Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι τα οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων για την ΕΕ, που έχουν «παγώσει», δεν πρόκειται να ανοίξουν εάν δε συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν κυρίως από την άρνησή της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου.

Πρόσθεσε ότι τα κεφάλαια που εξετάζεται αν θα συζητηθούν είναι «σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων, αναφορικά με το εταιρικό δίκαιο και την πνευματική ιδιοκτησία» και η σχετική απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Ο Σ. Στεφάνου ανακοίνωσε και ένα πακέτο μέτρων προς όφελος των Τουρκοκυπρίων, που προετοιμάζει η κυβέρνηση, ανεξάρτητο του πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συζητείται σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι σύμφωνα «με το ανακοινωθέν της 23ης Μάη, στο δεύτερο μισό του Ιούνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και ασφαλώς αντικείμενο της συνάντησής τους θα είναι να εκτιμήσουν, να ανασκοπήσουν τη λειτουργία που γίνεται συνολικά, ειδικά στις ομάδες εργασίας».

Στο μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να αποσύρει τις προσφυγές που είχε καταθέσει ζητώντας την ακύρωση προκηρύξεων που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο κείμενο των οποίων η τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιμετωπιζόταν ωσάν να διαθέτει κρατικές αρχές, νομοθεσία, νόμισμα, επικράτεια και ιθαγένεια, αφού στην πορεία η Επιτροπή τροποποίησε το πρότυπο του κειμένου. Η κίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια διευκόλυνσης παροχής χρηματοδοτικής βοήθειας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με τρόπο που να μην συνιστά αναγνώριση ξεχωριστής κρατικής οντότητας.

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας και συναντήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, τον ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και τον ΓΓ της Κοινοπολιτείας Καμαλές Σιάρμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ