Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συναίνεση και συνεργασία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνήθως είναι η εκάστοτε κυβέρνηση αυτή που ζητά από τα άλλα κόμματα τη συναίνεσή τους, ώστε να μπορέσει να επιβάλει ευκολότερα τις επιλογές της. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως είναι η ΝΔ -για την ακρίβεια στελέχη της ΝΔ- που παρέχουν απλόχερα τη συναίνεση στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα πριν καν σχηματιστεί η κυβέρνηση και πριν παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της! Και είναι το κυβερνητικό κόμμα εκείνο που, με δηλώσεις στελεχών του, σηκώνει επιδεικτικά τη μύτη ή (βλέπε δηλώσεις Βασούλας) τους πετά στα μούτρα τη λογική: «Εμείς έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, εμείς επομένως αποφασίζουμε και εσείς -εφόσον το θέλετε- στηρίξτε μας...».

Χτες, για παράδειγμα, ο Αρης (και ο Αρης δεν είναι όποιος κι όποιος, αλλά ο αντ' αυτού) μιλώντας στον «Φλας» δεν προσέφερε απλά συναίνεση, αλλά «συνεργασία του 43% στο 44%»!

Τώρα, αν άλλοι, όχι τόσο υψηλόβαθμοι, της ΝΔ κηρύσσουν «ανένδοτο» και σηκώνουν την παντιέρα της νοθείας, άσχετον... Αφού συμφωνούν στα χοντρά, ας έχουν και κάτι να μαλώνουν...

Αυταπάτες

Αρκετοί έχουν υποστηρίξει, μέχρι σήμερα, ότι ο λεγόμενος ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κύπρου και η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα βοηθήσει καθοριστικά στη δίκαιη επίλυση του προβλήματος. Και παρότι το παραμικρό όφελος δεν έχει προσφέρει η διαδικασία ένταξης, που έχει ξεκινήσει αρκετό καιρό τώρα, συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ίδια άποψη.

Σε όλους αυτούς, λοιπόν, αφιερώνουμε τη χτεσινή, σχετική δήλωση του αρμόδιου για τη διεύρυνση κοινοτικού επιτρόπου. Είπε ο κ. Γκ. Φερχόιγκεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου: Η παρουσία ξένου στρατού σε μια χώρα δεν έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως και η παρουσία ξένου στρατού σε μια υποψήφια για ένταξη χώρα δε σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, τα συμφέροντά τους θέλουν να εξυπηρετούν και τα περί εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, όπως και τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι καλά μόνο όσο υπηρετούν και εξυπηρετούν τα πρώτα. Αυτή είναι η ΕΕ και οι αρχές της.

Αδιαμαρτύρητη αποδοχή

Οι δηλώσεις, όμως, του κ. Φερχόιγκεν συνιστούν ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα. Κι αυτό, γιατί έγιναν παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε προχτές στο Λουξεμβούργο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, χωρίς αυτή, να αντιδράσει ή να πει το παραμικρό. Γεγονός, που γίνεται ακόμη σοβαρότερο, καθώς μετά τον κ. Φερχόιγκεν, πήρε το λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, για να δηλώσει, ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στη Βόρεια Κύπρο είναι «απελευθερωτική δύναμη η οποία υποχρεώθηκε να επέμβει σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, ύστερα από ένα φασιστικό πραξικόπημα, που στοίχισε τη ζωή Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων».

Κατά τ' άλλα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι - όπως υποστήριξε - στην κοινή θέση, που παρουσίασαν οι 15 ΥΠΕΞ στην Τουρκία, περιέχονται οι ελληνικές προτεραιότητες και θέσεις. Φαίνεται, πως οι τελευταίες περιορίζονται πλέον στην αποδοχή των τετελεσμένων και στην αναγνώριση του... απελευθερωτικού χαρακτήρα του τουρκικού στρατού κατοχής.

Η... θεσούλα της... κουμπάρας

Το σύνθημα «Σούλα για μια θεσούλα», που ακουγόταν προεκλογικά στα Τρίκαλα, φαίνεται ότι έφερε αποτέλεσμα, καθώς η Σούλα Μερεντίνη, υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στο νομό, εκλέχθηκε βουλευτής και, μάλιστα, στην πρώτη θέση. Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε ότι η κυρία Μερεντίνη είναι κουμπάρα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Οπως ήταν φυσικό η εκλογή της πρωθυπουργικής κουμπάρας, προκάλεσε αντιδράσεις στους τοπικούς συνυποψηφίους της στο ΠΑΣΟΚ. Ενας μάλιστα εξ αυτών, ο Βασίλης Διβάνης που δεν εκλέχτηκε βουλευτής, σε ανακοίνωσή του στον τοπικό Τύπο, εμμέσως πλην σαφώς, διαμαρτύρεται για την εύνοια που είχε η κουμπάρα. Χωρίς ν' αναφέρεται ονομαστικά στην κυρία Μερεντίνη, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι υπήρξε παρασκήνιο που από μακριά κατηύθυνε τη σταυροδότηση των υποψηφίων και επηρέασε τους ψηφοφόρους, παίζοντας - όπως τονίζει - με την ελπίδα τους για μια θέση στον ήλιο...

Ετσι, λοιπόν, η κουμπάρα, έχοντας πλάτες έταζε θεσούλες, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό της τη βουλευτική θεσούλα.

Ατιτλο

Ακου να δεις φαντασία που έχουν οι άνθρωποι! Δε θα πάρει -κυκλοφόρησαν προχτές το βράδυ - την έδρα στη Β' Αθήνας που εξασφάλισε τελικώς ο Γιαννόπουλος, γιατί βγήκε τελευταίος! Βεβαίως και τους «καταχέριασε» ο Ευάγγελος, διαμηνύοντάς τους, εν ολίγοις, «να πάνε να κουρεύονται», αλλά τα νεότερα αναμένονται με τις δηλώσεις που θα κάνει μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης...

Tο «καλημέρα» της αντίστασης

Δύο «καλημέρα» ακούστηκαν την επομένη ακριβώς των εκλογών με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και περιεχόμενο. Ενα σκοτεινό και αιμοβόρο, από τα τοπικά όργανα της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού, από το μετεκλογικό ΠΑΣΟΚ και ένα άλλο «καλημέρα», σίγουρο και γεμάτο αποφασιστικότητα που το είπαν οι δυνάμεις της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και της ανυπακοής στην υποτέλεια, που αντιτάχθηκαν στους εισβολείς, στους «ράμπο» οι οποίοι μέσω της Ελλάδας αλωνίζουν τα Βαλκάνια.

Αυτό λοιπόν το «καλημέρα» του μετεκλογικού ΠΑΣΟΚ, σήμανε με μια παρακρατικού τύπου επιχείρηση στο Λιτόχωρο της Πιερίας. Το «αναβαπτισμένο» στη λαϊκή ψήφο ΠΑΣΟΚ, το είπε με βία, αίμα και τρομοκρατία τα χαράματα της Τρίτης, πριν καν περάσει ένα εικοσιτετράωρο από την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, στο Λιτόχωρο, όπου δεκάδες αστυνομικοί, οι οποίοι σαφώς και εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές, κακοποίησαν βάναυσα, τσαλαπάτησαν δύο κομμουνιστές, τους φίμωσαν και τους εξαφάνισαν επί έξι ώρες, μέχρι που τους εντόπισαν οι σύντροφοί τους, σε άθλια κατάσταση μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Ολα αυτά τα υπέστησαν επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν, τόλμησαν να διαταράξουν την ησυχία των αμερικανικών στρατευμάτων που εδώ και ένα χρόνο μπαινοβγαίνουν στο ελληνικό έδαφος σαν να πρόκειται για χώρα που τελεί υπό την κατοχή τους.

Στα πρόσωπα και στο σώμα των δύο κομμουνιστών αποτυπώθηκε η αντιδραστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που θα συνεχίζει να εφαρμόζει χτυπώντας το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ. Τους μάτωσαν, τους φίμωσαν και τους έκλεισαν στο κρατητήριο για να μην ακούγονται και να μην φαίνονται. Ολες αυτές οι κινήσεις είναι χαρακτηριστικές των πραγματικών επιδιώξεων των τοποτηρητών του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας. Δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις τους και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για την καταστολή των λαϊκών αγώνων αν, βέβαια, δε συναντήσουν αντίσταση. Ταυτόχρονα με αυτό το αιματοβαμμένο «καλημέρα» το μετεκλογικό ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας τους Αμερικανούς, τούς έκλεισε πονηρά το μάτι λέγοντάς τους «προχωράτε εμείς είμαστε εδώ».

Το άλλο μετεκλογικό «καλημέρα», το ελπιδοφόρο, το είπαν οι κομμουνιστές και οι άλλοι αγωνιστές της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας, οι νέοι που έστησαν για μια ακόμα φορά μπλόκα από το Λιτόχωρο μέχρι τα σύνορα, στους μακελάρηδες των Βαλκανίων. Αυτό το «καλημέρα» είναι συνώνυμο του χρέους αντίστασης στους εισβολείς. Προκύπτει σαν αναγκαιότητα και απαραίτητη προϋπόθεση για να ανατείλουν οι μέρες που ο ελληνικός λαός θα κάνει κουμάντο στον τόπο του. Αυτό γιατί το όλο πλέγμα της εξάρτησης και το βάθεμα της ενεργού εμπλοκής της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στέκουν φραγμός απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, ενώ την ίδια ώρα υπονομεύεται η ειρήνη, υποθηκεύεται το μέλλον του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής.

Το «καλημέρα» αυτό λοιπόν, των λαϊκών δυνάμεων, δεν είναι μόνο μια ευχή, είναι μια συνειδητή απόφαση για αντίσταση σε όλους αυτούς που θέλουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε ρόλο υπηρέτη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Τα μπλόκα στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που περνάνε από το ελληνικό έδαφος, η αντίσταση στη μοιρολατρία και στο ραγιαδισμό, είναι τα λαϊκά οδοφράγματα στις δυνάμεις που στήνουν μπλόκα στο μέλλον του ελληνικού λαού, που βάζουν φραγμό στην ειρηνική πορεία των λαών όλης της περιοχής.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Ανανέωση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΟΥ συνίσταται η πραγματική αλλαγή στη νέα κυβέρνηση! Ηταν ...πολιτιστική.

Ναι μεν κρατήσαμε τον Παπαντωνίου στο Εθνικής Οικονομίας, ναι μεν κρατήσαμε και τον Λαλιώτη (αν θέλαμε ας κάναμε αλλιώς) στα δημόσια έργα, αλλά στο υπουργείο Πολιτισμού ήρθε ο Πάγκαλος!

Ετσι, τώρα μπορεί, βεβαίως, τα σκάνδαλα και οι μίζες στο ΥΠΕΧΩΔΕ να πηγαίνουν και να έρχονται, μπορεί η οικονομική πολιτική να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, όμως είμαστε σε καθεστώς πολιτιστικής ανάτασης.

Αρτος όχι, θεάματα ναι! Και, μάλιστα ...μεγαροειδή.

Βεβαίως, όπως θα παρατηρήσατε, η νέα κυβέρνηση δε διαθέτει δυο εξαίρετα στελέχη της προηγούμενης. Τον Γεράσιμο Αρσένη στο υπουργείο Παιδείας και τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Γιατί, άραγε; Διότι, όταν εφάρμοζαν τις πολιτικές τους αποφάσεις και είχαν κάνει τους αγρότες και τους μαθητές, αντίστοιχα, να ξεσηκωθούν, ο Σημίτης μας έλεγε ότι τους στηρίζει και ότι αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική.

Τώρα τι έγινε; Είχαν κάνει λάθος; Προφανώς, έτσι είναι οι σχέσεις με το Σημιτέικο. Πισώπλατα χτυπήματα.

Ομως, αν νομίζει ο πρωθυπουργός ότι, αλλάζοντας τα πρόσωπα, θα κάνει και τον Ελληνα πολίτη να αποδεχτεί τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, κάνει πολύ μεγάλο λάθος.

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ δε συζητάμε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάνουν πάρτι στην Τουρκία, αφού έμαθαν ότι θα συνεχίσουν να συνομιλούν με τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Πώς γίνεται κι έχει τόσες συμπάθειες αυτός εκεί στην Ανατολή, είναι περίεργο πράγμα... Γλιτώσανε κι από τον Ροκόφυλλο, που όσο να 'ναι δεν ήταν και πολύ της ...διπλωματίας και τώρα μπορούν άνετα να συνεχίσουν τις ...συζητήσεις τους, υπό τη γνωστή αμερικανο-ΝΑΤΟικο-κοινοτική κηδεμονία και καθοδήγηση.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΟΣ, προσέξτε ποιοι ανέλαβαν τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας, Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Παιδείας και το Ανάπτυξης. Από δω και πέρα, θα τους ακούτε πολύ συχνά...

Ο... σοσιαλισμός της αγοράς

Γρηγοριάδης Κώστας

Εύστοχος, πράγματι, ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Καθημερινής», σχετικά με τις αναζητήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. «Σοσιαλισμός της αγοράς (!) η νέα συνταγή του ΠΑΣΟΚ» παρατηρεί η εφημερίδα, σημειώνοντας και «τα αντιφατικά στοιχεία, που αυτός μεταδίδει».

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως περίπου έτσι θα επιχειρήσει να παρουσιάσει η «νέα» κυβέρνηση την περισσότερο έντονη φιλομονοπωλιακή πολιτική της. Ενώ θα προχωρήσει γρηγορότερα, απ' ό,τι την προηγούμενη τετραετία, στις απαιτούμενες, από την οικονομική ολιγαρχία και τις Βρυξέλλες, αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, την υγεία, την παιδεία, κλπ., θα παίρνει, ταυτόχρονα, κάποια οριακά μέτρα - ψίχουλα, για τους πλέον πένητες και εξαθλιωμένους, θυμίζοντας την παλιά παπανδρεϊκή ρήση, περί ρετιρέ και υπογείων. Τα πρώτα θα είναι τα μέτρα της «αγοράς» και θα οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς ενίσχυσης της ολιγαρχίας, σε κέρδη, δύναμη και εξουσία, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στο σύνολο των εργαζομένων και της χώρας. Τα δεύτερα, τα οποία θα έχουν ως πηγή τον κρατικό προϋπολογισμό - δηλαδή, τους λιγότερο φτωχούς εργαζομένους, που πληρώνουν τους φόρους - θα αποτελούν το «σοσιαλισμό» και το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης.

Οπως καταλαβαίνετε, το «σοσιαλισμό» αυτόν ακόμη και ο ΣΕΒ θα τον υποστηρίξει...

Ούτε η «Αυριανή»!

Δε λέμε, και «μέσα πάει καλά», αλλά έξω πάει ακόμα καλύτερα ο Κ. Σημίτης, πράγμα μάλλον απαραίτητο για το πρώτο...

Οποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στα δημοσιεύματα του... υπεράνω διεθνούς Τύπου. Δηλαδή, αν δεν τον ξέραμε, θα τον θεωρούσαμε κάτι σαν Διγενή, για να μην πούμε σαν Ηρακλή...

Ούτε η «Αυριανή» του παλιού καλού καιρού δεν μπορεί να τον συναγωνιστεί! Καλά για την «Εξόρμηση», ούτε που το συζητάμε.

Τα κότσια

«Φουλ για απασχόληση, παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες - 4 υπουργούς με κότσια αναζητεί ο Σημίτης» έλεγε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ελευθεροτυπίας». Και μπορεί, βέβαια, οι προβλέψεις της εφημερίδας, όσον αφορά τα πρόσωπα, να έπεσαν έξω, αλλά η ουσία του τίτλου είναι βάσιμη. Διαβάζοντας κανείς, για παράδειγμα, την προχτεσινή έκθεση της Κομισιόν βλέπει, πως μπροστά στη «νέα» κυβέρνηση μπαίνουν οι απαιτούμενες από την ΟΝΕ και την ολιγαρχία, κρίσιμες αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την υγεία, την παιδεία και, βέβαια, η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, των συγκοινωνιών και της ενέργειας. Γι' αυτό και θα χρειαστούν «κότσια» οι προαναφερόμενοι τέσσερις υπουργοί. Θα πρέπει -σύμφωνα με την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος και τις δεσμεύσεις που αυτό έχει αναλάβει- να προχωρήσουν σε βαριές αντιλαϊκές αποφάσεις και μέτρα.

Το πόσα κότσια έχουν οι τέσσερις νέοι υπουργοί δεν το ξέρουμε. Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι οι εργαζόμενοι και το μαζικό λαϊκό κίνημα δε θα μείνει απαθές. Κάθε άλλο παρά αδιαμαρτύρητα θα δεχτούν την εφαρμογή των κυβερνητικών αντεργατικών σχεδίων και επιδιώξεων. Αφού το θέλουν, λοιπόν, ας μετρήσουν τα κότσια τους, με αυτά του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Δε βιάζονται τώρα

Πολλή δουλιά είχε πέσει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στους ανθρώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Τους είχε βάλει ο Ν. Χριστοδουλακης να κοστολογούν τις δημαγωγικές διακηρύξεις του Κ. Καραμανλή και της ΝΔ (τόσα εκατοντάδες δισ. η αύξηση των συντάξεων, τόσα δισ. το ένα μέτρο, τόσα το άλλο κλπ.). Στη συνέχεια, όμως, πλειοδοσία δημαγωγικών διακηρύξεων είχαμε και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ με τα περιβόητα «δεσμεύομαι» του ίδιου του Σημίτη.

Με δεδομένο ότι το ΓΛΚ είναι ο ταμίας της κυβέρνησης, ρωτήσαμε χτες αρμόδιους παράγοντες, τι γίνεται με την υλοποίηση των μέτρων για τις συντάξεις του ΙΚΑ και τις ασφαλιστικές κρατήσεις των χαμηλόμισθων. Δεν ξέρουμε τίποτα, ήταν η απάντηση. Περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία να μας ειδοποιήσει, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα... Και μάλλον θα περιμένουν αρκετά. Γιατί, άλλωστε, να βιαστεί η πολιτική ηγεσία, αφού τώρα ο σκοπός επιτεύχτηκε...

Ο εχθρός λαός...

Εντατικά σεμινάρια παρακολουθούν τις τελευταίες μέρες 3.500 αστυνομικοί στην Ουάσιγκτον, ενώ άλλοι 1.500, ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες, κάνουν καθημερινές ασκήσεις ετοιμότητας. Ο λόγος; Η αντιμετώπιση των χιλιάδων διαδηλωτών, που συρρέουν καθημερινά στην Ουάσιγκτον και των κεντρικών εκδηλώσεών τους, στις 16 και 17 Απρίλη, ενάντια στην απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου, με αφορμή τη διάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τι περιλαμβάνουν τα σεμινάρια; Ανάμεσα σε άλλα και παρακολούθηση βίντεο από τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις, πέρυσι στο Σιατλ, όπως και ανάλυση, με τη βοήθεια ειδικών, των κινήσεων των εκεί δυνάμεων καταστολής, των λανθασμένων ενεργειών κλπ., κλπ. Και, βέβαια, έχουν εξοπλιστεί κατάλληλα, αφού δαπανήθηκαν για το σκοπό αυτό 500.000 δολάρια ή 175 εκατ. δραχμές περίπου.

Η αστυνομοκρατία σε όλο της το μεγαλείο. Και στη θέση του εχθρού, πάντα ο λαός...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάνουν λάθος

Πριν σβήσει ο απόηχος των προσωπικών προεκλογικών υποσχέσεων και «δεσμεύσεων» του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη - που καλούσε τον ελληνικό λαό να ξαναεμπιστευτεί την ψήφο του στο ΠΑΣΟΚ με αντάλλαγμα καλύτερες μέρες (με αυξήσεις στις συντάξεις, μείωση της ανεργίας και άλλα παρόμοια) - το διευθυντήριο των Βρυξελλών, έσπευσε να ανακαλέσει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στην τάξη! Δίνοντας προχτές στη δημοσιότητα τις δύο εκθέσεις της Επιτροπής της ΕΕ - με τις συστάσεις και υποδείξεις προς τις κυβερνήσεις των 15 χωρών - μελών της κοινότητας - ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος υπενθύμισε στον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ελλάδας, τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ στο διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Ετσι, πριν οριστικοποιηθεί η σύνθεση της αυτοδύναμης κυβέρνησης - δυνατότητα που του δίνει το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα αφού το ΠΑΣΟΚ με το 43,79% των ψήφων «κέρδισε» το 52,67% των βουλευτικών εδρών - η Κομισιόν αποκάλυψε για μια ακόμη φορά το πλαίσιο, τις κατευθυντήριες γραμμές και τα επιμέρους μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση στην ερχόμενη τετραετία. Υπέδειξαν δηλαδή να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή μέτρων και πολιτικών, που δεν είναι έξω βεβαίως από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, για να συνεχίζει «να παίρνει τα πολλά από τους πολλούς και φτωχούς και να τα ξαναμοιράζει στους λίγους και πλούσιους».

Ετσι αντί της υπόσχεσης, για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά ένα δεκαχίλιαρο, θα εφαρμόσει την κατάργηση του θεσμού των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που υποχρέωναν τους επιχειρηματίες να καταβάλουν το συμβατικό ελάχιστο μισθό και ημερομίσθιο και θα τους επιτρέπουν στο εξής να συμπιέσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τους μισθούς και τα ημερομίσθια αξιοποιώντας την αυξανόμενη ανεργία.

Αντί για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια, να φροντίσουν για την εφαρμογή αντιλαϊκών εισοδηματικών πολιτικών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζοντας μοντέλα «σύνδεσης των αμοιβών με την παραγωγικότητα»!

Αντί για μέτρα που θα οδηγούσαν στη μείωση της ανεργίας με την αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 600.000 (300.000 νέες θέσεις εργασίας και 300.000 θέσεις προσωρινής απασχόλησης), να προχωρήσει στην επέκταση του θεσμού της μερικής απασχόλησης (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κλπ.) που οδηγεί στη... «δικαιότερη» μοιρασιά της ανεργίας!

Αντί για αύξηση της κατώτατης σύνταξης σε «πάνω από 150.000 δραχμές», να διατηρήσει τις χαμηλές συντάξεις πείνας για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και να ανατρέψει τις κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων, με την εφαρμογή μέτρων (ανταποδοτικότητα, «αξιοποίηση» των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο κλπ.) που υποτίθεται θα εξασφαλίζουν τη «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών ταμείων.

Αντί για «περισσότερο κοινωνικό κράτος», να επιδιώξουν την παραπέρα μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, με την αύξηση των φόρων, τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών για κοινωνικούς σκοπούς και τη συνέχιση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

***

Αν το διευθυντήριο των Βρυξελλών και η κυβέρνηση Σημίτη, νομίζουν πως ο ελληνικός λαός θα αποδεχτεί μοιρολατρικά την εφαρμογή των συγκεκριμένων αντιλαϊκών μέτρων, στη λογική του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω», κάνουν λάθος. Ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών, οι δρόμοι του αγώνα ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με την ουσία και το περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Η αντίσταση, το ΟΧΙ και το ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ σε αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές, δεν εκφράζονται μόνο με την ψήφο στις εθνικές εκλογές κάθε 3 - 4 χρόνια αλλά και με τους λαϊκούς κοινωνικοπολιτικούς αγώνες.

«Νέο» σχήμα

Θ' απομακρύνει

ίσως τρεις

και δυο

θα μεταθέσει

και «νέο» σχήμα,

τάχατες,

θα είν' αυτό

το «φέσι»!

*

Κάποιους καινούριους

αντ' αυτών

στη σύνθεση

θα βάλει

και «ανανέωση»

θα πει

αυτό

το «καρναβάλι»!

*

Θ' ανακατέψει

δηλαδή,

την τράπουλα

λιγάκι

κι έτσι με νέους

...συνεργούς

θα γδέρνει

τον κοσμάκη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ