Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ
Κινητοποίηση να μην περάσει η καταστροφική επένδυση

Ανακοίνωση - κάλεσμα για κινητοποίηση των κατοίκων από τη ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ ενάντια στην τουριστική επένδυση - «μαμούθ» στη Μονή Τοπλού

Σε κινητοποίηση ενάντια στην επένδυση - καταστροφή του Κάβο Σίδερο στη Μονή Τοπλού, καλεί η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ την Πέμπτη 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Με ανακοίνωσή της καλεί το λαό και τη νεολαία της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στο συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου στη διασταύρωση Μονή Τοπλού - Παλαίκαστρο στις 4 το απόγευμα διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της περιοχής σε διεθνή όμιλο για την ανέγερση μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος, που όπως τονίζουν θα έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον αλλά και στους άλλους τομείς της οικονομικής ζωής.

«Η τουριστική επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ (6 τουριστικά χωριά, 7.000 κλίνες, γήπεδα γκολφ κ.ά.) σε παρθένα περιοχή (ΝΑΤΙΜΑ), όπως το γνωστό φοινικόδασος Βάι, και μ' ένα μοναδικό αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο, αποτελεί πολιτικό, οικονομικό σκάνδαλο. Το "ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό" που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση αφορά κάποιες περιοχές - όπως Μεσσηνία, Ηλεία κλπ., μεταξύ αυτών και το Λασίθι - όπου προβλέπεται να αναπτυχθούν "σύνθετες ολοκληρωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις" από το μεγάλο κεφάλαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Μοναδική επιδίωξη είναι το κέρδος, με ανυπολόγιστες επιβλαβείς επιπτώσεις στο οικοσύστημα, με καταστροφή του περιβάλλοντος, κατασπατάληση των φυσικών πόρων, εδαφικές αλλοιώσεις κλπ.

Οι ευθύνες των πολιτικών κυβερνήσεων ΝΔ (που ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, είναι μεγάλες. Μεγάλες οι ευθύνες του ΣΥΝ, που με την πολιτική του ανέχεται και στηρίζει το έγκλημα αυτό».

Για το ΚΚΕ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο τουρισμός είναι μέσο για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των εργαζομένων, της νεολαίας, για ανάπαυση και αναψυχή. Μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ευρύτερη επικοινωνία, στην ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας μεταξύ λαών, στη δημιουργία νέων αναγκών για μόρφωση και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού, που να σέβεται και να ισορροπεί με το περιβάλλον.

«Η πολιτική αυτή δε χωράει στη λογική της εμπορευματοποίησης της περιοχής, με κίνητρο το κέρδος. Απαιτείται μια άλλου είδους οικονομική ανάπτυξη, στο πλαίσιο εφαρμογής της Λαϊκής Οικονομίας, κίνητρο της οποίας θα είναι η ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών, η ευημερία του λαού και η ανάπτυξη προς όφελός του και όχι για τις τσέπες λίγων πλουτοκρατών. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, είναι η γη, οι παραλίες, τα μνημεία να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας και να τα διαχειρίζεται».

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ καλεί όλο το λασιθιώτικο λαό και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και νέους της περιοχής Σητείας και Ιτάνου, να αντιδράσουν δυναμικά και να μην επιτρέψουν να υποθηκεύσουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους στις ορέξεις του πολυεθνικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ