Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ταξικοί αγώνες και το αποτέλεσμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπου υπάρχουν ταξικοί αγώνες υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, όπως φάνηκε και με την υπόθεση του κρουαζιερόπλοιου «BLUE MONARCH», το οποίο την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε υπό τον κλοιό των ταξικών δυνάμεων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Τα ναυτεργατικά σωματεία ακινητοποίησαν το πλοίο, καθώς η πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τις πλάτες του ΥΕΝ και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, είχε επιβάλει στους Ελληνες ναυτεργάτες που βρίσκονται ανάμεσα στο πλήρωμα καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Με την αγωνιστική παρέμβαση των σωματείων, η εταιρεία αναγκάστηκε να ασφαλίσει τους Ελληνες ναυτεργάτες και να εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Μεσογειακών - Τουριστικών Πλοίων. Σειρά θα έχουν τα κρουαζιερόπλοια «ORIENT QUEEN» της εταιρείας «CORE MARINE» και «AIDA». Στο πρώτο, από τους 319 ναυτεργάτες πλήρωμα, είναι ναυτολογημένοι 52 Ελληνες, αντί για 72 που προβλέπει ακόμα και αυτή η κατάπτυστη εγκριτική πράξη. Ενώ στο δεύτερο δεν υπάρχει ναυτολογημένος Ελληνας ναυτεργάτης!

Τα λόγια είναι περιττά

Καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της ΝΕΤ ήταν προχτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, και μεταξύ των πολλών ενδιαφερόντων που ειπώθηκαν εκεί, ξεχωρίζουμε και τον παρακάτω διάλογο:

Δημοσιογράφος: «Πείτε μου, εσείς λοιπόν είστε υπέρ της καθολικής ψηφοφορίας, το λέει το πρόγραμμά σας. Γιατί να μη συμμετάσχει κάποιος σ' ένα μέτρο το οποίο θεωρεί σωστό. Θα μου πείτε γενικότερα ο νόμος... Μάλιστα. Πείτε μου είστε υπέρ του ελέγχου, είστε υπέρ των προγραμμάτων, είστε υπέρ του σχεδιασμού, είστε υπέρ της αξιολόγησης...»;

Απάντηση Αλαβάνου: «Αυτή τη στιγμή, σας λέω η Ελλάδα έχει τη χειρότερη σχεδόν ανώτατη εκπαίδευση, τα χειρότερα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, έχει ποσοστό του ΑΕΠ για την Παιδεία 3% και η Φινλανδία, από τα καλύτερα, έχει 9%. Αυτό είμαστε εμείς».

Δηλαδή, για ένα προς ένα τα σημεία του νόμου - πλαισίου και των αναδιαρθρώσεων, η απάντησή του ήταν... «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Οταν δε ο δημοσιογράφος επέμεινε να τον ρωτάει για τα περί «αξιολόγησης», «σχεδιασμού» και «ελέγχου», ο Α. Αλαβάνος λέει «λέτε αυτή τη στιγμή γενικές αρχές τις οποίες εγώ προσυπογράφω»... Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.

Απλές αυταπάτες

Κατά την άποψη της ηγεσίας του ΣΥΝ, όπως την εξέφρασε ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, η καταπολέμηση της ακρίβειας είναι απλό ζήτημα... Τόσο, που δε θέλει «ιδιαίτερες γνώσεις ή ευφυΐα για να καταλάβει κανείς ότι η ακρίβεια μπορεί να καταπολεμηθεί εάν υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να περιορίσει τη μεγάλη κερδοσκοπία των επιχειρήσεων. Και πολιτική βούληση σημαίνει αυστηρούς ελέγχους, πολύ αυστηρές ποινές σε όσους παρανομούν και αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ απλό, να βγουν και να πουν τα ονόματα των επιχειρήσεων που έχουν φτιάξει καρτέλ, να τα μάθουμε κι εμείς (...). Ε, δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Αυτό που υπάρχει είναι η ασυδοσία της αγοράς, και αν η κυβέρνηση θέλει, μπορεί να βρει λύσεις»...

Τόσο απλά. Αν δεν εφαρμόζονται αυτά τα απλά πλην... ικανά να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας, είναι επειδή κατά την άποψη του ΣΥΝ, μας κυβερνά μια κυβέρνηση που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις και ευφυΐα για να πάρει μέτρα περιορισμού της κερδοσκοπίας και της ασυδοσίας της αγοράς, επειδή δεν μπορεί να επιβάλλει την ύπαρξη ανταγωνισμού! Λες και η δημιουργία των μονοπωλίων και των καρτέλ δεν είναι απότοκα και του ανταγωνισμού. Λες και μπορεί να υπάρξει πολιτική η οποία να επιβάλλει μείωση των κερδών, που σημαίνει δυσκολία λειτουργίας και δράσης των επιχειρήσεων, τις οποίες επίσης ο Αλ. Τσίπρας δεν αμφισβητεί. Φαίνεται πως όταν οι... υγιείς δυνάμεις της «ριζοσπαστικής αριστεράς» κάτσουν στον κυβερνητικό θώκο, θα αρχίσει να τρέμει το έδαφος κάτω από τα πόδια των καρτέλ, του κεφαλαίου γενικότερα ή θα τους αναγκάσουν να γίνουν φιλεύσπλαχνοι χριστιανοί και να μην ανεβάζουν τις τιμές. Εκεί να δεις ανταγωνισμό!

Καλά, τα πιστεύουν και τα λένε; Μάλλον τα πιστεύουν γι' αυτό και τα λένε...

Επιλεκτική μνήμη

«Η Αριστερά, είτε κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ είτε η Νέα Δημοκρατία, πρόταξε σθεναρή αντίσταση για να μην εκποιηθεί ο δημόσιος πλούτος. Σήμερα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται τι ποσοστό των μεγάλων Δημόσιων Οργανισμών έχει πουλήσει ο καθένας τους. Η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στους Δημόσιους Οργανισμούς βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους». Τα παραπάνω ανήκουν στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιά. Κοντή και επιλεκτική μνήμη φαίνεται πως διαθέτουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Να τους τη φρεσκάρουμε. Η «είσοδος των ιδιωτικών κεφαλαίων στους δημόσιους οργανισμούς» καμία «σθεναρή αντίσταση» της «αριστεράς» του κ. Μπανιά δε συνάντησε. Ηταν η «αριστερά» που αποπροσανατόλιζε το κίνημα, που δεν αποδέχτηκε ποτέ το αίτημα ούτε μία μετοχή στους ιδιώτες, που έθετε σαν αποδεκτό όριο ιδιωτικοποίησης το 49%! Και κάτι επιπλέον: Οι δημόσιοι οργανισμοί, ακόμα κι όταν ανήκαν κατά 100% στο κράτος των καπιταλιστών, δεν έθεσαν ποτέ τον «άνθρωπο» πάνω απ' τα κέρδη. Με όρους καπιταλιστικών επιχειρήσεων λειτουργούσαν κυνηγώντας το κέρδος.

Αν καταδώσεις πληρώνεσαι

Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ», σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, οι ΗΠΑ επιχειρούν την επιστράτευση δημόσιων οργανισμών της Ελλάδας και πρόσδεσή τους στο άρμα της πολιτικής τους, με την ανοχή προφανώς της ελληνικής κυβέρνησης και όχημα το τραπεζικό κεφάλαιο. Για να θυμίσουμε εν συντομία την ιστορία, Ελληνας μετανάστης στις ΗΠΑ είχε αφήσει στην αμερικανική τράπεζα WACHONIA BANK NA το καταπίστευμά του με την εντολή να αποδίδει το 25% του εισοδήματος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», «μέσω επιταγής», για νοσηλεία άπορων ασθενών. Μέχρι τώρα δεν είχαν τεθεί όροι για την καταβολή των χρημάτων. Ο «Ευαγγελισμός» εισέπραττε το ετήσιο μέρισμα, καταθέτοντας κάποια τυπικά έγγραφα. Αίφνης όμως, έφτασε στο νοσοκομείο επιστολή της τράπεζας όπου επισημαίνει ότι δεν αποδίδει το μέρισμα, γιατί λείπουν απαραίτητα δικαιολογητικά. Αναφέρεται στον αμερικάνικο νόμο για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» («Patriot Act»), κατά τον οποίο κάθε συναλλασσόμενος υποχρεούται να δώσει πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα για τη διάθεση των πόρων. Χαρακτηριστικά, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει: «Τα προσωπικά δεδομένα σας είναι σημαντικά για εμάς. Αντιμετωπίζουμε το λογαριασμό σας με υψηλό βαθμό ασφάλειας και εμπιστευτικότητας. Εσωκλείουμε αντίγραφο της εταιρικής πολιτικής μας. Θα ήθελα επίσης να επιβεβαιώσω τη γνωστοποίηση του σχετικού νόμου («Patriot Act»): Προκειμένου να συνδράμει στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαιτεί από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να λαμβάνουν, να επαληθεύουν και να καταχωρούν πληροφορίες που προσδιορίζουν την ταυτότητα κάθε προσώπου που ανοίγει λογαριασμό».

Δηλαδή στο όνομα, τάχα, της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», όπως αυτή ορίζεται από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, καταπατούνται βάναυσα ατομικά δικαιώματα εφόσον ζητιούνται, συγκεντρώνονται και φακελώνονται προσωπικά στοιχεία για νοσηλευόμενους. Η εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Τα πρώτα βήματα είχαν γίνει εδώ και καιρό, καθώς με τους ευρωτρομονόμους όλοι δύνανται να χαρακτηριστούν ύποπτοι, ενώ με τις κεντρικές συμφωνίες ΗΠΑ - ΕΕ οποιοσδήποτε θέλει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ υποχρεούται να δώσει πληθώρα προσωπικών στοιχείων στην αεροπορική εταιρεία που χρησιμοποιεί. Αυτή με τη σειρά της πρέπει να τα μεταβιβάσει σε κάθε μυστική και απόκρυφη χαφιεδοϋπηρεσία «ασφαλείας» των ΗΠΑ, προκειμένου να έχει από τα πριν - και για πολλά χρόνια μπροστά - φακελωμένο τον κάθε επίδοξο επισκέπτη. Ετσι φτάσαμε και στο σημείο αμερικανικές τράπεζες να ζητούν προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε για την εκπλήρωση τυπικών, έως τώρα, συναλλαγών με ελληνικούς δημόσιους φορείς. Το θέμα σήμερα αφορά ένα νοσοκομείο, αλλά αύριο θα είναι κάτι άλλο, πιθανά ένα πανεπιστήμιο... Αλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη συνεργασία ελληνικών και αμερικανικών ΑΕΙ, ώστε να δίνουν μαζί μεταπτυχιακούς κύκλους και με ιδιωτική χρηματοδότηση.

Σ' αυτό το κλίμα τρομο-υστερίας, εκφοβισμού και εν δυνάμει ενοχής των πάντων, όπως το καλλιεργούν σε αγαστή συνεργασία ΗΠΑ και ΕΕ, το λαϊκό κίνημα μαζί με τη δράση του ενάντια και σ' αυτήν την πολιτική της ιμπεριαλιστικής κρατικής κατασταλτικής του χειραγώγησης, πρέπει να καταδικάσει αποφασιστικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας που την επεξεργάζονται και την εφαρμόζουν, όλους όσοι σπέρνουν αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα ότι αυτό το σύστημα μπορεί να εξανθρωπιστεί, να εκδημοκρατιστεί. Οι λαϊκές μάζες να απεγκλωβιστούν απ' αυτούς. Η ένταση της μαζικής και οργανωμένης λαϊκής πάλης ενάντια σε αυτόν τον αντιδραστικό κατήφορο απαιτεί τη συσπείρωση στο λαϊκό μέτωπο πάλης, ρήξης και ανατροπής.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Η αιτία στην κερδοφορία του κεφαλαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΗ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ...πολύ αυτήν την πρότασή του ο πρωθυπουργός για την «αντιμετώπιση της ακρίβειας»;

Το πρώτο μέτρο που ήρθε στο μυαλό του Κώστα Καραμανλή είναι - όπως είπε - «η βελτίωση του ανταγωνισμού». Εκεί είναι το μυστικό...

Τι σημαίνει αυτό, δηλαδή; Ακόμη πιο ανταγωνιστικές (δηλαδή ακόμη πιο ενισχυμένες και, φυσικά, λιγότερο φορολογούμενες) επιχειρήσεις.

Εν ολίγοις, ο ανταγωνισμός και επιχειρήσεις που αναζητούν εναγωνίως υπερκέρδη μάς έφεραν ως εδώ, άρα πρέπει να ...τις ταΐσουμε ακόμη περισσότερο.

Να είστε βέβαιοι, πάντως, πως τέτοιες σκέψεις, είτε εκπορεύονται από την ελληνική κυβέρνηση, είτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, είτε από τις Βρυξέλλες, δεν οφείλονται στην ...έλλειψη φαντασίας.

Απλούστατα, όσο κι αν τους προβληματίζει η κατάσταση ένδειας που μας οδηγούν, δεν μπορούν να ξεφύγουν από το μονόδρομο που έχουν στο μυαλό τους. Αυτόν της κερδοφορίας των εταιρειών.

Ετσι, ό,τι κι αν γίνει, όπως κι αν πάνε τα πράγματα, όσο κι αν μεγαλώνουν τα προβλήματα, αυτοί εκεί θα προσπαθούν να το γυρίσουν.

Μόνο που η τάση τους αυτή ώρες - ώρες ξεπερνά και τα όρια της κοινής λογικής.

ΚΟΡΟΪΔΙΑ η αύξηση του «ενός ευρώ την ημέρα», που προβλέπεται στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, Σ. Κουτμερίδης.

Αδικο δεν έχει. Πώς γίνεται, όμως, να μη βρίσκει εξίσου «κοροϊδία» τη σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ (με πρωτεργάτη την ΠΑΣΚΕ) με το ίδιο ακριβώς ποσό;

Δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: `Η οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ενημερώνονται για το τι συμβαίνει ή, απλούστατα, και αυτοί μας κοροϊδεύουν.

Προφανώς, το δεύτερο γίνεται και είναι, φυσικά, αυταπόδεικτο, αν θυμηθεί κανείς ποιες ήταν οι εισοδηματικές πολιτικές επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ευρω-πυροτέχνημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Αγριο δούλεμα, με όλα τα μέσα και σε όλα τα επίπεδα, κάνει η κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα για το ζήτημα της ακρίβειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστολή που έστειλε χτες ο Κ. Καραμανλής στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, ζητώντας να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 19-20 του μήνα το θέμα της ακρίβειας (ακριβέστερα «Η διεθνής οικονομική συγκυρία» και «Η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην καθημερινότητα των πολιτών»). Ποια είναι η πραγματικότητα; Οτι το θέμα αυτό βρίσκεται ήδη στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και μάλιστα οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin) καθόρισαν στη χτεσινή συνεδρίασή τους τις «κατευθυντήριες γραμμές». Ε, λοιπόν, αυτές οι, τρεις, «γραμμές» περιλαμβάνονται αυτούσιες στην επιστολή του Κ. Καραμανλή και μάλιστα παρουσιάζονται ως «δική του» πρωτοβουλία! Οσο για την ουσία των «κατευθυντήριων γραμμών»; Ενίσχυση του ανταγωνισμού και κάποια ψίχουλα στις «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», υπό την προϋπόθεση ότι δε θα διαταραχτούν «οι δημοσιονομικοί στόχοι» των κρατών - μελών...

Οι μεθοδεύσεις της ΕΕ...

Μπροστά στη διογκούμενη αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων για την αφόρητη ακρίβεια που απαξιώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων και την πίεση που δέχονται οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, τα επιτελεία της ολιγαρχίας απεργάζονται κινήσεις ...αντιμετώπισης του προβλήματος. Οχι, βέβαια, με μέτρα περιορισμού της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε, φυσικά, με μείωση του ΦΠΑ ή των τιμών στα ήδη πανάκριβα είδη πρώτης ανάγκης. Οσο για τη χορήγηση πραγματικών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, δε γίνεται καν συζήτηση. Αυτά, για την οικονομική ολιγαρχία, αποτελούν τα ιερά και τα όσια και το ...«ελεύθερον» της αγοράς, θεωρείται ήδη κεκτημένο.

Τι σκέφτονται; Το 'πε προχτές το κονκλάβιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, το υπαινίχθηκε ο Γ. Αλογοσκούφης, το λέει και σε επιστολή του προς τον Μπαρόζο ο Κ. Καραμανλής. Θα μελετήσουμε, λέει, το ενδεχόμενο να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις, σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνεχείς ανατιμήσεις. Θα δώσουν, δηλαδή, σε όσους σχεδόν κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, μερικά ψωροευρώ, για να μπορέσουν να πληρώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους τις πανάκριβες τιμές τους, να εξασφαλιστεί - κυρίως - η απρόσκοπτη κερδοφορία της πλουτοκρατίας.

Η κοροϊδία είναι ολοφάνερη και η καμπάνια εξαγνισμού της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πασιφανής.

... και ο ΣΥΝ

Με αφορμή τις μεθοδεύσεις που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ, όπου με στόχο τη διάσωση των κερδών της οικονομικής ολιγαρχίας σκέφτονται να ...σώσουν τους απειλούμενους με ολοκληρωτική περιθωριοποίηση, με ενισχύσεις των λίγων ευρώ, μας ήρθαν στη σκέψη οι προτάσεις που πριν λίγες βδομάδες διατύπωσε ο ΣΥΝ.

Στις 5 του Μάη, συζητώντας στην ΚΠΕ για την οικονομική κατάσταση, τα στελέχη του ΣΥΝ κατέληξαν στο ίδιο ακριβώς «διά ταύτα» με την ΕΕ. Ετσι, αντί να προβάλουν το αίτημα των εργαζομένων για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, πρότειναν τη «χορήγηση διορθωτικού επιδόματος», προσδιορίζοντας, μάλιστα, τα επίπεδά του, σημειώνοντας ότι «το διορθωτικό αυτό ποσό μπορεί να φτάνει π.χ. τα 200 ευρώ»...

Το μόνο που μένει τώρα, και μετά τη νίκη της ...μη ψήφισης του άρθρου 16, είναι να βγει ο ΣΥΝ, και να πανηγυρίσει την ήττα της ΕΕ, που αναγκάστηκε να υιοθετήσει τη δική του πρόταση.

Κούφιοι λεονταρισμοί

Εξάσκηση στην κυβερνητική γραμμή διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων από την πολιτική της εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στα μονοπωλιακά συμφέροντα, μέσα από βαρύγδουπες δηλώσεις και λεονταρισμούς, έκανε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Επικοινωνίας. Και «σύγκρουση με όλα τα κατεστημένα συμφέροντα», και «σύγκρουση με βολεμένα συμφέροντα που παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και κερδοσκοπούν εις βάρος των πολλών». Για να καταλήξει, βέβαια, να διευκρινίσει - προς αποφυγήν ...παρεξηγήσεων - ότι σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι «η διαμόρφωση μιας ανοιχτής - ανταγωνιστικής αγοράς». Τώρα, μάλιστα! Κι όχι τίποτ' άλλο: Θα είχαν αρχίσει να ...θορυβούνται τα «κατεστημένα συμφέροντα».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενισχύουν τους μηχανισμούς καταστολής

Η αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του οξύνεται. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία με την οποία, ακόμα πιο αποφασιστικά, μεθοδεύεται η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Επισπεύδεται η εκδίκαση εφέσεων μόνο για τις περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων (εφέσεις ενάντια σε πρωτόδικες αποφάσεις που χαρακτηρίζουν νόμιμη μια απεργία) και η σύνθεση του Εφετείου πλέον θα ορίζεται από τον πρόεδρο των Εφετών, αντί να προκύπτει από κλήρωση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Την ίδια ακριβώς μέρα, οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν εγκληματική επίθεση ενάντια σε κατοίκους της Κέρκυρας που αγωνίζονταν για να μη μετατραπεί η περιοχή τους σε χωματερή - δηλαδή σε ανεξέλεγκτη εστία κινδύνων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον - με αποτέλεσμα το θάνατο μιας 44χρονης γυναίκας, τον τραυματισμό και τη σύλληψη πολλών ακόμα.

Μόλις προχτές, οι κάτοικοι της Κοζάνης δέχτηκαν την άγρια - με χημικά, ξύλο και συλλήψεις - επίθεση των ΜΑΤ, προκειμένου να τερματιστούν βίαια οι πολυήμερες κινητοποιήσεις τους για την πρόσληψη ανέργων στην υποστελεχωμένη ΔΕΗ και τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ένταση του αυταρχισμού, της αστυνομικής και κρατικής τρομοκρατίας, η ταυτόχρονη συρρίκνωση των ατομικών και ιδιαίτερα των συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών με επιδίωξη την παρεμπόδιση ανάπτυξης διεκδικητικής δράσης, προειδοποιεί και μαζί προλειαίνει το έδαφος για την ένταση της επίθεσης από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Αφ' ενός, το κεφάλαιο επιδιώκει να εμποδίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων να εκφραστούν, να μην αφήσει την οργή που τους προκαλεί η κυρίαρχη πολιτική να μετουσιωθεί σε συνειδητή και οργανωμένη πάλη. Αφ' ετέρου, έχει ανάγκη να πολλαπλασιάσει και να ενισχύσει τους μηχανισμούς ποδηγέτησης και καταστολής του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Ολα αυτά, σε μια περίοδο που γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι η πλουτοκρατία προσπαθεί να επιταχύνει την υλοποίηση μέτρων κρίσιμων για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας». Η πλήρης παράδοση των πανεπιστημίων στις επιχειρήσεις, οι νέοι αντιασφαλιστικοί νόμοι που βρίσκονται προ των θυρών (χτύπημα των ΒΑΕ, Ασφαλιστικό δημοσίων υπαλλήλων κτλ.) και η εφαρμογή της μέχρι τώρα νομοθεσίας, η συντονισμένη επίθεση στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, η στήριξη των σχεδίων των ιμπεριαλιστών για την περιοχή των Βαλκανίων κτλ. αποτελούν για την αστική τάξη επιδιώξεις στρατηγικής σημασίας, που είναι αποφασισμένη να περάσει διά πυρός και σιδήρου.

Οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός, οφείλουν να λάβουν τα μέτρα τους. Δυναμώνοντας τη συλλογική, οργανωμένη ταξική πάλη να περάσουν στην αντεπίθεση. Οργανώνοντας την αντίστασή τους μέσα από τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. Η ανάδειξη της πολιτικής συνενοχής των ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η καταδίκη δυνάμεων όπως οι ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ., που δεν αμφισβητούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και την ΕΕ, η ριζοσπαστικοποίηση και πολιτικοποίηση του αγώνα, η μαζικοποίηση και ανάπτυξη του κινήματος σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η ενίσχυση και συστράτευση με το ΚΚΕ αποτελούν επιτακτική ανάγκη. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ