Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ»
Προετοιμασία για επιθετικούς πολέμους

Από παλιότερη ΝΑΤΟική άσκηση νηοψίας σε ελληνική θάλασσα
Από παλιότερη ΝΑΤΟική άσκηση νηοψίας σε ελληνική θάλασσα
Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για πολεμικές επιχειρήσεις επιβολής της Νέας Τάξης του ιμπεριαλισμού τέθηκαν στο τραπέζι στη διάρκεια της άσκησης «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ 08» η τελική φάση της οποίας διεξήχθη χτες στην Κρήτη στο στρατόπεδο του Πεδίου Βολής στην περιοχή της Σούδας. Την ευθύνη της άσκησης είχε το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο του Γ΄ Σώματος Στρατού/ NDC-GR, που για το σκοπό αυτό μετακινήθηκε από τη Θεσσαλονίκη και στρατοπέδευσε στην Κρήτη.

Παρότι επρόκειτο για άσκηση επιτελείου, όπου σε επιχειρησιακό επίπεδο οι σχετικές δραστηριότητες έγιναν επί χάρτου, δηλαδή άνευ στρατευμάτων, μόνο η στελέχωση του Στρατηγείου απαίτησε τη μετακίνηση στην Κρήτη 1.628 στελεχών, από τους οποίους 220 προέρχονταν από 24 άλλες ΝΑΤΟικές χώρες. Ενδεικτικό του μεγέθους της πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ για επιθετικές επιχειρήσεις είναι ότι το εν λόγω Στρατηγείο αναπτύχθηκε και έθεσε σε εφαρμογή επιχειρησιακά σχέδια σαν να είχε υπό τη διοίκησή του 85.000 στρατιώτες, ενώ συνολικά η ΝΑΤΟική δύναμη, που σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης διεξήγαγε τον πόλεμο αυτό, έφθανε τους 250.000 στρατιώτες.

Σύμφωνα πάντα με το σενάριο, το ΝΑΤΟ επεμβαίνει σε μια χώρα, που για τις ανάγκες της άσκησης προσομοίαζε με την Ισπανία, προκειμένου να εκδιωχθεί ένας υποθετικός εισβολέας και να αποκατασταθεί η «τάξη». Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα στην οποία γίνεται η επέμβαση δεν είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, πράγμα που δείχνει την προετοιμασία του για επιθετικούς πολέμους ανά τον κόσμο. Επίσης δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα περί επιχειρήσεων επιβολής της «ειρήνης», αλλά, όπως τονίστηκε, πρόκειται για έναν πόλεμο που τον αποφάσισε το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα με την άσκηση έγινε και η αξιολόγηση από το Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ της πολεμικής ετοιμότητας του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης (Γ΄ Σώμα Στρατού/ NDC-GR). Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που έγινε, το συγκεκριμένο στρατηγείο προετοιμάζεται και ασκείται για πολεμικές επιχειρήσεις οποιουδήποτε τύπου και οπουδήποτε, καθώς και για παρατεταμένες πολεμικές επιχειρήσεις για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Το Στρατηγείο αυτό λειτουργεί και σαν όχημα οργανικής ένταξης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Οπως μάλιστα έγινε παραδεκτό κατά τη σχετική ενημέρωση, τα μέσα που από ελληνικής πλευράς έχουν διατεθεί στο Στρατηγείο, όπως τα προηγμένα συστήματα τηλεπικοινωνιών «ΕΡΜΗΣ», προορίζονται αποκλειστικά για αποστολές του ΝΑΤΟ που τις αποφασίζει ο Αμερικανός ανώτατος διοικητής από τις Βρυξέλλες και δεν μπορούν να τεθούν στη διάθεση της Ελλάδας εάν προκύψει ανάγκη, παρά μόνο εάν δεχτεί το ΝΑΤΟ να επέμβει στρατιωτικά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ