Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Βροχή επικρίσεων για την εκλογική βία...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι αρνητικές αντιδράσεις Αμερικανών, Ευρωπαίων και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων για τα σοβαρά επεισόδια βίας στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης και 120μελούς βουλής στην ΠΓΔΜ, αφού αυτά ...χαλάνε το ίματζ μιας χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Χτες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ απαίτησε επανάληψη των εκλογών στις προβληματικές περιοχές εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τα συμπεράσματα των εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού για τη Συνεργασία και Ασφάλεια στην Ευρώπη σε σχέση με τις εκλογές στην ΠΓΔΜ. Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη, Τζιμ Μέρφι, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει χώρος για εκλογική βία και νοθεία σε μια χώρα που θέλει να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία και απογοήτευση». Ομοίως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στα «σοβαρά προβλήματα» βίας και νοθείας, καλώντας τις αρχές των Σκοπίων να επαναλάβουν τις εκλογές στις προβληματικές περιοχές «εξασφαλίζοντας περιβάλλον ασφάλειας για τους ψηφοφόρους» και παραπέμποντας στη δικαιοσύνη όσους ευθύνονται για τα επεισόδια βίας... Επιπροσθέτως, σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια αναφέρει ότι «η διεξαγωγή εκλογών με παρατυπίες αποτελεί δυσφήμιση για τη χώρα και επηρεάζει αρνητικά τις διαδικασίες για ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

Επίσης, τα επεισόδια εκλογικής βίας στην ΠΓΔΜ καταδίκασε και ο ...πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Μέσα σ' όλα αυτά ο Αντόνιο Μιλόσοφσκι, υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και στέλεχος του VMRO - DPMNE που σάρωσε στις εκλογές δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση (που αναμένεται να σχηματιστεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου) θα απαρτίζεται και από ένα κόμμα της αλβανικής κοινότητας «που αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία με σύγχρονο τρόπο»... γιατί αυτό αποτελεί πλέον «κοινό νόμο» στη χώρα.

Νωρίτερα, και ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, πρωθυπουργός Νικόλα Γκρούεφσκι σημείωσε σε συνέντευξή του πως δε σκοπεύει να κάνει νέα κυβέρνηση μέχρι να βεβαιωθεί ότι «το νέο Κοινοβούλιο θα εκπροσωπεί πλήρως τη θέληση των πολιτών και όχι τη θέληση κάποιων εγκληματικών ομάδων οι οποίες γέμισαν με το ζόρι τις κάλπες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ