Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι πραγματικές προσδοκίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η Ελλάδα των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων, έχει μείνει ουραγός σε όλους τους κρίσιμους δείκτες, ενώ άλλες χώρες, με μακρά κουλτούρα συνεργασιών και εφαρμογή κυβερνητικών προγραμμάτων συνεργασίας, έχουν προοδεύσει πολύ περισσότερο». Αυτό πιστεύει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, (αν και οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ είναι περίπου στο 4% από τα υψηλότερα στην ΕΕ), από συνέντευξη του οποίου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και τα παραπάνω. «Ξεχνάει» όμως κάτι πολύ σημαντικό. Την όποια πρόοδο στις χώρες στις οποίες αναφέρεται (εικάζουμε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία κλπ, χώρες με άλλο επίπεδο καπιταλιστικής ανάπτυξης ούτως ή άλλως) την καρπώθηκε η πλουτοκρατία, όπως και στην Ελλάδα. Οι λαοί τους είτε με μονοκομματικές είτε με κυβερνήσεις συνεργασίας όχι μόνο δεν είδαν καμία πρόοδο στη ζωή τους αλλά αντίθετα την είδαν να χειροτερεύει. Μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας ο Δ. Παπαδημούλης βλέπει να επιτυγχάνεται και στην Ελλάδα εάν - όπως ανέφερε - «αποκτήσουμε ποτέ έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος να μη δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, τότε νομίζω ότι και τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα κόμματα, θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν προγραμματικές συγκλίσεις» και συμπλήρωσε: «Επομένως ο ΣΥΝ πολύ λογικά λέει: Δώστε μας μεγαλύτερη δύναμη να ασκήσουμε έναν ελεγκτικό ρόλο και ας γίνει ο εκλογικός νόμος αναλογικός, ώστε να πάμε στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας». Οι εργαζόμενοι ας τα πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Κι ας μην καταθέσουν την ψήφο τους ούτε άμεσα ούτε έμμεσα στο δικομματικό σύστημα εναλλαγής.

Νοσοκομείο χωρίς κλιματισμό

Αφόρητη ζέστη επικρατεί τις τελευταίες μέρες στα ιατρεία, στους θαλάμους και τους διαδρόμους του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, λόγω βλάβης του κεντρικού συστήματος ψύξης. Αν και το πρόβλημα στα ψυκτικά μηχανήματα είχε εντοπιστεί από το Μάρτη, η κατασκευάστρια εταιρεία δεν έχει τοποθετήσει ακόμα τα απαραίτητα ανταλλακτικά, για να επαναλειτουργήσει το σύστημα. Αλλά και το νοσοκομείο καθυστέρησε να πάρει άμεσα μια απόφαση, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα έγκαιρα. Για τη λειτουργία της ΜΕΘ, των χειρουργείων, του ακτινολογικού και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, τοποθετήθηκαν κλιματιστικά που μόνο εν μέρει αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Και αυτό το παράδειγμα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το πρόσφατο μπλακ άουτ στο «Μεταξά» κάθε άλλο παρά «μεμονωμένο περιστατικό» ήταν. Η εμπορευματοποίηση της Υγείας, που συνοδεύεται αναπόφευκτα από τον οικονομικό στραγγαλισμό των δημόσιων νοσοκομείων, τα έχει οδηγήσει σε πραγματική... θερμοπληξία. Κι όλα αυτά, βέβαια, για να «δροσίζονται» τα κέρδη των ιδιωτών.

Επιστολή του Γ. Σφυρή στην «Αυγή»

Με αφορμή το προχτεσινό σχόλιο της «Αυγής» και τον ισχυρισμό ότι ο «Ριζοσπάστης συκοφαντεί την ΠΟΕΔΗΝ, ο Γιάννης Σφυρής, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε κάποια γεγονότα τα οποία οδηγούν και σε ασφαλή συμπεράσματα, έστειλε την παρακάτω επιστολή προς τη διεύθυνση της ως άνω εφημερίδας:

«Στις 14-6-07 που η ΠΟΕΔΗΝ είχε συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας, το σωματείο των εργαζομένων του ΕΛΓΑ είχε ημερίδα για το παρόν και το μέλλον των γεωργικών ασφαλίσεων και του ΕΛΓΑ.

Στην ημερίδα αυτή ως εκπρόσωπος του ΣΥΝ παραβρέθηκε ο κ. Γ. Τόλιος, ο οποίος ζήτησε να μιλήσει πριν απ' όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και από τον εισηγητή της ημερίδας, πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, με τη δικαιολογία ότι θέλει να παραστεί και στη συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στην οποία είχε προσκληθεί. Το αίτημά του έγινε αποδεκτό από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και από τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων του ΕΛΓΑ.

Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός αποκαλύπτει ορισμένες αλήθειες που η «Αυγή» σκόπιμα αποκρύπτει από τους αναγνώστες της, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η ΠΟΕΔΗΝ είχε καλέσει τα κόμματα στη συγκέντρωσή της και η άρνησή της να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ με τη δικαιολογία ότι δεν είχε καλέσει τα κόμματα είναι πέρα για πέρα αβάσιμη.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ δε ζήτησε καμία προνομιακή μεταχείριση από την ΠΟΕΔΗΝ, αντίθετα η ΠΟΕΔΗΝ καθυστερούσε σκόπιμα μέχρι να έρθουν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

Ακόμα και στην περίπτωση που ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζητούσε να προηγηθεί η ομιλία του, γιατί κατά την «Αυγή» συνιστά προνομιακή μεταχείριση η ικανοποίηση του αιτήματός του, ενώ η ικανοποίηση παρόμοιου αιτήματος του ΣΥΝ στην ημερίδα του ΕΛΓΑ θεωρείται και πρέπει να είναι συνηθισμένη πρακτική;

Τα δύο μέτρα και σταθμά της «Αυγής» απλά επιβεβαιώνουν το αντι-ΚΚΕ μένος της και τη διάθεσή της να στηρίξει οποιονδήποτε στρέφεται κατά του ΚΚΕ, χάνοντας και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας που της έχουν απομείνει.

Γιάννης Σφυρής,

υπεύθυνος του Τμήματος

Αγροτικής Οικονομίας

της ΚΕ του ΚΚΕ»

Αντιδραστική εξωτερική πολιτική

Η Μέση Ανατολή, όχι τυχαία, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, γιατί είναι περιοχή πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα, αλλά και κομβικό γεωστρατηγικό σημείο. Οι εικόνες από την ταλαιπωρημένη περιοχή της Παλαιστίνης κυριάρχησαν τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα, λόγω της έντασης που πήρε η εσωτερική διαμάχη που καλλιεργήθηκε έντεχνα από το Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Με τον αποκλεισμό και τη γενοκτονία, με τη στήριξη του θύτη.

Σε αυτή τη γραμμή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη και η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πριν ως κυβέρνηση και σήμερα ως «αντιπολίτευση». Η λογική των «ίσων αποστάσεων» και της «εξίσωσης θύτη και θύματος» είναι αυτή που κυριαρχεί. Η ισραηλινή επιδρομή στο Λίβανο το περασμένο καλοκαίρι επιβεβαίωσε αυτή τη θέση, αφού και τα δύο κόμματα υποστήριξαν την αποστολή πολυεθνικής δύναμης κατοχής του Νοτίου Λιβάνου. Η όλη στάση όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού, να αποκτήσει ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα, βρήκε τα δύο κόμματα, παρά τις όποιες μικροδιαφοροποιήσεις τους, στην ίδια γραμμή πλεύσης.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας αναφορικά με αυτήν την ευαίσθητη περιοχή και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι στη γραμμή της εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Ούτε κεραία πέρα από τα καθορισμένα πλαίσια των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν επισκεπτόταν τη Μέση Ανατολή είτε επί κυβέρνησης Σημίτη όταν η Ελλάδα είχε την προεδρία της ΕΕ το 2003, είτε ως πρόεδρος της λεγόμενης Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ποτέ δεν άρθρωσε την ελάχιστη αντίρρηση με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στο εμπάργκο γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού από ΕΕ και ΗΠΑ.

Η σημερινή υπουργός των Εξωτερικών της κυβέρνησης της ΝΔ που πρόσφατα έκανε περιοδεία στην περιοχή, για λογαριασμό των ιμπεριαλιστών και των συμφερόντων τους λειτούργησε και λειτουργεί. Συναντήθηκε μόνο με όποιους αναγνωρίζουν οι ιμπεριαλιστές αλλά όχι, για παράδειγμα, με την κυβέρνηση της «Χαμάς», επειδή οι ιμπεριαλιστές δεν την αναγνώριζαν και που ανεξάρτητα από την άποψη που έχει κανείς για το πρόγραμμά της εκλέχτηκε δημοκρατικά και αδιάβλητα από τον παλαιστινιακό λαό. Δήλωσε βεβαίως ότι «η επίσκεψή της ήθελε να δείξει τη διάθεση της Ελλάδας για ειρήνευση στην περιοχή». Μόνο που, πάνω από τη φρεγάτα «Υδρα» που συμμετέχει στη δύναμη κατοχής στο Λίβανο, έδωσε το «παρών» της ελληνικής αστικής τάξης στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που είναι αλληλέγγυα με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής, ή που τον βλέπουν με συμπάθεια, πρέπει να σταθμίσουν και τη θέση των κομμάτων της δικομματικής εναλλαγής, την πολιτική τους απέναντι στη συγκεκριμένη περιοχή. Να δουν, δηλαδή, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να συμβάλλουν στην προώθηση του λεγόμενου σχεδίου της «Ευρείας Μέσης Ανατολής», για να τσακιστούν οι λαϊκές αντιστάσεις. Γι' αυτό και στις επερχόμενες κάλπες στο μαύρισμα των κομμάτων του δικομματισμού οφείλει να συμμετέχει και το μεράδι για την εξωτερική πολιτική στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και στα Βαλκάνια. Τιμωρώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στηρίζοντας τη μόνη συνεπή αντιιμπεριαλιστική δύναμη, το ΚΚΕ, ενισχύουμε τον αγώνα των λαών και του δικού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα οικονομικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΥΝΕΧΩΣ αυξανόμενη πρόοδο παρουσιάζει η ελληνική οικονομία σύμφωνα με όσα μας είπε χτες ο Γιώργος Αλογοσκούφης, πλην όμως η λιτότητα παρατείνεται επ' αόριστον και πρέπει να λυθεί και το «Ασφαλιστικό»!

Δηλαδή αυτοί πάνε καλά κι εμείς θα πάμε όσο το δυνατόν χειρότερα. Οχι πως περιμέναμε τίποτε διαφορετικό, αλλά όπως και να 'χει οι εκάστοτε υπουργοί οικονομίας (είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ) είναι αστείοι όταν λένε αυτά τα πράγματα.

Αλλά βλέπετε, από τη μία πρέπει να εμφανιστούν ικανοποιημένοι για το έργο τους κι από την άλλη πρέπει κάπως να ερμηνεύσουν το πώς γίνεται και ο εργαζόμενος δεν κερδίζει τίποτε από την υποτιθέμενη πρόοδο που συντελείται.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ αν δεν το ακούσατε η Ελλάδα είναι μια από τις δυνάμεις που θα πρωτοπορήσει στη συνταγματική ενοποίηση της Ευρώπης. Ετσι είπε ο πρωθυπουργός, που θεωρεί τον εαυτό του εκπρόσωπο μιας χώρας φανατικής στην προώθηση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Πώς της έχει έρθει αυτή η ιδέα της κυβέρνησης δεν το γνωρίζουμε. Ουδέποτε ρώτησαν πραγματικά τη γνώμη του ελληνικού λαού για την Ευρωπαϊκή Ενωση και επιμένουν να αδιαφορούν όταν αυτός εκφράζει την αντίθεσή του σε κεντρικές επιλογές της.

Εκτός αν θεωρούν ότι οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που υφαρπάζονται με τη βοήθεια καλπονοθευτικών νόμων αποτελούν τέτοιου είδους εξουσιοδότηση. Αν το νομίζουν αυτό είναι πολύ γελασμένοι...

ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ο Βύρωνας Πολύδωρας έχει προτείνει νόμο για την κατάργηση των ψηφιακών καμερών στα κινητά; Φανταζόμαστε πώς όχι, αν και ο εν λόγω υπουργός πρέπει να έχει πολύ άσχημο ύπνο σκεπτόμενος ποιος και πότε χρησιμοποίησε το κινητό του σε αστυνομικό τμήμα και το κυριότερο τι κατέγραψε.

Γιατί τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ η επικοινωνιακή πλευρά του πράγματος τους ενδιαφέρει σε αυτές τις ιστορίες. Εχουν αποδείξει περίτρανα με τις πρακτικές και τις πολιτικές τους ότι τα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών, των συλληφθέντων και γενικά των πολιτών ουδόλως τους απασχολούν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι υπόγειες διαδρομές των μεταλλαγμένων

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα τελευταία «πήγαινε - έλα» παραγόντων της αμερικάνικης πρεσβείας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έτυχαν ιδιαίτερης δημοσιότητας, αφού και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου, μέσω των επίσημων ανακοινώσεών της, άφηνε να εννοηθεί ότι πρόκειται περίπου για συναντήσεις ρουτίνας. Ταυτόχρονα όμως, τους τελευταίους μήνες, η αντιπροσωπεία στη χώρα μας της αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας ανάπτυξης και προώθησης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών «Monsanto» επιδίδεται σε μια σειρά δραστηριοτήτων, συναντήσεων, εκδηλώσεων κ.ά. με στόχο την προώθηση των προϊόντων της και στους ελληνικούς αγρούς... Επειδή είμαστε καλοπροαίρετοι, δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα γεγονότα αυτά ταυτίζονται, ούτε ότι ασκούνται ...πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στα μεταλλαγμένα... Ωστόσο, το επόμενο διάστημα - και ιδιαίτερα μετά τις ερχόμενες εκλογές - το θέμα αυτό θα ανοίξει και πάλι για τη χώρα μας και, όπως έχει δείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία, δε φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες, που ...«ορκίζονταν» πως δε θα επιτραπεί η είσοδος μεταλλαγμένων στην Ελλάδα, θα θυμηθούν τους ...«όρκους» τους...

Τα δεινά της καπιταλιστικοποίησης

Ο πληθυσμός της Ρουμανίας μειώθηκε κατά ένα εκατομμύριο από το 1992 (επικράτηση της αντεπανάστασης) μέχρι το 2005 και θα συνεχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της ρουμανικής Εθνικής Υπηρεσίας για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη.

Επειδή όμως πρόκειται για κυβερνητικό φορέα, μερικά στοιχεία μετατρέπονται από αποτελέσματα... σε αιτίες. Ετσι, αναφέρεται ότι «η μείωση του πληθυσμού οφείλεται στα μικρά ποσοστά γεννήσεων (1,3 γεννήσεις ανά γυναίκα, αναλογία που έπρεπε να φθάνει τα 2,1 ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα μείωσης του πληθυσμού) και στο κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό». Δε λένε βέβαια ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της καπιταλιστικοποίησης και των δεινών που αυτή επέφερε στο λαό της χώρας.

Η ρουμανική κυβέρνηση όμως δεν ασχολείται με τα παραπάνω αλλά με «μπίζνες». Ετσι, υλοποιεί πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο στοχεύει «στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των ιδιωτών που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδύσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος»...

Η πρόληψη «πάει Μέγαρο»...

«Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την ΕΛΑΪΣ-UNILEVER Α.Ε. και το προϊόν Becel pro.active, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος, ανακοίνωσε την έναρξη πανελλαδικού προγράμματος πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων με τίτλο: "Εκστρατεία καρδιάς σε όλη την Ελλάδα"».

Ετσι αρχίζει το Δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής και στην οποία παραβρέθηκε και μίλησε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και καθηγητές της ιατρικής. Μάλιστα, στα πλαίσια της συνέντευξης έγιναν ανώδυνες εξετάσεις χοληστερίνης, στις οποίες πήρε μέρος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οταν λοιπόν η πρόληψη πάει... Μέγαρο, τότε αλίμονο σε εκείνους που την έχουν ανάγκη. Δηλαδή, τα λαϊκά στρώματα, τα οποία χρειάζονται ένα καθολικό αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με αναπτυγμένες όλες τις απαραίτητες δομές και υπηρεσίες πρόληψης...

... . με το υπεύθυνο «επιχειρείν»

Αντί γι' αυτό το σύστημα πρόληψης, που θα έχει υπό την εποπτεία του τις λαϊκές οικογένειες σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει, όπως επανέλαβε και χτες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ένα Εθνικό Συμβούλιο Πρόληψης με τη συμμετοχή των φορέων, του υπουργείου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πρόκειται για επικοινωνιακές καμπάνιες, που απ' τη μια μεριά υποκαθιστούν τις υποχρεώσεις του κράτους και αφ' ετέρου διαφημίζουν τις επιχειρήσεις. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, αλλά και στις δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας δε φείστηκε επαίνων για τον εθελοντισμό και τη λεγόμενη εταιρική ευθύνη, που όπως είπε σε κάποιο σημείο, αποτελούν τον «πολιτισμό στην Υγεία».

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών UNILEVER Ελλάδας, Σπύρος Δεσύλλας, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Πρόκειται, για μια πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που πιστεύω ότι υπηρετεί απόλυτα το πνεύμα του υπεύθυνου "επιχειρείν"».

Και ό,τι υπηρετεί το «επιχειρείν», συνδράμει τον πρώτο στόχο: Το κέρδος, που είναι ασύμβατο με το κοινωνικό αγαθό της υγείας. Τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακές επινοήσεις για τη συγκάλυψη των πραγματικών επιδιώξεων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συντάξεις πείνας από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις συντάξεις του 2007 που δημοσιεύτηκαν προχτές αποδεικνύουν περίτρανα την απόλυτη περιφρόνηση της κυβερνητικής πολιτικής προς εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους της χώρας. Τα κάποτε «περήφανα γηρατειά» επιβίωναν και συνεχίζουν να επιβιώνουν με συντάξεις πείνας. Τουλάχιστον 700 χιλιάδες συνταξιούχοι, χωρίς να υπολογιστούν οι συνταξιούχοι αγρότες που έχουν ακόμα μικρότερη σύνταξη, ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ. Μάλιστα, περίπου 250 χιλιάδες απ' αυτούς λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 400 ευρώ.

Οι συντάξεις αυτές επί της ουσίας δε διαφέρουν από κάποια προνοιακά βοηθήματα, δεν αντέχουν σε καμία σύγκριση, σε καμία λογική. Ποιες ανάγκες, ποιο επίπεδο ζωής μπορεί να ικανοποιήσει κάποιος συνταξιούχος του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ με 400 και 500 ευρώ; Τα στοιχεία αυτά, όμως, καταρρίπτουν και έναν άλλο μύθο. Το μύθο των «ρετιρέ». Τον θυμάστε! Από τη δεκαετία του 1980, είχε γίνει το σλόγκαν προκειμένου να ετοιμαστεί το έδαφος για τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που έγιναν στη συνέχεια. Τι διαπιστώνουμε τώρα; Μόλις το 3,8% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για καμιά πενηνταριά χιλιάδες ανθρώπους σε σύνολο 1.357.627 συνταξιούχων. Αν σ' αυτούς προσθέσουμε και περί τους 800 χιλιάδες αγρότες, τότε η πραγματική εικόνα έχει μόνο ένα όνομα: Ζόφος!

Η κατάσταση αυτή, κατάσταση που χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, δεν ήρθε από τον ουρανό. Εχει τις αιτίες της. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έχει ονοματεπώνυμο. Είναι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που εναλλάξ τα δύο κόμματα ψήφισαν την τελευταία δεκαπενταετία και που με συνέπεια εφαρμόζουν. Πυρήνας των νομοθετημάτων αυτών, που βαραίνουν στη διαμόρφωση των χαμηλών συντάξεων, είναι η μείωση του συντάξιμου μισθού, η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης, η αποδέσμευση των συντάξεων από τις αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και η αποδέσμευση των κατώτερων συντάξεων από τον κατώτερο μισθό, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες στις συντάξεις. Σημαντικές αιτίες επίδρασης στο ύψος των συντάξεων είναι η ανασφάλιστη εργασία, στην οποία υποχρεώνουν τους εργάτες πολλοί εργοδότες, καθώς και οι κατά τεκμήριο χαμηλοί μισθοί. Γιατί, όσο δεν αυξάνονται οι μισθοί είναι σίγουρο ότι και οι επόμενες γενιές θα συνεχίζουν να λαμβάνουν συντάξεις πείνας.

Παρά τις πάγιες προεκλογικές υποσχέσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τις φιλεύσπλαχνες δηλώσεις τους στο πρόσωπο των συνταξιούχων, η πραγματική πολιτική τους είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Για τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής οι συντάξεις είναι κόστος. Οι συνταξιούχοι αλλά και συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα είναι βάρος για το κεφάλαιο και για τους κυβερνώντες που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του.

Γι' αυτό οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν απ' αυτούς. Το βίωσαν όταν στην εξουσία ήταν το ΠΑΣΟΚ. Το γνωρίζουν και από την πρόσφατη εμπειρία τους με κυβέρνηση τη ΝΔ. Τώρα ήρθε η ώρα να στείλουν συστημένο γράμμα κατά του δικομματισμού. Να τιμωρήσουν αυτούς που τους εμπαίζουν και τους έχουν καταδικάσει στην ανέχεια. Να εμπιστευτούν το ΚΚΕ που με συνέπεια και αποφασιστικότητα στέκεται δίπλα τους και στηρίζει το δίκιο τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ