Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αν καταδώσεις πληρώνεσαι

Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ», σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, οι ΗΠΑ επιχειρούν την επιστράτευση δημόσιων οργανισμών της Ελλάδας και πρόσδεσή τους στο άρμα της πολιτικής τους, με την ανοχή προφανώς της ελληνικής κυβέρνησης και όχημα το τραπεζικό κεφάλαιο. Για να θυμίσουμε εν συντομία την ιστορία, Ελληνας μετανάστης στις ΗΠΑ είχε αφήσει στην αμερικανική τράπεζα WACHONIA BANK NA το καταπίστευμά του με την εντολή να αποδίδει το 25% του εισοδήματος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», «μέσω επιταγής», για νοσηλεία άπορων ασθενών. Μέχρι τώρα δεν είχαν τεθεί όροι για την καταβολή των χρημάτων. Ο «Ευαγγελισμός» εισέπραττε το ετήσιο μέρισμα, καταθέτοντας κάποια τυπικά έγγραφα. Αίφνης όμως, έφτασε στο νοσοκομείο επιστολή της τράπεζας όπου επισημαίνει ότι δεν αποδίδει το μέρισμα, γιατί λείπουν απαραίτητα δικαιολογητικά. Αναφέρεται στον αμερικάνικο νόμο για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» («Patriot Act»), κατά τον οποίο κάθε συναλλασσόμενος υποχρεούται να δώσει πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα για τη διάθεση των πόρων. Χαρακτηριστικά, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει: «Τα προσωπικά δεδομένα σας είναι σημαντικά για εμάς. Αντιμετωπίζουμε το λογαριασμό σας με υψηλό βαθμό ασφάλειας και εμπιστευτικότητας. Εσωκλείουμε αντίγραφο της εταιρικής πολιτικής μας. Θα ήθελα επίσης να επιβεβαιώσω τη γνωστοποίηση του σχετικού νόμου («Patriot Act»): Προκειμένου να συνδράμει στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαιτεί από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να λαμβάνουν, να επαληθεύουν και να καταχωρούν πληροφορίες που προσδιορίζουν την ταυτότητα κάθε προσώπου που ανοίγει λογαριασμό».

Δηλαδή στο όνομα, τάχα, της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», όπως αυτή ορίζεται από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, καταπατούνται βάναυσα ατομικά δικαιώματα εφόσον ζητιούνται, συγκεντρώνονται και φακελώνονται προσωπικά στοιχεία για νοσηλευόμενους. Η εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Τα πρώτα βήματα είχαν γίνει εδώ και καιρό, καθώς με τους ευρωτρομονόμους όλοι δύνανται να χαρακτηριστούν ύποπτοι, ενώ με τις κεντρικές συμφωνίες ΗΠΑ - ΕΕ οποιοσδήποτε θέλει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ υποχρεούται να δώσει πληθώρα προσωπικών στοιχείων στην αεροπορική εταιρεία που χρησιμοποιεί. Αυτή με τη σειρά της πρέπει να τα μεταβιβάσει σε κάθε μυστική και απόκρυφη χαφιεδοϋπηρεσία «ασφαλείας» των ΗΠΑ, προκειμένου να έχει από τα πριν - και για πολλά χρόνια μπροστά - φακελωμένο τον κάθε επίδοξο επισκέπτη. Ετσι φτάσαμε και στο σημείο αμερικανικές τράπεζες να ζητούν προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε για την εκπλήρωση τυπικών, έως τώρα, συναλλαγών με ελληνικούς δημόσιους φορείς. Το θέμα σήμερα αφορά ένα νοσοκομείο, αλλά αύριο θα είναι κάτι άλλο, πιθανά ένα πανεπιστήμιο... Αλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη συνεργασία ελληνικών και αμερικανικών ΑΕΙ, ώστε να δίνουν μαζί μεταπτυχιακούς κύκλους και με ιδιωτική χρηματοδότηση.

Σ' αυτό το κλίμα τρομο-υστερίας, εκφοβισμού και εν δυνάμει ενοχής των πάντων, όπως το καλλιεργούν σε αγαστή συνεργασία ΗΠΑ και ΕΕ, το λαϊκό κίνημα μαζί με τη δράση του ενάντια και σ' αυτήν την πολιτική της ιμπεριαλιστικής κρατικής κατασταλτικής του χειραγώγησης, πρέπει να καταδικάσει αποφασιστικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας που την επεξεργάζονται και την εφαρμόζουν, όλους όσοι σπέρνουν αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα ότι αυτό το σύστημα μπορεί να εξανθρωπιστεί, να εκδημοκρατιστεί. Οι λαϊκές μάζες να απεγκλωβιστούν απ' αυτούς. Η ένταση της μαζικής και οργανωμένης λαϊκής πάλης ενάντια σε αυτόν τον αντιδραστικό κατήφορο απαιτεί τη συσπείρωση στο λαϊκό μέτωπο πάλης, ρήξης και ανατροπής.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αντιτρομοκρατικές σκούπες» από το FBI (2010-09-30 00:00:00.0)
Απροκάλυπτη κοροϊδία η απόρριψη της SWIFT (2010-02-12 00:00:00.0)
Νέα αφορμή για τρομοκρατικά μέτρα ενάντια στους λαούς (2005-07-10 00:00:00.0)
Αλμπέρτο Γκονζάλες (2005-01-09 00:00:00.0)
«Να δίνουμε στοιχεία στις ΗΠΑ» (2003-10-10 00:00:00.0)
Ο αυταρχικός κατήφορος συνεχίζεται (2003-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ