Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ... «αυξήσεις» μειώνουν το λαϊκό εισόδημα

Καταψηφίζει το σχετικό νομοσχέδιο το ΚΚΕ

Σε μείωση των αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων οδηγεί η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, επισήμανε χτες στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, καταψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο που δημιουργεί μια ακόμη χρονιά σκληρής λιτότητας, ενώ - όπως είπε - ενισχύονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Υπέρ του νομοσχεδίου για την εισοδηματική πολιτική - που προβλέπει αυξήσεις μικρότερες του 1 ευρώ την ημέρα - τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Για «σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που χρόνια τώρα εφαρμόζεται» έκανε λόγο στην παρέμβασή της η Σοφία Καλαντίδου, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο «οδηγεί σε δραματική μείωση μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα». Επισήμανε πως «στην ουσία δε μιλάμε για αυξήσεις», αφού «υπάρχει πραγματική μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων που στην πλειοψηφία τους παίρνουν 600 ευρώ», ενώ «οι αυξήσεις για τους μισθωτούς οδηγούν στη δραματική μείωση της αγοραστικής μείωσης των υπαλλήλων». Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η ίδια εισοδηματική πολιτική «χαρίζει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο», αφού «δε φορολογείται ή φορολογείται όλο και λιγότερο» και «καλούμε τους φτωχούς να μοιράσουν τη φτώχεια τους». Συνολικά χαρακτήρισε την εισοδηματική πολιτική «προκλητικά απαράδεκτη», λέγοντας πως «τα επιχειρήματα για τήρηση δημοσιονομικής πολιτικής είναι προσχηματικά». Πρόσθεσε αναφορικά με την τακτική της κυβέρνησης «διαφωνούμε με την επιδοματική πολιτική που κρατά μισθούς και συντάξεις καθηλωμένες και διαιρεί τους εργαζόμενους», διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορούμε φυσικά να μην ψηφίσουμε έστω αυτές τις ελαφρύνσεις (σ.σ. επιδόματα)».

Η Σ. Καλαντίδου συνέδεσε το θέμα της εισοδηματικής πολιτικής με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το σύνολο των μισθωτών και συνταξιούχων, επισημαίνοντας ότι «το 60% των μισθωτών ζει με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα», ότι «ο ένας στους 4 δανειολήπτες αδυνατεί να εξοφλήσει τις δόσεις δανείου του, ενώ το 41% δεν έχει τη δυνατότητα ούτε για μια εβδομάδα διακοπών» και «το 14% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να θερμάνει το σπίτι του». Την ίδια ώρα, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, υπάρχουν «κέρδη ρεκόρ» για τράπεζες και πολυεθνικές, ενώ «η ελληνική αγορά προσφέρει από τα υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή» και «το ελληνικό χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται παράδεισος για τους κυνηγούς μερισμάτων».

«Πλούτος παράγεται, το θέμα είναι ποιος τον καρπώνεται» τόνισε καταληκτικά η βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας παράλληλα πως για το ΚΚΕ «το ύψος των συντάξεων και των μισθών δεν αποτελεί έρευνα σε εργαστήριο ούτε μεμονωμένο γεγονός, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το ύψος αυτό», όπως «οι εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια εργασίας».

Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής της, Η. Καλιώρας, υποστήριξε ότι η εισοδηματική πολιτική κινείται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, ενώ προσπάθησε με ...αλχημείες του είδους «βάζουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την εισοδηματική μας πολιτική» να παρουσιάσει ως ...φιλολαϊκή την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Η. Κουτμερίδης - «προσπερνώντας» τις πολιτικές λιτότητας των «πράσινων» κυβερνήσεων - μίλησε για «αυξήσεις πολύ κατώτερες του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση» και αυξήσεις της τάξης του «ενός ευρώ την ημέρα» που αποτελούν «κοροϊδία». Για «λεηλασία εισοδημάτων» μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, ενώ το νομοσχέδιο καταψήφισε και το ΛΑ.Ο.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ