν όταν ψηφίζεται η μία «Σένγκεν» μετά την άλλη.

Αλλωστε, οι ίδιοι μηχανισμοί πάνω - κάτω είναι αυτοί που ανάγουν την τρομο-λαγνεία σε επίσημη εξωτερική και εσωτερική πολιτική της χώρας. Συστηματικά και σε βάθος χρόνου.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ, κ. Ρουσόπουλε. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει προεκλογική παροχολογία. Μόνο που δυσκολευόμαστε να πειστούμε... Αλλωστε, δεν είναι μακριά - όπως και να 'χει - η προεκλογική περίοδος, οπότε θα το διαπιστώσουμε.

Αυτό που μπορούμε πάντως να πούμε με βεβαιότητα είναι πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει ένα είδος «καρτέλ». Επιθυμούν να εγκλωβίσουν συνειδήσεις και να υφαρπάξουν ψήφους ...με ψίχουλα.

Ομολογίες... ξεκληρίσματος

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στην προσπάθειά του να αντιπαρέλθει τα όσα είπε στην Καρδίτσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ομολόγησε ότι υπάρχει «ραγδαία μείωση του αγροτικού πληθυσμού».

Βέβαια, ο Ε. Μπασιάκος έδωσε το ποσοστό της δεκαετίας 1994 - 2004, που όπως ανακοίνωσε είναι 30,4% για να δείξει ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ συρρικνώνει τον αγροτικό πληθυσμό. Ομως, δυστυχώς, τον αριθμό των αγροτών τον συρρικνώνει δραματικά, χρόνο με το χρόνο, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, η ΚΑΠ νέα και παλιά και οι επιταγές του ΠΟΕ, που εφαρμόζουν κατά γράμμα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όταν είναι στην κυβέρνηση. Και στοιχεία σαν και αυτά δε δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί και στα χρόνια της διακυβέρνησης της ο αριθμός των αγροτών συνεχίζει να μειώνεται και ο κλήρος να συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο αριθμός των αγροτών μειώθηκε μέσα στην τελευταία εξαετία κατά 26,15%. Με άλλα λόγια, μεταξύ του 2000 και του 2006 έφυγαν από τη μέση, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, 181.600 αγρότες. Δηλαδή, πάνω από 30.000 άτομα κάθε χρόνο. Κι αυτό, είτε ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ!

Η «αγωνία... »

Την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή μεθαύριο Πέμπτη 15 Μάρτη θα «γιορτάσει» η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), καλώντας τους εμπόρους να πραγματοποιήσουν τριήμερο «ειδικών τιμών» και τους καταναλωτές να κάνουν αγορές. Με τι χρήματα θα κάνουν τις αγορές οι καταναλωτές και ποιοι έμποροι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τέτοιες «ειδικές τιμές», άλλες τρεις μέρες εκπτώσεις δηλαδή, και το γεγονός ότι όλο το χρόνο τα μαγαζιά είναι άδεια και τα πολυκαταστήματα λυμαίνονται την αγορά είναι θέματα που καθόλου δεν απασχολούν την ΕΣΕΕ. Η ...αγωνία της εξαντλείται στο ότι «δυστυχώς», σύμφωνα με τον πρόεδρο της πλειοψηφίας Δ. Αρμενάκη, την Πέμπτη είναι και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, που μπορεί να της χαλάσει το ...γιορτινό κλίμα!

Οι αριθμοί διαπιστώνουν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η συνεχής ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, το συμπέρασμα ότι η μόρφωση είναι θέμα οικονομικών δυνατοτήτων κάθε οικογένειας επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία της έρευνας που ανακοίνωσε χτες το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, χωρίς ωστόσο στα συμπεράσματά του να κατονομάζει τους υπεύθυνους. Αντίθετα, οι προτάσεις που καταθέτει κινούνται μέσα στα στενά πλαίσια της πολιτικής που γεννά τις ανισότητες.

Την πενταετία 1999-2005 το 5,09% των μηνιαίων δαπανών κατευθύνεται σε δαπάνες για εκπαίδευση. Αυτό μεταφράζεται, σύμφωνα με την έρευνα, σε 4.371 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα οποία 1.441,8 εκατ. για την ανώτατη εκπαίδευση, 1.345,9 εκατ. για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 804 εκατ. για την προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 355,5 εκατ. για βιβλία και σχολικά είδη. Σε 503,6 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι δαπάνες για φροντιστήρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 258,2 εκατ. για ιδιαίτερα μαθήματα, 346,9 εκατ. για ξένες γλώσσες. Ενα δισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή το 69,5% των δαπανών που τα νοικοκυριά καταβάλλουν για την ανώτατη εκπαίδευση, αφορά στις δαπάνες διαβίωσης και σπουδών των φοιτητών στο εσωτερικό, ενώ 342,1 εκατ. ευρώ είναι οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των δαπανών παρατηρείται ότι το ποσοστό των οικογενειακών δαπανών για την εκπαίδευση στην περιφέρεια της πρωτεύουσας είναι 5,13%, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης 4,39%, στις υπόλοιπες αστικές περιοχές 6,02%, στις ημιαστικές περιοχές 5,70% και στις αγροτικές περιοχές 3,98%. Σημειώνεται ότι η έρευνα αποτελεί επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας οικογενειακών δαπανών για την εκπαίδευση, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την περίοδο 2004-2005, ενώ τα ενδεικτικά ποσοστά στην πράξη σημαίνουν ότι για πολλές οικογένειες ένα μεγάλο μέρος του πενιχρού εισοδήματος προορίζεται για την εκπαίδευση των παιδιών.

... αλλά οι προτάσεις είναι του κεφαλαίου

Και τι προτείνει το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ μετά απ' αυτές τις διαπιστώσεις; Οχι, βέβαια, τη ρήξη με την πολιτική που δημιουργεί το πρόβλημα, αλλά ανάμεσα σε άλλα προτείνει «την καλλιέργεια και πιστοποίηση εντός του εκπαιδευτικού συστήματος δεξιοτήτων χρήσιμων για τη μελλοντική προοπτική στην απασχόληση»!!! Να ενισχύσει, δηλαδή, αυτή την πολιτική της ακριβοπληρωμένης αμάθειας για τους πολλούς, την πολιτική της «διά βίου κατάρτισης» που, σε βάρος του δικαιώματος στην πραγματική ολόπλευρη μόρφωση, προωθεί σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο.

Η ΓΣΕΕ βέβαια - σε μία περίοδο μάλιστα που φουντώνουν οι αγώνες για το δικαίωμα στη μόρφωση - δηλώνει ότι η δράση της «ως εργατικός και κοινωνικός εταίρος», «αποσκοπεί να συμβάλλει ενεργητικά στον κοινωνικό διάλογο για την παιδεία και στην αναζήτηση κοινωνικά υγιών και βιώσιμων λύσεων για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν επί χρόνια το εκπαιδευτικό μας σύστημα». Ο δε πρόεδρός της ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδει το πρόβλημα στην ...αντίληψη που έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. «Δυστυχώς, στην ελληνική κοινωνική συνείδηση έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι το σχολείο από μόνο του δεν αρκεί να επιτελέσει το ρόλο του και την αποστολή του», δήλωσε με αφορμή την έρευνα, περιορίζοντας ουσιαστικά τις ευθύνες της κυβέρνησης στο να «αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα την αποτελεσματικότητα του δημόσιου σχολείου και να ενισχύσει την αξιοπιστία, το ρόλο και την αποστολή του».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επιθετική «ασπίδα» των ΗΠΑ

Το σύστημα της λεγόμενης «ασπίδας αντιπυραυλικής προστασίας» που προωθούν οι ΗΠΑ, αποτελεί έκφραση της πάγιας επιδίωξης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να βρίσκεται η στρατιωτική του μηχανή στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας των εξοπλισμών και κατά συνέπεια να έχει τον απόλυτο έλεγχο του πλανήτη. Δηλαδή, να βρίσκεται πάνω από το σύστημα των πυρηνικών όπλων, καθώς η ενδεχόμενη ανάπτυξη της «αντιπυραυλικής ασπίδας» εκ μέρους των ΗΠΑ, θα σήμαινε ουσιαστική ακύρωση του πυρηνικού οπλοστασίου των άλλων χωρών και του «αποτρεπτικού» του ρόλου. Οχι μόνο δεν πρόκειται για αμυντικό σύστημα, αλλά αποτελεί το πλέον επιθετικό σύστημα, αφού βρίσκεται πάνω ακόμα από τα πυρηνικά όπλα και την ίδια ώρα απελευθερώνει τα πυρηνικά όπλα των Αμερικανών, χωρίς κανέναν κίνδυνο για το έδαφος των ΗΠΑ.

Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί σαφέστατη έκφραση της επιδίωξης των Αμερικανών για απόλυτη επικυριαρχία όχι μόνο στις χώρες που τις βλέπουν σήμερα απέναντί τους - ονομάζουν το Ιράν, τη ΛΔ της Κορέας κλπ. - αλλά και στις «σύμμαχες» χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως βέβαια και τη Ρωσία, την Κίνα και τις Ινδίες. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη του παλαιού προγράμματος που έγινε γνωστό ως «πόλεμος των άστρων». Στις σημερινές συνθήκες εντάσσεται στο νέο επιθετικό δόγμα των ιμπεριαλιστών και αποτελεί μέρος της στρατηγικής του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», καθώς επενδύεται εκτός των άλλων και με το μανδύα της «προστασίας» από ενδεχόμενο χτύπημα προερχόμενο από «χώρα τρομοκράτη». Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια επένδυση των Αμερικανών για τη στρατηγική του μέλλοντος.

Με την προώθηση του προγράμματος «αντιπυραυλικής προστασίας», ουσιαστικά γίνεται το πέρασμα στην επόμενη φάση του νεοταξικού δόγματος. Αφού καλλιεργήθηκαν οι διάφορες «απειλές», τώρα μπαίνουμε στη φάση για προστασία από αυτές και σέρνονται οι διάφορες χώρες, μικρές και μεγάλες, είτε πίσω από το άρμα των ΗΠΑ είτε μπαίνουν στο στόχαστρο των όπλων τους. Εξάλλου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, το είπε καθαρά σε συνέντευξή του, πως «η Ευρώπη χρειάζεται ένα αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας, λαμβανομένων υπόψη των βορειοκορεατικών πυρηνικών δοκιμών, της ιρανικής πυρηνικής δυνατότητας και των δηλώσεων της κυβέρνησης της Τεχεράνης». Μάλιστα, είπε ότι ορισμένες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης ενδεχομένως να χρειάζονται ένα «επιπλέον σύστημα κάλυψης λόγω της εγγύτητάς τους στο Ιράν» και σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος «διχασμού των μελών της συμμαχίας» αν το αμερικανικό σχέδιο καλύπτει μόνον ορισμένες από τις χώρες της.

Στο παιχνίδι αυτό η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε έγκαιρα να δηλώσει «παρούσα», πριν καν ακόμα της ζητηθεί επίσημα. Τάχθηκε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών υπέρ της εγκατάστασης των συστημάτων σε Τσεχία και Πολωνία ασκώντας κριτική στη Ρωσία, τα αντιμετώπισε σαν αμυντικά συστήματα και αφήσε να εννοηθεί ότι θα ήταν ευπρόσδεκτα και στην Ελλάδα. Εντύπωση δε προκαλούν και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για το θέμα, μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Δεν είναι, είπε, θέμα που ενοχλεί κανέναν» καθώς και ότι «τέτοια ζητήματα δε γνωρίζουν σύνορα και δεν αφορούν μόνο ένα κράτος». Δηλαδή, οι αποφάσεις για την ελληνική εμπλοκή θα ληφθούν από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η λαϊκή εγρήγορση και απόκρουση αυτών των σχεδίων αποτελεί το μόνο αποτρεπτικό παράγοντα απέναντι στην παγκόσμια απειλή που διαγράφεται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ