Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Λένε «ναι» στις προγραμματικές συγκλίσεις

Πολιτικό στόχο βάζει το ΠΑΣΟΚ την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας πλούσιων και φτωχών!

Η «οικοδόμηση» μιας «κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στα πιο ευνοημένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και τους πιο αδύναμους»(!!), είναι ο πολιτικός στόχος που θέτει το ΠΑΣΟΚ στην πορεία ανακατάληψης της εξουσίας, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου.

Προτάσσοντας την «κοινωνική συνεργασία», ανάμεσα στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εργαζόμενους, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί από την άρχουσα τάξη το «χρίσμα» του καλύτερου «διαχειριστή» της λαϊκής δυσαρέσκειας, που θα εξασφαλίσει την κερδοφορία της μέσα από τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Η θέση που παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αναλύοντας την προχτεσινή απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τις προτάσεις «συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων», αποδεικνύει τον πραγματικό στόχο του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι άλλος από την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών συνειδήσεων και εγκλωβισμού τους στη λογική διαχείρισης του συστήματος.

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έγινε σε μια περίοδο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να καταγράφει απώλειες στις δυνάμεις του, οι οποίες σε συνδυασμό με την ...αδυναμία του να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση, αφού έχει την ίδια στρατηγική μ' αυτήν, οδηγεί τα στελέχη του στην αναζήτηση ...«αριστερών συμμαχιών». Μπορεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση να υπήρξαν διαφωνίες και αντιδράσεις για την τακτική που ακολουθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με την προβολή των «συνεργασιών», ασκώντας κριτική στις τελευταίες δηλώσεις κυρίως του Θ. Πάγκαλου και του Κ. Σκανδαλίδη που πρότειναν ανοιχτά «συμμαχία ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ», αλλά επί της ουσίας συμφώνησαν στην προβολή των «κεντροαριστερών σεναρίων» διακυβέρνησης.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «διεκδικεί» να είναι «πρώτο κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές», αλλά την ίδια στιγμή έσπευσε να σημειώσει ότι αναζητά «μια προγραμματική συμφωνία γύρω από κάποιους άξονες, σε προγραμματική σύγκλιση» και ενώ υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν «ενδιαφερόμενα κόμματα», σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θα σταματήσει να ανοίγει τη συζήτηση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις»...

Ο ΣΥΝ «επιδιώκει τις προγραμματικές συγκλίσεις»

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΣΥΝ τονίζει ότι επιδιώκει τις «προγραμματικές συγκλίσεις», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας «προγραμματικής συμφωνίας».

Για «πολιτικά στατικές και κομματικά φοβικές» αναλύσεις κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ ο πρώην πρόεδρος του δεύτερου Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, σχολιάζοντας μ' αυτά τα λόγια τη συζήτηση περί αυτοδυναμίας από πλευράς ΠΑΣΟΚ και τη δήλωση περί «καθόδου στον Αδη» του Αλ. Αλαβάνου. Καυστικά σχολίασε παραπέρα τον Αλ. Αλαβάνο υπενθυμίζοντας «πριν από χρόνια ο Αλ. Αλαβάνος είχε προβλέψει σε ένα άρθρο του το τέλος του ΣΥΝ. Διαψεύστηκε βεβαίως. Τώρα επιλέγει πιο δραματικούς αφορισμούς για την κάθοδο στον Αδη».

«Δεν πατάνε στην πραγματικότητα», ήταν το σχόλιό του σε ό,τι αφορά τη στάση συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην «κυβερνώσα αριστερά». Και επανέλαβε ότι «η συζήτηση πρέπει να αρχίσει», αλλά και ότι ο ίδιος είναι αντίθετος με το μοντέλο των «αυτοδύναμων μονοκομματικών πλειοψηφιών, ακόμα κι αν είναι το ίδιο μου το κόμμα το οποίο θα είναι αυτοδύναμη μονοκομματική πλειοψηφία».

«Ποιος μίλησε για προγραμματικές συνεργασίες που οδηγούν στον Αδη; Δεν είναι σωστό να διαστρεβλώνουμε τα λόγια...», ήταν η απάντηση του Αλ. Τσίπρα σε σχετική ερώτηση που του έγινε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και συμπλήρωσε «σεβόμαστε τις απόψεις και τις τοποθετήσεις του πρώην προέδρου του ΣΥΝ του Ν. Κωνσταντόπουλου. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι σωστό να παίρνουμε μια φράση και να της αλλάζουμε το περιεχόμενο. Εμείς δε λέμε ότι οι προγραμματικές συγκλίσεις... Δεν είπε ποτέ ο Αλ. Αλαβάνος, ούτε εγώ, ούτε ο ΣΥΝ ότι είμαστε κατά των προγραμματικών συγκλίσεων. Τις επιδιώκουμε».

Στη βάση τα ...βρίσκουμε, ήταν περίπου το σχόλιο του Αλ. Αλαβάνου απ' την Κρήτη όπου περιοδεύει. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Στη βάση υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με πάρα πολλούς πολίτες που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα κινηθούμε στο να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ