Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι επιφυλάσσει η «ευελιξία»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα «ατυχήματα» των εργαζομένων σε βάρδιες είναι αυξημένα, τόσο κατά τη διάρκεια της εργασίας, όσο και κατά την αποχώρηση. Η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει - ανάμεσα σ' άλλα - σε μειωμένη συγκέντρωση, φτωχότερη μνήμη, αυξημένη πιθανότητα κατάθλιψης και θυμού, ακούσιους ύπνους κτλ., σύμφωνα με την «Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας» (έκδοση του ΕΛΙΝΥΑΕ).

Πρόκειται για μερικά μόνο από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όσοι δεν έχουν σταθερό χρόνο και πρόγραμμα εργασίας, καθεστώς που η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων επεκτείνει σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η ελαστική απασχόληση, η κατάργηση του 8ώρου, η καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων όπως ακόμα και η χορήγηση άδειας, ρεπό, διαταράσσουν την ομαλή βιολογική λειτουργία του οργανισμού, απειλούν σοβαρά τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Οι πράσινοι κι οι γαλάζιοι εμπνευστές όλων αυτών των αντεργατικών μέτρων, δε λένε βέβαια κουβέντα για την άγρια παραβίαση βιολογικών νόμων που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Για παράδειγμα, οι ώρες ύπνου κάθε εργαζόμενου καθορίζονται γενετικά, σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού, αλλά και την ηλικία, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας, το βαθμό δυσκολίας της εργασίας κτλ. Σκεφτείτε λοιπόν τι προβλήματα έχουν όσοι δουλεύουν τη μια μέρα πρωί, τη δεύτερη απόγευμα, την τρίτη βράδυ. `Η, τη μια μέρα 6 και την άλλη 12 ώρες. Και σκεφτείτε τι επιφυλάσσει ένα εργασιακό περιβάλλον όπου καθένας δουλεύει όποτε, όσο και όπως θελήσει ο εκάστοτε εργοδότης...

Αρμοδιότητες...

«Λυπάμαι εάν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Σπ. Ζησιμόπουλος, σε συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε πώς αντιμετωπίζει τις ενδεχόμενες προσδοκίες καταναλωτών ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να σταματήσει την κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων. «Η Επιτροπή δεν είναι λαϊκό δικαστήριο που εκφράζει το δημόσιο περί δικαιοσύνης αίσθημα. Είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή που οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο και με βάση τις αρχές που της έχει ορίσει ο νομοθέτης», κατέληξε. Ε, αυτό πια, είναι κάτι που έχει γίνει σαφές στους εργαζόμενους. Οτι, δηλαδή, αυτό που, στην καλύτερη περίπτωση, κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και άλλες του ίδιου τύπου «αρχές», είναι να επιδιώκει την εφαρμογή των νόμων μιας αγοράς και μιας κοινωνίας που καμία σχέση δεν έχει με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Το ΑΠΘ, η «Microsoft»...

Για τρίτη φορά θα συμμετάσχει φέτος το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Imagine Cup» που οργανώνει ο γνωστός μονοπωλιακός «γίγαντας» της πληροφορικής «Microsoft». Εταιρεία η οποία δεν ενδιαφέρεται φυσικά για την ουσία του φετινού θέματος υπό τον τίτλο «Σχεδιάστε εφαρμογές οι οποίες προάγουν την εκπαίδευση», αλλά έχει δύο βασικούς στόχους, κοινούς για το κεφάλαιο εν γένει: 1) Πλήρη διείσδυσή του στην εκπαίδευση και προσαρμογή της στους στόχους της κερδοφορίας του 2) Εκμετάλλευση του επιστημονικού κεφαλαίου και των καινοτομιών προς όφελος των εταιρειών σε έναν τομέα, όπως αυτός της έρευνας, όπου ο κεφαλαιοκρατικός ανταγωνισμός οξύνεται συνεχώς.

Φαίνεται όμως πως το ΑΠΘ είναι προθυμότατο να παίξει αυτό το παιχνίδι των πολυεθνικών και στέλνει ομάδα φοιτητών του στη Σεούλ, όπου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός από 5 - 10/8. Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το κερδοσκοπικό και πολιτικό ενδιαφέρον των πολυεθνικών για την έρευνα, να σημειωθεί ότι, όπως μας πληροφορεί η ανακοίνωση του πανεπιστημίου, το «Imagine Cup αποτελεί, παγκοσμίως, το μεγαλύτερο τεχνολογικό διαγωνισμό φοιτητών, με περισσότερες από 100.000 συμμετοχές από 100 χώρες».

... και οι δυνατότητες

Πληροφορούμαστε επίσης ότι στους διαγωνισμούς του 2004 και 2005 το ΑΠΘ κατέλαβε δεύτερες και τρίτες θέσεις. Γεγονός που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες της δημόσιας εκπαίδευσης και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που δε θα έπρεπε οι φοιτητές να χειραγωγούνται ιδεολογικά - και μέσω τέτοιων συμμετοχών - προς όφελος του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό αυτών των δυνατοτήτων είναι το ότι η ελληνική αποστολή θα συμμετάσχει με την εφαρμογή Noesis «που έχει ως στόχο να υποβοηθήσει την εκπαιδευτική διαδικασία σε παιδιά με διαταραχές από το φάσμα του αυτισμού». «Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού, προσαρμόζει την εκπαιδευτική διαδικασία, αντίστοιχα». Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, το παιδί «είτε εκπαιδεύεται είτε παίζει στον ιδιωτικό του χώρο γίνεται η καταγραφή του στρες, μέσω ασύρματης ζεύξης, χωρίς αυτό να ενοχλείται».

Δεν είναι κρίμα να παραδοθεί αυτή η γνώση - διότι ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται - στα αφεντικά της κάθε «Microsoft», αντί το κράτος να στηρίξει την προώθηση της έρευνας και τη δωρεάν εφαρμογή της στην καθημερινότητα και την υγεία του λαού;

Η άλλη όψη του τουρισμού

Η κατάσταση που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Σκιάθου και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μέρος ενός βάρβαρου, για την εργατική τάξη, κανόνα. Σύμφωνα με όσα κατέγραψε και ο «Ρ» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, το 65% των εργαζόμενων (με στοιχεία του 2005) στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού είναι ανασφάλιστοι. Το αυτί των αρμόδιων δε φαίνεται να ιδρώνει, παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις εργαζόμενων και συνδικαλιστών. Ανάλογες καταγγελίες, για ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, εξαντλητικά ωράρια και πολυαπασχόληση, τρομοκρατία και απολύσεις, είναι καθημερινό φαινόμενο, κύρια σε περιοχές όπου τους καλοκαιρινούς μήνες η τουριστική κίνηση αυξάνει κατακόρυφα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας προχώρησαν σε απεργία στους Δήμους Αχιλλείων, Παρελίων και Μελιτιαίων, όπου μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής χρωστάνε δεδουλευμένα στους εργαζόμενους από την προηγούμενη ακόμα σεζόν και καταστρατηγούν τις Συμβάσεις. Σε ξενοδοχείο μάλιστα της περιοχής, σύμφωνα με το σωματείο, τη δεύτερη μέρα της απεργίας κατέφθασαν 4 νεαρές κοπέλες λιθουανικής καταγωγής για να δουλέψουν 48 ώρες τη βδομάδα για 300 ευρώ το μήνα! Το σύγχρονο δουλεμπόριο, στο οποίο εξειδικεύονται και γραφεία δήθεν «ευρέσεως εργασίας» εντός και εκτός συνόρων, δίνει και παίρνει, με θύματα κυρίως νέους και γυναίκες. Οσο για το δικαίωμα στο συνδικαλισμό; Η σύλληψη πριν από λίγες μέρες εργαζόμενης, εκλεγμένης στο σωματείο, που συμμετείχε σε έλεγχο του ΚΕΠΕΚ, στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», τα λέει όλα.

Οι καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ταξικών τους σωματείων αποκαλύπτουν την πραγματική όψη της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτή που συνθλίβει στις μυλόπετρες του καπιταλιστικού κέρδους τόσο το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας στις διακοπές και την αναψυχή, όσο και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων στον τομέα του τουρισμού. Η αντίθεση είναι κραυγαλέα και αποκαλυπτική: την ίδια ώρα που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας και με μισθούς πείνας, στις χλιδάτες κατά τα άλλα τουριστικές εγκαταστάσεις και οι μισοί εργαζόμενοι δε θα πάνε ούτε μια μέρα διακοπές, 160 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα καταγράφουν αθροιστικά αύξηση στα κέρδη τους κατά 199%!

Γίνεται φανερό ότι οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες, για «αύξηση της τουριστικής κίνησης» και για «τουρισμό - ατμομηχανή της οικονομίας» αφορούν τους λίγους εκείνους που στην πλάτη χιλιάδων εργαζομένων πλουτίζουν αγόγγυστα, εμπορευόμενοι την ανάγκη για ξεκούραση και αναψυχή. Γιατί όσο οι τουριστικές υποδομές, τα καράβια, τα αεροπλάνα παραμένουν ιδιοκτησία μιας χούφτας καπιταλιστών, τόσο θα βαθαίνει η εμπορευματοποίηση των διακοπών, η εργασιακή εκμετάλλευση στα ξενοδοχεία και στις άλλες επιχειρήσεις. Διέξοδος υπάρχει. Και περνάει μέσα και από την επερχόμενη κάλπη. Εκεί όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρουν τιμωρία για την πολιτική τους, να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Περί ... στοχεύσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εργασίας; Για «στοχευμένες δράσεις, στο πλαίσιο του ταμείου κοινωνικής συνοχής», όπως είπε ο τελευταίος εξερχόμενος.

Αν δε γνωρίζετε τι είναι αυτό, να σας διευκολύνουμε: Ενας εύσχημος τρόπος για να προσανατολιστούν τα ευρω-κονδύλια στις ανάγκες του ...κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης.

Οταν λένε, δηλαδή, «στοχευμένες δράσεις», το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι η φτώχεια και η ανεργία. Θέλουν να «στοχεύσουν» συνειδήσεις, προκειμένου να εξαγοράσουν ψήφους. Και η ...επένδυση θέλουν να έχει αποδοτικότητα.

ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ από αυτήν εδώ τη στήλη πριν από μερικές μέρες. Οι κυβερνώντες και οι αρμόδιοι τα ήξεραν, φυσικά, πολύ καλύτερα. Και όμως, περιοχές του Εβρου «πνίγηκαν» από ένα μικρό «μπουρίνι», που εδώ και καιρό έχουν προβλέψει οι μετεωρολόγοι.

Δυστυχώς, όπως αυτοί (οι μετεωρολόγοι) «έπεσαν μέσα» όταν μιλούσαν για ξαφνικές βροχοπτώσεις, έτσι κι εμείς «πέσαμε μέσα» όταν μιλούσαμε για βέβαιη ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Το κακό είναι ότι οι μετεωρολόγοι μπορεί να κάνουν και λάθος καμιά φορά και ο καιρός να είναι λίγο καλύτερος από όσο τον προβλέπουν. Σύννεφα είναι αυτά, μπορεί ν' αλλάξουν διαθέσεις.

Ομως, οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα, «βρέξει χιονίσει», τις τελευταίες δεκαετίες, δεν αλλάζουν με τίποτε. Είναι ένας σταθερότατος παράγοντας, που τις επιπτώσεις του τις πληρώνει ο κοσμάκης.

Ιδίως, μάλιστα, για τον Εβρο, δεν έχουν την παραμικρή δικαιολογία. Είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν, όσο γνωστή είναι και η χρόνια υποχρηματοδότηση στην περιοχή.

Ας μη διανοηθούν - εννοείται - να μιλήσουν για ακραία καιρικά φαινόμενα. Το μόνο ακραίο σε αυτή την περίπτωση είναι η αδιαφορία και η ανευθυνότητά τους.


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ασυλο» στο ... νόμο - πλαίσιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα προσχήματα τα οποία συνοδεύουν την κουβέντα που γίνεται κάθε τρεις και λίγο, για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, είναι πάνω - κάτω τα ίδια: Κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών, καταστροφές από ανεύθυνους ή κατευθυνόμενους «γνωστούς - άγνωστους». Μερικά από τα παραπάνω επικαλείται και ο Ιωάννης Παλλήκαρης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε επιστολή του, προκειμένου να καμουφλάρει την πρόθεση του πρυτανικού συμβουλίου να δώσει ...άσυλο στο νέο νόμο - πλαίσιο, να βάλει πλάτη στην καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ετσι, ενώ, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος στην επιστολή, «υπάρχουν δεκάδες επιστολές - εκκλήσεις φοιτητών και εργαζομένων του πανεπιστημίου μας, οι οποίοι ζητούν τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητός τους, από τις συμμορίες και τους εμπόρους ναρκωτικών», το πρυτανικό συμβούλιο αποφάσισε να δει το θέμα μέσα στο κατακαλόκαιρο, όταν η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας βρίσκεται σε διακοπές. Κάνει λόγο απευθυνόμενος σε όσους αντιδρούν για «μικρές - απατηλές σκοπιμότητες», όταν η λύση έχει δοθεί πρώτα από τους φοιτητές, εδώ και καιρό: Αμεση πρόσληψη επαρκούς αριθμού μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων για τη φύλαξη όλων των πανεπιστημιακών χώρων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση του φοιτητικού και, γενικότερα, του λαϊκού κινήματος. Επιβλήθηκε με αγώνες και αιματηρές θυσίες. Συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός πιο δημοκρατικού κλίματος διακίνησης των ιδεών μέσα, αλλά και έξω από τα πανεπιστήμια, καθώς οι κατασταλτικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να είναι άμεσα παρούσες στους πανεπιστημιακούς χώρους. Είναι όλα αυτά, που το καθιστούν «αγκάθι» στα σχέδια της πλουτοκρατίας για μια κοινωνία χαφιεδισμού, φακελώματος και παρακολουθήσεων. Μια κοινωνία, όπου ο καθένας είναι «ένοχος» μέχρι αποδείξεως του εναντίου και που το λαϊκό κίνημα θα αποτελεί τον εσωτερικό εχθρό.

Κατέβασαν ρολά!

Δε φτάνει που όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα τους, ως κυβέρνηση αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση, «βούλιαξε» τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια. Δε φτάνει που το «λουκέτο», το οποίο πριν λίγες μέρες κλείδωσε οριστικά στον «Κεράνη», φέρνει καθαρά και τα δικά τους δαχτυλικά αποτυπώματα.

Με θράσος που ξεχειλίζει, η ΠΑΣΚΕ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία... ξιφουλκεί ενάντια στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους σε ΟΛΠ και ΟΛΘ. Χρησιμοποιούν ακόμα και φράσεις όπως «οργή λαού» ή «αντίσταση και αγώνας». Το καλύτερο όμως το φυλάνε για το τέλος. Οπου πετάνε ένα «καλό καλοκαίρι» και «στέλνουν» το συνδικαλιστικό κίνημα διακοπές. Δεν μπορούν να στεριώσουν πάνω τους ούτε καν κι αυτές οι μάσκες που φοράνε για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου...

Ειδικά εγχειρίδια

Σε «φουλ» προεκλογικούς ρυθμούς η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει στην έκδοση ειδικών εγχειριδίων «σε απλουστευμένη γλώσσα», ώστε να διευκολύνονται οι Αθίγγανοι για την απόκτηση «διπλώματος» οδήγησης.

Μάλιστα, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης υπερηφανεύτηκε ότι επειδή θέλει μια κοινωνία ...ίσων ευκαιριών ...αίρει τους αποκλεισμούς και εξασφαλίζει ότι όλοι οι συμπολίτες μας έχουν ίσες δυνατότητες στη γνώση και στην κοινωνική συμμετοχή.

Βέβαια, θα γνωρίζει ο υπουργός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθίγγανοι είναι μεγάλα και οξυμένα. Αφορούν στη στέγαση (καλύτερες και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης), στη μόρφωση, στη διατήρηση των πολιτιστικών τους εθίμων κλπ. Τα σημαντικά αυτά προβλήματα τα έχουν θέσει κατά καιρούς οι εκπρόσωποί τους και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη σημερινή της ΝΔ, χωρίς, φυσικά, να υπάρξει λύση. Μπροστά σ' αυτά τα προβλήματα, τα μέτρα Λιάπη - και στο χρόνο που εξαγγέλλονται - περισσότερο σε εμπαιγμό ...φέρνουν, παρά στην «άρση των αποκλεισμών», όπως υπερηφανεύεται ο υπουργός.

Οι Αθίγγανοι δε διεκδικούν κάτι παραπάνω από αυτό που δικαιούνται. Διεκδικούν στέγη στον 21ο αιώνα. Διεκδικούν μόρφωση για τα παιδιά τους. Διεκδικούν κρατική μέριμνα, για να διατηρηθεί η μουσική τους και, γενικότερα, ο πολιτισμός τους. Ας αρχίσει από την επίλυση αυτών των προβλημάτων η κυβέρνηση και μετά ας άρει και τον «έσχατο αποκλεισμό» των Τσιγγάνων, που αφορά στην απόκτηση «διπλώματος» οδήγησης.

«Διαφωνούν» για να συμφωνούν

Η διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το ίδιο - ακόμα - και η διοίκηση του ΟΤΕ. Εντούτοις, οι δύο διοικήσεις, οι «εκλεκτές» πάντοτε των εκάστοτε κυβερνώντων, εμφανίζονται να βρίσκονται σε διαρκή και ασυμφιλίωτο «πόλεμο». Επί της ουσίας, βέβαια, πρόκειται μόνο για ανούσιες φραστικές κορόνες και τίποτα περισσότερο. Αλλωστε, και στην ΕΕΤΤ και στον ΟΤΕ ουδείς διαφωνεί με την ουσία της πολιτικής στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Της πολιτικής - της λεγόμενης «απελευθέρωσης» - η οποία ...πυροδοτεί μεν επιχειρηματικούς «πολέμους», πλην, όμως, τα μόνιμα «θύματα» των «πολέμων» αυτών είναι οι εκατοντάδες εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο.

...Ενδιαφέρουσα επ' αυτών είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ: Αφού χαρακτηρίζει «κωμωδία» αυτό που συμβαίνει με την «κυβερνητική ΕΕΤΤ» και τον «κυβερνητικό ΟΤΕ», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα είναι και εξακολουθεί να παραμένει αρρύθμιστη επί των ημερών της κυβέρνησης Καραμανλή».

Βέβαια, και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάθε φορά που «ρυθμίζεται» η αγορά, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης», αυτό γίνεται για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και όχι για να βελτιωθούν οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με όπλο την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Ολα δείχνουν ότι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών κοντοζυγώνει. Αδιάψευστος μάρτυρας η «ποιότητα» της δικομματικής αντιπαράθεσης, η απουσία κάθε αναφοράς στην «καρδιά» των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εργατική λαϊκή οικογένεια και ο χλευασμός που επιφυλάσσουν τα «παπαγαλάκια» του δικομματισμού στη μοναδική πολιτική δύναμη που επιδιώκει και ανοίγει μια τέτοια συζήτηση με το λαό, στο ΚΚΕ. Παλεύουν με «νύχια και με δόντια» να κρατήσουν το λαό μακριά από την πολιτική του πρόταση, γιατί γνωρίζουν ότι η διαφορετικότητά της μπορεί να τον κερδίσει. Γιατί γνωρίζουν ότι είναι πραγματική η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κοινή στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας μπορούν μόνο να πλειοδοτούν σε προτάσεις διαχείρισης της - εγγυημένης απ' αυτήν - μιζέριας για την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ μπροστά στην κάλπη έχουν ένα ισχυρό όπλο και πρέπει να το αξιοποιήσουν κατάλληλα: Την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Να γίνουν φορείς για τη μετάδοσή της μέσα στο λαό, να τη συζητήσουν μαζί του, να πείσουν για την ανάγκη καταδίκης του δικομματισμού και υπερψήφισης του ΚΚΕ στις εκλογές, αντλώντας επιχειρήματα από τη δυσβάστακτη καθημερινότητά του που οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου διαμορφώνουν και συνεχώς οξύνουν με την πολιτική τους.

Να πουν στους ανθρώπους που είδαν το βιος τους να χάνεται στη φωτιά ότι ένοχος είναι η εμπρηστική δικομματική πολιτική που αφού τους έκαψε τους υπόσχεται τώρα «να τους αλείψει λάδι». Οτι δεν αρκεί η αγανάκτησή τους. Χρειάζεται έμπρακτα να στηρίξουν εκείνη την πολιτική πρόταση που απαιτεί πλήρη και άμεση αποζημίωσή τους, που εγγυάται ότι ούτε μια σπιθαμή γης στο κεφάλαιο. Ούτε ένα στρέμμα «ξέφραγο αμπέλι» για την κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα. Οτι χρειάζεται να ενισχύσουν το δίκιο τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Να απευθυνθούν με εμπιστοσύνη πλατιά στο λαό και να του πουν ότι το ούτως ή άλλως ισχνό εισόδημά του θα εξανεμίζεται με μεγαλύτερη ταχύτητα όσο το κουμάντο το έχουν τα μονοπώλια και όσο επιτρέπουν στους πολιτικούς τους εκπροσώπους να διευθετούν τα περαιτέρω για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους: Ξεπουλώντας δημόσιο πλούτο. Κατεδαφίζοντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εμπορευματοποιώντας κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Πλούτος υπάρχει, το ξέρουν όλοι. Το ΚΚΕ απαιτεί να αποδοθεί σ' αυτούς που τον παράγουν. Με γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Με πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Παιδείας, Υγείας - Πρόνοιας. Με ενίσχυση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να διευρύνει σε ποσότητα και ποιότητα τις παροχές του. Με μέτρα ανακούφισης των ανέργων και αντιμετώπισης της ανεργίας, όπως είναι η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το επίπεδο ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας θα κάνει βήματα πίσω και η ίδια θα ατενίζει από μακριά τις σύγχρονες ανάγκες της όσο δεν κάνει το αποφασιστικό βήμα που θα τη φέρει στο προσκήνιο. Η ελπίδα της βρίσκεται με το ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση. Η εκλογική του ισχυροποίηση θα το αποδείξει από την επομένη κιόλας των εκλογών. Πιο ισχυρά τα εμπόδια σε αντιλαϊκά μέτρα, πιο ισχυρό κίνημα με μεγαλύτερη ικανότητα να διεκδικεί και να αποσπά μέτρα υπέρ του λαού, πιο κοντά η προοπτική όπου το κουμάντο θα περάσει στα χέρια των ανθρώπων του μόχθου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ